Rahsia Ecover

Rahsia Ecover - rahsiaecover.blogspot.com.

Kontrak Perjanjian

Rahsia Kontrak Perjanjian - kontrakperjanjian.blogspot.com.

Minisite Dengan Blogspot

Minisite Dengan Blogspot - minisitedengan.blogspot.my.

Rahsia Sebutharga

Rahsia Sebutharga - RahsiaSebutharga.blogspot.com.

Rahsia Sifu Jualan

Rahsia Sifu Jualan - Tips Efektif Melariskan Jualan Tanpa Pening-Pening.

01/01/2019

Azam 2019

Salam.

Ada yang pasang azam.. ada yang x pasang azam..ada yang cary foward daripada tahun lepas.

Pendek kata x pasang azam pun xpe.

Ada yang tinggi cita-cita dalam bisnes akan letak target untuk dicapai pada tahun 2019 usai daripada retreat syarikat. Ada yang target 1 juta sebulan. Ada yang target untuk capai 50 000 pelanggan setahun.

Bila ada target katanya senang sikit nak bekerja sebab sasaran sudah jelas.

Agensi kerajaan sibuk memasukan perancangan sebutharga dan tender untuk 2019 kedalam sistem ep.

Yang miskin akan berusaha berniaga untuk mencari sumber pendapatan bagi yang tidak makan gaji.

Yang hidup sederhana kolar biru akan berbisnes secara sambilan untuk hidup yang lebih selesa. Berbisnes secara sorok-sorok takut diketahui majikan.

Orang kaya yang mempunyai pasif income menjadikan alasan berbisnes sebagai hobi dan mengisi masa lapang.

Padahal untuk menambah kekayaan.

Namun kita lupa pada azam untuk menyediakan bekalan sebelum mati. Tatkala sibuk dengan azam yang belum pasti tercapai.

Tapi mati itu semestinya datang.

Pokok pangkalnya jadikan azam pada tahun ini lebih kepada action daripada berangan-angan.

Ingat firman Allah:

“Maka apabila kamu telah selesai dari satu urusan maka kerjakanlah dengan sungguh-sungguh urusan yang lain”. (QS. Al Insyirah:7)

Wassalam.

17/12/2018

Rahsia Sebutharga : Technology Update

Salam.

Apakah anda tahu..dokumen kerajaaan kebiasaannya akan dilupus selepas 5 tahun kecuali dokumen kewangan.

Peralatan-peralatan di agensi juga boleh dilupuskan selepas 5 tahun dengan justifikadi umum.

"Tidak ekonomik untuk dibaiki"

Perkara yang sama boleh terjadi di agensi-agensi lain.

Zaman begitu cepat berlalu..

Setiap pengeluar akan mengeluarkan produk yang baru setiap tahun untuk menjana profit. Tidak berharap kepada produk lama yang sudah tepu dipasaran.

Sekiranya tiada produk baru dan pelanggan hanya menggunakan produk lama sales dan profit tidak akan meningkat.

Produk baru dengan ciri-ciri baru dalam versi yang berbeza amat diperlukan untuk kelansungan syarikat pengeluar.

Barang yang ada ditempat agensi yang sudah berusia 5 tahun mungkin tiada updating untuk platform sekarang dan sudah obsolete.

Disini adalah peranan anda untuk membuat Technology Update kepada agensi berkenaan.

Apa yang perlu dibuat semasa technology update?.

Pertamanya anda jangan menjual. Tiada siapa yang suka dipaksa untuk membeli barang.

Keduanya anda menggunakan teknik softselling. Berikan sebanyak mungkin benefit yang boleh didapati dengan produk berkenaan.

Ketiga anda perlu buat demotrasi produk. Buat hand to hand..libatkan pegawai yang terlibat semasa demotrasi. Anda perlu jelaskan sesimple mungkin untuk bagi mereka faham.

Keempat menggunakan teknik Matching Testimonial ..berikan nama-nama agensi yang pernah menggunakan produk yang sama. Kalo agensi berkenaan berada dalam industri atau kementerian yang sama lagi terbaik. Tujuannya mewujudkan thrust agensi kepada anda.

Pada tahun 2008 saya pernah melihat slide presentation daripada sebuah syarikat kepada seorang Timbalan Ketua Setiausaha berkenaan dengan  sebuah produk. Pembentang adalah seorang wanita. Semasa sesi pembentangan kelihatan wanita tersebut kurang faham dengan produk yang ingin dipromosikan.

Keputusan akhir. Beliau gagal mendapat projek untuk perkhidmatan tersebut.

Tipsnya disini....sekiranya anda kurang arif. Tidak salah anda memanggil syarikat ketiga yang lebih pakar berkenaan produk berkenaan untuk membuat demo bagi pihak anda.Anda hanya perlu jadi hos.

Wassalam.

Petikan buku

Rahsiasebutharga.blogspot.com

09/12/2018

Buku : Ejen Leo

Salam..

Huh! Weekend yang busy..banyak betul kenduri kahwin..belah malam pun ada kenduri yang saya hadiri di Atmosphere yang terletak di belakang Giant Taman Equine.

Namun saya sempat jugak habiskan buku...Ejen Leo.

Buku ni dah lama diterbitkan..beberapa tahun yang lalu.

Lepas ada diskaun daripada sifufbads baharulah terbuka hati untuk membelinya.

Kandungan buku walaupun berkenaan sistem ejen..namun tidak banyak dan tidak dalam sentuhan berkaitan dengan sistem  ejen.

Mungkin kalo nak dapatkan ilmu yang lebih mendalam berkenaan sistem ejen kena hadiri Seminar Gergasi Hijau.

Selebihnya banyak mengenai beberapa tip yang berkaitan dengan inner power dan tips perniagaan seperti marketing , sale dan product.

Walaubagaimanapun saya tetap berjaya habiskan buku ini. Ianya bermakna..berbaloi untuk miliki buku Ejen Leo.

Wassalam.

01/12/2018

Buku Combo Inspirasi Sifufbads

Salam.

28.11.12 yang lepas akhirnya buku combo inspirasi sampai juga ke tangan saya setelah seminggu menunggu.

Berbaloi beli secara online jumlah keseluruhan adalah RM 180.00.

Beli online dapat RM 100 . Dengan kos pos laju sebanyak RM 12 . Mana boleh dapat kat tempat lain.

Buku combo ni adalah tempahan kedua yang saya buat selepas buku combo founder.

Kenapa saya suka dengan buku terbitan sifufbads...kerana ianya bukan omong kosong yang hanya bersandarkan kepada teori semata-mata. Tetapi mengandung penerangan yang bersifat hand on training.

Sekarang kena cari waktu yang sesuai untuk membaca kesemua buku yang diorder.

Bulan depan ...ingat nak cari buku mengenai saham pulak..hohoho.

Wassalam.

26/11/2018

Rahsia Sebutharga : # Targetted Officer

Salam.

Tips petang ni ..adalah mengenai targetted officer.

Saya percaya dengan pepatah.

"Right person at the right time".

Di mana anda perlu pastikan anda berjumpa dengan orang yang betul dan pada masa yang betul.

Individu seperti ini biasanya sukar dijumpai kerana mereka akan sentiasa sibuk.

Mereka adalah individu yang berada di tengah-tengah .tinggi pun tidak, bawah pun tidak.

" Macam mana tu boh! "

Ha..jika anda familiar dengan skim penjawatan  kerajaan. Ianya diletakan dengan kod. Setiap kod akan membezakan pangkat-pangkat mereka.

Contohnya WA 44 adalah kod untuk pegawai akauntan. W 29 adalah untuk penolong pegawai akauntan.

"Dah faham ye."

Seterusnya apa kaitan dengan targertted Officer.

Targertted Officer ini la yang anda perlu jumpa untuk membuat temujanji dan menerangkan tentang servis syarikat anda.

"Siapa mereka".

Mereka adalah pegawai yang berpangkat 41 hingga 44. Kerana mereka ini la yang selalunya akan terlibat di dalam penyediaan spesifikasi sebutharga dan pengkaji harga di pasaran. 80 % peratus dilakukan oleh mereka.

"Selain itu ada lagi x?"

Mestila ada...iaitu PT 22 atau ketua kerani untuk sebutharga yang kecil-kecil bawah RM 20 ribu. Mereka ini adalah yang bertanggungjawab untuk membuat pembelian dan perolehan di bahagian pengurusan.

Akhir kata..cuba anda fikir siapa targetted officer yang pernah anda jumpa dan cuba follow up.

Wassalam.

Petikan daripada buku Rahsia Sebutharga.

Rahsia Sebutharga : Bagaimana mewujudkan trust kepada pegawai kerajaan

Salam.

" Cer cite sikit bro...".

Terdapat 3 elemen utama dalam mewujudkan trust kepada jabatan kerajaan.

Mereka tidak akan pandang betapa hebatnya produk atau servis yang anda miliki. Apa yang dipandang adalah.

1. Jabatan mana yang pernah pakai produk atau perkhidmatan anda. Tunjukan testimoni .

Jika anda berbisnes dengan jabatan di bawah kementerian kesihatan contohnya. Institut Kanser Negara. Anda boleh nyatakan yang servis dan produk anda telah  digunakan oleh Hospital putrajaya. Yang mana dibawah kementerian yang sama. Ini akan menambahkan lagi trust pelanggan kepada anda.

Saya pernah berjumpa dengan seorang akaun manager yang hanya fokus kepada satu kementerian saja.

Maknanya staf syarikat yang lain akan fokus pula kepada kementerian yang lain.

Terdapat juga syarikat yang mewujudkan unit khusus yang hanya berurusan dengan agensi kerajaan sahaja.

Syarikat anda ada x ? Hehehe.

Strategi ini anda boleh gunakan sekiranya anda mempunyai banyak staf.

Oh ye..akaun manager ni seorang perempuan dan perkhidmatan yang beliau tawarkan adalah penyediaan mesin fotostat dan beberapa peralatan elektronik yang lain.

2. Penyata akaun bank. Figure never lie.
Ungkapan di atas pernah disebut oleh Sabri Saifulsham. Antara perintis perniagaan internet di Malaysia.
Berbalik kepada cerita kita, kenapa ianya penting. Sebabnya adalah mudah..kalo duit dalam bank tiada..macam mana orang nak bagi job. Agensi kerajaan atau swasta akan menilai sama ada syarikat anda kukuh dari segi kewangan atau tidak.

Saya pernah bersembang dengan seorang pegawai yang menjaga perolehan.

Beliau mengatakan syarikat yang tiada modal la yang tidak sabar-sabar menelefon mereka mengenai bayaran dan ini yang menyebabkan mereka tidak suka memilih syarikat yang tidak mempunyai kedudukan kewangan yang kukuh.

" Macam mana diaorang nilai ye " ?

Hohohoho...apabila anda menghantar sebutharga anda akan diminta menghantar sekali penyata kewangan untuk tiga bulan terakhir.

Kalo sebutharga  diiklan pada bulan oktober contohnya..maka anda perlu menghantar penyata kewangam bagi bulan Julai hingga September.

Jumlah ending balance bagi ketiga-tiga bulan akan dicampur dan dibahagikan dengan 3. Anda akan dapat jumlah average ..dan jumlah ini akan dibandingkan dengan harga anggaran jabatan.

Jika kurang maka anda akan mendapat markah yang rendah.

3. Organisasi syarikat. Berapa bilangan staf yang syarikat miliki.

Wassalam.

Rahsia Sebutharga : Wajib Ada Kroni Dalam Bisnes Kerajaan

Salam.

Sewaktu petang di sebuah kedai mamak bersebelahan Spektrum Galaxy Ampang. Sementara menunggu hujan berhenti saya sempat menikmati secawan tea o panas.

Tiba-tiba datang sorang pakcik dalam 50 an. minta tumpang meja sekali. Pakcik ni adalah pembekal air kelapa laut kepada kedai berkenaan.

Beliau menceritakan bagaimana pernah ditipu hampir sejuta ringgit untuk projek penyiapan sebuah makmal di sebuah universiti awam.

Projek yang dah siap dikatakan belum siap oleh jurutera universiti berkenaan.

Rupanya duit bayaran dibayar kepada syarikat kroni dan kemudian jurutera berkenaan pencen.

Beliau turut memaklumkan dalam berbisnes kroni atau kekadang ada yang sebut networking atau kenalan ianya adalah benda yang sama adalah penting dalam berbisnes dengan kerajaan.

Pegawai kerajaan suka berurusan dengan orang yang mereka kenal. Bukan dengan orang asing yang belum lagi diketahui prestasi mereka.

" Kenapa ye , cengitu pulak "

Sebab utama adalah thrust. Perbincangan mengenai kepercayaan ini akan saya bahaskan pada tips yang akan datang.

Wassalam.

Peringatan

Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.
Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal dan sebarang kesalahan tatabahasa dan ejaan adalah disengajakan bagi menghasilkan karya yang santai serta mudah difahami.

Terima Kasih ..

Risi Yusoff