Rahsia Ecover

Rahsia Ecover - rahsiaecover.blogspot.com.

Kontrak Perjanjian

Rahsia Kontrak Perjanjian - kontrakperjanjian.blogspot.com.

Minisite Dengan Blogspot

Minisite Dengan Blogspot - minisitedengan.blogspot.my.

Rahsia Sebutharga

Rahsia Sebutharga - RahsiaSebutharga.blogspot.com.

Rahsia Sifu Jualan

Rahsia Sifu Jualan - Tips Efektif Melariskan Jualan Tanpa Pening-Pening.

24/06/2018

Sebelum Berbisnes Perlu Kaya Hati

Salam.

Selepas buat bisnes sejak 2013,

Baru saya sedar yang saya tak perlu fokus nak kaya duit.

Tapi saya perlu kaya hati terlebih dahulu.

Hari ini hati saya lebih tenang berbanding semalam.

Alhamdulillah.

Saya doakan anda juga begitu.

Bila kita "tenang hati", kita akan kaya segala-galanya.

Ianya juga rezeki yang diberi Tuhan, bukan dalam bentuk angka namun jarang kita mensyukuri.

Ianya tidak dapat dilihat oleh logik akal manusia.

Hanya kita sendiri yang rasa dan tak perlu pembuktian manusia.

Ucaplah alhamdulillah kepada Tuhan kerana diberi sekeping hati yang tenang hari ini.

Semoga setiap hari, kita diberi rezeki seperti ini lagi.

Orang yang tenang akan selalu menang.

- ameer al manna

18/06/2018

Jangan Malu Berbisnes Di Facebook

Salam.

Ramai yg 'takut dan malu' utk berbisnes melalui facebook sebab

Takut kawan-kawan 'hina' dia

Trust me!

Tak perlu nak malu dan segan sebab bukan dia nampak kita dan kita nampak dia pun

Saya boleh la ckp mcm ni sbb dulu pun saya begitu

Alhamdulillah

Tembok 'ketakutan' utk berbisnes melalui facebook dan blog sudah saya robohkan

Pesan mentor saya

Jgn risau apa orang kata sbb mereka tak tolong kita dlm mencapai impian dan cita-cita kita

Kalau kita takut, cuba tanya diri

Impian saya lagi besar atau 'pandangan manusia' lagi besar?

- Ameer founder al manna

09/06/2018

Berniaga Tidak Boleh Dipaksa

Salam.

Saya akan galakkan orang Melayu berniaga namun saya takkan sesekali paksa untuk mereka berniaga kerana tak semua orang "layak" berniaga.

Tak semua orang boleh berniaga namun boleh "cuba"

Mereka yang betul-betul ada bakat berniaga sebenarnya tak perlukan galakkan pun.

Yang ingin mencuba sahaja perlukan galakkan secara berterusan daripada manusia.

- ameer al manna

06/06/2018

Tips Macam Mana Nak Buat Sale Banyak-Banyak

Salam.

Perkara paling penting dlm sesuatu bisnes ialah - SALE. Takde sale, bukan bisnes.

So, jgn takut 'kejar sales' sbb kejar sales memang satu benda yg mulia dalam dunia bisnes. Kalau takde sales tu mmg satu perkara yg sgt serius & mesti dikenalpasti puncanya.

Kenapa takde sales?

Banyak faktor.

1. Masih baru. Biasalah orang baru buka pintu, takkan nak expect tiba2 dtg order berbelas2 ribu ye dok?

2. Baru berblog. Blog mmg amik masa, 3-4 bulan biasanya. Kalau  baru start berblog, terima la mmg xde sales dr blog tu.

3. Jarang update. Ada segala macam FB, page, IG tapi update sekali sehari je...takyah nak mimpi bukan2. Rajin2kan update. Kalau tak sempat sgt, berhenti buat mana2 aktiviti yg tak menguntungkan dan ganti dgn aktiviti update FB. Orang lain boleh je update 50 kali sehari (kisah benar) takkan kita mampu sekali sehari je? Tak patut... tak patut....

4. Kurang sharing. Asyik takde idea je. Nak share pun xtau nak share ape. Hmmm bab idea ni, kita ni bukannya profesor serba tau... jadi kita kena banyakkan membaca dan mengambil tahu.

5. Tak ada target. Ini satu lagi. Kalau takde taget, kita pun taktau nak sasar ke mana. Akhirnya tak ke mana2. Kita kena ada target. Ada target ni ajaran Islam bukan ajaran Barat.

6. Target, usaha dan doa tak seiring. Target nak sales RM20,000. Tapi update cuma sekali sehari je, lebih2 takmau. Dalam doa asyik ada was2 tak yakin Allah Maha memberi. Tak boleh gitu. Taget 20k, usaha pun 20k, doa pun 20k.

7. Perasan famous. Takmau approach sesapa tapi nak tunggu je orang lain yang contact serta tanyakan oasal produk dan bisnes. Padahal orang bukannya tau pun kita buat bisnes. Jgn malu2 nak kenalkan diri kepada kawan2, family, strangers..... kalau kena kutuk pun kejap je. Tapi kalau dia jadi downline serta rakaniaga kita, lps tu yg luarbiasa performance dia energetik aggressif wow, forever!

8. Hanyut dalam hal sendiri. Tak amik peduli pun pasal bisnes, dh akhir bulan br tersedar, alamak, sales tak banyak. Langsung tak fokus ttg target sale bulan tu...ada ada jer la...tak de nak wat cam ner. Sale ni kena kejar baru dapat. Anggaplah biz ni satu karier/biz serius, bkn benda main2.

9. Tak catat jualan. Ada sales ke takde sales ke, diri sendiri pun tak sedar, tahu2 dh masa closing sampai. Baru nak menggelabah...dari sebulan ke sebulan buat perangai yg sama...asyik melatah jer memanjang...cepatnya masa...walhal sebulan kesebulan tak buat apapun utk performance bisnes.

10. Kurang meminta dgn yg Maha Pemberi Rezeki. Rezeki kita Tuhan yg beri, jgn malu nak mintak. Mintak dgn org wajar kita malu tp minta dgn Tuhan jgn malu! Dia lg suka kalo kita suka minta byk2.

So, macamana nak buat sales byk2. Senang je, selesaikan masalah2 di atas.

Tahajud, dhuha, jgn tinggal. Biorlah orang cakap "Tahajud dgn dhuha sbb nak sales tu tak ikhlas..." cakap balik kat dia "Awk pegi kerja dapat gaji tu lagi tak ikhlas. Patut awk jgn amik gaji tu, baru la ikhlas".

Apply tips ni setiap hari tanpa failed, inshaAllah korang takkan merungut apatah lagi stress dengan sales orang lain. Bila kita cipta cerita kita yg sgt indah...kita tak peduli dgn cerita indah oranglain sbb kita pun on the way menikmatinya.

#copypaste

21/05/2018

Sifu Selling : #1 Lambat Berikan Respons Pada Prospek

Salam.

Ini punca nafsu membeli terbantut. Mungkin kita agak sibuk dengan urusan lain dan membuat kita terlupa untuk menjawab soalan prospek.

Bagaimana nak atasi masalah ini? Sediakan satu sahaja platform pertanyaan yang kita mampu untuk jawab serta-merta.

Jika kita rasa PM fb adalah jalan terbaik. Maka, fokus kepada PM di FB sahaja untuk proses pertanyaan.

Kalau saya wasap, sebab saya lebih banyak berinteraksi di wasap. Zaman sekarang adalah urusniaga dengan wasap atau telegram.

Tetapi di Malaysia penggunaan wasap lebih meluas berbanding telegram.

Kadang-kadang terdapat prospek yang membeli kerana menjawab soalan dengan cepat berbanding pesaing lain.

Tak berikan respons pada prospek juga merupakan kesilapan yang berat.

Prospek akan anggap anda tak layan mereka.

Jika ramai prospek yang bertanya, respons dengan serta merta atau dalam tempoh 24 jam.

Kenapa 24 jam..berkemungkinan soalan yang ditanya memerlukan jawapan yang lebih terperinci atau tiada jawapan standard yang disediakan. Oleh itu tempoh untuk menjawab diperlukan.

Kepantasan anda untuk balas respons juga dapat bantu mereka untuk percaya pada anda.

Jika mengunakan FB sebaiknya anda tag nama mereka semasa jawab komen.

Tulis nama mereka semasa jawab PM. Anda perlu mesra dengan prospek.

Ini akan buatkan mereka rasa dihargai dan lebih suka untuk berurusan dengan anda.

Jika ada pelanggan bertanya soalan mengenai produk anda, layan mereka.

Jangan biarkan mereka tunggu jawapan anda terlalu lama, cuba jawab soalan mereka dalam tempoh 24 jam.

Nak jawab soalan tu pun biar ikhlas, jangan nampak seperti terpaksa menjawab. Reply dengan bahasa manusia bukan bahasa mesin.

Ni saya nak beritahu la, antara teknik yang berkesan untuk buat pelanggan membeli produk anda berkali-kali adalah dengan menjawab soalan pelanggan.

Lebih banyak soalan yang ditanya, lebih tinggi kepercayaan pada bisnes anda.

Percaya la cakap saya. Cubalah!
Sama la juga seperti anda kongsikan tips-tips berguna di wall profile facebook anda.

Anda mungkin tak perasan yang sebenarnya anda sudah membantu rakan-rakan facebook selesaikan masalah mereka, kerana anda sudah memberi ilmu yang dicari-cari mereka.

Kesannya, apabila anda tawarkan sesuatu produk pada mereka yang sentiasa follow status facebook anda, pasti mereka berminat untuk membeli dari anda.

Inilah kuasa ‘Content Marketing‘!
Ramai dah berjaya gunakan teknik ini. Dengan hanya menjawab soalan mereka, pelanggan akan rasa lebih dihargai.

Ini dapat meningkatkan kesetiaan mereka pada bisnes anda.

Tak susah sebenarnya nak elak dari melakukan kesilapan-kesilapan ini.
Walaubagaimanapun, ia memerlukan
LATIHAN INTENSIF yang konsisten.

Anda perlulah berfikiran POSITIF dan BERANI untuk berubah.

Wassalam

Korbankan Masa Muda Belajar Berniaga

Salam.

Masa mula2 buat bisnes, anda akan rasa excited bila dapat payment 2 angka

Lama2 payment 2 angka tu anda dah tak rasa apa2 dan excited bila dapat payment 3 angka pulak

Lama2 payment 3 angka tu anda dah rasa biasa dan teruja bila dapat payment 4 angka

dan begitulah seterusnya..

Sebab itu yang saya rasa sekarang, bermula dari bawah dengan tiada satu sen pun (orang pandang atas bawah je masa ni)

Saya bermula 3 tahun lepas dengan menerima payment 1-2 angka sahaja

Tu pun dah rasa gembira sebab umur 19 tahun dah dapat jana duit 2 angka secara online sendiri heheh

p/s : moga2 sedekah kita selepas buat bisnes pun format macam di atas juga inshaAllah

Pointnya di sini, kita orang muda kena BERMULA dan START hari ini

'Korban' kan rasa jealous kita bila nampak kawan2 yang seusia dgn kita duk 'berseronok' di buai cinta remaja

Kita belajar buat bisnes pada usia darah muda sungguh2, lama kelamaan kita tak sedar yang kita dah jauh terbang ke atas jika di bandingkan diri kita 3-4 tahun yang dulu

Jom kita terbang tinggi2 & tinggalkan rakan2 kita yg masih lagi di ulik 'cinta' tanpa ikatan yg sah, alih2 kita yang dapat ikatan yg sah terlebih dahulu (ehh?) hihihi

- Ameer founder al-Manna

17/05/2018

Jangan Paksa Orang Berbisnes

Salam.

JANGAN PAKSA ORANG BERBISNES
.
.
.

Sepanjang saya buat biz al manna, saya tak pernah paksa orang jual al manna.. saya tak pernah merayu untuk orang jual al manna.. sebab kalau kita nak biz tahan lama, rasa nak berbisnes itu mestilah lahir dari DIRI SENDIRI

Setiap orang ada potensi dan bakat nak berbisnes tapi mereka tak tahu cara dan tidak cukup faktor penolak yang "tolak" mereka dari dalaman diri mereka untuk buat biz.. kita tak boleh tolong tolak mereka secara fizikal (kekerasan), nanti mereka akan buat biz atas dasar terpaksa, tanpa rela hati & ianya takkan tahan lama..

Buat biz sebulan dua, lepastu stop atau tukar buat biz lain sebab faktor penolak dalam diri mereka tak kuat.. orang lain tak boleh tolong "tolak" tapi diri sendirilah yang kena "tolak" diri sendiri untuk terus istiqamah buat biz dan istiqamah itu hanya berlaku jika kita letak kebergantungan sebulat-bulatnya pada Allah.. jangan sampai ada ragu-ragu dengan Allah..

"Boleh ker aku biz ni? pantang datuk nenek aku berniaga sebab tiada siapa pun yang ada darah berniaga (ingat darah orang berniaga kaler putih??)

"Boleh laku ke jual produk ni?"

"Boleh dapat ke side income 4 angka sebulan kalau jual 1 produk ni jer?? boleh lepas bayar loan rumah, kereta ke ni??"

Persoalan-persoalan inilah yang akan menyebabkan kita tak buat biz dan takkan buat biz.. jadi.. silalah beri hati kita kepada Allah.. jangan kita pula yang menjadi "tuhan" kepada diri sendiri dalam menentukan periuk rezeki kita.. takut jadi "syirik kecil" pulak nanti iaitu bila kita menyangka periuk rezeki kita adalah bergantung pada kekuatan diri.. sebaliknya sebutlah,

La Haula Wala Quwwata Illa Billah.. yang membawa maksud "Tidak ada daya dan kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah"

Maka kalau nak mula buat biz.. latihlah diri terlebih dahulu untuk sentiasa memuji Allah.. jangan puji manusia dengan 1001 pengharapan untuk harap orang tolong kita, jangan harap modal 10k tolong kita.. sbb Allah sendiri yang akan tolong kita..

Manusia hanya sekadar mampu "menolak" secara psikologi dengan memberi inspirasi, tunjukkan bukti result depan mata, kata-kata positif untuk menaikkan semangat & dorongan supaya kita buat biz dan istiqamah buat biz..

Namun itu hanyalah ASBAB sahaja.. Allah jua yang izinkan dan "menolak" kita untuk buat biz & terus istiqamah berjuang dalam perniagaan..

Sebab itu.. bila kita nak buat biz.. kita jangan cari manusia dulu.. tapi "cari" lah ULTIMATE POWER terlebih dahulu.. nak cari kat mana ye? ULTIMATE POWER kita berada sangat dekat dengan kita.. bahkan lebih dekat dengan urat merih kita sendiri..

Jika Dia izinkan, Dia akan cipta jalan untuk kita lalu.. bukan jalan yang kita cipta guna nafsu kita sendiri.. jika biz bukan jalan kita, Dia akan buka jalan lain..

Jika kita seorang guru, Dia akan jadikan kita bukan guru biasa-biasa tapi guru luar biasa yang mampu melahirkan generasi al-fateh yang bakal menggegarkan dunia

Jika kita seorang professional, Dia akan jadikan kita seorang professional muslim yang luar biasa.. yang berani untuk ke depan dalam memperjuangkan hak-hak agama

Jika kita seorang rakyat marhaen, Dia akan menjadikan kita seorang rakyat marhaen berfikiran yang luar biasa.. menyokong perjuangan islam & melakukan amar makruf nahi mungkar secara keseluruhan

HIDUP ADALAH SATU PERJUANGAN. HANYA YANG LUAR BIASA AKAN MENANG. ORANG ISLAM MESTI JADI ORANG LUAR BIASA.

- founder al manna ameer

p/s : share jika bermanfaat

Peringatan

Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.
Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal dan sebarang kesalahan tatabahasa dan ejaan adalah disengajakan bagi menghasilkan karya yang santai serta mudah difahami.

Terima Kasih ..

Risi Yusoff