Rahsia Ecover

Rahsia Ecover - rahsiaecover.blogspot.com.

Kontrak Perjanjian

Rahsia Kontrak Perjanjian - kontrakperjanjian.blogspot.com.

Minisite Dengan Blogspot

Minisite Dengan Blogspot - minisitedengan.blogspot.my.

Rahsia Sebutharga

Rahsia Sebutharga - RahsiaSebutharga.blogspot.com.

Rahsia Sifu Jualan

Rahsia Sifu Jualan - Tips Efektif Melariskan Jualan Tanpa Pening-Pening.

20/08/2018

Penangan Hantu Kak Limah

Salam.

Dengar kata kutipan hantu movie hantu kak limah dah cecah 20.5 juta bila saya dan anak2 layan movie ni dekat Taiping Sentral sempena hari raya haji dan cuti sekolah.

Tips nak lariskan filem dari zaman purbakala yang tak pernah gagal adalah dengan menggunakan pelakon-pelakon top dan mempunyai daya tarikan ke pawagam.

Dan filem ini menggunakan banyak pelakon-pelakon yang top ...termasuklah pok ya cong codei.

Zul Arifin sahaja pun dah membuatkan orang ramai datang ke pawagam.

Ditambah Erra Fazira, Jue Aziz, Mus May dan Dato Vida. Sememangnya pelaris filem.

Filem pulak dikategorikan sebagai seram komedi..anak2 pun boleh layan citer ni.

Tak mustahil kalo suratkhabat masih lagi..mengeluarkan artikel berkenaan kutipan filem ini..ianya akan lagi meletop.

Ditambah lagi dengan resepi pengarah..Mamat Khalid dengan taruhan resepi utama..iaitu buat filem apa yang penonton nak tengok..baharulah laku keras dan boleh jadi pengarah legenda beb.

Dan kata orang rumah...filem ni tak rugi tengok...yang paling terkesan adalah watak Khuda...hehehehe (bunyi kuda)

Wassalam.

16/08/2018

Buku : Rahsia Bisnes Dan Kekayaan Kaum Cina

Salam.

At last buku terkini tulisan mentor saya dalam bidang penulisan Razzi Armansur selamat sampai di tangan setelah dua hari menunggu.

Waktu menunggu adalah sesuatu yang mengujakan..tidak sama dengan membelinya di kedai buku-buku.

Untuk makluman kedai-kedai buku area KL sudah tidak lagi menjual buku ini.

Buku ni diorder melalui bookcafe.com.my ..laman web pts.

Harga total dalam RM 27.16 termasuk dengan penghantaran RM 6 menggunakan Zoom Delivery.

Walaupun cetakan pertama adalah pada tahun 2007 iaitu pada tahun lepas baru hari ini saya dapat baca.

Itu nasib baik dapat ..sebelum buku berkenaan pupus dalam pasaran. Di mana ianya tidak lagi dicetak.

Pts pernah menerbitkan semula buku-buku bestseller Razzi Armansur pada tahun 2007.

Kini buku-buku beliau tidak lagi berada di pasaran.

Dan saya bernasib baik kerana kang Razzi Armansur sudi memberikan beberapa buku untuk kajian.

Wassalam

12/08/2018

Ikhlas dalam berblog

Salam.

Nowaday,

Kebanyakkan blog milik yang dikatakan pakar...kerap membuat post berkaitan dengan program, seminar atau kelas perniagaan.

Mereka kini sudah kurang memberikan tips2 secara percuma mengenai pemasaran mahupun perniagaan.

Kenapa ini berlaku..

Pertamanya bukan mereka yang mengupdate blog tetapi staf yang digaji akan mengupdate blog pakar berkenaan.

Sudah semestinya apabila bisnes mereka berkembang..staf juga akan turut bertambah.

Kewangan syarikat juga perlu meningkat untuk membayar gaji pekerja dan kos overhead syarikat.

Oleh yang demikian..blog2 mereka akan dipenuhi dengan ajakan kepada para pembaca yang melawat blog berkenaan supaya menyertai program yang mereka adakan.

No programme no money, no money no salary.

Tidak salah untuk memuatkan iklan2 berkaitan dengan program atau seminar yang bakal diadakan.

Namun biarlah blog berkenaan di selang seli dengan tips percuma untuk para pelawat.

Saya diantara pembaca yang muak dengan iklan supaya menyertai program2 yang selalu dihantar melalui emel.

Wassalam.

31/07/2018

Buku : Varun Agarwal

Salam.

Akhirnya berjaya jugak saya habiskan buku " How I braved Anu Aunty And Co-Founded Million Dollar Company".

Buku ini menginspirasikan ramai pembaca untuk membuka bisnes sendiri.

Kisah varun agarwal berusia 22 tahun dan kawannya Rohn Malhotra membangunkan bisnes Alma Mater yang menjual produk merchandise seperti tshirt, hoodies dan cenderamata untuk sekolah di Bangalore dan dikembangkan ke seluruh india.

Pada mulanya saya tidak kenal siapa varun agarwal selepas tertonton salah satu speaker Tedx di youtube ..baharulah saya mencari info mengenai varun agarwal dan mendapat tahu beliau ada menulis buku yang diterbitkan oleh Rupa Publications antara penerbit buku terbesar di India.

Kandungan buku banyak berkisar kepada life anak muda..dengan kisah diaorang masuk kelab atau berparti..kemudian banyak perkataan yang mat salleh yang tidak perlu dimasukan kedalam buku.

Contohnya perkataan fu*k..

Banyak scene minum arak..mabuk dan sebagainya.

So saya berjaya habiskan jugak buku ni..walaupun mengambil masa beberapa hari.

Wassalam.

12/07/2018

BUAT LAH BISNES "X" DULU SEBELUM JUMPA BISNES "XX"

Salam.

Bagi saya, apa jua bisnes yang kita sedang buat sekarang, buat lah betul betul dulu.

Mungkin bisnes yang kita sedang buat sekarang tak 100% serasi & tak 100% passion kita namun buatlah yang terbaik dulu sebelum jumpa bisnes yang betul betul kita minat.

Nak jumpa bisnes yang betul betul kita minat, tak mudah, tambah tambah bila kita sendiri yang "kecelaruan identiti" tak tahu minat nak jual apa.

Waima bisnes depan mata yang kita nampak adalah dengan menjual sebatang pen sebab modalnya yang kecil, mudah nak dapat stock dan sebab sebab lain yang memudahkan kita untuk buat bisnes tu, buat jer dulu.

Memang lah kita tak minat 100% tapi paksa diri dulu dan anggap lah ianya sebagai proses untuk kenal maybank2u tu apa, IBG Instant Transfer bagai tu apa, tracking macam mana nak track, courier apa nak guna,

Lepas tu bila customer tanya macam mana nak reply professionally dan sebagainya, memang semua online seller kena rasa dulu sampaikan kita pun dah telinga tebal dan ibu jari tebal untuk reply balik dengan professional, tahan jer maki tu .

Sebab apa kena paksa diri dulu?

Sebab bila dah jumpa yang betul betul sesuai kelak, kita terus boleh independent sendiri, boleh reply wasap sendiri takperlu orang guide dah, boleh deal situasi genting tu sendiri tanpa perlu down lama lama, orang maki sikit kita dah tak heran sebab dalam bisnes lama kita dah banyak kali kena sabar jer sebab customer tak semua positif.

Inshaallah kita akan mudah nak bergerak dalam team sendiri dan berjaya dalam apa jua yang kita buat dalam hidup (bekerja/berniaga) jika kita dah ada "nilai" macamni sebab "nilai" begini memang kena rasa sendiri dulu, kena atas batang hidung sendiri barulah ianya akan terbentuk utuh dalam jiwa kita
.

Ramai orang nak orang jenis macamni tau sebab ianya tersangatlah "RARE".

Sebab tu kalau kita perasan, orang yang outstanding dalam bisnes A, bila buat bisnes B pun inshaallah boleh outstanding jugak (lama-kelamaan) sebab "nilai" tu dah ada, tunggu nak start balik from zero to hero jer.

Dalam pepatah melayu, orang macamni kalau campak kat laut pun akan jadi pulau!

UPGRADE OURSELVES WITH KNOWLEDGE

MOTIVATE OURSELVES

IMPROVE OUR SKILLS

Pergi lah ke hulu ke hilir cari ilmu, attend kelas agama, bisnes, pembangunan diri dan sebagainya asalkan bermanfaat kepada diri, ajarlah ilmu tu kat siapa siapa yang nak tahu,

Jangan rasa rugi dan buang masa buat semua tu sebab kebaikannya akan kembali balik kepada kita cuma kita jer yang tak nampak directly but indirectly akan rasa.

Orang macamni adalah "EMAS"

Semua orang nak, bila orang dah nampak "keemasan" tu, ramai akan ajak join agent bisnes x la, bisnes b la, bisnes k la, hehe..

Kalau takde orang ajak, maksudnya faham faham la yer hihihi..

- ameer almanna

11/07/2018

23 tips bila down dalam bisnes

Salam.

Disscussion. Apa yg anda buat untuk keep the momentum.. supaya bersemangat sentiasa dan tak mudah down.. kalau down kejap naik balik .

Pm mak ayah bisnes masing2.. luahkan.. then amek masa rehat & release.

Untuk keep the momentum: Sentiasa bersama2 dgn org2 yang positif! Yg berenergy tinggi. Join group2 positif.

Elakkan berkawan dgn yg negatif. Buang sekejap mereka/hide dr list kawan kita terutama di fb.

Tgk muka anak & tgk muka mak abah yg sedang tunggu nak tgk kita berjaya dalam bisnes.

Percaya dgn diri sendiri. Orang lain takkan percaya melainkan kita kena percaya kt diri sendiri dulu sebelum nampak hasil, bahkan mereka taknak dtg dekat pun sbb mereka ingat buat bisnes takde masa depan. Percayalah, bila dh nampak hasil nanti berduyun2 nk mari rapat. Kita buat dulu, tebas semak samun yang orang sangka macam tempat jin bertendang.

Baca success story..org yang dh berjaya buat 3 4 angka dlm bisnes jual al manna jual al salwa jual al hawa jer pun..boleh buat insaf..ada org lg susah , teruk dr kita pun boleh berjaya..

Do whatever it takes to survives... fikir kalau tak buat, kita akan mati. Takde pilihan lain selain terus buat buat buat tanpa henti.

Baca bahan bacaan yang berbentuk motivasi,keagamaan samada dari buku atau online.

Selalu ckp dgn diri sendiri..knapa nak down cpt sgt.. susah buat bisnes? Nk duit semua susah. Pergi kerja awal2 pagi pun susah.. balik malam2 pun susah jugak.. takkan nak update fb blog pun nak merugut susah padahal buat online je pun.. org lain lagi susah nk dpt duit tau..

Baca post2 agent stokis yg punya kata2 semangat.

Baca Quran & maknanya.

Share ttg sesuatu perkara dgn kawan2 atau wall.atau task mak2 bisnes bagi buatlah.sbb btul2 membantu naikkan semangat dan boleh kekalkan momentum.kalau x pun, tulislah kat blog.tp share lah dari hati.bkn keluhan..

Tampal ayat mcmni kat dinding- "Korang tahu tak berapa ramai org kat luar sana yang nak tengok korang TAK BERJAYA dlm BISNES AMEER? Yang tunggu masa je nak GELAKKAN korang?!" -YANG DUK TARIK SUPAYA JATUH SEKALI DENGAN DIEORANG!baca ni je terus terbuntang mata.

Bukak FB pengedar ameer yg tak kira agent or stokis or ape, pastu tgk betapa konsisten nye dorg keep sharing.

Tenung dan renung balik vision board dan wishlist.. takkan nk biar je vision bord dan wishlist tu hanya sekadar gambar dan tulisan? Takkan x nak semua tu jadi kenyataan.

Berkawan rapat dengan beberapa rakan lumba. Bukan sbb nak pergunakan. Tapi mereka yg kita pilih tu kalau kena orgnya mmg sgt positif dan bersemangat, time kita down kita boleh tumpang smgt mereka.

Pm customer n tanya khabar mereka, baca balik testimonial yg mereka bg dulu, semangat pasti naik balik bila fkr kita dh tolong dorang n ramai lg kat luar tu yg perlukan kita..sukar nak digambarkan betapa indahnya perasaan bila dapat tlng org, hidup pasti terasa bahagia..

Sentiasa ikhlas & tabah mengharungi cabaran.. ikut rapat stokis yg dh berjaya..

Perkara yg saya akan buat utk keep momentum supaya bersemangat n tak mudah down. Saya akan ingat balik tujuan utama kenapa saya nk serius berbisnes ameer. Selain nk bantu org lain, push factor yg utama, nak bahagiakan mak n abah. Dapat hulur duit blnja bulanan secara konsisten, belikan apa yg mereka nak. Kalau saya down bermaksud punah lah impian utk bhagiakn mereka. Pandang wajah mereka yg dah berusia itu pun dapat menaikkn kembali semangat yg down. Sebenarnya, saya rasa like useless sbb dah setahun grad saya masih belum dapat hulur duit bulanan hatta rm100 sekali pun.

Fikirkan kalau keadaan kita yg skrg ni x berubah, kita akan ttp melaluinya juga nanti.smpi bila? Thn depan?10 thn?sanggup ke nk hadapi keadaan yg kita xske smpi bila2? Apa yg kita tanam hari ni adalah hasil utk hr esok.

Skodeng wall Dr. Bilal philips, DAO, IK, dan lain2 org berjaya dan positif.

Cakap depan cermin dgn senyuman paling manis, mata disinar2kan, suara tegas dan semangat, tarik nafas dalam2 dan hembus slow2.. Cakaplah apa saja yg positif. Yes! I am a money magnet.

- admin al manna amer

03/07/2018

117 Tips Online Branding Akhirnya Sampai

Salam.

Saya pernah komen pasal saiz buku sifufbads yang lebar dan tidak sesuai untuk saya jadikan koleksi.

Dan akhirnya bentuk yang saya gemar telah diterbitkan oleh sifufbads.

Buku 117 tips online online marketing telah saya terima semalam.

Buku ini telah saya order sebelum raya.

Pada masa itu sifufbads memberikan secara percuma dan hanya perlu bayar kos pos laju sebanyak rm 7 .

So sekarang ni perlu cari masa untuk habiskan 117 tips ini.

Dan rasanya ianya tidaklah memakan masa yang lama kerana secara seimbas lalu tips yang diberikan lebih banyak kepada bacaan bukannya workbook atau manual.

Walau apapun terima kasih kepada sifufbads kerana memberikan percuma buku ini.

Wassalam.

Peringatan

Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.
Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal dan sebarang kesalahan tatabahasa dan ejaan adalah disengajakan bagi menghasilkan karya yang santai serta mudah difahami.

Terima Kasih ..

Risi Yusoff