Rahsia Ecover

Rahsia Ecover - rahsiaecover.blogspot.com.

Kontrak Perjanjian

Rahsia Kontrak Perjanjian - kontrakperjanjian.blogspot.com.

Minisite Dengan Blogspot

Minisite Dengan Blogspot - minisitedengan.blogspot.my.

Rahsia Sebutharga

Rahsia Sebutharga - RahsiaSebutharga.blogspot.com.

Rahsia Sifu Jualan

Rahsia Sifu Jualan - Tips Efektif Melariskan Jualan Tanpa Pening-Pening.

11/08/2019

Selamat Hari Raya Aidil Adha 2019

Salam.

Kepada seluruh pembaca blog risiyusoff.com.

Saya mengambil kesempatan mengucapkan selamat hari raya Aidil Adha.

Jangan lupa menelefon ibu bapa jika yang masih ada dan tidak pulang ke kampung.

Mohon keampunan mereka berdua.

Wassalam.

Bertapa Dengan Ramlee Awang Murshid

Salam.

Sejak 2 minggu lepas jiwa dihantui dengan buku Ramlee Awang Murshid.

Semestinya trilogi Laksamana Sunan. Ye saya ketinggalan kebelakang.

Baru-baru ini berpeluang melihat komen daripada pembaca. Dan terus melekat untuk habiskan trologi laksamana Sunan.

Dimulai dengan buku Sunan Musafir .

Tak rugi membaca buku ini. Terasa bagai membentuk jati diri dan rasa sebagai satu buku dakwah yang wajib bangsa Melayu baca.

Hadiahkan kepada anak-anak muda.

Wassalam

13/06/2019

Azizi Ali Buat Jualan Murah

Salam.

Pergh! Malam ni nasib baik terbuka hati nak lihat Twitter.

Rupanya Azizi Ali sedang buat promosi buku. Harga Serendah 5 hingga 15 hinggit. Berakhir 20 Jun 2019.

Apalagi malam ni saja saya order 12 buku. Damage seratus lebih jugak lah ..termasuk kos delivery sebab berat buku 3.35 kg. Hehehe.

Kebanyakkan buku kalo beli dekat luar tanpa promosi memang termenung je lah.

Korang boleh riki dekat laman web bookplanet.com.my.

Wassalam

08/06/2019

Jeff Bezos - Stop looking at our stock price this quater

Jeff Bezos - "Stop looking at our stock price this quarter".
.
During raya, I stumbled upon an interview with Jeff Bezos. I felt it was one of the best interviews I’ve seem in a long time so thought I share this with you guys. Some lessons from the wealthiest person in the world today :
.
1. Amazon didnt make money until after 9 years in business. Today, after more than 25 years, its one the most valuable companies in the world, adn reached USD1Tril market cap. And Jeff Bezos, became the wealthiest person in the world.
.
2.Amazon keep reinvesting its profits back inits business so that it has larger competitive advantage. Today, they are one of the most profitbale companies in the world.
.
3. He said he had plenty of good luck in the last 25 years in business.
.
4. In one quarter, their shares went up by 30% in just 90 days. Bezos’s response? “The result of this quarter, is coming from the cake we bake 3 years ago. And today, we are baking and preparing for another great quarter but in year 2022. “
.
5. Bobby Axelrod n Bezos - "While We keep an eye for this quarter but the other eye must look at next year, or 5 years ahead. The great never sacrifice the IMPORTANT, for what is URGENT but not necessarily important. "
.
.
The insights for me and how do I apply this in my life, are as per the following  :
.
1. Many people often look for short term results, and not willing to loose 5-10 years first. Bezos was willing to sacrifice 5-10 years so that he gains a massive advantage that will now give him a 50 year advantage. I was riding on a scooter, for the first 7 years of investing, and had over RM5k monthly passive income. I reinvested all my profits to buy more. Even today.
.
2. Many people get comfortable. 10 years ago most retailers like Macy, Best Buy and even Walmart scoffed at Amazon’s decision to  sell anything and everything. Today, they are either no longer growing at their normal pace or dying. They fail to reinvent when they had advantage 10 years ago.
.
3.People think Bezos got lucky. But he is in this business for 25 years, and sure while some element of luck exists, he was prepare to ride the luck when it came. He was IN THE GAME to benefit from that luck. Its the same with properties too. People often say we got lucky because of property bull runs, but they dont realized that a property bull run, can be created, and predictably engineered. We are in the game and if we dont get lucky, we have RM3 to RM5Mil. But if we are lucky,  we would end up with RM8 to RM10Mil. Unlucky means RM3Mil, and lucky means we make RM8Mil. Not bad kan?
.
4. Many people make decisions to move jobs today largely because of the pay, instead of the skill that that job can offer. I went from RM600 per month in salaries to 5-figures before 29 years old as I prioritize learning first instead of pay. Prioritize LEARN, and then you’ll earn.
.
5. Most people are happy to make RM50k to100k from property investments, and happy to cash that out today barely 5 years after investing. Which is sad considering its not difficult to make RM1Mil per property if they buy the right property and apply the right strategies.
.
.
So guys, I attribute Bezos success ignore and make short term sacrifices to gain serious long term advantages. While many only look on what can they gain today and tomorrow or this quarter, he thinks 3-5-10 years ahead. Thanks to this thought process, he runs one the the most valuable companies in the world , and became the richest person as a result.
.
So the next time you move jobs, or making a business decision, or making any investment decision, ask yourself this super important question —>  Is this decision will only be good for 1 quarter or 1 year, or is this decision will do well for the next 10 years ?
.
p/s : Let me know whats your biggest learning from this post please (Y)

- CnP Faizul Ridzuan

01/06/2019

Cara CEO D'Herbs buat marketing

Salam

"Untuk kos iklan semua.. Saya peruntukkan RM15 hingga RM18 juta setahun." Dato' Aliff Syukri (Pengasas D' Herbs)

Dato' Aliff Syukri (Pengasas syarikat D'Herbs) berkongsi tentang satu daripada strategi pemasaran syarikatnya peringkat awal.

1 - Beliau melakukan bengkel kecantikan hampir di seluruh negeri.

(Ini dikongsikan dalam video inspirasi permulaan bisnes jenama D'Herbs)

2 - Bukan sahaja tujuannya untuk memperoleh ramai pelanggan, dalam masa sama membina keyakinan orang lain terhadap jenama syarikatnya.

3 - Kaedah mengadakan majlis ilmu adalah satu daripada cara untuk mendapatkan ramai pelanggan dan meningkatkan jenama bisnes.

4 - Ia adalah kaedah yang ringkas, rendah kos dan modal yang paling penting adalah modal ilmu.

5 - 4 Jenis majlis ilmu yang lumayan. Majlis ilmu terbahagi kepada beberapa kategori seperti:

+ Seminar.

+Bengkel (Workshop).

+ Personal coaching.

+ Group coaching.

6 - Ia adalah satu model marketing yang mengizinkan kita untuk mencipta satu lagi saluran paip duit untuk bisnes.

7- Ada beberapa syarikat yang bijak mengoptimasikan majlis ilmu sebagai teknik marketing. Dalam masa sama, membina portfolio dan profail syarikat.

CnP

23/05/2019

Buku 4 Turbo Copywriting Tulisan Najib Assadok

Salam.

Lama x masyuk payment ebook kontrak perjanjian.

Alhamdulillah ebook yang ditulis pada tahun 2010  sampai sekarang masih menjana income.

Kalo berminat anda boleh dapatkan di kontrakperjanjian.blogspot.com.

Petang tu ada satu payment masuk..dapatla guna duit tu untuk beli buku Najib Assadok, 4 Turbo Copywriting.
Harga RM 40 termasuk kos penghantaran.

Dah lama nak beli buku ni. Arini buku sampai dipangkuan dihantar oleh easyparcel.

Sekarang kena cari masa untuk digest buku berkenaan.

Wassalam

22/04/2019

Bersedekah Secara Bermaruah

Salam.

Bersedekah jangan sampai jatuhkan maruah org.. Sebuah cerita yg sangat menyentuh & inspiring !!

Seorang lelaki tua dengan baju lusuh masuk ke sebuah kedai mewah. Dari bajunya, kelihatan lelaki tua tersebut dari golongan fakir. Para pengunjung di kedai tersebut melihat aneh kepada lelaki tua itu. Tetapi tidak dengan pemilik kedai....

Pemilik kedai: '' Mahu cari apa pakcik?'', bertanya ramah.

Lelaki tua: '' saya mahu beli selimut 6 helai untuk saya dan anak-isteri saya. Tapi....'', katanya penuh ragu.
Pemilik kedai: '' Tapi kenapa pakcik?''

Lelaki tua: '' Saya hanya punya wang 100 riyal. cukupkah untuk membeli 6 helai selimut. Tidak perlu yang bagus, yang penting dapat melindungi tubuh dari hawa dingin_.''

Pemilik kedai: '' Oh cukup pakcik! Saya ada selimut yang bagus dari Turki. Harganya cuma 20 riyal saja. Kalau pakcik membeli 5, saya beri bonus 1 helai.''

Lega...
Wajah lelaki tua itu bersinar cerah. Ia memberikan wang 100 riyal, lalu membawa selimut yang dibelinya dan terus pulang.

Seorang teman pemilik kedai yang sedari tadi melihat dan mendengar hal tersebut kemudian bertanya pada pemilik kedai..:''
_adakah kamu tersilap?  Kamu kata selimut itu yang paling baik dan mahal yang ada dikedaimu ini. Kelmarin kamu menjualnya kepadaku dengan harga 450 riyal. Sekarang kamu menjual kepada lelaki tua itu 20 riyal?'' katanya, kehairanan.

Pemilik kedai berkata: '' Benar. Memang harga selimut itu 450 riyal, dan aku menjualnya kepadamu tidak kurang dan tidak lebih. Tetapi kemarin aku berdagang dengan manusia. Sekarang aku berdagang dengan Allah.

Demi Allah! Sesungguhnya aku tidak menginginkan wangnya sedikitpun. Tapi aku juga ingin menjaga maruah lelaki tua tersebut agar dia seolah-olah bukan menerima sedekah daripadaku hingga membuatnya berasa malu.

Demi Allah! "Aku hanya ingin lelaki tua itu dan keluarganya terhindar dari cuaca musim dingin yang akan sampai tidak lama lagi. Dan aku pun berharap agar Allah menghindarkanku dan keluargaku dari panasnya api neraka."

Sungguh tinggi nilai amal dan sedekah jika kita dapat melakukannya secara sembunyi atau tanpa  membuat orang lain berasa rendah diri.

C & P

Wassalam.

Peringatan

Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.
Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal dan sebarang kesalahan tatabahasa dan ejaan adalah disengajakan bagi menghasilkan karya yang santai serta mudah difahami.

Terima Kasih ..

Risi Yusoff