Rahsia Ecover

Rahsia Ecover - rahsiaecover.blogspot.com.

Kontrak Perjanjian

Rahsia Kontrak Perjanjian - kontrakperjanjian.blogspot.com.

Minisite Dengan Blogspot

Minisite Dengan Blogspot - minisitedengan.blogspot.my.

Rahsia Sebutharga

Rahsia Sebutharga - RahsiaSebutharga.blogspot.com.

Rahsia Pengucapan Awam

Rahsia Pengucapan Awam - Gaya Sheikh Ahmed Deedat.

12/08/2017

Melayu Takut Berniaga

Salam.

Takut Berniaga

Ada orang yang hidupnya susah. Dah tahu susah tapi tak berusaha untuk perbaiki hidup dan redha dengan kesusahan yang dilalui.

Katanya Allah dah tentukan untuk dia lahir dlm keadaan susah, hidup susah & mati dlm keadaan susah. Dah tertulis di Luh Mahfuz.

Soalannya, "Bila dia g tengok?"

Memang saya percaya Qada dan Qadar.

Tapi jangan pula salahkan Qada dan Qadar kalau kita susah.

Jangan salahkan Tuhan sbb kita hidup susah di atas 'kedegilan' kita utk berubah & baiki hidup

Kalau kita tak berusaha untuk ubah hidup.

Kalau kita tak berputus asa untuk berusaha.

Allah pun ada sifat ihsan untuk memberi sbb Allah Maha Kaya.

Kalau diri sendiri tak nak berubah. Janganlah menyalahkan tuhan pula.

Kehidupan kita adalah pilihan kita.

Kita pilih nak senang. Kita pilih nak susah. Sebab apa yang kita buat hari ini adalah pilihan hidup kita beberapa tahun lepas.

Kehidupan kita 2 ke 3 tahun depan bergantung pilihan kita buat hari ini.

Jangan berhenti berusaha. Jangan berputus asa. Kita hanya mampu berusaha, Allah jua yang beri.

Moga2 usaha keras kita ini menjadi asbab Allah beri sesuatu yang kita nak.

Letakkan keyakinan kepada Allah. Buat yang terbaik dalam hidup kita.

InsyaAllah semua yang kita impikan akan menjadi kenyataan.

Hidup akan berubah bila kita mahu mengubahnya dan nekad nak berubah!

Jom Ubah Diri Kita Dulu Agar Hidup Kita Berubah

*Copy wasap grup al-manna ameer

Wassalam

05/08/2017

Bagaimana Anda Tertipu Dengan Skim Cepat Kaya

*Penipuan skim cepat kaya.*

Contoh bgaimana kita tertipu dengan skim cepat kaya..ilmu ini perlu kita tahu..agar ianya tidak berlaku untuk kedua kalinya atau terjebak dengan para suspek penipuan mana-mana skim cepat kaya...

1. Saya mempunyai modal cash sebanyak RM100,000. Saya buka satu syarikat/skim yang ada tawar 3 pakej pelaburan kepada orang ramai:
A. Gold - RM400
B. Platinium - RM4,000
C. Diamond - RM40,000
2. Untuk early stage bukan mudah untuk menarik pelabur, stage pertama adalah strategy untuk menjadi 'trusted'. Pada permulaan ramai orang ragu-ragu dan takut ditipu tapi nak tahu. Kebanyakan orang ramai yang suka mencuba akan letakkan pakej yang paling minima iaitu Gold - RM400. Pakej Gold ini dijanjikan akan dibayar RM100 sebulan selama 3 bulan, dan pelaburan ini akan matang pada bulan ke-4, dan mereka mempunyai pilihan untuk mendapat RM800 (keuntungan) dan pakej akan segera ditamatkan. Contohnya 1000 orang masuk, total collection yang saya dapat adalah sebanyak RM400,000. Duit ini cukup digunakan untuk membayar habuan bulanan pelabur selama 4 bulan. Duit modal Saya RM100,000 digunakan untuk membayar sebahagian kecil mereka yang stop pada bulan ke 4. Kalau 100 orang stop saya kena keluar RM800 x 100 = RM80,000. Apa ada hal keluar sikit modal saya, janji saya dapatkan trusted mereka. Tengok nanti bagaimana saya ‘makan' duit mereka balik.
3. Psikologi emosi dimainkan waktu ini dimana pelabur akan menjadi tamak sebab dengan hanya menunggu lagi 5 bulan mereka akan mendapat RM3600 disamping RM100 bulanan. Kebanyakan mereka tidak akan stop pada bulan ke 4 tersebut kerana mereka menanti habuan yang lebih lumayan di hadapan. Maka mereka mengambil pilihan teruskan habuan bulanan RM100.
4. Pada bulan keempat tersebut pelabur-pelabur sudah termakan 'trusted' dengan dana tersebut disamping sebahagian kecil yang stop dan dapat RM800 tersebut menjadi bukti kononnya skim itu adalah sangat-sangat 'trusted'.
5. Waktu ini kepercayaan terhadap skim ini akan menebal. Maka berbondong-bondonglah diajak keluarga, rakan office, sahabat handai, orang kampung melabur bersama kerana taksub dengan keyakinan tersebut. Diajak joint venture, kumpul modal ramai-ramai dan melabur.
6. Make it short. Contoh 1000 orang tadi yang sangat yakin dan dipukau dengan 'Trusted Scheme' upgrade kepada pakej Diamond - RM40,000. Duit tu mungkin dari joint venture, kumpul duit orang, personal loan, jual harta, pinjam 'Along'. RM40,000 x 1000 = RM40,000,000.
7. Senangnya saya nak dapatkan RM40,000,000 (Rm40 juta!) dengan hanya membayar nilai lakonan 'Trusted'. Bila dah dapat duit, masa ni saya dah boleh istihar macam-macam kepada pelabur-pelabur saya. Paling senang kena rompak, kena tipu atau pecah amanah (tuduh jer sesiapa dalam syarikat dan jadikan kambing hitam). Dan saya tak mampu pulangkan modal pelaburan tersebut kepada pelabur pelabur. Untuk meredakan amarah pelabur saya, saya minta tempoh 6 bulan untuk selesaikan & recovery, cukup 6 bulan Saya minta extent Lagi 6 bulan. Lama-lama mereka putus harap dan pasrah duit mereka telah hangus (disini saya akan mainkan sentimen agama sikit seperti rezeki itu Allah yang tentukan). Mereka akan lupa hari demi hari.
Jika anda rasa penulisan ini memberi kesedaran dan manfaat kepada anda, haruslah di “kongsikan” bersama orang lain agar ianya tersebar luas dan dapat manfaat bersama.

*Senarai Skim cepat kaya*

*SUDAH HANGUS*

Swisscash
Geneva Gold
Azxpro
Gwgfx
MMM
MGCfx/MGCare
WadiahTrading
Rainbowfx
WCP
Tawund
*Highway Group*
YSLM
SolarBond
Islamic Fund
NexusFX
Moores Capital
Double Fast Track
Kazanah Melayu
CPO Trading
Tok Belagak
Utoken
Asia Business Machine bhd
azz marketing
Mastajak fx
Alfafa Banglo

*TENGAH HANGUS*

Kongsimakan ☕⬅
Komuniti Ikhlas
MonSpace
Bitkingdom
Bit Club Network
Pok Din Empire
MybcWorld
AuraSfx

* TENGAH MELETUP LETUP 2 Ramai Join* 

Zenith Gold
Mym1

*POTENSI HANGUS* 

VenusFX
FXUnited
JJ Poor to Rich
ARBA Network /CWC
ABN Network
Bio Niaga Abu Nur
iTijari
iBiz Star Network
AGRCarTrade
Shazamia Gold & Jewelry
Coince
Eurobits
IGOfx
T1FX
MCX Forex
THWGlobal
MYM Programme
PTM4U
Bookcoin
AGR car trade
arion xm fx
gmj4u
Amazing7 society
Mface
MMC (mamacaptain)
Affiliate
Phytoscience
MGSB i-comey kosipitih

⚠Hati2 di luar sana yang gemar skim2 cepat kaya macam ini...

*skim ini tidak akan melabelkan program mereka sebagai " skim cepat kaya "
tapi menarik dgn cara
" habuan "

30/07/2017

Akan Sampai Suatu Masa

Assalam,

Terbaca dalam grup telegram. Mengenai satu hadis.

Rasulullah bersabda:

Akan datang suatu zaman atas manusia:

- Perut-perut mereka menjadi tuhan-tuhan mereka.

- Perempuan-perempuan mereka menjadi kiblat mereka.

- Dinar-dinar (wang) mereka menjadi agama mereka.

- Kehormatan mereka terletak pada kekayaan mereka.

Waktu itu, tidak tersisa dari iman kecuali namanya saja.

Tidak tersisa dari Islam kecuali ritual-ritualnya saja.

Tidak tersisa Al-Quran  kecuali sebatas kajiannya saja.

Masjid-masjid mereka makmur, akan tetapi hati mereka kosong dari petunjuk (hidayah).

Ulama-ulama mereka menjadi makhluk Allah yang paling buruk di permukaan bumi.

Kalau terjadi zaman seperti itu, Allah akan menyiksa mereka dan menimpakan kepada mereka empat perkara (azab):

1 - Kekejaman para pemerintah,
2 - Kekeringan pada masa,
3 - Kezaliman para pejabat,
4 - Ketidak-adilan para hakim.

Maka heranlah para sahabat mendengar penjelasan Rasulullah.

Mereka bertanya, "Wahai Rasul Allah, apakah mereka ini menyembah berhala ?"

Nabi SAW menjawab, "Ya ! Bagi mereka, setiap dirham (wang) menjadi berhala (dipertuhan/disembah)."

(Hadist Mutafaq'alaih)

Cuba kita perhatikan isi hadits tersebut, rasa-rasanya kita sudah boleh mulai merasakannya

Itulah kenapa, alangkah baiknya kita sentiasa menjaga niat untuk selalu berbuat baik dan mengharap redha-Nya

Sebagai pemilik bisnes, biasanya kita sering sibuk dengan aktiviti-aktiviti yang bertujuan untuk mengejar wang dan keuntungan

Padahal, wang bukanlah tujuan.

Ketika pun setiap harinya kita mencari nafkah, niatkan untuk  keluarga dan banyak orang.

Gunakan wang yang kita miliki untuk memperbanyak tabungan amal kebaikan di akhirat kelak, seperti bersedekah, zakat, infaq, dan wakaf

Banyak-banyak membantu orang. Banyak-banyak berbuat kebaikan. Banyak-banyak menyibukkan diri dengan aktivitas da'wah.

Berusaha semaksimun untuk meninggalkan jejak-jejak kebaikan di kehidupan, sebelum akhirnya kita di panggil pulang.

Jom kita saling mengingatkan. Berlumba-lumba dalam kebaikan...

Semoga bermanfaat
wassalam.

28/07/2017

Rahsia Sebutharga #18: Jangan Call, Datang

Assalam.

Jangan call, datang...kring! kring! ...aku angkat call.

Ada suara wanita...dihujung talian.."encik ke yang handle toner".

"Tak..yang handle staf saya".

"Okay nanti saya call semula".

Dunia pemasaran sudah berubah..agensi tidak akan berurusan dengan anda jika tidak kenal anda dan syarikat anda.

Untuk pertama kali jika ada ingin mendapat projek di sesebuah jabatan anda kena datang sendiri untuk berikan penerangan tentang servis dan syarikat anda.

Apa yang perlu anda buat adalah:-

1. Berjumpa dengan orang yang betul. Iaitu pegawai yang incharge mengenai servis yang syarikat anda sediakan.

2. Berikan profile syarikat dan kad bisnes anda.

3. Dapatkan kad bisnes, emel dan no telefon pegawai berkenaan. Untuk diimuatkan kedalam data bank syarikat.

4. Lakukan follow up dan update pegawai berkenaan sekiranya syarikat mempunyai produk baru..update bermakna educate merekai. Jangan fikirkan apa yang mereka boleh berikan kepada mereka ..tetapi apa yang anda boleh berikan kepada mereka.

Perlu diingatkan anda perlulah kemas paling kurang jika tidak pakai blazer..pakaila tali leher..jangan pakai seluar jean..

Jika pakai blazer ..cuba anda pakai kemeja putih dengan tali leher merah.
Thorbaek!!!

Wassalam.

17/07/2017

Modal Bercakap #7 : Ingat Perkataan Mereka

Salam.

Ingat Perkataan Mereka

Ulangi kembali poin menarik yang pernah mereka ucapkan.

Hal ini menunjukkan pada mereka bahawa anda adalah pendengar yang baik dan teman yang menyenangkan.

“Saya masih ingat ketika anda mengatakan ……”.

“Dulu anda pernah kata tidak suka makanan sea food …”.

Wassalam

10/07/2017

Rahsia Sebutharga # 10 : Bank Data

Salam.

Seorang peniaga ulung pernah berkata...

"Jika dalam berniaga aku boleh kehilangan semuanya, dan hanya satu sahaja yang tinggal iaitu senarai nama pelanggan aku boleh bangkit semula"

Huhuhu...anda nampak tak..betapa pentingnya senarai nama ..aka list building aka...bank data..

Apa yang perlu ada dalam bank data?

1. Senarai Pelanggan.
2. Senarai Projek.

Apakah maklumat yang pelanggan yang perlu disimpan.

1. Nama pelanggan.
2.Jabatan Pelanggan bekerja.
3. Alamat emel.
4. No. Telefon.

Lupa pulak no 5.

5. Jawatan Pelanggan.

Dan maklumat pelanggan di dalam bank data hendaklah sentiasa diupdate.

Maklumat projek pula hendaklah mengandungi.

1. Nama Projek.
2. Harga Projek.
3. Agensi projek
4. Tarikh projek

Tahukah anda tempoh maksimun seseorang penjawat awam bekerja di sesebuah agensi kerajaan adalah hanya selama 5 tahun..kalo yang masih stay walaupun dah lebih 5 tahun..dikira bonus la..lebih-lebih lagi untuk pegawai yang berurusan di bahagian perolehan untuk sesuatu projek.

Apakah kepentingan Bank Data kepada anda.

Pertamanya anda senang untuk membuat pemasaran produk anda...menjual sesuatu produk adalah lebih senang kepada pembeli yang sedia ada.

Wassalam.
* Petikan daripada buku Rahsia Sebutharga .

09/07/2017

Rahsia Sebutharga #9 : Product Update

Salam,

Tahukah anda ...seorang penjawat awam perlu berkursus sekurang- kurangnya 7 hari dalam setahun.

Cuma sejak kebelakangan ini..syarat tersebut dilonggarkan berikutan kekurangan bajet oleh kerajaan..anda percaya ke? Kerajaan kekurangan bajet...jangan percaya sangat...bajet dipegang oleh orang politik...mereka yang menentukan sesuatu peruntukan..jika anda perasan..sekiranya dalam masa terdekat atau pada tahun tersebut dijangka akan diadakan Pilihanraya Umum..pasti terdapat kekurangan bajet...hehehe..sendiri faham okay.

Berbalik kepada rahsia nombor sembilan iaitu produk update.

Anda perlu tahu..kebanyakkan penjawat awam amat sibuk dalam kerja seharian dan kekurangan pekerja di jabatan menyebabkan kekangan untuk mempelajari ilmu baru ..yang sentiasa berubah-ubah.

Terutamanya dalam bidang teknologi maklumat..

Oleh yang demikian cara terbaik untuk menjalin jaringan adalah dengan membuat produk update.

Apa-apa produk pun anda boleh buat untuk produk update..yang penting anda pakar dan membaca semua manual berkenaan produk yang akan didemotrasikan.

Yang lebih penting adalah back end sale ..atau menambahkan jaringan kenalan untuk dimasukkan ke dalam bank data anda..sila baca mengenai bank data untuk rahsia seterusnya.

Wassalam.

* Petikan daripada buku Rahsia Sebutharga.

Peringatan

Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.
Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal dan sebarang kesalahan tatabahasa dan ejaan adalah disengajakan bagi menghasilkan karya yang santai serta mudah difahami.

Terima Kasih ..

Risi Yusoff