Rahsia Ecover

Rahsia Ecover - rahsiaecover.blogspot.com.

Kontrak Perjanjian

Rahsia Kontrak Perjanjian - kontrakperjanjian.blogspot.com.

Minisite Dengan Blogspot

Minisite Dengan Blogspot - minisitedengan.blogspot.my.

Rahsia Sebutharga

Rahsia Sebutharga - RahsiaSebutharga.blogspot.com.

Rahsia Pengucapan Awam

Rahsia Pengucapan Awam - Gaya Sheikh Ahmed Deedat.

17/07/2017

Modal Bercakap #7 : Ingat Perkataan Mereka

Salam.

Ingat Perkataan Mereka

Ulangi kembali poin menarik yang pernah mereka ucapkan.

Hal ini menunjukkan pada mereka bahawa anda adalah pendengar yang baik dan teman yang menyenangkan.

“Saya masih ingat ketika anda mengatakan ……”.

“Dulu anda pernah kata tidak suka makanan sea food …”.

Wassalam

10/07/2017

Rahsia Sebutharga # 10 : Bank Data

Salam.

Seorang peniaga ulung pernah berkata...

"Jika dalam berniaga aku boleh kehilangan semuanya, dan hanya satu sahaja yang tinggal iaitu senarai nama pelanggan aku boleh bangkit semula"

Huhuhu...anda nampak tak..betapa pentingnya senarai nama ..aka list building aka...bank data..

Apa yang perlu ada dalam bank data?

1. Senarai Pelanggan.
2. Senarai Projek.

Apakah maklumat yang pelanggan yang perlu disimpan.

1. Nama pelanggan.
2.Jabatan Pelanggan bekerja.
3. Alamat emel.
4. No. Telefon.

Lupa pulak no 5.

5. Jawatan Pelanggan.

Dan maklumat pelanggan di dalam bank data hendaklah sentiasa diupdate.

Maklumat projek pula hendaklah mengandungi.

1. Nama Projek.
2. Harga Projek.
3. Agensi projek
4. Tarikh projek

Tahukah anda tempoh maksimun seseorang penjawat awam bekerja di sesebuah agensi kerajaan adalah hanya selama 5 tahun..kalo yang masih stay walaupun dah lebih 5 tahun..dikira bonus la..lebih-lebih lagi untuk pegawai yang berurusan di bahagian perolehan untuk sesuatu projek.

Apakah kepentingan Bank Data kepada anda.

Pertamanya anda senang untuk membuat pemasaran produk anda...menjual sesuatu produk adalah lebih senang kepada pembeli yang sedia ada.

Wassalam.
* Petikan daripada buku Rahsia Sebutharga .

09/07/2017

Rahsia Sebutharga #9 : Product Update

Salam,

Tahukah anda ...seorang penjawat awam perlu berkursus sekurang- kurangnya 7 hari dalam setahun.

Cuma sejak kebelakangan ini..syarat tersebut dilonggarkan berikutan kekurangan bajet oleh kerajaan..anda percaya ke? Kerajaan kekurangan bajet...jangan percaya sangat...bajet dipegang oleh orang politik...mereka yang menentukan sesuatu peruntukan..jika anda perasan..sekiranya dalam masa terdekat atau pada tahun tersebut dijangka akan diadakan Pilihanraya Umum..pasti terdapat kekurangan bajet...hehehe..sendiri faham okay.

Berbalik kepada rahsia nombor sembilan iaitu produk update.

Anda perlu tahu..kebanyakkan penjawat awam amat sibuk dalam kerja seharian dan kekurangan pekerja di jabatan menyebabkan kekangan untuk mempelajari ilmu baru ..yang sentiasa berubah-ubah.

Terutamanya dalam bidang teknologi maklumat..

Oleh yang demikian cara terbaik untuk menjalin jaringan adalah dengan membuat produk update.

Apa-apa produk pun anda boleh buat untuk produk update..yang penting anda pakar dan membaca semua manual berkenaan produk yang akan didemotrasikan.

Yang lebih penting adalah back end sale ..atau menambahkan jaringan kenalan untuk dimasukkan ke dalam bank data anda..sila baca mengenai bank data untuk rahsia seterusnya.

Wassalam.

* Petikan daripada buku Rahsia Sebutharga.

07/07/2017

Fahami Bisnesmu : Untuk Bisa Hidup

Salam.

Sesuatu itu bermula dengan niat..daripada niat baru jadi action...daripada action baru dapat result.

Untuk bangunkan bisnes anda perlu ada niat.

Jika dengan bisnes dapat dekatkan anda dengan Allah...percayalah anda berada didalam bisnes yang betul.

Jika dengan bisnes ianya menjauhkan anda daripada Allah..tinggalkan saja bisnesmu.

Pastikan niat bisnes anda adalah ingin memberi manfaat kepada orang lain..baharulah duit akan masyuk dengan sendirinya..ramai yang tidak faham prinsip ini..ramai yang berniat untuk kaya..untuk mempunyai wang dan harta benda yang banyak.

Ingat langkah pertama untuk fahami bisnesmu adalah dengan berniat..betulkan niat anda..Insya Allah anda akan dibantu olehNya.

Wassalam.

6.49 pagi
Hulu Langat.

06/07/2017

Rahsia Sebutharga #8: Date Trigger

Salam.

Kisahnya seorang vendor datang ke sebuah jabatan kerajaan. Seorang vendor perempuan umur dalam linkungan awal 40 an.

Vendor : Salam, saya datang nak register company untuk jabatan encik.

Client : Oooo.. Kalo untuk register company puan boleh ke bahagian kewangan atau bahagian stor. Syarikat puan dalam bisnes apa ye?

Vendor: Syarikat kami menawarkan perkhidmatan sewaan mesin fotokopi.

Client : Untuk sewaan fotokopi puan kena berjumpa dengan unit IT. Tapi kontrak sewaan yang sekarang baharu sahaja diperbaharui..dan akan tamat pada Disember 2020.

Vendor : Berapa unit mesin fotokopi yang disewa?..mungkin untuk sewaan yang akan datang syarikat saya boleh ambil bahagian.

Client: Dalam 7 unit..dan saya rasa elok puan call dalam tempoh 3 bulan sebelum kontrak tamat. Sebab pada masa tu..jabatan mungkin sedang sediakan sebutharga yang baru..dan mereka akan hubungi puan untuk masuk dalam sebutharga yang akan dibuka.

Vendor : Maknanya dalam bulan september atau Oktober 2020 la ye.

Client : Macam tu la nampaknya..sebab buat masa sekarang memang tiada sebutharga yang akan dibuka. Kalo puan register sekarang pun tiada gunanya..baik telefon masa sebutharga nak dibuka. Lagi satu mungkin person incharge pun dah bertukar..nanti entah mana-mana dicampakkan profile syarikat puan.

Vendor : Boleh saya tau tarikh tepat kontrak akan tamat..nanti boleh saya follow up.

Client : erk!!!..hehehehe

Wassalam.

* Petikan daripada buku Rahsia Sebutharga.

30/06/2017

Rahsia Sebutharga # 5 : Ceritakan Manfaat

Salam,

Pada hakikatnya, orang lain TIDAK PERNAH membeli produk Anda.
Mereka membeli ‘sesuatu’ di balik produk tersebut.

Orang tidak pernah membeli shampu, mereka membeli khasiat dari shampu yang diberikan (meluruskan rambut, menghilangkan kelemumur, membuat harum, agar tidak kusut, menghilangkan dll).

Orang tidak pernah membeli kenderaan, mereka membeli fungsi dari kenderaan tersebut (kecepatannya, kemewahannya, bahan bakarnya yang jimat, fungsinya untuk keluarga, dll)

Teknik CERITAKAN MANFAAT menuntut Anda untuk menguasai Product Knowledge dan detail manfaat dari produk yang Anda ingin jual. Untuk ini anda perlu tau luar dan dalam mengenai produk dan bertanyakan kepada principal mengenai produk berkenaan..jika perlu bawa sekali wakil jualan produk berkenaan untuk demo ..sekiranya anda tidak yakin melakukan presentation.

Jangan sampai ketika calon pembeli Anda bertanya kepada Anda, Anda tidak tahu jawapannya.

Ceritakan terperinci manfaat yang terkandung dalam produk atau perkhidmatan anda tanpa merugikan Anda sendiri. Jelaskan kepada calon pembeli Anda, tonjolkan manfaatnya, bukan hanya cirinya.

Tolong praktis dahulu sebelum membuat persembahan slide..jika anda tidak ingin kelihatan bodoh dihadapan client anda..ingat praktis make perfect.

Wassalam

* Petikan Buku Rahsia Sebutharga

27/06/2017

Rahsia Sebutharga #1 : Harga Paling Murah

Salam.

Saya berkecimpung di dalam penilaian sebutharga dalam 11 tahun..bukan sahaja penilaian harga ..malahan penilaian tender yang berharga berjuta- juta.

Dalam menentukan pemenang di dalam setiap penyebutharga yang masuk bertanding..pola pemenang adalah sama..iaitu mereka menawarkan harga yang paling murah...walaupun mereka mempunyai keupayaan kewangan yang paling murah...keupayaan kewangan dinilai berdasarkan  3 bulan penyata kewangan yang terkini.

Bagaimana anda boleh menawarkan harga yang paling rendah antara penyebutharga yang masuk bertanding.

Rahsianya adalah anda perlu mencari pembekal atau pengeluar atau pengedar yang dapat memberikan harga yang termurah.

Bagaimana hendak mendapatkan sebutharga termurah?

Anda perlu mendapatkan sekurang-kurangnya 5 quotation..kalo dapat 3 quotation? ...ok la tu janji jangan kurang daripada 2. Susah tu bro.. nak dapat 5 quotation...caranya jangan guna orang tengah..pergi terus kepada pengilang atau pengeluar..noktah.

Pening ye..

Untuk mudahkan tanya client apa brand yang dipakai sekarang..senang untuk anda check harga dekat market..

Keduanya...jika client tidak ingin gunakan produk lama ...cuba tanya client apa produk yang dia cadang untuk guna dan selesa (user friendly) pakai.

Dan pastinya client tidak akan syorkan sesuatu produk yang spesifik.tapi mana tahukan nasib anda baik...hehehe..nak lagi gampang..mintak setiausaha anda yang tolong tanyakan...Terbaik la Gopal!!!

Wassalam.

* Petikan daripada buku Rahsia Sebutharga

Peringatan

Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.
Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal dan sebarang kesalahan tatabahasa dan ejaan adalah disengajakan bagi menghasilkan karya yang santai serta mudah difahami.

Terima Kasih ..

Risi Yusoff