Rahsia Ecover

Rahsia Ecover - rahsiaecover.blogspot.com.

Kontrak Perjanjian

Rahsia Kontrak Perjanjian - kontrakperjanjian.blogspot.com.

Minisite Dengan Blogspot

Minisite Dengan Blogspot - minisitedengan.blogspot.my.

Rahsia Sebutharga

Rahsia Sebutharga - RahsiaSebutharga.blogspot.com.

Rahsia Sifu Jualan

Rahsia Sifu Jualan - Tips Efektif Melariskan Jualan Tanpa Pening-Pening.

12/01/2018

Buku : Rahsia Usahawan Ebook

Salam.

Dua hari lepas saya berjaya dapatkan buku Rahsia Usahawan Ebook..tulisan Suhaimi Abu Bakar atau lebih di kenali Shuth .

Beliau merupakan pengasas forum wangcyber dan owner sempoihosting.com.

Di mana domain blog ini pun menggunakan khidmat sempoihosting.

Berbalik kepada cerita buku tadi..buku ni sepatutnya saya dah beli 6 tahun lepas iaitu pada tahun 2012 untuk keluaran pertama.

Namun bila rasa diri terlalu pandai..saya tiada inisiatif membaca buku malah mendengar pendapat orang lain.

Kerana apabila saya mula menjual ebook pakej lengkap kontrak perjanjian pada tahun 2010. Saya telah pun membuat jualan. Buat apa membaca buku atau memdengar pendapat orang lain.
Fikir saya begitu.

Namun bila teringat semula buku ini.
Saya mula mencari..namun sudah tiada dipasaran..kiranya adalah barang rare lah kan..

Hehehe..tetapi nasib baik buku ini masih lagi terdapat di mphonline.

Alhamdulillah ...stok masih ada lagi..ketika inila.

Waktu korang baca artikel ni..mungkin out of stok..cetakan kedua memang tidak dibuat untuk buku ini..mungkin penerbit merasakan buku ini kurang mendapat sambutan..penerbit adalah truewealth publishing milik Azizi Ali.

Harga buku ni ..sekali dengan kos penghantaran RM 7 ringgit dalam RM 49 ringgit.

So weekend ni..kalo ada masa terluang..sempatla habiskan.

Wassalam.

07/01/2018

HIDUP INI ADALAH SEBUAH PERJUANGAN, HANYA YANG LUAR BIASA AKAN MENANG

Salam.

Mereka yang "luar biasa" akan mendahului mereka yang hidup sekadar "biasa biasa" atau sekadar "ok laaa"

Takde siapa marah pun kalau kita hidup luar biasa, biasa biasa atau ok laaa

Sebab semua itu adalah pilihan kita sendiri, kita sendiri yang pilih untuk hidup dalam keadaan begitu

Orang yang cara hidupnya luar biasa, result dalam kehidupannya akan dapat lain

Orang yang cara hidupnya biasa biasa, result dalam kehidupannya akan dapat lain juga

Begitu juga bagi mereka yang cara hidupnya "ok laaa" (katanya Allah dah takdirkan hidupnya dalam keadaan susah sehingga dia mati dan ianya sudah tertulis di Luh Mahfuz)

Persoalan disini:

1) adakah itu takdir kalau kita sendiri pun belum berusaha sungguh sungguh dulu? tak buat pun lagi dah kata tak boleh

2) bila dia p tengok takdir dia di Luh Mahfuz?

Of course result orang yang amalkan cara hidup "ok laaa" seperti ini takkan sama seperti result mereka yang mengamalkan cara hidup luar biasa

Allah takkan mengubah nasib sesuatu kaum itu melainkan mereka yang mengubahnya sendiri

Dilahirkan dalam keadaan miskin itu bukan salah kita tapi mati dalam keadaan miskin itu memang salah kita

Jangan sentap, tak nak amek something to ponder sudah nama kau joyah

- founder ameer

02/01/2018

Buku : Hijrah Menjadi Usahawan

Salam.

Alhamdulillah..

Hari ini berjaya juga saya habiskan membaca buku Hijrah Menjadi Usahawan. Tulisan saudara Wahi Abd Rashid.

Buku berkenaan memang payah nak ada kat pasaran sekarang. Seminggu juga saya mundar mandir.

Mula-mula riki dekat popular Ampang Point, kemudian Mph Alpha Angle, Kinokuniya dan terakhir sekali di Sunway Velocity.

Memang dah tiada di pasaran..kalo ada pun stok lama.

Nasib baik di mphonline masih ada lagi buku ni.

So order hari khamis..hari jumaat dah terima..servis memang terbaik kalah lazada.

Isi buku ada kisah sebenar encik Wahi bagaimana beliau memulakan bisnes sewa kereta dan beberapa bisnes lain.

Susah payah yang dihadapi dalam membangunkan perniagaan beliau.

Bercerita mengenai kisah sebenar membuatkan aku terpaksa meluangkan masa menghabiskan keseluruhan bab.

Jika dibandingkan dengan buku bisnes yang lain..buku ini memang terbaik walaupun ketebalan tidaklah sampai 200 muka surat..

Rasa macam tidak puas membaca.

Jadi kepada usahawan baru ..saya sangat rekemenkan anda membaca buku ini..supaya anda tidak tersesat jalan atau menanggung kerugian yang besar dalam bisnes.

Sekarang telah diterbitkan dalam bentuk ebook yang telah dikemaskini dan boleh didapati di www.wahiabdrashid.com.

Wassalam.

14/12/2017

RBK : Hangat-Hangat Tahi Ayam

Salam.

Masa kecil dulu..dekat kampung..bila masa nak pakai selipar kat tangga.

Pernah terjadi aku terpijak tahi ayam.
dan tahinya memang panas...maknanya tahi berkenaan masih baru tak sampai seminit.

Bergegas la aku pergi cari tempayan untuk basuh tahi ayam.

Tapi kenapa peribahasa tu..hanya ditujukan kepada ayam.

Boleh juga dikatakan..

Hangat-Hangat tahi lembu..tahi lembu lagi besar...banyak dan kepanasannya tahan lama.

Lebih-lebih lagi ...kalo ditelekup dengan tempurung oleh mat gian.

Hangat-hangat tahi ayam..dalam hal ini ditujukan kepada individu yang berusaha nak jadi usahawan ...nak buka bisnes sendiri..namun selama beberapa tahun masih lagi makan gaji.

Kalo ada bisnes pun..macam jalan tak jalan je..sijil pendaftaran syarikat pun malas nak diperbaharui kerana tiada income yang masuk.

Akhirnya idea untuk berbisnes sendiri berkubur begitu saja.

Untuk atasi masalah ini...cari la kumpulan yang boleh memotivasikan anda..dan juga seorang mentor yang kemampuannya sudah terbukti.

Wassalam.

RBK : Banyak Sangat Idea

Salam.

Perkara biasa bila ingin memulakan bisnes anda akan mencatat semua senarai perkhidmatan atau produk untuk memulakan perniagaan.

Ada yang terus potong senarai produk/perkhidmatan satu persatu.

No product, No Business.

Ada pula yang trial and error produk...

Akhirnya bila umur dah mencecah 40..Masih lagi berkira produk apa yang nak diniagakan..atau perkhidmatan untuk ditawarkan.

Selama beberapa dekad..asyik dengan idea dann formula..tiada satu pun diterjemahkan dalam tindakan.

Jika ada pun...apabila sesuatu produk itu tidak mendatangkan hasil..mula beralih kepada produk lain..masih try and error.

Apa kata anda berhenti sejenak..

Bayangkan produk/servis yang anda suka buat...dan ada market untuk produk berkenaan.

Walaupun sambutan kurang memberansangkan pada tahun pertama sampai ke tahun ketiga ..anda masih kekal dengan produk yang sama.

Setelah masuk tahun keempat ..setelah pelbagain strategi pemasaran dan jualanb yang anda lakukan.

Namun produk masih tiada peningkatan dalam penjualan.

Ye,sudah tiba masanya anda bungkus produk anda..dan cari idea yang lain.

Kerana produk anda hanya boleh dijual di planet marikh.

Wassalam.

10 PUNCA BISNES TAK MENJADI

Salam.

1. Banyak sangat idea.

2. Hangat-hangat tahi ayam.

3. Cepat patah semangat. Hati tisu.

4. Sembang kencang.

5. Bangun lewat.

6. Tak fokus.

7. Nak cepat kaya.

8. Tak mahu raikan kejayaan kecil. Nak tunggu jadi jutawan dulu baru nak berbangga dengan diri sendiri.

9. Bandingkan diri dengan orang yang lama berbisnes.

10. Terpengaruh dengan cakap orang, tak yakin dengan diri sendiri.

-Ameer al manna

12/12/2017

Rezeki Bukan Sekadar Duit

Salam.

Dulu... saya sangkakan, rezeki itu bila dapat menghasilkan wang, urusan pekerjaan lancar, banyak duit simpanan, banyak harta.

Setelah mencari2 apa makna rezeki dalam Islam (sesuai yang tertera dalam alquran dan hadis), ternyata saya salah besar.

Ternyata,

▪ Langkah kaki yang dimudahkan untuk hadir ke Majlis Ilmu, itu adalah rezeki.

▪ Langkah kaki yang dimudahkan untuk solat berjamaah di Masjid, adalah rezeki.

▪ Hati yang Allah jaga jauh dari iri, dengki, dan kebencian, adalah rezeki.

▪ Ada rakan2 yang soleh/& solehah dan saling mengingatkan dalam kebaikan, itu juga rezeki.

▪ Saat keadaan sukar penuh keterbatasan, itu juga rezeki. Mungkin jika keadaan sebaliknya, boleh membuat kita kufur, sombong, bahkan lupa diri.

▪ Punya ibu bapa yang selalu sakit adalah rezeki, kerana merupakan ladang amal pembuka pintu syurga.

▪ Tubuh yang sihat, adalah rezeki. Bahkan saat diuji dengan sakit, itu juga bentuk lain dari rezeki kerana sakit adalah penggugur dosa.

▪ Senantiasa menjaga hubungan dengan manusia dengan tidak memutuskan silaturahim.

▪ Dan mungkin ada jutaan bentuk-bentuk rezeki yang kita tidak sedari.

Justeru yang harus kita waspada adalah ketika hidup kita penuh dengan kemudahan dan kebahagiaan, padahal begitu banyak hak Allah yang tidak kita tunaikan.

Rezeki yang diperolehi itu jangan dipersiakan.

Dan yang wajib kita sadari adalah kita tak kekal lama tinggal kat dunia ni..., dan kepada ALLAH LAH...Kita akan dikembalikan.

C&P

Peringatan

Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.
Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal dan sebarang kesalahan tatabahasa dan ejaan adalah disengajakan bagi menghasilkan karya yang santai serta mudah difahami.

Terima Kasih ..

Risi Yusoff