Rahsia Ecover

Rahsia Ecover - rahsiaecover.blogspot.com.

Kontrak Perjanjian

Rahsia Kontrak Perjanjian - kontrakperjanjian.blogspot.com.

Minisite Dengan Blogspot

Minisite Dengan Blogspot - minisitedengan.blogspot.my.

Rahsia Sebutharga

Rahsia Sebutharga - RahsiaSebutharga.blogspot.com.

Rahsia Sifu Jualan

Rahsia Sifu Jualan - Tips Efektif Melariskan Jualan Tanpa Pening-Pening.

08/08/2022

SKILL MENJUAL BUKAN SEMULAJADI

 

“Untuk mulakan bisnes, soalan pertama kita tanya, bukan nak jual apa? kita kena tanya, macam mana nak jual?”.

 

Skill menjual bukanlah datang secara semulajadi. Ia sesuatu yang perlu dipelajari sama ada melalui pembacaan, seminar, latihan atau kelas formal. Daripada ilmu itu baharulah ianya dapat dilaksanakan.  50% kejayaan menjual bermula daripada keyakinan yang anda boleh menjual. Jika anda tak yakin, tolong jangan buat bisnes.

 

Formula ringkas bisnes :  Tiada Jualan = Tiada Pendapatan = Tiada Bisnes.

 

Pernyataan ini jelas di antara jualan dan bisnes adalah saling berkait, bisnes tidak akan berjaya jika tidak disokong usaha jualan berterusan. Sekarang ni sekadar ilmu FB Ads dan Ilmu Google adwords saja pun belum cukup untuk dapatkan jualan yang berterusan.

 

Belum cukup, dalam erti kata, kalau kita pandai dan sekadar tahu nak setup iklan, itu tidak cukup untuk membuat jualan yang MENGUNTUNGKAN. Ilmu Marketing Teknikal, mesti dipadankan dengan ilmu jualan dan promosi. Maka satu PLAN perlu dirangka untuk anda jalankan strategi jualan & promosi yang betul-betul terbukti.

 

Jualan adalah pemasaran evergreen untuk DAILY SALES bagi menjana aliran tunai harian yang berterusan dan sentiasa ada. Anda wajib dan kena check setiap hari.

 

Promosi pula adalah untuk meletupkan jualan secara tiba-tiba, tetapi terhad. Tujuannya untuk "Sudden Flow Of Customers" yang membawa pelanggan berurusan dengan kita dengan  harapan secara berpanjangan dan konsisten membeli.

 

Jika kita perasan, mutakhir ni banyak seminar dan kelas-kelas  marketing & bisnes dianjurkan. Ada yang murah dan ada yang mahal. Ada juga yang dipakejkan dengan kelas motivasi untuk memperkuatkan jati diri seorang peniaga.

 

Walaupun anda telah hadir pelbagai kelas sales dan marketing tapi bisnes anda masih lagi tidak grow dan tidak menghasilkan jualan. Jadi anda kena selidik kat mana silap dan apakah yang perlu dibaiki, ditambah atau apa yang kurang dalam kelas yang anda hadiri?

 

Kebanyakkan kelas bisnes yang dianjurkan oleh coach-coach bisnes di Malaysia bagus, masalah utama adalah CONTINUOS MONITORING. Tiada yang pantau! Semangat membara hanya semasa dalam kelas. Masuk hari ke 3, buku workbook entah ke mana.  Tanpa pemantauan berterusan daripada mentor yang muktabar menyebabkan bisnes anda tidak boleh nak grow.

 

Ini kerana, ramai peniaga tidak sanggup untuk ambil pakej personal continuos monitoring/inner circle disebabkan harganya yang mahal dan boleh mencecah puluhan ribu ringgit. Pada pandangan saya kelas-kelas banyak OUTSIDE IN tetapi tidak INSIDE OUT. Kalau pun ada ia tidak mampu membuatkan seseorang bertindak secara berterusan.

 

Banyak seminar, banyak teknik dan banyak ilmu yang dapat. Tapi hakikatnya ramai Gagal. Kerana ACTION.  Di mana tak ramai yang mampu buat secara konsisten.

 

Tiada Big Why, kesungguhan, lari fokus, cepat penat, tersalah faham, nak result cepat, tiada database, networking yang tak membantu, team yang lemah atau berada dalam circle yang salah  menyebabkan ramai masih bergelut untuk membuat jualan  konsisten.

 

Makanan untuk anda sentiasa konsisten dalam bidang ini hanya satu iaitu MINDSET & MOTIVASI dan orang yang mengharapkan motivasi daripada orang lain baharu terhegeh-hegeh nak bertindak, tidak layak buat bisnes. Bak kata  Elon Musk : If you need inspiring words, don’t do it.

 

Jika anda masih bekerja dan buat bisnes part time, anda perlu  kenalpasti aktiviti penting yang membawa masuk jualan dan aktiviti yang sia-sia. Maka anda perlu fokus kepada 3 Perkara utama.

·         Marketing (cara tarik orang datang)

Marketing adalah nak tarik orang, tarik bakal pelanggan, buat orang nampak kita, dan buat orang tanya siapa kita. Senang cakap Marketing ni buat orang nampak. Buat apa-apa pun yang penting orang nampak BISNES dan BRAND kita.

·         Sales (cara buat orang yang datang membeli)

Ilmu ini anda perlu belajar sebab anda perlu faham macam mana nak jadikan pelanggan anda percaya dengan anda dan beli produk anda. Bukan satu kerja mudah untuk pengaruh pelanggan. Jadi, apa kata belajar macam mana nak close sales .

·         Penambahbaikan /Penambahan produk.

Ilmu ini anda perlu belajar Validasi produk, perbaiki harga agent, combo produk, Packaging, Positioning Produk, Unic Selling Proposition (USP) dan lain-lain.

Jangan habiskan masa membaca benda yang tiada kaitan dengan 3 benda ni. terutama mencari peluang baru yang bisnes kerana anda akan kehilangan fokus. Jika bisnes yang sedang dijalankan sekarang sedang menjana keuntungan walaupun sedikit, teruskan dengan mengembangkan lagi bisnes berkenaan.

02/08/2022

ASAS BERNIAGA ADALAH MENJUAL

 

Salam,

Asas berniaga adalah menjual, tak pandai menjual, anda tak boleh berniaga. Asas menjual adalah MARKETING, tak pandai marketing anda tak pandai menjual sebenarnya. Untuk lariskan produk, anda perlu memasar dan menjual.  Berniaga besar mana pun asasnya dari menjual dan semua peniaga adalah SALESMAN.

 

Saya banyak membaca buku-buku mengenai marketing, jualan dan saya tidak jumpa satu teknik rahsia pun untuk berjaya dalam bisnes. Semua bergantung kepada usaha. Banyak yang anda usaha, banyak yang anda akan dapat. Jadi!  Berhenti mencari teknik rahsia. Mencari-cari ni tidak akan jumpa. Sebab tiada rahsia pun!

 

Seperti dalam kelas atau seminar bisnes ramai bertanya soalan yang salah mengenai sales dan marketing! Soalan-soalan yang ditanya terlalu fokus kepada teknikal. Contoh: Macam mana nak tambah like, follower? Apa algorithm media sosial? Berapa kali nak posting setiap hari?

 

Berapa kali posting & algorithm media sosial tak bagi kesan besar kalau produk dan mesej kita tiada orang nak atau mesej mengarut yang kita sampaikan bukan yang orang nak dengar.

 

Jadi apa patut kita buat?

Kembali kepada fitrah:  Kenal & faham apa yang pelanggan mahu dan perlu. Tahu apa yang pasaran mahukan, Berikan apa yang pasaran mahukan dengan tawaran yang terbaik. Baharu kita dapat tahu. Siapa target pelanggan? Apa ciri-ciri mereka? Di mana mereka berada?

 

Begitu juga dengan channel marketing, media sosial, internet marketing, digital marketing & segala ilmu baru yang anda kena pelajari. Pening bukan!

 

Channel HANYALAH alat semata-mata. Sebagai alat sebaran, alat menyampaikan dan alat komunikasi. Alat untuk menghubungkan dua manusia seperti anda dan saya.

Kalau kita sampaikan apa yang berguna, orang akan nak dengar apa kita sampaikan. Sampai sanggup follow kita di sosial media kerana kita berikan manfaat kepada mereka. 

 

Closing adalah untuk kita memahami masalah dan tawarkan penyelesaian kepada pelanggan. Melalui produk atau servis yang kita ada. Closing bukan untuk jual barang. Tapi untuk mengetahui apa masalah yang mereka hadapi? Apa impian yang mereka mahu capai? Seterusnya apa penyelesaian yang dapat kita berikan.

 

Semua ini akan bantu kita untuk FOKUS untuk tidak membuat benda-benda SAMPAH.

 

Tanpa FOKUS, kita akan rasa semua penting. Kita rasa buntu, serabut rasa nak buat macam-macam. Dengan fokus dapat bantu kita membuat plan yang efektif. Buat kerja dalam kerangka yang jelas, tak membazir masa, usaha dan paling utama dapat menghasilkan wang.

 

Kita juga tak perlukan teknik sales gempak meletup-letup. SEMESTINYA sesuatu teknik telah pun dibuat oleh mereka yang ada pengalaman dan Real Proven serta dibukukan.

 

Kemudian, kita fikir & proses apa yang kita baca. Faham & hadamkan. Jangan telan bulat-bulat, kemudian sesuaikan dengan situasi kita, tak tau tanya. Allah sebut dalam Al-Quran: “Maka bertanyalah kepada ahlinya (orang-orang yang tahu atau pakar) jika kamu tidak mengetahui (keadaan sesuatu perkara).” (an-Nahl: 43)

 

Akhir sekali, harapan saya supaya segala tips yang dikongsi di dalam buku ini dapat menjadi jawapan bagi meleraikan kekusutan ‘stuck’ anda dalam membina bisnes yang berjaya dan dapat membayar zakat berlipat kali ganda serta menyumbangkan semula kepada ummah.   

 

 “Selamat menjalankan aktiviti SALES yang berkesan dan lumayan!”.

 

Risi Yusoff

www.risiyusoff.com

22/04/2022

[NEW ARRIVAL!] PROMOSI BUKU RAHSIA SEBUTHARGA

 [NEW ARRIVAL!] - INILAH BUKU TERBARU RYP, YG AKN BONGKARKAN LBH 15 TIPS MEMENANGI SEBUTHARGA YG PROVEN BAGI 'SPEED-UP' SALES SYARIKAT ANDA.

.
.
.
AKHIRNYA...Telah muncul sebuah buku yg memang dinanti-nanti oleh ramai org ESPECIALLY utk mereka yg SELALU GAGAL mendapatkan dan memenangi sebutharga.
.
Dlm buku terbaru ini, akan DIDEDAHKAN dengan 15 tips2 MENDAPATKAN SEBUTAHARGA, 15 TIPS BAGAIMANA MEMENANGI SEBUTAHRGA & 15 TIPS UNTUK 'OUTMARKET' DARI PESAING ANDA!
.
Hasil dari tips yg akan dikongsikan nanti, bakal buatkan sales anda 'asyik' nak meroket jer sebab tips yg dikongsikan adalah PROVEN SUKSES...
.
====
YG BAKAL ANDA DAPAT DLM BUKU NI..
====
.
[+] Pendedahan sebenar bagaimana sebutharga dicipta - CRUCIAL!
.
[+] Bagaimana anda boleh terlibat secara tidak langsung dalam menyediakan sebutharga walaupun anda orang luar!
.
[+] Memenangi sebutharga dalam erti kata lain mengalahkan syarikat yang lain.
.
[+] Rahsia terhebat dalam meletakkan harga untuk sebutharga.
.
[+] Panduan meramal harga yang diletakkan untuk sebutharga.
.
[+] Apa yang boleh anda lakukan dan tidak boleh lakukan dalam menyediakan sebutharga.
.
.
.
.
WAHHH..BESTNYA..DH LAMA CARI BUKU MCM NI..."
.
.
"RISI, MCM NE NK DPTKAN BUKU NI?"
.
.
Mudah jer..Anda just perlu KLIK kt link dibwh ni...
.
.
Ni haaa...
.
.
UTK 87 PEMBELI YG TERAWAL...
.
.
Jangan tunggu stok dah SOLD OUT, baru terhegeh hegeh nak order! Sila KLIK link wasap dibawah ini sekarang untuk dapat kan harga promosi special dari RYP.
.
.
.
.
.
.
.
[AMARAN] - DIINGATKAN, BUKU NI BUKAN UTK SEMUA ORG..TAPI KHAS UTK ANDA YG 'DAHAGAKAN' SALES SYARIKAT YG MENYUCUK NYUCUK TIAP BULAN SAHAJA TAW...
.
.
ABIS JER KOUTA TU, TRUS RYP CLOSE OFFER NI. KORG JGN NK SIBUK2 DOK MERAYU DGN RYP..TAK DILAYAN K...
.
.
.
Ni nk tanya ler, ada yg berminat nak dptkan buku ni dgn harga promosi tak? Kalo ada, sila KOMEN "sy nk" kt bwh ni..
.
.
.
Ps: Sape yg tak komen, tak dpt harga promo taw..



11/07/2021

Kenapa Buku Tak Laku

Salam.

Kenapa buku tak laku. Pertamanya tak semua orang beli buku yang Kita Tulis. Contohnya buku puisi atau sastera mereka mempunyai kelompok mereka sendiri.  Bilangan mereka tidaklah ramai berbanding niche yang lain. 

Begitu juga buku akademik hanya yang berpemikiran tinggi dan pusat pengajian tinggi yang beli. Seperti pelajar dan pensyarah. 

Yang paling dilaku keras adalah buku novel. Kerana prospeknya adalah para remaja dan mereka suka membaca. 

Walaupun kebanyakkan pembaca Kini mula beralih kepada buku digital. Pasti Ada yang sukakan buku fizikal.. mereka suka pegang dan bau buku baru.  

Teruskan membaca, menulis & menjual. 

Wassalam. 

Risi Yusoff Publication

30/06/2021

finalized cover buku untuk cetakan

Salam,
Dua hari lepas company printing hantar gambar cover untuk pengesahan. Jawapan Saya " Okay Proceed" 

Sekarang duk Hari berapa lama masa yang diambil untuk siapkan 100 cetakan. 

Senang Nanti untuk angarkan masa untuk cetakan Kali kedua. 

Wassalam.

20/06/2021

Final Manuskrip dah siap jugak akhirnya

Salam. ,
Setelah bertungkus lumus korbankan masa dan bersekang mata.

Akhirnya siap jugak final manuskrip untuk buku Sifu Selling. Insya Allah. Esok dah boleh hantar untuk cetakan.

Moral kat sini.. jangan tunggu kesempurnaan..kerana ia takkan pernah Ada. 

Wassalam

09/06/2021

Cara buat page break dalam word

Salam. 

Jenuh nak ingat balik cara untuk buat page break dan tajuk header bagi setiap bab dalam buku. Boleh guna step dibawah. Baru buku cantik dan professional. 

Configure headers and footers for different sections of a...

1.Click or tap the page at the beginning of a section.
Select Layout > Breaks > Next Page.

2.Double-click the header or footer on the first page of the new section.

3. Click Link to Previous to turn it off and unlink the header or footer from the previous section. ...

4. Go the start of the next section and repeat steps 1-5.

Wassalam.

Peringatan

Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.
Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal dan sebarang kesalahan tatabahasa dan ejaan adalah disengajakan bagi menghasilkan karya yang santai serta mudah difahami.

Terima Kasih ..

Risi Yusoff