Rahsia Ecover

Rahsia Ecover - rahsiaecover.blogspot.com.

Kontrak Perjanjian

Rahsia Kontrak Perjanjian - kontrakperjanjian.blogspot.com.

Minisite Dengan Blogspot

Minisite Dengan Blogspot - minisitedengan.blogspot.my.

Rahsia Sebutharga

Rahsia Sebutharga - RahsiaSebutharga.blogspot.com.

Rahsia Sifu Jualan

Rahsia Sifu Jualan - Tips Efektif Melariskan Jualan Tanpa Pening-Pening.

21/02/2019

Pos Laju Salah Hantar Sampai Sarikei

Salam.

18.2.19 hari isnin . Saya pos barang client beralamat di Bangi.

21.2.19 hari khamis. Client wasap kata barang belum sampai.

Pos laju beb bayar 7 hinggit tu..free postage.

Saya pun buka laman pos ju..masukan nombor tracking..fulaweh..barang aku pergi sampai sarikei nun dekat Sarawak.

Apa nak buat..saya emel dekat aduan pos laju..faham2 je la bukan kita sorang buat aduan. Xtau la bila diaorang nak feedback.

Masalahnya adalah client dekat bangi ni. Saya pos barang dekat pejabat pos Pulapol KL.

So apa kita nak buat dalam keadaan macam ni.

Sebagai peniaga kita kena jujur. Ceritakan hal yang sebenarnya kepada client dan hantar produk yang baru.

Kalo barang yang sampai sarikei tu patah balik semula ke semenanjung..mintak client pulangkan semula. Sekiranya client jujur kita akan dapat semula. Kalo tidak.

Semestinya saya akan rugi. Tapi itu la sebenarnya jiwa peniaga yang sebenar.

Sekarang ni tunggu feedback dari pos laju dan besok kena pos barang yang baru kepada client.

Latest update .. 22.2.19 sampai juga kat bangi akhirnya. Selamat xperlu nak pos semula barang.

Wassalam.

17/02/2019

Official Distributor technique

Salam.

Untuk mendapatkan harga yang murah anda perlu menjadi membership kepada jenama-jenama yang tertentu.

Contohnya adalah seperti pembekal toner dan penyewaan mesin fotokopi.

Terdapat syarat-syarat tertentu untuk menjadi ahli . Contohnya anda perlu membuat pembelian lebih daripada 25 ribu baharu boleh menjadi ahli.

Setelah menjadi ahli anda akan diberikan diskaun 15 hingga 30 peratus.

Kaedah ini adalah win-win situation anda boleh mendapat harga murah manakala suplier pula akan mendapat pelanggan tetap.

Selain itu anda juga boleh menjadi suplier kepada vendor-vendor lain dan mendapat untung atas angin melalui diskaun sebagai ahli.

Wassalam.

Mark up harga 15% daripada harga pasaran

Salam.

"Macam mana nak untung kalo mark up harga 15% daripada harga pasaran".

Tahukah anda 15% daripada harga pasaran adalah bersamaan dengan harga anggaran jabatan.

Kebiasaannya agensi akan membuat survey harga di pasaran dan mark up dalam 15 hingga ke 30 peratus dan dijadikan sebagai harga anggaran jabatan.

"Dari mana mereka mendapat harga anggaran jabatan".

Berikut adalah sumber utama agensi membuat survey harga jabatan.

1. Master Suplier.
2. Official Distributor.
3. Proxy suplier.
4. Marketplace.
5. Internet.

Ini bermakna anda akan mendapat keuntungan yang kecil.

Apa motifnya anda mark up 15%. Ye pertamanya adalah untuk memenangi sebutharga dan yang keduanya adalah anda berniaga untuk long term bukannya untuk short term.

Disinilah peluang anda untuk mewujudkan relationship dengan agensi bagi mendapat lebih sebutharga pada masa akan datang.

Wassalam.

15/02/2019

THE POWER OF Endorsement

Salam.

Dalam buku terbaru saya sifu selling saya ada terangkan mengenai endorsement.

Endorsement adalah antara teknik terbaik untuk gain trust daripada prospek.

Dalam penilaian sebutharga contohnya.

Penyebutharga akan diminta mengemukakan beberapa dokumen seperti :-

Sijil KDN
Sijil SSM
Perkeso
Polisi Insurans
Sijil persatuan PPKKM
Sijil Anugerah/ penghargaan
Sijil ISO

Semua endorsement ini akan dikira markah. Jika tidak disertakan markah akan dikurangkan.

Oleh itu amat penting untuk anda mendapatkan sebanyak mungkin endorsement daripad client selepas servis dijalankan.

Wassalam

07/02/2019

Stres dalam bisnes apa kata tony robin

Salam.

Cara untuk releasekan stres yang terbukti berkesan adalah dengan adventurekan fizikal.

Bukan sahaja stres dalam bisnes malahan dalam apa-apa keadaan sekalipun anda boleh releasekan dengan mengambil cuti.

Kadang-kadang kita x stres tapi badan yang  letih  inginkan aktiviti baru diluar daripada rutin harian.

Jadi ramai yang mengambil kesempatan cuti tahun baru cina untuk mengambil angin baru sebelum masuk bekerja semula.

Bagi pasangan muda ..ianya masa yang tepat untuk melangsungkan perkahwinan kerana cuti persekolahan.

Seorang kenalan saya mengambil pula bercuti secara backpaker ke puket thailand untuk memikirkan idea bisnes yang baharu.

Untuk yang bermajikan..kita boleh mengelak daripada melihat muka orang atasan atau rakan sekerja yang berfikiran negatif.

Saya pulak Cuti tahun baru cina ke Teluk Kumbar, Pulau Pinang. .menghadiri majlis kahwin anak sedara.

Wassalam.

28/01/2019

Peter Drucker : Business adalah mengenai marketing dan innovation

Salam.

“Since the purpose of a business is to create a customer.
The most important functions of a business are marketing and innovation. EVERYTHING else is an expense.”- Peter Drucker

Kebanyakan owner bisnes terlalu menumpukan kepada produk.

Padahal tanpa produk anda masih lagi boleh menjual.

Contohnya :  Bisnes consultant atau kaunseling..mereka tidak memerlukan produk. Apa yang mereka tekankan hanyalah kepada customer.

Yang penting adalah kepuasan pengguna dan rasa berbaloi untuk keluarkan duit.

Dalam bisnes pendidikan contohnya.  Customer utama adalah ibubapa. Anda perlu memuaskan hati ibubapa dengan menjaga dan mendidik anak mereka.

Jika mereka tidak berpuas hati..mereka akan menghantar anak mereka ke pusat didikan yang lain. Hati mereka perlu dijaga.

Yang saya ingin tekankan dalam bisnes yang paling utama adalah customer bukan produk.

Wassalam

27/01/2019

Educate Clients menggunakan preemtive marketing

Salam.

"We cannot direct the wind, but we can adjust the sails.” – Bertha Calloway

Antara teknik marketing yang diamalkan sejak dulu lagi di eropah ialah preemtive marketing.

Macam mana tu?

Teknik ini digunakan apabila kita menerangkan sesuatu proses yang dilaksanakan oleh syarikat untuk hasilkan sesuatu produk.

Contohnya syarikat anda menjual daging pekasam. Maka anda menerangkan kepada prospek bagaimana pekasam daging dihasilkan.

Seperti daging yang digunakan..siapa yang membuat sembelihan..kemudian bagaimana daging diperap ..berapa lama diperap.

Apa bahan-bahan yang digunakan untuk menghasilkan daging pekasam.

Walaupun cara pembuatan sudah diketahui atau common.

Mungkin cara penghasilan pertama kali di dengar oleh prospek.

Apabila anda yang menerangkan kepada prospek .

Secara tidak langsung prospek akan teringatkan anda apabila bercakap mengenai daging pekasam.

Dan itu tujuan dia. Iaitu untuk preemtive advantage  dan menjadikan anda first person apabila bercakap mengenai bidang pekasam.

Teknik ini juga banyak digunakan oleh pembuat filem.. mereka akan mengeluarkan video pendek the making untuk menceritakan bagaimana sesuatu filem dilakukan.

Seperti aksi lagak ngeri dibuat sendiri oleh pelakon utama, jumlah kos pembikinan, tempat-tempat pengambaran yang dilakukan.

Ini menwujudkan ad value kepada penonton untuk pergi tonton..dan rasa berbaloi untuk keluarkan duit.

Jangan lupa untuk educate pelangan anda.

Wassalam.

Peringatan

Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.
Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal dan sebarang kesalahan tatabahasa dan ejaan adalah disengajakan bagi menghasilkan karya yang santai serta mudah difahami.

Terima Kasih ..

Risi Yusoff