17/01/2012

Kisah Benar : Petua Kurangkan Kos Overhead

Salam,

Pembaca yang dihormati , Tengahari tadi sempat saya berbual dengan seorang kakitangan sebuah syarikat insurans. Syarikat insurans mana tidak boleh la saya nyatakan disini.

Tetapi yang pentingnya adalah isi perbualan yang disembangkan semasa sesi tersebut. Dimana petua yang diguna pakai oleh syarikat beliau bagaimana syarikat mengurangkan kos overhead.

Kebiasaannya setiap tahun syarikat insurans berkenaan akan membuat satu aktiviti keluarga , di mana seramai 1600 kakitangan syarikat akan dibawa bercuti dan setiap keluarga dibolehkan untuk membawa 5 orang ahli keluarga termasuk kakitangan.

Apabila setiap kakitangan boleh membawa 5 orang ahli keluarga bermakna perbelanjaan syarikat untuk retreat ini juga akan turut meningkat. 1600 x 4 seramai 6400 peserta akan hadir pada retreat tersebut. Kos untuk setiap satu orang adalah sebanyak 6000 untuk 3 hari 2 malam.

Bermakna syarikat akan berbelanja sebanyak RM 3,840,000.00 untuk bayaran keseluruhan retreat berkenaan.

Disini CEO bijak memainkan peranan dengan memikirkan cara yang paling ideal untuk mengurangkan kos tersebut . Cuba anda teka.. hehehehe..

Salah! Disinilah pemikiran di luar kotak digunakan . Di mana CEO tersebut mengantikan retreat tersebut dengan memberikan setiap seorang kakitangan sebuah Ipad Mini yang berharga sebanyak RM 900.00 .

Jadi jumlah belanja yang hanya dibayar hanyalah RM 1,440,000.00 . Semestinya ia adalah satu urusan perniagaan yang menguntungkan dan yang pastinya kakitangan syarikat tidak akan bising.

Akhir sekali wang syarikat dapat dijimatkan sebanyak RM 2,400,000.00 .

Apa kata anda .. Mungkin anda tidak bersetuju dengan keputusan tersebut  dan ianya telah pun dibuat . Result yang diterima semua kakitangan tiada yang menentang atau membuat mogok dihadapan pejabat :) .

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Peringatan

Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.
Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal dan sebarang kesalahan tatabahasa dan ejaan adalah disengajakan bagi menghasilkan karya yang santai serta mudah difahami.

Terima Kasih ..

Risi Yusoff