Rahsia Ecover

Rahsia Ecover - rahsiaecover.blogspot.com.

Kontrak Perjanjian

Rahsia Kontrak Perjanjian - kontrakperjanjian.blogspot.com.

Minisite Dengan Blogspot

Minisite Dengan Blogspot - minisitedengan.blogspot.my.

Rahsia Sebutharga

Rahsia Sebutharga - RahsiaSebutharga.blogspot.com.

Rahsia Pengucapan Awam

Rahsia Pengucapan Awam - Gaya Sheikh Ahmed Deedat.

19/11/2014

Cerita Patah Tulang

Salam

1.8.2014...Tarikh keramat yang x akan aku lupakan...tarikh aku jatuh pokok manggis di belakang rumah aku kat kampung di Setiu terengganu..

Aku terpijak dahan yang dah mati..ketinggian pokok dalam 13 kaki..

Ekoran daripada eksiden ini, hampir 6 bulan aku x hapdet blog...kesinambungan ini juga aku lebih gemar untuk hapdet blog guna smartphone daripada guna laptop atau PC..

Doktor mengesahkan neck of femur aku patah...kemudian aku check in ke hospital nurzahirah Kuala Terengganu..

Dua minggu kena tahan kat sana dengan kaki aku ditebuk besi untuk ditarik dengan dumbell seberat lebih kurang 7 kg..korang boleh bayang x..memang terasa suffer abis..

23.9.2014 pagi ..aku masuk bilik pembedahan..semestinya aku mintak bius abis..xsanggup aku nak tengok proses pembedahan...

Dynamic hip skru digerudikan kedalam tulang aku..untuk sambungkan semula tulang yang patah..kos skru dalam RM 850..

Hampir 3 jam aku kat dalam bilik pembedahan..Alhamdulillah..lega bila dah selesai operation...sebab sebelum tu..kalo nak tido dan buang air beso memang derita giler..bersyukur la kalo kita dapat tido lena dan berak di toilet.

Dua hari kemudian aku dah boleh keluar..dan perlu dapatkan rawatan susulan di hospital setiu.

Bagi memastikan tulang femur bersambung dan "hidup"..

Dua bulan kemudian aku dapatkan rawatan di orthopedic hospital ampang..Alhamdulillah puji pada Allah..depa kata dah sambung..tapi xleh buat kerja berat-berat lagi..dan kemungkinan untuk patah semula tu ada.

Dapat mc lagi sebulan...

13.1.2014 aku masuk kerja ...sebab mc dah abis..doktor kata boleh masuk keje..dan sekarang ni aku menjalani sesi fisioterapi di hospital ampang..setiap seminggu sekali.

Wassalam.

18/07/2014

MH 17 : Apa Yang Terjadi?

Salam Takziah,

Kita dikejutkan lagi dengan insiden kapal terbang MH 17 MAS yang disyaki jatuh ditembak dengan pelancar peluru berpandu BUK di  Ukraine dengan Rusia oleh Pemisah Donetzk (sekutu Rusia)

Belum lagi reda dengan MH 370 negara sekali lagi di uji dengan satu lagi ujian yang pasti menyerabutkan kepala-kepala syarikat MAS dan juga pemimpin-pemimpin negara.

MH 17

Bukan sedikit yang terkorban 295 nyawa yang melayang.

Al-fatihah buat saudara kita yang beragama Islam.

Kita yang tidak berada dalam kapal terbang berkenaan pun terasa kecut perut .. bila memikirkan keadaan genting yang dialami oleh mereka semasa kapal terbang ditembak dan  terhempas.

Ujian yang datang bertimpa-timpa terhadap negara kita aku rasa perlu dikaji dan difikirkan ...adakah terdapat perkara-perkara yang kita telah lakukan yang menyebabkan Allah murka.

Rasa mendung je hari nie. .....

Wassalam.


17/07/2014

Boikot McD

Salam,

Semalam pulang dari kerja humaira tiba-tiba "Yang kita boikot McD".

" Dah lama dah boikot sebab harga mahal dari KFC" jawab aku ... heeee..

Mungkin Humaira tersangat marah dengan Israel yang melakukan pembunuhan rakyat Palestin. ..Semangat berkobar-berkobar nak boikot McD.. padahal tahun lepas masa bulan puasa time mengandung aku yang jadi despath tolong tapau McD hantar kat ofis dia.

Dengan muka selamber aku ambil order dekat kaunter " Untuk isteri " bagitau aku dekat gadis melayu di kaunter ..sebelum dia syak yang bukan-bukan.

" Macam mana nak boikot cuba kita tengok sape yang kerja di McD atau KFC semuanya budak melayu" tambah aku lagi sambil mengayun Insyirah yang sedang tido dalam buaian.. sementara menunggu waktu berbuka puasa.

Pekerja-pekerja yang bekerja di McD atau KFC kebanyakannya adalah lepasan SPM atau IPTA/IPTS tempatan. ada jugak yang buat kerja secara part time .

Ada yang kata cari la kerja lain demi bangsa, agama dan negara chewah ... cakap sedap beb!! aku pun masa lepas degree susah nak cari kerja ... aku kerja kantin dekat dewan badminton Cheras.. gaji RM 30 hinggit satu hari . makan lepas la. Sama jugak kerja di McD ..xpayah fikir nak keluar lunch.

Kalo nak yang lebih pasal boikot memboikot ni boleh klik di sini

Tapi aku memang dah lama boikot McD sebab harga dia mahal ...heeee

Efek boikot barangan Israel aku tak tau ...sebab kempen boikot kita pernah buat tahun 2012 .. tapi tahun 2014 Israel masih lagi serang Palestin... ada diaorang ambil kisah ke ?

Wassalam.

Notis McD

Mabul Island

Salam,

Hangat mengenai pencerobohan serangan hendap ke atas anggota polis marin ..yang mengorbankan Kpl Rajah dan seorang lagi Konstabel Zakiah kemungkinan diculik .

Aku berkesempatan ke Mabul Island pada bulan Julai 2010 dan mennginap di sana selama 2 malam 3 hari .. tapi bukan tidur kat bungalow water .. tidur di chalet dalam pulau . ..tidur kat banglo atas air harga lain beb ..boleh tahan mahal .

Banglo atas air Pulau Mabul


Dalam pulau complete dengan prasarana seperti sekolah dan dewan orang ramai ..boleh pusing-pusing dengan basikal.. pelancong dari luar negara pun ada yang menginap di situ. .

Pada waktu petang aku boleh tengok orang laut menangkap ikan di atas perahu sambil layan matahari terbenam. .

Dan yang paling best biler part snorkeling di Pulau Sipadan .. Dekat pulau Sipadan pengunjung tidak dibenarkan menginap .. yang terdapat disana adalah kem tentera.

Time snorkeling memang ngeri ..air berombak deras... ikan jerung dan penyu pun kita boleh nampak dekat "wall" dasar Pulau sipadan ni bentuk dia macam cendawan ... kat bawah tirus ..atas macam payung ..harap korang boleh bayang macam mana bentuk dia .

Hanya 200 pengunjung sehari sahaja dibenarkan memasuki pulau Sipadan kalo aku tak silap ..bagi memelihara terumbu karang yang berada di sekitar pulau.

Jika ada rezeki insya Allah aku akan riki lagi tempat nie dengan famili aku pulak .

Wassalam

Pulau Sipadan



16/07/2014

Perluke Blogger Sepenuh Masa?

Salam,

Trend sekarang dah ramai yang jadi blogger .. yang jadi blogger selepas hujan pun ramai juga
.
Blog-blog yang ditulis dalam bahasa melayu sudah banyak bergelimpangan di alam maya.

Tapi bila hujan berhenti ... cendawan tak tumbuh tapi lumut yang tumbuh.

Terdapat pelbagai jenis niche blog yang kita boleh blogwalking.. tapi just baca je la .. takut data yang kita baca tidak tepat . melainkan penulisan yang tidak memerlukan fakta seperti blog  berkenaan dengan kehidupan seharian blogger boleh di baca tanpa rasa was-was dengan kesahihan cerita.

Untuk menulis blog perluke dijadikan sepenuh masa .. bagi aku , aku lebih suka buat secara part time .. kerja hakiki dan berblog pada masa yang sama.

Tulis satu entri dalam satu hari pun dah memadai ... jika anda mempunyai banyak idea yang hendak ditulis anda boleh menggunakan schedule sekiranya blogspot di mana entri akan dipublish secara automatik mengikut ketetapan masa yang disetkan. maknanya anda tidak perlu berada 24 jam di hadapan pc atau tablet untuk post entri baru .

Kalo ada jugak yang hendak menjadi blogger secara fulltime . aku sarankan yang anda mempunyai back up  income daripada sumber lain ..contohnya isteri anda bekerja tetap supaya boleh cover duit yang kurang bila tiba hujung bulan atau anda mempunyai wang simpanan RM 200,000.00 di dalam ASB anda cuma perlu makan dividen je .. kalo 10%  setahun maknanya RM 20 ribu setahun .. anda boleh belanja dalam  RM 1,666.70 sebulan .. heeee

Kerjaya sebagai blogger tidak mempunyai gaji tetap dan pendapatan bulanan adalah tidak menentu ...

Sekiranya ada job untuk review produk atau bayaran iklan baru duit masyuk . Kalo tidak usah mimpi nak jadi fulltime blogger.

Aku kenal dengan beberapa orang blogger sepenuh masa... dengan effort yang ditunjukkan oleh mereka aku rasa memang layak diaorang berhenti kerja dan memilih menjadi fulltime blogger sebagai kerjaya.

Wassalam

Otak Blogger : credit embracedistruction.com





14/07/2014

The Bastard New York Times

Salam,

Pesta piala dunia sudah berakhir .. ada yang tertawa dan ada yang dukacita ...ketawa kerana pasukan yang disokong telah menjadi juara.. dan ada yang dukacita kerana kalah pertaruhan motosikal kerana pasukan yang ditaruhkan kalah di saat akhir...heeee

Kita sanggup berjaga malam untuk melihat siaran secara langsung daripada melihat siaran ulangan.

Namun sedarkah kita dengan nasib umat yang seagama dengan kita di Palestin sedang ditindas dan dibunuh dengan kejam.

Berita mengenai piala dunia lebih mewarnai media sosial di dunia berbanding dengan apa yang berlaku di Palestin..

Jika di piala dunia yang kalah hanya kehilangan piala dan 4 tahun dari sekarang boleh dicuba lagi . Tetapi di Palestin kita kehilangan nyawa.. Nyawa orang islam yang dianggap tidak bernilai oleh rejim Israel.

Berita yang dipaparkan juga adalah tidak adil dan amat berat sebelah.

Apatah lagi jika ianya ditulis oleh bukan seagama dengan kita . Terutamanya suratkhabar milik Yahudi yang menguasai ekonomi Amerika Syarikat.

Ini dapat dilihat melalui penulisan di The New York Times keluaran 10 Julai 2014 ... yang memberi gambaran salah dengan mengatakan pejuang islam yang melancarkan roket adalah militan aka penganas.

pejuang yang mempertahankan tanah air digelar militan , merupakan penulisan yang dangkal lagi meloyakan.

Wassalam.

The Bastard

We Need A Hero

Salam,

Akhirnya Jerman memenangi piala dunia 2014 dengan mengalahkan Argentina dengan 1-0 . Hasil jaringan voli daripada pemain gantian Mario Goetze.

Tapi aku rasa rata-rata peminat bolasepak ingin melihat Lionel Messi menjaringkan gol ..

Kerana imej yang di bawa oleh Messi sebagai hero bolasepak sudah tertanam di dalam minda kita.
Lionel Messi


Teringat aku dengan satu cerita "Enemy At The Gates" lakonan Jude Law. Berkisar mengenai dua orang sniper antara Rusia dan Jerman semasa peperangan dunia kedua.

Vassili lakonan Jude Law telah diberi laporan meluas media Rusia sebagai hero bagi memberikan motivasi kepada askar2 yang sedang berperang . Perperangan berlaku di Stalingrad.. Kejatuhan Stalingrad akan menyebabkan kemusnahan dan kejatuhan  seluruh negara.

Jude Law dalam Enemy At The Gate


Begitu juga kita di Malaysia memerlukan seorang hero di dalam arena bolasepak bagi memartabatkan sukan nombor satu negara.

Dulu semasa kita memenangi piala AFF.. Safee Sali dilihat sebagai calon yang sesuai.. banyak iklan-iklan yang memaparkan wajah beliau di tepi-tepi jalan. Lebih-lebih lagi setelah dilantik sebagai duta motosikal SYM.   Safee Sali menjadi idola pemain-pemain muda tanahair.

Kini dengan prestasi yang semakin menurun dan tidak konsisten serta sentiasa diletakan di bangku simpanan oleh kelab JDT mana mungkin boleh dinobatkan sebagai hero . Di Tambah lagi dengan usia yang kian meningkat.
Safee Sali


Sememangnya kita ketandusan hero bolasepak dan kita masih lagi terkenangkan hero yang lama ..arwah Mokhtar Dahari .

Wassalam.

11/07/2014

Kematian Hari

Salam,

Pernah tak korang check makna di sebalik nama korang di dalam bahasa cina . 

Tetiba aku terfikir nak check nama aku kat google translate apa makna RISI. 

Dan keputusannya terjemahan amat mengejutkan jiwa .. maknanya KEMATIAN HARI aka KIAMAT. 

Wassalam. 
Terjemahan Google

09/07/2014

Samba Atau Sambal

Salam,

Pagi tadi aku bangun sahur dalam pukul 4.46 pagi ..

confirm aku dah terlepas aksi separuh masa pertama Brazil vs Jerman untuk penentuan ke separuh akhir piala dunia 2014.

Bila aku bukak TV erk!! 0-5 betul ke nie ...

Aku tau la Jerman tu kuat ..tapi.

Aku tunggu lagi untuk separuh masa kedua ..erk! kena lagi .. dan lagi 0-7.

Then bunyi anak aku yang berusia 5 bulan menangis kat dalam bilik .. aku pergi ambik dan dukung ke ruang tamu .. okay 1-7 . gol saguhati daripada Oscar..

Dam!! memang x dijangka aksi samba hancur luluh ...pastinya retak seribu hati 200 juta penduduk brazil .. dan pastinya banyak yang mengalirkan air mata. .

Dan pagi tu aku makan sahur dengan samba kosong.

Wassalam.
Samba Atau Sambal

08/07/2014

Apa Yang Kita Lupa Di Pagi Hari

Salam,

kadang-kadang kita lupa...

Bila lupa , seseorang perlu mengingatkan kita.. dulu kita tidak lupa ... kemudian masa berlalu dan kita jadi alpa. .

Pagi tadi aku sempat dengar ceramah motivasi daripada DMFK ..tajuk apa, aku pun dah lupa..sebab aku tengok dah kat tengah-tengah rancangan.

Ada satu part menyentuh mengenai Niat Ke Tempat Kerja.

Kadang-kadang aku pun lupa .. bila lupa apa yang kita buat ditempat kerja semua jadi sia-sia . Sebab setiap ganjaran pahala itu berdasarkan niat.

Jadi semasa pergi kerja pasangkan niat yang baik-baik .. antara niat yang mendatangkan pahala adalah untuk berkongsi Ilmu, menuntut Ilmu dan  paling penting niat datang kerja kerana Allah dan orang yang paling berguna kat dunia adalah orang yang memberi manfaat kepada orang lain.

Insya Allah setiap yang kita lakukan akan menjadi ibadah daripada pukul 8.30 pagi hingga 5.30 petang.

Lately ada yang datang kerja sibuk dengan Facebook dan ada jugak yang melihat streaming video.

Jika di sekat sosial media dikatakan tidak mengikut trend semasa " sedangkan PM pun main blog, facebook dan twitter" .  pulak dah ..

Ianya tidak salah dilakukan .. tetapi carilah waktu yang sesuai ..contohnya pada waktu rehat .sekarang bulan ramadhan confirm tak pergi lunch ( Tadarus lebih afdal )... .kadang-kadang otak pun perlukan terapi jugak ..kalo asyik bekerja ..otak pun lesu dan penat .  heeeee

Wassalam.
Niat Datang Kerja





03/07/2014

Penangan World Cup 2014

Salam,

Huh! nasib baik world cup dah stop sekejap..

Pusingan kedua dah tamat..lepasni suku akhir pulak..

Bila aku tido lewat..miqdad pun ikut sekali tido lambat..
Paginya dia susah sangat nak bangun untuk pergi sekolah...

Akibatnya aku yang terpaksa merempit tahap maksima untuk kejar punch card...
Semasa merempit x lupa zikir banyak2... mana tau malang tidak berbau..dan itu adalah hayat yang terakhir..

Orang yang paling bijaksana adalah yang selalu ingatkan mati.

Ya Allah panjangkanlah umurku..amin.

Wassalam.

02/07/2014

Tabligh

Salam,

Kenapa ramai yang x suka tabligh. ..tabligh bukan satu bentuk ajaran ... tapi tabligh adalah pendakwah yang mengikut sunnah nabi .

Tabligh bukan mengajak orang ramai supaya mengikuti kumpulan TABLIGH tapi tabligh mengajak orang ramai supaya dekat dengan tuhan.

Kadang-kadang kita tidak suka dengan tabligh sebab menganggu kita yang sedang enak berseronok dengan anak-anak dan isteri. Tiba-tiba ada yang datang ketuk pintu rumah dan berceramah tentang agama dan meminta kita datang ke masjid untuk mendengar tazkirah agama.

Ada yang tidak ke masjid kerana takut di ajak oleh golongan tabligh supaya keluar 3 hari , 40 hari atau 4 bulan.

Maafkan tabligh kerana mereka mengajak anda ke arah kebaikan... datanglah ke masjid .. kerana ianya rumah Allah.. jangan kita tidak mahu menjadi tetamu Allah disebabkan tabligh, politik masjid atau kerana kita tidak suka dengan AJK masjid.

Kita adalah bangsa yang susah untuk menolak ajakan .. jika kita tidak lapang dengan ajakan tabligh untuk keluar 3 hari atau 40 hari .. katakan saja kita tidak senang atau tidak berminat.

Terutamanya ahli jawatankuasa masjid atau surau yang sangat anti dengan tabligh dengan memanggil mereka sebagai "terbalik" usah dikatakan begitu ... mereka hanya mengjalankan dakwah .. katakan saja anda tidak berminat .. seperti mana kita menolak ajakan jurujual untuk menjual barang.

Terdapat juga golongan Ustaz yang mengatakan Tabligh itu ajaran sesat kerana berpandukan kepada kitab Fadhilat Amal karangan Maulana Zakaria tidak tepat apabila diterjemahkan daripada bahasa urdu kepada bahasa Melayu dan meminta semakan dibuat semula kerana memungkinkan terdapat kesalahan-kesalahan.

Ada juga golongan ahli politik yang tidak suka dengan tabligh kerana golongan tabligh tidak menyokong parti mereka . Ini kerana polisi tabligh adalah tidak menyokong mana-mana parti kerana ingin bebas menyampaikan dakwah . Namun ada yang berfikiran mereka lebih islamik dan memperlekehkan usaha tabligh.

Ketahuilah anda bahawa mengerjakan usaha tabligh ini tidak mengharapkan sesen pun duit anda apatah lagi mendapat gaji bulanan . Apa yang diharapkan oleh mereka adalah ganjaran pahala dan redha Allah semata-mata.

Tabligh pun manusia biasa juga kadang-kadang ada tabligh yang senior memandang rendah kepada tabligh junior . Usah dilakukan sedemikian jika ingin berdakwah kerna hanya mereka yang paling bertakwa kepada Allah adalah sebaik-baik insan bukannya yang bersikap sombong dan meninggi diri. Ketahuilah orang yang terdapat sedikit sifat sombong dalam dirinya tidak akan berbau syurga.

Kepada yang tidak suka dengan tabligh jangan diperlekeh usaha mereka kerana dengan usaha mereka Islam cepat berkembang di Amerika dan Eropah . Terdapat juga ahli tabligh yang meninggal di Selatan Filipina.

Sanggupkah anda berjauhan dengan anak-anak dan isteri untuk melakukan kerja-kerja dakwah dimana  debu-debu yang melekat pada mereka diharamkan daripada api neraka. Sanggupkah anda berjauhan dengan semata-mata untuk berdakwah di IPB ( India, Pakistan, Bangladesh )

Jika ada yang mengatakan tidak suka tabligh kerana akan menyebabkan anak-anak dan isteri dirumah terabai . Ya, kadang-kadang terdapat ahli tabligh yang jumud dengan meninggalkan keluarga tanpa perlindungan dan nafkah. Disebabkan nila setitik rosak susu sebelanga.

Pastikan anak-anak dan isteri diberikan perlindungan yang sewajarnya sebelum anda keluar berdakwah. Usah disebabkan anda tabligh dicemuh dengan pelbagai tuduhan.

Tabligh mengajak kita supaya mengikut sunnah-sunnah nabi supaya kita boleh beramal dengannya walaupun kita berada dirumah  tidak keluar melakukan dakwah.

Ya , aku seorang tabligh aka pendakwah heeee...sempat la jugak keluar 3 hari di Masjid Au3 keramat . serta di masjid yang bersebelahan dengan kampung aku ... Itu pun masa belajar. Untuk keluar 40 hari atau 4 bulan ..insya Allah.

Wassalam.










 

30/06/2014

Salam Ramadhan 2014

Salam,

Ramadhan tiba lagi ...

Tahun demi tahun dirasakan jarak antara dua Ramadhan begitu hampir .. masa yang berlalu daripada waktu sahur dan berbuka juga terasa sangat hampir.

waktu kerja daripada pukul 8.30 hingga 5.30 petang pun dirasakan begitu cepat berlalu .

tahun demi tahun yang dilalui juga begitu cepat berlalu ..sedar tak sedar umur dah menginjak 30an .

Begitulah masa yang tidak pernah berhenti bergerak dan sentiasa beredar . .

Benarlah ..

"Demi Masa! (1) Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian (2) Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.(3)- Al-Qur'anul Karim; Surah Al-'Asr (103) ayat 1-3)


Ceramah-ceramah di surau dan masjid giat diadakan ... penceramah-penceramah daripada luar akan dijemput. Ia juga menjadi medan pelajar tahfiz untuk mempraktikan apa yang dipelajari di Maahad Tahfiz kepada umum. 

Surau-surau yang tiada imam tetap akan mengupah para tahfiz untuk mengimami solat terawih .. dengan harapan suara merdu pelajar tahfiz akan menarik ramai jemaah untuk solat tarawih terutamanya golongan muda. 

Ketibaan Ramadhan ini juga jangan kita jadikan alasan untuk bersikap boros dengan membeli pelbagai makanan dan  kuih muih di bazar Ramadhan . Cukup lah sekadar perlu.


Selamat Menyambut Ramadhan 2014. 

Wassalam,


27/06/2014

Blogger Chedet

Salam,

Dulu aku selalunya solat jumaat di Masjid As-Syakirin KLCC ..

Sekarang aku solat jumaat di Masjid Negara sejak  pindah ofis baru ...

Aku selalu solat wing sebelah kiri dekat dengan Dewan Utama.. korang tau sebab apa?

Sebab macam2 orang besar yang aku boleh jumpa dan salam.. cuma Agong je aku takut nak salam..

Bukan takut tapi segan ... heee  sebelum aku pi dekat .. dah kena blok dengan pegawai pengiring .. aku agak begitu .

Hari ni aku dapat bersalam dengan blogger Chedet ...salam je la ..nak sembang2 mintak maaf banyak2 memang xdapat bro .. lu kena jadi orang penting dulu baru boleh sembang dengan Chedet . .

Pemimpin yang dihormati ..walaupun dah bersara masih lagi orang respek dan pandangannya di dengar .

That why .. aku bloglist link blogger Chedet dekat blog aku ..supaya aku tak ketinggalan setiap pandangan dan buah fikiran Chedet .

Dan ianya selalu bernas dan lain dari yang lain .

Wassalam.
Blogger Chedet




26/06/2014

Ya! Ayah Adalah Ultraman

Salam,

Pepagi memang aku ada masalah untuk kejutkan anak ku Miqdad...

Selepas layan perlawanan World Cup antara Perancis lawan Ecuador yang berkesudahan 0-0.
Aku yang mernyokong Perancis memang tak berpuas hati dengan finishing yang kerap kali dihantar betul-betul kepada penjaga gol.

"Diaorang nie buat drama kot ", gomel aku dalam dalam hati .

Aapabila usai  perlawanan dan aku pun sudah solat subuh .aku pergi  kejutkan miqdad... huhuhu bukan main liat dia nak bangun. mana taknya ..tengah malam tadi dia layan citer Ultraman kat astro ceria.. itu yang humaira berkeras 'lock' channel 611.

Aku angkat miqdad ke ruang tamu daripada bilik tidur .. dan ajak berlawan Ultraman untuk segarkan mata dia .. Tasnim pun joint sekali.

yang kalah kena pergi mandi dan kena pergi sekolah .. pertarungan mengambil masa selama 15 minit.

dan ternyata aku lah pemenangnya..heeee. miqdad ajak repeat lagi esok pagi ... huhuhu... dan setiap pagi aku akan bertukar menjadi ultraman..semata-mata memujuk dia mandi dan pergi sekolah .. natijahnya adalah punch card aku merah pada hari ini sebab kena pergi hantar dia kesekolah lagi .

Sabar je la ..

Wassalam.
Ayah adalah ultraman




24/06/2014

3 Cara Paling Kotor Dapatkan Projek

Salam,

Satu ketika dulu , aku ada terbaca satu buku daripada seorang penulis wanita yang menceritakan kisah hidup dia ketika bekerja di sebuah syarikat swasta.

Berkenaan gangguan seksual yang dihadapi daripada pihak atasan dengan membawa dia pergi jumpa klien dan memperkenalkan dirinya sebagai teman wanita.

Di dalam buku berkenaan terdapat 3 cara yang digunakan oleh syarikat untuk mendapatkan projek iaitu .

Pertamanya , dengan merasuah pegawai yang bertanggungjawab dalam perolehan projek . sama seperti kisah Tiga Abdul... 25% . Rupa-rupanya P.Ramle lagi ke depan dalam soal ni.. heee. atau rasuah dari segi hadiah serta pakej percutian... percutian menunaikan umrah pun ada beb!

Keduanya,  adalah perempuan...lelaki memang lemah dalam hal ni.. diceritakan juga oleh sahabat aku berkenaan dengan seorang tabligh yang selalu keluar mengjalankan dakwah .. namun masih lagi tewas dengan perempuan. Stok perempuan sekarang nie berlambak-lambak.. dengan bayaran serendah RM 200 pun dah boleh dapat ... kalo nak yang elok sikit ..kena up sikit kos. Zina itu memang sedap..tapi nak bertaubat supaya Allah ampunkan dosa susah beb!!!

Ada yang selepas berjudi di padang golf ... badan dah penat.. lepak dulu SPA .. urut dan mengurut.. best tu ..sape yang urut ..perempuan tu . lepas urut boleh mintak extra.

Ketiganya, arak ...setitik arak 40 hari amalan baik tidak diterima.. pendek kata kalo telan satu gelas berapa tahun buku amalan belah kanan tidak tertulis.. kalo sampai mabuk berapa kurun korang agak.  huhuhu... ada satu syarikat yang dealing dengan kedutaan luar ... servis apa? itu aku xnak cakap..tapi servis yang baik-baik la. cuma...

Ketika tiba hari Krismas ada ke patut dihadiahkan botol arak yang mahal-mahal kepada kedutaan berkenaan. Semata-mata untuk jaga projek yang sedang berjalan atau untuk mengambil hati pihak kedutaan supaya sentiasa menggunakan servis mereka.

Penulis berkenaan berhenti bekerja dengan syarikat berkenaan ..walaupun gaji yang ditawarkan agak lumayan .

Wassalam.


23/06/2014

Brunch

Salam,

Brunch dalam kamus oxford bermaksud sarapan lewat pagi atau dalam bahasa mudah orang melayu ianya adalah gabungan makan pagi dan tengahari.

Makanan  selalunya yang dijamah adalah nasi berlauk .. kerana  kekenyangannya boleh tahan sampai ke petang .. dan kalo tidak  minum petang boleh terus diner  di rumah.

Kelebihan brunch ..

Pertamanya anda tidak perlu berebut-rebut untuk beratur makan di cafe atau di kantin pejabat. kerana selalunya waktu brunch adalah antara jam 11.00 hingga 11.30 pagi . kalo dah masuk 12.00 ianya dah dikira makan tengahari.

Keduanya , makanan yang dijual di kaunter adalah masih lagi fresh  dan hot ..mana taknya ..ia baru saja diangkat daripada kuali atau periuk .

Ketiganya, ianya menjimatkan duit poket anda terutamanya di hujung bulan ... apatah lagi kalo minuman yang dipesan adalah air suam ..

kat tempat kerja aku ... memang kadang-kadang ini amalan aku ... heeee ..
Aku akan breakfast jika kawan-kawan seofis dah ajak sebab aku tak nak guriskan perasaan diaorang..

Tapi sebelum tu .. untuk elakan kebuluran di waktu pagi ... minumla air suam + telor separuh masak  dirumah dulu  sebelum keluar  untuk ke ofis .  Terutama yang naik kereta .. semestinya anda akan jammed di tengah jalan. .. heeee

Apa-apa pun sarapan pagi adalah diet yang terbaik .

Wassalam,



06/06/2014

Porno Kurangkan Produktiviti Kerja

Salam,

Apa tujuan syarikat membuat filtering terhadap internet surfing yang dilakukan oleh kakitangan atau pekerja syarikat. Terutamanya agensi-agensi kerajaan.. bermacam-macam peranti yang dipasang untuk menapis akses internet oleh kakitangan.

Peranti seperti SangFor, Websence, Panda Gatedefender, Sophos dan Fortinet yang harganya tidak kurang daripada RM 20 ribu akan dipasang dibilik server syarikat.

Hanya terdapat satu penyebab utama kenapa syarikat perlu membuat tapisan. Sebabnya adalah untuk mengelakan kakitangan daripada tidak MEMBUAT KERJA itu saja.

Apa yang yang ditapis? hanya dua kategori utama iaitu Social Media dan laman web porno.
Kedua-dua kategori ini menyebabkan kakitangan syarikat lalai dan tidak produktif.

Dan apa hukum bagi anda yang melihat porno?

Hukum melihat gambar-gambar porno adalah haram, berdosa dan tidak bersyukur kepada Allah s.w.t. terhadap nikmat mata.

Memelihara pandangan, penglihatan merupakan suatu yang diperintahkan oleh Allah s.w.t. di dalam al-Quran secara jelas dalam surah al-Nur yang bermaksud:


Katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka; sesungguhnya Allah amat dalam pengetahuanNya tentang apa yang mereka kerjakan. (al-Nur: 30)

Ayat ini diturunkan bagi mendidik umat Islam pada zaman Rasulullah s.a.w. daripada melihat ke arah wanita-wanita yang tidak menutup aurat. Tegahan dalam ayat ini adalah larangan daripada melihat ke arah perempuan yang mendedahkan aurat semata-mata. Apatah lagi sekiranya melihat gambar-gambar porno.

Adapun kesan daripada melihat perkara-perkara porno akan menyebabkan seseorang itu berhadapan dengan beberapa masalah, di antaranya ialah;


*Terangsang untuk melakukan perbuatan buruk atau perbuatan yang terkutuk, mungkin juga akan membawa seseorang itu untuk melakukan zina. Sebab jelas dalam ayat di atas kaitan mata dengan kehormatan iaitu kemaluan.

Mata yang boleh melihat merupakan kurniaan Allah s.w.t. dan kehebatan mata ini tidak ubah seperti kamera digital melihat merakam dan menyimpannya dalam memori ingatan minda. Akhirnya gambar-gambar porno yang dilihat akan mengganggu fikiran serta mendesak untuk melakukan perbuatan yang terkutuk. Perkara ini juga akan menyebabkan seseorang itu terdedah untuk melakukan jenayah sumbang mahram, mencabul atau merogol.

Banyak lagi perkara negatif berkemungkinan berlaku. Di antaranya;

lMerosakkan hati - hati yang dikurniakan oleh Allah s.w.t. adalah untuk menginggatinya dengan berzikir serta berfikir perkara-perkara yang baik untuk dirinya dan untuk kebaikan orang lain. Para salafu soleh telah berkata:


 “Pandangan ke arah perkara-perkara yang ditegah adalah panahan daripada panahan syaitan” (ibn Kathir, jld:3, hlm: 283).

*Hilangnya nur, cahaya kebaikan di wajah seseorang yang suka melihat gambar-gambar porno.


*Ibadatnya juga terganggu, mungkin tidak dapat memfokuskan diri dalam melakukan solat dan amalan-amalan yang lain.

Kesimpulannya ialah, seseorang yang suka melihat gambar-gambar porno dengan melayari laman web yang menyajikannya akan berhadapan dengan gangguan emosi yang tidak stabil.

Hal ini akan menyebabkan seseorang itu merosot kualiti hidupnya, sama ada dalam urusan agama mahupun dalam urusan kerjaya. Wallahua'lam

Kredit : http://myadha.blogspot.com/2008/12/hukum-melihat-gambar-gambar-porno-lucah.html

Gambar Hiasan

04/06/2014

DNA Babi Pada Wang Kertas

Salam,

Kecoh beb!! pasal DNA babi dalam coklat Cadbury .. aku pun salah seorang bekas perasa coklat berkenaan .. bukan aku je .. famili aku sekali pun dah merasa coklat ini.

JAKIM kata xder DNA Babi dan Kementerian Kesihatan kata ada ..

JAKIM ambik sampel di kilang Cadbury ..manakala Kementerian ambik sampel di pasaran ..

huhuhu...

Menteri kata lepas nie , biar JAKIM je yang buat keputusan ..tentang HALAL HARAM produk di Malaysia.

Tapi bagi pendapat aku ... nak makan atau tidak adalah keputusan peribadi ... kalo yakin HALAL.. silakan menjamu selera .. jika tidak yakin. Telan air liur je la .

Akhir Kata ,

Islam itu mudah dan memudahkan. Tetapi jangan sekali-kali dipermudahkan. Kita tidak boleh belasah apa sahaja atas alasan tawakal tanpa memeriksa. Sebaliknya, jika terlalu berhati-hati, janganlah pula sampai mengharamkan apa yang halal.

Jika nak diselidik lebih detail .. kemungkinan duit yang berada berada dalam poket kita tu pun terdapat DNA babi pada duit kertas berkenaan.. sebabnya dah beberapa ratus kali bertukar tangan.

Mungkin masa korang membeli belah di super market, mengisi minyak atau membeli ubat di kedai Cina..peniaga cina tu pulak sebelah paginya ke pasar pagi untuk membeli daging babi untuk makan malam..dapatlah duit baki yang terdapat DNA babi itu tadi pada wang kertas. heee..contoh je ..

Mungkin ada yang berkata ..Wang kita tak makan..tak masuk dalam perut ..betul jugak tu...eemmm..tapi masa kita solat wang tu terdapat dalam poket kita kan..kalo kita selidik lebih detail ..mungkin solat kita tidak sah . Wallahu a’lam.

Sabda Rasulullah s.a.w: "Berikan kemudahan (kepada orang) dan jangan menyusahkan mereka. Berikanlah khabar gembira dan janganlah kamu menjadi mereka menjauhkan diri (daripada Islam)." ~ Hadis Riwayat Bukhari.

Wassalam,
Contoh Wang Kertas



30/05/2014

Gembirakan Hati Suami

Salam,

Cuti sekolah tiba lagi ...minggu nie memang ramai yang buat kenduri kahwin..

Dah jadi tabiat masyarakat Malaysia ..kenduri kahwin akan dibuat pada musim cuti sekolah . Sebabnya senang anak beranak yang jauh akan balik kampung tanpa perlu risaukan persekolahan anak-anak.

Jadi adik-beradik yang jauh tu tak der alasan anak sekolah jika x hadir kenduri kahwin.

kawan-kawan sepejabat pun xder alasan kalo x datang kenduri kahwin .. heee

So aku pun dikalangan mereka yang terkena jemputan .. di kedah ada satu , di perak ada dua
.. huuu..

Kawan aku yang akan buat kenduri kahwin di Perak Taiping pada 1.6.2014 .. Mia memang nama sebenar bertanyakan dekat aku ..apa tips untuk jadi Isteri Solehah..

Aku jawab tip dia mudah je " Gembirakan Hati Suami " .

Gumbirakan Hati Suami

Suami ni bukan nak apa pun cuma gembirakan hati dia .. kalo dia mintak hubungan intim .. layan je la ..

Kalo pada masa tu anda keletihan baru pulang dari kerja atau letih melayan kerenah anak-anak .. mintak tunda dan bagi dateline ... lihat muka suami anda pasti dia tersenyum gumbira..

Pokok pangkalnya gembirakan hati suami ..bukan saja dalam konteks hubungan suami isteri malah boleh merangkumi lain-lain perkara..

Kalo suami minat ceriter aksi .. biarkan je .. walaupun ketika itu anda meronta-ronta untuk melihat channel masterchef selebriti . .. heeeeee

Dan buat kali terakhir aku ulang.. tolong gembirakan hati suami anda .

Wassalam.

29/05/2014

Rayuan Saman Trafik 2014

Salam,

huhuhu...akhirnya merasa jugak saman yang paling banyak dalam sejarah hidup aku .. bagi aku banyak dah nie ..tak tau la korang pulak macam mana..mungkin lagi banyak daripada aku ..heeeeee

Semua saman sebab letak kereta tepi jalan ... so waktu favourite tukang saman akan datang adalah pada waktu tengahari ..kul 10.50 hingga 11.30 tengahari .

Kereta ni bukan aku yang bawak .. orang rumah tengah bawak budak .. parking kat ofis terhad . jadinya nak parking jauh-jauh xlarat nak berjalan. Parking la tepi jalan dan ianya memang menjadi satu kesalahan. Kalo aku jadi tukang saman pun aku akan saman.

Disebabkan saman aku ni , aku rasa banyak dan x berbaloi dengan gaji yang aku dapat untuk dizakatkan sebagai saman. Aku riki bukit aman untuk tengok kot-kot boleh buat rayuan .. sebab masa-masa dulu aku pernah dapat diskaun saman. Dulu aku pernah riki tempat ni untuk rayuan saman.

Kes dia,  masa tu aku dapat saman sebab lesen dah expired . Kena tahan dekat lorong motor di highway KESAS. Kemudian aku bayar melalui rilek.com.my . Rupe-rupenye sistem rilek.com.my x update dengan sistem trafik . Maknanya saman aku masih ada lagi dalam sistem trafik. Itu dulula masa mula-mula rilek.com.my diperkenalkan. Sekarang dah ok kot. Tapi phobia masih tetap ada.

Jadi aku suka pergi bayar saman terus dikaunter . Orang kata kat pejabat pos boleh bayar ..tapi xder diskaunla ..walaupun beratur tak panjang. dan bila aku riki kaunter trafik di bukit aman .. memang dah xder diskaun sekarang nie. so elokla kalo korang bayar kat pejabat pos.. same je jumlah yang korang kena bayar . Walaupun anda berkejaran ke Balai trafik Jalan Bandar sekali pun.

Maaf cakap, orang kata kalo nak diskaun kena kenal orang dalam atau "orang" yang boleh berhubung dengan orang yang jaga sistem trafik sebab diaorang nie je yang boleh adjust sistem trafik .

Tapi golongan marhaen macam aku nie mana ada kenal sape-sape. So kenala bayar jumlah yang betul . Kalo x bayar macam mana nak renew roadtax.

Dan jika korang dapat saman tu . baik korang pergi terus bayar .. sebab saman tu akan beranak pinak .. dan ianya makin naik. Itu yang terjadi dekat aku . daripada 100 jadi 250 . Tak berbaloi beb.. kalo ada 4 saman mahu rm 1000 kena bayar. Aku kena 4 saman dan disebabkan tangguh-tangguh bayar kena RM 900..terduduk beb.

Moral dalam citer ni memang dah x boleh nak buat rayuan, kalo kena saman pergi bayar awal dan kalo nak diskaun kena ada contact dan ianya sesuatu yang agak mustahil bagi golongan marhaen.

Wassalam.




05/05/2014

Bowling dan Exam

Salam,

Hari nie...miqdad ada exam.

Sepatutnya hari weekend masa untuk ulang kaji pelajaran dengan erti kata lain..bantu miqdad buat homework.

Tapi weekend kiteorang pergi pusing putrajaya selepas aku beli bola bowling daripada Nazri Pro shopbowler di petronas berhadapan pasar borong taman equine..aku angkat bola bowling ebonite magnum 2nd berat 15 paun rm 130.  PROFESIONAL katakan..bola jenis straight..next time nak angkat bola jenis hammer main hook..berat 12 atau 13 paun..heeee tunggu ada fulus.

Kebanyakan profesional bowler main bola dengan berat 15 paun..seperti mike fagan..

Tapi untuk kita orang asia berat bola bowling dengan saiz 12 atau 13 paun adalah amat sesuai..melainkan anda seorang jaguh angkat berat.

Dekat putrajaya kiteorang lepak2 di masjid besi sampailah solat maghrib berjemaah kat sana.

Hari ahad pula kiteorang pergi main bowling dekat ampang point. Miqdad dan tasnim pun turut serta...humaira hanya memerhati sambil jaga insyirah..

Lane banyak yang kosong..maknanya hari ahad xramai yang main berbanding hari sabtu..score xderla tinggi sangat..sekadar nak uji bola yang baru aku beli.

Satu game rm 7 ringgit..aku dengan miqdad main 4 game..sekarang ada offer main 3 game dapat free 1 game..so total lost campur sewa kasut rm 2 ringgit semuanya rm 23 hinggit.

So malam tu kena pulang awal dalam kul 8.30 gerak dari ampang point..selepas solat maghrib di surau ampang point.

Miqdad perlu buat homework untuk exam pada hari nie.

Macam mana la..dia jawab exam pagi nie..harap2 dia xlupa apa diajar oleh humaira semalam.

The moral of the story..kalo anak anda ada exam keesokan hari..jangan pergi bawak main bowling..heeeee

Wassalam.

02/05/2014

PBAKL 2014 dan Democrazy

Salam,

SELAMAT HARI PEKERJA!

Aku pepagi dah keluar rumah...selepas belikan nasi lemak buat Humaira..

Ada misi perlu dilunaskan dan ianya adalah sempena cuti hari pekerja..iaitu mengecat bilik ofis...

Dah selesai nanti aku plan nak proceed pergi Pesta buku di Pwtc..dan ianya adalah kali ketiga aku pergi riki kesana...

Tak beli buku, windows shopping pun jadila..

Tapi semalam ianya begitu berbeza sebab terdapat sesi bedah buku di pentas utama oleh prof kamil dan isterinya puan roza..

Pukul 11.am aku keluar dari ofis walaupun kerja2 mengecat belum habis lagi..ada secalit cat merah kat tangan aku..kalo bersalam dengan prof kamil ni memang tercalit sekali kat tangan dia..hati nakal aku berbisik sambil merempit dicelahan kenderaan berhadapan masjid negara..

Ops! Apa kejadah pulak jem ni.xkan hari cuti pun boleh jem..

Aduyai..ada demo depan masjid negara..polis rileks je kawal trafik..memang terbaik la PDRM walaupun kena kutuk masih mengjalankan tugas.

Diaorang demo sebab bantah GST...Diaorang tau ke GST tu apa? Aku tengok yang buat demo bukannya yang pakai kot atau bawak beg bimbit atau yang pakai kereta mahal...tapi yang datang dengan bas dan anak2 kecik.

Sepatutnya yang buat demo adalah di kalangan tauke2 bisnes yang kaya raya sebab GST banyak memberi kesan kepada mereka berbanding golongan sederhana yang suka makan kfc atau mcd serta orang miskin yang pergi kerja menaiki bas.

Usah pedulikan mereka...aku teruskan perjalanan ke PWTC .

Aku pusing2 kot-kot terserempak dengan Prof Kamil..

Dalam pada tu kedengaran pengumuman yang program bedah buku oleh prof kamil akan dibuat dalam jam 12.00 tgh.

Aku cuba usha tempat duduk kalo ada kosong...hek eleh..penuh..letih nak berdiri nie..xper aku naik escalator pergi duduk bertengek dekat palang so dari angel nie...boleh nampak jelas prof kamil kat bawah.

Kalo dia dongak kat atas mungkin dia nampak aku sedang melambai tangan..dalam pukul 12.50 dia abis bagi tazkirah..bersemangat giler.

Kemudian ada sesi tandatangan buku..malangnye buku "bersamamu di firdaus" aku tak bawak...memang tak bercadang nak ambik tandatangan prof pun.

Then balik ofis sambung aktiviti mengecat, x pergi windows shopping sebab terlalu sesak dengan pencinta2 buku..sape kata bangsa Melayu malas membaca. Mengarut..xpercaya ce riki pesta buku waktu public holiday macam aku buat.heeee

Wassalam.

30/04/2014

PBAKL 2014 : Buku Prof Kamil dan Puan Roza

Salam,

Aku berjaya juga dapatkan buku hasil tulisan hati Prof Kamil dan Isterinya Puan Roza.

Buku berjudul " Bersamamu Di Firdaus " dan Buku " Rumah Kecil Di Jabal Uhud " menjadi hidangan mata aku...heeee

Setahun menunggu dirasakan begitu berbaloi...

Antara buku2 yang aku rasa berbaloi untuk ditunggu walaupun dalam proses penyiapan manuskrip.

Dan xlupa juga buku hasil buah tangan Ustaz Kazim iaitu " Cukup Hanya Allah ".

Akhir sekali buku karangan Irfan Khairi iaitu Nota Kewangan dan Nota Motivasi berjaya didakapan aku dengan diskaun 50% oleh Telaga Biru memang tidak rugi...

Yang ruginya kalo korang xpergi ke Pesta Buku Antarabangsa  2014 di Pwtc..

Kalo aku xpergi memang aku boleh jadi giler meroyan.

Wassalam.






25/04/2014

Pesta Buku 2014

Salam,

Semalam tepat jam 10 pagi .. bermulanya secara rasmi pesta buku 2014 di PWTC..

Aku memang x miss .. dan akan singgah walaupun sekejap ..

Pesta buku ibarat Hari Raya bagi penulis-penulis buku dan juga syarikat-syarikat penerbitan buku dan pastinya ianya menjadi acara yang ditunggu-tunggu .

Begitu juga dengan aku ... dengan diskaun 20 % susah nak dapat di mana-mana.. kalo ada pun ianya secara bermusim dilakukan di kedai-kedai biasa.. itu pun kena beli dua buku ke atas.

Apa yang lebih teruja lagi ... adalah aku menunggu buku tulisan Prof Muhd Kamil Ibrahim . " Bersamamu Di Firdaus " di jangka akan dilancarkan pada 28.4.2014.. Prof kamil akan berada disitu .

Buku isteri Prof Kamil iaitu Puan Roza pun mungkin aku akan sambar jugak untuk Humaira.

Buku-buku lain aku belum aim lagi . .. kena windows shopping .. jumpa baru angkat .. kalo ada buku baru tulisan Ustaz Hasrizal mungkin aku akan angkat .

Penat wooo baca buku banyak-banyak nanti overload. Buku-buku yang kat umah pun banyak belum digest lagi .

Sekarang ni kena pilih buku-buku yang berkualiti je untuk bacaan dan semestinya dapat mengubah diri menjadi lebih baik.


Wassalam.








16/04/2014

Temuduga W27 Format Baru

Salam,

Semalam aku temankan Humaira temuduga W27 Penolong Pegawai Akauntan di Jalan Cenderasari ..

Terpaksa aku temankan sebab xder sape2 nak jaga Tasnim dan Insyirah . Waktu temuduga jam 10 pagi . So pagi tu memang tergopoh-gopoh nak keluar rumah sampaikan aku terlupa nak tutup air paip setelah selesai "berurusan".

Humaira bab interview ni memang dalam poket dia .. apa yang dia tak baca tentang perakaunan semua dia hafal pada malam tu . Tanya la tentang GST, Akruan , dasar automotif Negara, peranan jabatan akauntan Negara, siapa Menteri Kewangan 1 dan 2 . semua kacang beb!!! heee

Tetapi lain pula ceritanya apabila yang temuduga adalah otai SPA . Dia sorang je yang temuduga humaira ikut standard dua orang . Tetapi disebabkan dia otai dan orang lama. Selamber je bagitau humaira .. "sekilas ikan di air saya dah tau jantan atau betina".  memang power datuk nie . mengalahkan bomoh dunia .. heeee.

sampaikan aku pun tak tau nak ramal humaira dapat ke tidak job nie .. walaupun dah 4 kali humaira temuduga post yang sama .. nasib yang sama jugak berlaku iaitu GAGAL. heeee.

Dalam sesi temuduga seperti yang diceritakan oleh humaira .. tiada soalan GST atau Akruan yang ditanya , kerana datuk nie bagitau .. " kat sini semua boleh goreng" .

So semalam hanya sesi sembang yang berlaku .. sembang tentang kenapa tahun nie dua kali temuduga untuk W27 dibuat .. dan datuk tu sendiri yang jawab " sebab tahun depan penggunaan sepenuhnya perakauanan terakru akan dilaksanakan " .

Jadi tidak akan ada lagi sistem espkb .

Mungkin juga datuk ni ada calon yang dia dah aim .. tetapi humaira ada bertanyakan kepada calon yang telah ditemuduga.. jawabnya " hanya sembang" .

Sesi pengenalan diri pun xder .. kena cakap dalam bahasa omputih pun xder .. sembang-sembang selama satu jam .

hohoho ... dalam hati aku berkata ... emmm.. format temuduga SPA dah berubah .. hanya sembang-sembang.. . sedangkan aku tahu .. diaorang perlu mengisikan barang permarkahan calon yang terdapat di depan mata diaorang. . bila otai yang temuduga memang sembang-sembang .

Lain cerita dengan bilik temuduga yang disebelah .. calon yang telah selesai temuduga bagitau .. " cerewet giler" kenapa? sebab penemuduga adalah perempuan ...emmm patut la..

Aku pula,  aku sedang suffer dalam kereta dengan Tasnim dan Insyirah .. cuba bayangkan .. aku kena jaga insyirah yang berusia xsampai lagi dua bulan. Merana beb!!

3 jam tu aku termenung dalam kereta sambil makan pisang berangan..bila la Humaira nak habis .

Dari pukul 10 sampai pukul 1 tengahari.

Sesi temuduga kali nie , calon ada seramai 2300 orang dan nak pakai dalam 90 lebih . jadi average 1 orang daripada 15 calon.

calon memohon seramai 24 ribu orang .

Walau apa-ape pun aku bagitau humaira .. kalo ada rezeki tu adalah .. jangan berputus asa.. hanya orang kafir je berputus asa. Keputusan temuduga pada 6.6.2014. Tak sabar aku nak tau ..heeee

Wassalam.

09/04/2014

Cerita Cinta Ahmad Ammar

Salam,

Alhamdulillah,

Aku ambik masa dua hari untuk habiskan buku Cerita Cinta Ahmad Ammar ...

First humaira pegang baca dan tak letak2 ... aku pun pelik ...
Hari ahad aku, aku habiskan dengan membaca buku ni.

Aku rasa korang patut baca juga .. memang terbaik ...
Tatkala kita kekeringan idola untuk dilihat ..muncul Ahmad Ammar sebagai model terbaik .

Miqdad pun akan aku cuba untuk diwakafkan bagi misi Ummatik.

Wassalam.

07/04/2014

Juara dicipta, Bukan dilahirkan

Salam,
 
Aku rasa dah agak lama aku gantung raket..agak aku dah lima tahun .
 
Sabtu lepas aku berkesempatan join tournament badminton  super series yang dianjurkan oleh sebuah Kementerian di Putrajaya.
 
Aku sempat training dua hari je .. stamina memang out ..
 
Kiranya aku bernasib baik sebab dapat team pasukan yang otai giler dan veteran .. time aku main first game masuk ruble game ...partner aku dah gigil sebab mata banyak hilang dekat aku .. hee sori encik Mat Lawa . ..tapi menang dengan susah payah..suffer jugak ..
 
second game aku main kalah ... sebab lawan aku terlalu bagus daripada aku . aku angkat je bulu tangkis , terus dia smash...kesian kat partner aku.. heeee..
 
Nasib baik ikut kiraan mata ..team aku dapat pergi final .. dan kemudian bergelar juara..
 
Dan bila aku kaji balik cara aku main badminton , aku rasa aku akan gantung raket sekali lagi ..
Rasenye badminton bukan sukan yang aku boleh focus . Nak kena rajin training beb!.
 
Lebih baik aku focus hanya pada senaman yang simple iaitu berjogging .. sesape yang ada masa lapang boleh temankan aku jogging di Tasik Permaisuri , Bandar Tun Razak .
 
Hari apa aku jogging tak sure ..ikut mood jugak ..heee.
 
Tahniah jugak kepada Datuk Lee Chong Wei kerana dapat kalahkan Cheng Long dalam Super Series India 2014 malam tadi .. Lin Dan pasti turun kali nie .. kalo Cheng Long dah xdpt nak kalahkan Datuk Lee Chong Wei.
 
Wassalam.

 

04/04/2014

Serpihan Oh Serpihan!

Salam,

Aku rasa dah tiga minggu aku dengar tentang serpihan-serpihan yang terapung  di  lautan Hindi yang menjadi lokasi terakhir MH370 berdasarkan 'ping' pesawat berkenaan.. diaorang pergi riki tengok-tengok sampah ..bukannya spare part kapal terbang.

Otak aku pun dah naik pening nak digest bermacam-macam info tentang MH370 ..

Ada yang kata penglibatan Israel dan Amerika Syarikat di mana MH370 di escort ke Pangkalan tentera Amerika di Diego Marcia yang terletak di lautan Hindi .

Sebabnya  Taliban jual dron US kepada China dan dalam pesawat berkenaan terdapat pakar senjata daripada China.

Cerita ni dikuatkan lagi dengan mimpi seorang yang bergelar ustaz. ada mimpi 1 dan bersambung mimpi 2.

Spekulasi tentang penglibatan Amerika dalam hal ini adalah lebih besar peratusannya daripada kapal terbang terhempas aku agak begitu.

Serpihan-serpihan yang dikesan oleh satelit pelbagai negara belum boleh dikaitkan dengan MH370.
sampai sekarang cerita pasal serpihan entah kemana penghujungnya.

Ditokok tambah pula dengan rancangan sulit Illuminati Freemason melalui lagu yang dinyanyikan oleh Shakira feat Pit Bull.

Kos pencarian aku agak dah cecah ratusan juta dan yang termahal dalam sejarah pencarian pesawat yang hilang.

Huh!!! misteri betul MH370 dan ianya berjaya menyerabutkan kepala otak aku untuk berfikir .. aku agak korang pun sama.

Wassalam.

25/03/2014

Betulke MH370 Terhempas Lautan Hindi?

Salam,
 
Malam semalam...sebelum masuk tido aku sempat tengok sidang media pemgumuman oleh PM yang MH370 terhempas di lautan Hindi.
 
Menurut data daripada AAIB dan juga satelit Inmarsat British..
 
Tapi betulke?
 
Ianya betul jika serpihan yang dijumpai adalah sebahagian daripada kapal MH370
Atau pun badan kapal tersebut telah ditemui..walaupun kemungkinan ianya telah hanyut disebabkab arus laut yang bergelora.
 
Namun begitu diucapkan takziah kepada seluruh keluarga penumpang dan krew penerbangan.
 
Bagaimanakah jika , aku ditempat mereka...
 
Ya, Allah jangan diuji diriku dengan sesuatu yang aku tak mampu menghadapinya.
Wassalam.
 

24/03/2014

Jogging Tasik Permaisuri

Salam,

Huh! Dah lama aku x jogging kat sini...last jogging masa aku belajar pada tahun 2005

Kenapa aku jogging?

Sebabnya aku rasa badan aku xbermaya dan cepat letih...

Dan aku fikir ianya mungkin berkaitan dengan stamina aku yang dah mencecah tanah...aku agak begitu..

Lepas keje aku riki Tasik Permaisuri yang depan HUKM..

Ramai jugak peserta2 yang akan menjadi pesaing aku...budak kecik , malah calon kilauan emas pun ada.

Aku sempat pusing 2 round je...lepastu kaki dah mengigil...heee..

Aku stop dalam pukul 7 dan lepak kat restoran santai bersebelahan tasik..pekena minuman 100 plus dan kuew tio bandung..

Pergh!! X abis mkn sebab penat...heee..

Sempat jugak aku buat selfie..

Wassalam

Restoran Pelita Ampang Point

Salam,

Tahun-tahun lepas akhbar Era Baru mengatakan yang restoran pelita tidak halal...

Apa yang aku dengar owner akhbar Era Baru iaitu Datuk Idris Tulis bergaduh besar dengan restoran pelita...korang jangan percaya ni apa yang member aku cakap.

Agak2 bila disuruh baca al-fatihah diaorang kantoi kot...atau disuruh baca kalimah syahadah...tapi aku tengok kat dinding restoran sekarang ni, ada sijil halal.

Malam tadi dalam jam 9.30 pm aku pergi riki restoran pelita yang berdekatan Ampang Point.

Pada aku restoran Pelita di sebelah Wisma  Centre lagi mantop..

So aku angkat nasi putih, ketam, udang sekor dan sayur kobis cincang.

Minuman tea o ais... air favour aku.

Boleh la buat hilang kempunan...nak makan hidangan kari.

Total lost RM 24 hinggit..jarang2 boleh la..aku makan sorang2..heeeee.

Wassalam

23/03/2014

Majlis Perpisahan

Salam,

Aku masih ingat pada 9.11.2006...saat pertama menjejakkan kaki ke MaTiC...

Sebelum tu aku tak kenal pun MaTiC...cuma yang aku kenal adalah Restoran Saloma...sebab banyak event2 gah yang dibuat di Saloma...sekarang ni aku rasa dah boring makan di saloma..sebab dah selalu makan kat situ.

Masa aku belajar dulu...aku selalu rempit dengan kawan-kawan kolej lalu ikut jalan Ampang masuk  jalan Sultan Ismail keluar ikut bukit bintang masuk jalan pasar...namun sekadar sekilas pandangan mata aku melihat Restoran Saloma... "tentu ekslusif tempat nie", dibenakku berkata-kata...

Pagi tu, aku memijak bumi MaTiC.. lokasi pertama adalah lobi kaunter penerangan pelancongan...Kak Ros Tourism Malaysia adalah orang pertama aku berkomunikasi...kerana bertanyakan pejabat pengurusan sambil menunjukkan surat lapor diri...

Cik Nor , Pengurus MaTiC... menerangkan serba sedikit mengenai MaTiC dan tugas2 yang aku perlu lakukan...keluar daripada bilik pengurus , seorang staff admin menyerahkan kepadaku satu booklet berkaitan MaTiC..iaitu en john j macai...aku lupa nama sebenar dia...yang aku ingat dia suka orang panggil dia macai dan dia jenis yang tak suka menerima hadiah dan orang belanja makan...songkok adalah satu kewajiban atas kepala dia.

Kemudian , cik ruffaiza atau pun orang panggil cc bawak aku melawat sekitar MaTiC dan sambil tu memperkenalkan aku dengan staf2 matic yang lain...

Aku ditempatkan bersebelahan bilik en Zulkarnain...en zulkarnain menjawat sebagai pegawai kebudayaan merangkap penolong pengurus ketika itu.

Encik zul adalah orang yang banyak bagi guide kat aku berkaitan cara2 pengurusan MaTiC... yang boleh aku anggap mentor...sebab aku masih baru dan banyak benda yang perlu aku belajar segera... kemudian baru aku faham kenapa en zul berat hati bila berpindah ke unit acara di hq...barang2 peribadi banyak ditinggalkan di stor matic.

Begitu juga dengan en Rashidi antara individu yang banyak mengajar aku bagaimana untuk memimpin dan menguruskan organisasi..antara mentor yang aku akan kenang selagi hayat dikandung badan.

Kemudian puan aliza ayub adalah antara individu dan pembantu yang banyak menolong...walaupun kadang2 kala terasa sedikit rimas...namun tunjuk ajar yang diberikan memudahkan kerja aku di matic.

Tetapi saat dan ketika hari2 akhir pn aliza di matic adalah hari aku rasa kurang menyenangkan..namun aku berterima kasih atas pertolongan dan bantuan yang diberikan..dan kini pn aliza berkhidmat di pejabat pelancongan wilayah.

Sepanjang bertugas di Matic ramai individu yang datang dan pergi...yang pencen pun ada...setiap individu yang hadir mempunyai kenangan dan ingatan yang tertentu...

Arwah Kak Shima: Jaga fail...bila aku selesai buat surat mesti aku call arwah untuk dapatkan nombor fail..tempat arwah pulak dalam bilik faks dan switch internet...hari2 akhir arwah nampak lesu dan ambik cuti sakit yang panjang..rupenyer arwah menghidap penyakit kanser tulang..al-fatihah untuk arwah.

Kak jam dan kak faridah yang sepatutnya aku panggil makcik tapi atas dasar profesional kerja aku panggil kakak kekadang puan..adalah dua orang pembantu yang menamatkan perkhidmatan/ pencen di matic semasa aku sebagai pegawai penyelaras mereka.

Puan Hafizal Husna:  Masa tu sebagai penolong akauntan..sekarang dah jadi akauntan. Hari2 akhir dia nak bertukar ke tempat lain adalah satu suasana yang kurang menyenangkan buat diri aku...namun sekali imbas banyak kenangan manis yang boleh diingati.

Khairy dan Firdaus : Khairy adalah orang yang paling lama aku rasa yang bekerja bersama dengan aku..terima kasih kerana memudahkan kerja dalam soal rangkaian internet matic...sebab aku sibuk duk uruskan hal admin berbanding it. Firdaus baru bertukar ke matic..namun aku rasa terdapat keserasian dalam bekerja.

Cc Ruffaiza: Aku masih ingat lagi masa aku baru mula kerja. Cc ada bagi banyak tali leher kepunyaan arwah adik cc..sampai sekarang aku masih pakai..cc anggap aku macam adik dia kot.. cc juga menjadi tempat rujukan aku dalam hal pentadbiran.

Jazmi : Aku rasa adalah org yg paling sedih di atas penghijrahan aku..banyak cerita suka dan duka yang dikongsi bersama.

Zuhairi : Pelakon yang agak terkenal...masa retreat mesti ada public yang kenal dia. Xterkecuali aku juga, masa aku mula lapor diri dan dikenalkan dengan dia...aku rasa mcm pernah nampak tapi kat mana? Hohoho pelakon rupenye.. aku senang dengan dia..walaupun mempunyai ideologi yang berbeza.

Sardun Zul : Antara orang yang aku rapat...kekadang aku menjadi tempat dia meluahkan rasa. Apa yang dia tidak tahu, kenapa aku rasa serasi dengan dia sebab rupe dia sama dengan karakter pakcik sebelah ayah aku..yang telah pergi menghadap Ilahi tahun lepas.

Budin dan Eidil : Aku kurang bercakap dengan mereka berdua mungkin tiada apa yang sesuai untuk dibicarakan hanya profesional dalam kerja..tapi akhir2 ini aku dah boleh mesra dengan eidil mungkin sebab minat yang sama dalam teknologi terkini dan pengetahuan am dia pun cukup banyak..kalo bersembang aku rasa banyak yang boleh dibincangkan.

Samsudin dan Nizam :  Tak banyak yang boleh dibicarakan tentang mereka...cuma berbicara soal kerja saja..begitu juga dengan Norwati Mislan dan juga Azemi Atan.

Rasdi AKA Along : Aku mula rapat dengan dia apabila dia ditukarkan ke unit aku..untuk membantu aku dalam menyelenggara aset..satu hal yang aku respek dengan dia adalah dia konsisten balik kg di Kelantan 2 minggu sekali untuk berjumpa dengan anak dan isteri..persahabatan dia aku rasa adalah ikhlas..susah nak cari sahabat yang sebegitu.

Pn Rusliza, Hame dan Daren Tham : Aku anggap unit ni yang paling berkuasa di matic... aku selalu mengelakkan diri daripada mencari pasal dengan mereka...sebab diaorang ni mengawal sumber kewangan. Namun aku berterima kasih dengan Puan Rusliza yang banyak mengajar aku tentang perolehan dan bajet.

Kesimpulannya matic memang awesome.

Wassalam.

22/03/2014

Punch Card Terakhir

Salam,

Sepanjang bekerja di matic selama 7 tahun bermula 9.11.2006 hingga 21.3.2014...aku melihat ramai yang datang dan pergi...

Ada jugak yang aku lihat pergi untuk selamanya... kali ni giliran aku pula untuk pergi.

Terasa sedikit sayu...untuk meninggalkan matic..sebab aku tahu aku xkan kembali untuk bekerja di matic lagi.

Kalo aku kembali pun sekadar pelawat atau pelancong tempatan..

Bukan sedikit kenangan pahit dan terindah sepanjang bekerja di matic dan pastinya banyak yang indah2 yang xmungkin aku akan kecapi di tempat lain.

7 tahun bukan satu tempoh yang singkat...

Ramai yang bertanya kenapa aku berpindah ke tempat lain.

"Sebab aku sudah tepu, kalo di sekolah menengah tempoh 7 tahun mungkin aku dah habis SPM dan mungkin sedang sambung tingkatan enam atas...heeee" itu jawapan aku... yang mana aku cuba untuk mencari kelainan di tempat yang baru sebagai ahli arkeologi ala2 Indiana Jones.

Namun matic sentiasa di hati aku...tempat belajar lagi di kenang inikan pula tempat cari makan.

Dan semalam merupakan kali terakhir aku punch card keluar.

Wassalam.

21/03/2014

Kasih Seorang Abang

Salam,

Dek kerna sayangkan adik dia... aku sendiri Miqdad x bagi kacau adik dia Insyirah..

Nak bagi botol susu pun dia yang berikan...

Aku nak dukung pun x boleh..

Katanya" Ni baby ibu,bukan baby ayah...baby keluar dari perut ibu, ayah nak baby buat la sendiri"

X nak menyedihkan hati dia...terpaksa la aku curi2 dukung Insyirah..

Wajah Insyirah saling tak tumpang dengan wajah dia...eemmmm memang ciri2 seorang abang yang melindungi.

Wassalam.

Wayang : Filem Divergent

Salam,

Semalam...banyak benda nak kena setle...tapi ada member ajak tengok wayang...so tolak tepi semua kerja...lagi pun dah lama tak tengok wayang.

Sejak aku mula download latest movie secara online..heee

Tapi kali ni senario berbeza sikit...sebab aku bercadang nak layan 4D kat spectrum Ampang..heee

So kiteorang riki spectrum ampang dalam pukul 9.45 pm..aku tanya pekerja yang jual tiket ada 4D x..xder?

3D ada x? ...xder tapi ada pada saturday dan sunday, jawab jurujual tiket..

Jadi kiteorang layan yang bukan 4D dan 3D...huh! Baik layan dekat KLCC...gomel aku dalam hati..sebab kat KLLC wayang lagi besar..orang pun ramai..harga tiket 10 hinggit..campur dengan popcorn dengan minuman total lost rm 18 hinggit..tapi member aku yang bayar..heee

Malam tu aku layan filem DIVERGENT..x ramai penonton..dan sejuk giler...nyesal x pakai baju lengan panjang..wayang start pukul 10 pm dan abis 12.30 am..cerita dia ok la...aku bagi 7 bintang daripada 10 bintang..

Sampai umah 1.30 am..penat giler..lepas mandi dan solat..layan TV sekejap...huh! Dah x larat.masuk bilik tido..

Wassalam.

20/03/2014

Aku Bergelap

Salam,

Sampai rumah daripada perak semalam kira-kira 8 a.m..

Aku bukak lampu dan kipas rumah...

Tiba-tiba lampu terpadam...aduhai..apa masalah pulak ni..gomel aku dalam hati...

Xper ..ape-apehal pergi surau dulu solat isyak...kemudian aku pergi pekena nasi goreng sotong dengan tea o panas dekat gerai hasma tomyam...

Masa nak balik umah...ujan lebat giler turun...dah la lampu xder..ujan lebat pulak tu.terasa syahdu sekejap...

Aku masuk umah bukak api dapur dan pasang lilin...kemudian aku naikan suis RCCB yang terletak di MCB..

huh!! Nasib baik trik kat rccb je..semua normal semula.

Layan TV sekejap kemudian masuk tido...membujang aku sorang2..sebab humaira masih berpantang di kg.

Sedang layan mata...terasa gelap semacam..aduyai trik lagi..tunggu la pagi nanti..layan tido dulu..bangun tido untuk solat subuh..aku meraba dalam gelap..pergi bilik air untuk ambik wuduk...

Confirm baju keje x bergosok...heee..harap2 xderla budak ofis yang perasan...

So tengahari td call member untuk gantikan rccb baru..kalo x ganti ...alamak malam ni aku tido dalam kegelapan dan kepanasan bertemankan nyamuk..

Total lost RM 60 hinggit sebab member yang buatkan...

Wassalam.

18/03/2014

Selepas Hujan

Salam,

Alhamdulilah...

Hujan turun dengan lebat akhirnya di Batu Kurau...

Miqdad paling suka dapat main hujan...tok potong daun pisang kemudian dia ambik buat macam payung...

Kehidupan di kampung memang seronok berbanding di bandar...walaupun di bandar informasi cepat sampai dan otak cepat berkembang..

Namun sekarang ianya dah setara dengan kehidupan di bandar...internet kat umah2 di kampung sudah ada...itu belum lagi kg2 yang ada wifi yang dipasang oleh kerajaan.

Mungkin satu hari nanti aku pun turut berhijrah ke kampung. Hidup lebih bermakna aku rasa begitu.

Wassalam.

17/03/2014

The Financial Times : Satu Artikel Bodoh.

Salam,

Tak abis-abis mempertikaikan keupayaan orang Melayu.

Bila laporan The financial Times menerbitkan artikel mengaitkan keupayaan Melayu dalam mentadbir negara dengan insiden MH 370.

Laporan The Financial Times yang aku rasa amat dangkal dan bodoh..dengan hanya memetik kenyataan daripada Ben Suffian dari Merdeka Centre dan Wong Chin Huat dari Penang Institute...

Come on la...

Datang sendiri tengok Malaysia...kemudian baru tulis bro.

Kalo betul apa dikata kiteorang pun berpuas hati.

Wassalam.

Peringatan

Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.
Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal dan sebarang kesalahan tatabahasa dan ejaan adalah disengajakan bagi menghasilkan karya yang santai serta mudah difahami.

Terima Kasih ..

Risi Yusoff