25/01/2014

Seminar Teknik Membaca

Salam,

Sabtu lepas aku menghadiri satu Bengkel yang dikendalikan oleh Little Caliph yang diadakan di Dewan Bandaraya MPAJ, Pandan Indah .

Pada mulanya memang aku tak nak pergi tapi dah terlanjur isi borang pengesahan kehadiran dan juga dah janji dengan miqdad aku gagahi juga kaki aku .


So aritu ramai jugak la parent yang datang, ada yang datang berpasangan dan juga datang dengan anak2 masing-masing.

Aku? datang sorang je sebab humaira kerja hari sabtu ..


Berat hati jugak masa nak masuk dalam dewan .. tapi bila dah masuk aku stay sampai habis bengkel cara-cara nak ajar anak pandai membaca menggunakan program little caliph.

Speaker bukan calang-calang beb!!

Founder Little Caliph sendiri yang bagi talk iaitu Puan Sabariah..

Antara ilmu2 yang aku dapat adalah :

1. Bila ajar anak jangan baca text saja tapi buat game untuk diaorang baru diaorang minat. Cara2 game pun di ajar semasa seminar.

2. Ajar anak jangan guna bahasa dialek negeri ... kalo korang asal Terengganu .. buang dengung yang kat belakang . Guna bahasa baku ..

3. Ajar anak menggunakan lenggok atau aksi . sebab kanak2 tidak membaca tapi menghafal .. buatkan dalam bentuk gambar .

4. Ajar anak menggunakan huruf kecil dulu.

5. Ajar writing mulakan dengan huruf C , sebab daripada huruf C boleh buat huruf2 yang lain seperti huruf d, g dan e.

Dan ada banyak lagi ilmu yang aku sempat download .. dan perlu segera di uploadkan kepada miqdad . Bengkel selesai dalam pukul satu .
speaker memang terbaik dan terserlah keikhlasan dalam menyampaikan ilmu untuk anak bangsa dan agama. Aku Tabik .

Wassalam.

Seminar Teknik Membaca Little Caliph

0 comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Peringatan

Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.
Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal dan sebarang kesalahan tatabahasa dan ejaan adalah disengajakan bagi menghasilkan karya yang santai serta mudah difahami.

Terima Kasih ..

Risi Yusoff