10/02/2014

SYABAS Tiada Air

Salam,

Dari semalam lagi...kawasan perumahan aku xder air....

Tayar lori syabas pun aku tak nampak... baldi , botol2 semua aku dah ready..

Malam tadi nasib baik...xder yang nak terberak...kalo x mana aku nak cekau air...air tangki semua dah kering...

Aku tido dalam kerisauan...humaira kejut pukul 5 pagi..tanya "Air dah ada ke belum"..badan dah melekit..

Air yang masuk kedalam tangki x kedengaran...confirm air belum ada lagi...hohoho...dah la pagi tu nak pergi kerja...memang syahdu giler xder air... dengar kata empangan langat 2 diaorang tutup...khabar angin kata tahap air rendah..sebab lately hujan jarang turun...

Miqdad pulak kena demam campak...lagi la sadis...

So pagi tu...pakai je air mana yang ada...kat kedai pun air drinking water sold out.

Humaira bagi cadangan pergi masjid kalo xder air jugak pergi sungai dekat ikbn dusun tua..

Tapi aku ada cadangan yang lebih baik...apa kata" tapau nasi kat kedai kita pergi berkelah di sungai congkak...hahahaha..."

Cuti la aku...tak pergi kerja.

Ada hikmah juga xde air nie...

So dalam kul 10.30 a.m kiteorang gerak ke sungai congkak ulu langat...dari rumah aku hanya 14 km je..

Sampai disana, kena bayar rm 5 ringgit untuk satu famili...termasuk dengan parking sekali...

Duit ni untuk maintenance kawasan nie..aku tengok ada 2 orang pekerja wanita yang sedang sapu sampah...

So far tempat dia bersih...cuak jugak aku nak mandi...ye la..banyak kes air kencing tikus di tapak perkelahan...boleh meninggal on the dog tu...

Air memang sejuk giler...pagi tu tak ramai orang...humaira dengan kak pah nak mandi senang...tak yah nak risau kaki skodeng.

So dalam pukul 1.30 p.m selepas aku isikan semua air dalam botol...

Masa untuk pulang. Sampai rumah...air masih belum ada lagi...sabar je la.

Wassalam.

0 comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Peringatan

Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.
Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal dan sebarang kesalahan tatabahasa dan ejaan adalah disengajakan bagi menghasilkan karya yang santai serta mudah difahami.

Terima Kasih ..

Risi Yusoff