Rahsia Ecover

Rahsia Ecover - rahsiaecover.blogspot.com.

Kontrak Perjanjian

Rahsia Kontrak Perjanjian - kontrakperjanjian.blogspot.com.

Minisite Dengan Blogspot

Minisite Dengan Blogspot - minisitedengan.blogspot.my.

Rahsia Sebutharga

Rahsia Sebutharga - RahsiaSebutharga.blogspot.com.

Rahsia Pengucapan Awam

Rahsia Pengucapan Awam - Gaya Sheikh Ahmed Deedat.

10/12/2015

Consultant Bank Dedah Rahsia Kekayaan

Salam, Sekadar berkongsi...

CONSULTANT BANK MALAYSIA DEDAH RAHSIA KEKAYAAN

Berikut dikongsikan kisah benar bagaimana seorang lelaki boleh menjadi kaya dengan hanya membuka Car Wash. Apakah rahsianya?

Kisah benar 21/02/2015

Lebih kurang jam 12.30 tengahari aku singgah di Car Wash area Kuantan.

Berhentikan kereta, matikan enjin dan serahkan kunci kereta kepada budak cuci kereta. Nepal ke, Myanmar ke aku tak pasti. Terlihat kereta parking sebelah kereta aku Chevrolet Camaro (Transformers) yang dalam kiraan harga bagi aku yang perminat supercar ini dalam harga RM400k pada permulaannya.

Aku melangkah masuk ke bilik menunggu kaca. Pada perkiraan aku lebih baik duduk menunggu di dalam aircond, memandangkan cuaca agak panas.

Aku duduk dan memandang ke belakang dan menegur brother yang kebetulan sedang membaca. Aku agak buku-buku bermotivasi tinggi di tangannya.

Aku pun bertanya,

"Kereta bos ke tu?"

Smart giler! Dia hanya menganguk sambil tersenyum...

"Dari mana bos?"

Dari Tun Hussien Onn katanya. Bisnes ke?

Consultant jawabnya.

Oooh...

"Consultant untuk pinjaman perniagaan dan penasihat kepada bank-bank di Malaysia".

"Woww"!!!
Mesti best jawab hati aku.

"Saya dah 30 tahun dalam bidang ini," katanya.

Aku tanya dia,
"Macam mana ye jika saya mahu mengembangkan perniagaan yang ada kepada lebih besar dengan modal yang tak seberapa ada?"

Dia tersenyum dan katanya,

"Saya nasihatkan guna apa yang kita ada tanpa membuat sebarang pinjaman bank. Apa yang ada, besarkan modal.
Saya bermula dari kecil.
Mula ada RM10k,
kemudian RM20k,
RM60k, RM80k, kemudian kepada RM100k, RM200k, RM400k dan RM800k. Cuba guna sumber yang ada untuk kegunaan perniagaan.
Paling seronok jika dapat RM1 juta yang pertama. Selepas itu untuk mendapat RM1 juta yang ke-2 terlalu mudah dan pantas," katanya.

Aku terdiam..

"Ramai orang susah datang berjumpa saya, mereka bertanya apa rahsia saya? Saya akan berkata,

"Allah jadikan dunia ini untuk kita, kita dikurniakan akal, gunakan sebaik mungkin. Jujur dan jangan menipu. Ramai yang tak yakin janji Allah sedangkan dia suruh berdoa, mintalah apa sahaja dan "pasti" akan ditunaikan.

"Yang paling utama, kita kena bersihkan seluruhnya. Solat 5 waktu, dhuha jangan tinggal, bangun tahajud malam.
Minta sungguh-sungguh.
Pekerja saya, bila azan bergema, saya arahkan tinggalkan kerja 'sekarang'.
Tiada nilai 1 sen pun jika buat kerja waktu tu! Allah panggil kita menghadap dia. Tapi kadang kala kita cakap,

"Tunggu jap aku nak siapkan lagi 1 lagi!"

Allah itu pencipta alam semesta. Kita boleh cakap pula pada DIA macam tu?,"

Dammm !!!
Tersentap aku..

Katanya lagi,

"Ramai yang datang minta kerja. Soalan pertama saya tanya,

"Awak solat tak 5 waktu?"

Jika ada master, degree , diploma atau bapak gajah sijil pun, jika tak solat saya tak akan terima. Ada yang datang nak suruh support buat pinjaman RM100k, RM1 juta, RM50 juta atau RM500 juta saya boleh tolong. Bagi kertas kerja pada saya, saya selidik dan sain serta recommend pada bank dan bank akan luluskan. Tetapi soalan pertama saya tanya dulu,

"Awak solat tak 5 waktu?
Jika tidak, awak balik saja," katanya.

Ada yang berkata,
"Abang tu bawa 'Transformers' pergi masjid". Jika saya, bawa Kancil je..

Katanya,
"Kereta itu milik Allah. Dia bagi pinjam je tu. Apa salahya saya bawak dia pergi menghadap Allah? Hati niat kena betul, jangan niat nak menunjuk-nunjuk. Niatkan nak cepat menghadap Allah, nak memotivasikan orang lain supaya lebih rajin berusaha. Kereta itu saya beli hampir RM700k import. Di atas jalan raya Malaysia cuma ada 2 biji je orang pakai. Saya bukan tak mahu Ferrari atau Lamborgini. Sebab ekzos dia bising.

Kereta Chevrolet Mustang ini lagi laju dari Ferrari atau Lamborgini. Kereta ini 6.2CC. Ferrari dan Lamborgini baru 4.8CC.
10% dari pendapatan saya tetap untuk anak yatim, fakir miskin.
Niat apa yang kita ada untuk manfaat pada orang lain. Kereta itu cuma besi yang diisi enjin, dituang minyak. Start dan berjalanlah dia. Jika kita ukur panjangnya pun dah tak muat masuk kubur".

Satu lagi pesan saya.
"Berkawan", kita yang perlu pilih.
Pilih orang yang boleh mem
bawa kita kepada kebaikan di dunia dan yang paling utama, Akhirat.

Dunia ini pinjaman..
Carilah pinjaman yang terbaik disini. Untuk kekayaan sebenar di sana.

Waah !!! hebat giler bila berjumpa somebody.

InsyaAllah, kata-katanya dan pengalaman beliau sangat-sangat membantu.

Sampaikan...
Selalu kita akan tanya apa rahsia utk kaya...
tapi kita lupa untuk jaga hubungan dengan Yang Maha Kaya...

Peringat utk diri sendiri dan anda kawan² yg bakal kaya, InsyaAllah..

Saya mohon kepada gadis-gadis dan juga para abang-abang, adik-adik, baca post ni sampai habis.

Saat memandang kain sempit mu,
seluar ketat mu,
baju sendat mu,
tudung singkat mu,
solat dan ibadahmu...
Aku ingin sekali menegurmu.
Namun,
Sering saja terkaku. Rasa tak mampu..

Kerana merasa diri bukanlah insan yang terbaik untuk menegur. Jauh di sudut hati terasa bimbang. Aku bimbang di akhirat kelak. Kau akan mempersoalkan aku.

"Kau sahabat aku. Kenapa kau tak tegur aku dulu ?
Kau memang sengaja nak aku ke neraka kan ?
Kau sengaja nak bahagia masuk syurga sendirian kan ?
Aku kurang ilmu agama. Tapi kau tinggi ilmu agama. Mana ajaran agama kau tu ?
Kenapa kau tak guna untuk bantu aku ?
Kau tunggulah di akhirat kelak.
Aku akan tarik kau masuk neraka sebab kau tak tegur aku."

AllahuAkhbar..

Sahabat,
Begini lah cara aku menegur mu.
Dengan post kecil ini. Hari ini..
Sekurang - kurangnya.
Bila aku di soal Nya di akhirat nanti.
Tentang apa yang aku lakukan untuk sahabatku..

Aku boleh jawab bahawa,
"Aku telah menegur mereka.
Dengan post kecil ku ini.
Dan dengan selemah-lemah iman ku,
Iaitu mendoakan mereka dari jauh.."

Aamiin

Wassalam

25/11/2015

Ujian Pengesanan Darjah 1

Salam,

Minggu lepas  aku menemani miqdad bagi menduduki peperiksaan pengesanan untuk menentukan kedudukan kelas. Sama ada kelas budak pintar atau sederhana pintar.

Aku kira ianya amat penting kerana ada sesetengah ibu bapa yang menghantar anak mereka ke Tadika Swasta yang menggunakan silibus darjah 1 dan 2 terkehadapan dengan silibus yang digunakan oleh Kementerian Pendidikan.

Untuk membezakan kaedah pembelajaran yang perlu diajar kepada murid-murid darjah satu yang mempunyai kemahiran berbeza maka perlu dibuat ujian pengesanan.

Tidaklah nanti guru-guru akan mengajar ilmu yang telah diketahui oleh pelajar berkenaan. Dalam pada masa pelajar tersebut tidak perlu menunggu pelajar lain mencapai level yang sama.


Semestinya ramai ibu bapa yang inginkan anak-anak mereka memasuki kelas pintar berbanding dengan kelas yang sederhana. Bagi aku ... bergantung kepada kemampuan anak juga.  

Wassalam,

18/11/2015

LNPT

Salam...

Laporan penilaian prestasi tahunan atau LNPT merupakan satu mekanisme yang digunakan oleh Kerajaan untuk mengukur prestasi pekerjaan kakitangan awam.

Bulan November adalah bulan di mana kakitangan awam sibuk menyiapkan sasaran kerja tahunan dan mengisi semua aktiviti dan kursus-kursus yang dihadiri sepanjang tahun.

Bagi orang atasan ianya adalah masa untuk "ketuk" orang bawahan yang mereka tidak suka dan jika ada pegawai atasan yang emosional. Ianya adalah masa untuk balas dendam dan meluahkan rasa tidak puas hati kepada orang bawahan.

Ketika inilah orang bawahan terasa diri macam kuli .. dan ada juga yang akan terasa down sekiranya markah yang diberikan adalah rendah dan cukup-cukup untuk membolehkan kenaikan gaji tahunan.

Antara perkara-perkara yang boleh digunakan oleh orang atasan untuk menekan pegawai bawahan adalah :-

1. Mempertikaikan permohonan cuti.
2. Tidak menandatangan punch card yang lewat.
3. Menggunakan Penilaian Tahunan.

Perkara-perkara di atas boleh diguna pakai juga kepada pegawai bawahan yang malas untuk buat kerja atau yang tidak menurut arahan aka degil.

Wassalam.


12/11/2015

Kegilaan Bermesyuarat

Salam...

Pagi tadi aku sempat menghadiri meeting ...yang aku kira agak panjang.. dari pukul 9 pagi hingga pukul 1 tengahari.

Agak aku... chairman yang mempengerusikan meeting pada hari tu..xde keje lain nak dibuat.. sebagai chairman perlulah consider dengan ahli-ahli mesyuarat yang lain..yang mempunyai pelbagai kerja lain yang perlu dilaksanakan.

Bagi aku..mesyuarat yang panjangnya lebih dari satu jam setengah dikira sudah melebihi masa untuk seorang individu normal fokus dalam satu-satu perkara.

Jadikan sesuatu mesyuarat itu lebih fokus kepada perkara yang perlu sahaja..usah meleret-leret..yang penting motif utama diadakan mesyuarat tercapai.

natijahnya...balik dari mesyuarat tadi..kepala aku naik pening..pening sebab letih menunggu bila mesyuarat nak abis.

wassalam

The Last Lecture

Salam...

This is amazing, Randy Pausch 47 yrs old, A computer Sc. lecturer from Mellon Universityhe died of pancreatic cancer in 2008, but wrote a book ‘The last lecture” before then, one of the bestsellers in 2007. What a legacy to leave behind… 
In a letter to his wife Jai and his children, Dylan, Logan, and Chloe, he wrote this beautiful "guide to a better life" for his wife and children to follow.
May you be blessed by his insight. 

POINTS ON HOW TO IMPROVE YOUR LIFE 

Personality:
1. Don't compare your life to others'. You have no idea what their journey is all about.
2. Don't have negative thoughts of things you cannot control. Instead invest your energy in the positive present moment 
3. Don't over do; keep your limits 
4. Don't take yourself so seriously; no one else does 
5. Don't waste your precious energy on gossip 
6. Dream more while you are awake 
7. Envy is a waste of time. You already have all you need..
8. Forget issues of the past. Don't remind your partner of his/her mistakes of the past. That will ruin your present happiness.
9. Life is too short to waste time hating anyone. Don't hate others.
10. Make peace with your past so it won't spoil the present 
11. No one is in charge of your happiness except you 
12. Realize that life is a school and you are here to learn. 
Problems are simply part of the curriculum that appear and fade away like algebra class but the lessons you learn will last a lifetime.
13. Smile and laugh more
14. You don't have to win every argument. Agree to disagree.

Community:
15. Call your family often
16. Each day give something good to others 
17. Forgive everyone for everything 
18. Spend time with people over the age of 70 & under the age of 6 
19. Try to make at least three people smile each day 
20. What other people think of you is none of your business 
21. Your job will not take care of you when you are sick. Your family and friends will. Stay in touch.

Life:
22. Put GOD first in anything and everything that you think, say and do. 
23. GOD heals everything 
24. Do the right things 
25. However good or bad a situation is, it will change 
26. No matter how you feel, get up, dress up and show up 
27. The best is yet to come 
28. Get rid of anything that isn't useful, beautiful or joyful 
29. When you awake alive in the morning, thank GOD for it 
30. If you know GOD you will always be happy. So, be happy. 

Wassalam.

09/11/2015

Ada Betul Nasihat Jack Ma

Salam...

Siapa Jack Ma?...Jack Ma adalah antara orang terkaya di Cina..merupakan founder alibaba.com.

Apa nasihat Jack Ma kepada orang muda..korang boleh ambik sebagai tanda aras secara umum ..apa yang anda telah capai dalam hidup.

Nasihatnya adalah seperti dibawah:

1. Belajarlah sehingga umur anda 25 tahun

2. Bekerja dengan syarikat dan pelajarilah segala ilmu yang boleh dikaut di dalam syarikat berkenaan sebelum berumur 30 tahun.

3. Bekerja di syarikat sendiri apabila berumur 30 hingga 40 tahun. Rasai pahit manis ..jatuh bangun dalam bisnes.

4. Umur 40 hingga 60 tiada lagi try and error..fokus kepada satu bisnes yang menjana keuntungan.

5. Umur 60 hingga mati...berkongsi dengan orang muda..ilmu yang ada..bagi dana atau bantuan atau sokongan kepada generasi baru...bercuti dan enjoy hidup...your money work for u.

Sekarang cuba tengok berapa umur kita dan kita di tahap mana..apa yang patut kita lakukan pada umur sebegitu.

wassalam

14/10/2015

MERS COV

Salam..

Dua tiga hari ni aku tersangkut di Pulau Pinang..gara-gara mak mertua suspect mers cov.

Balik dari haji, hari pertama memdarat..mak mertua dah batuk2.. tido pun batuk.

Badan semakin lemah dan xlarat..memang simpton virus Mers Cov tu ada.

So paginye bawakla pergi hospital balik pulau..dari hospital balik pulau..kena tahan masuk hospital pulau pinang.

kena tahan wad untuk beberapa hari...kena kuanrantin tu.Pelawat x dibenarkan melawat. Boleh tengok melalui cermin je.

Semalam result keluar..Alhamdulillah..negatif.

aku? terpaksala berkampung lagi di Teluk Kumbar.

wassalam.

13/10/2015

Roti Bakar Teloq Meleleh

Salam.

Usai mandi pantai disebelah petang.

Sebelah malamnye ...aku pekena pulak roti bakar teloq meleleh di Balik Pulau.

Medan selera untuk menjamu roti bakar ni..mudah je kalo nak cari..kalo datang dari teluk kumbar...turun je bukit yang korang kena layan banyak corner...sampai lipat siku...

Aku syorkan kalo korang first time layan bukit ni..makesure bawak slow-slow..

Turun je bukit...terus je..sampai jumpa petronas pertama sebelah kanan.

dan medan selera tu sebelah kiri..bertentangan dengan stesen minyak petronas tu..

harga roti bakar meleleh ikut..pakej...sampai ke pakej tiga RM 4.50..aku angkat pakej tiga.

Kalo xcukup dan masih belom kenyang boleh layan..macam2 menu lagi yang ada kat situ.

oh ya...boleh juga kalo nak layan laksa jangus ..kat balik pulau ni.

wassalam

12/10/2015

Tanjung Asam

Salam..

Selepas pekena pesembur di sungai batu.

aku riki pulak tanjung asam...untuk mengembirakan hati anak-anak.

Apalagi diaorang seronokla dapat mandi manda ...aku? jadi baywatch la...

So..kalo korang xde aktiviti lain ..boleh ke tanjung asam..untuk bermain ombak atau mencuci mata..atau cari ilham ..hehehe.

wassalam.

Cafe Sri Pantai

Salam...

Tadi aku sempat riki jalan-jalan cari makan di pantai sungai batu, teluk kumbar.

xtau nak makan apa.. p riki laksa tempurung..tutup pulak dah.

So pergila cari laksa di Sungai Batu...sambil mata melilau kedai laksa tepi pantai.

Singgahla cafe Sri pantai..pergh!! order laksa dengan pesembur...memang boleh tahan.

Dengan pemandangan laut di waktu petang...aku rasa puas hati dengan ketenangan dan kedamaian.

Wassalam

02/10/2015

Lazada Cybersale Voucher

Salam,

Gembiranya hati aku ... sempena cybersale ni... dapat juga aku shopping murah dekat lazada.

Barang yang aku selalu beli dekat lazada adalah Super Mass Gainer.. ingat nak tukar suplement lain.. seperti Mass Tech, Serius Mass atau Pro Gainer.

Adik aku kata ... dia ambik Pro Gainer ..badan dia naik 2 kg sebulan. Ada budak ofis cadangan Serius Mass.. Whey pun ada jugak.. takpe la.

Aku tengok mahal je..

So , aku order je la super Mass Gainer. ..harga sekali dengan shipping dalam RM 167....

Aku godek-godek kat internet mana la tau ..ada voucher code yang tersesat .. Alhamdulillah rupenyer ..musim Cybersale rupenyer ..hohoho ..jimat RM 30 ringgit ..penjimatan 30% .

Aku cuma perlu bayar RM 137 je ...hehehe

Tempahan Super Mass Gainer di Lazada

Untuk dapatkan voucher ni korang boleh pergi ke www.vouchercodes.com.my ..

Wassalam.
Voucher Code di www.vouchercodes.com.my

Kisah Rompakan Di Guangzhou

Salam.

Semasa rompakan di Guangzhou, China, perompak bank berteriak kepada semua orang di bank:
"Semua tiarap di lantai dan jangan melawan! Wang ini kepunyaan bank tapi nyawa anda adalah kepunyaan anda..."Semua orang dalam bank pun ikut arahan perompak tanpa melawan dan senyap.
*Ini dipanggil "berfikir di luar kotak." - berfikir lain daripada yang lain!
Apabila seorang wanita bertiarap di atas meja dengan gaya yang menggoda, perompak menjerit kepadanya: "Tolong bersopan! Ini adalah rompakan, bukan cubaan merogol!"
*Ini dipanggil sebagai "Profesional." - Fokus hanya pada apa yang anda dilatih untuk melakukan!
Apabila perompak bank kembali ke rumah, perompak muda (kelulusan MBA) memberitahu kepada perompak yang lebih tua (lulus darjah 6 sahaja): "Taiko, mari kita kira berapa banyak duit kita dapat."Perompak tua menyangkal dan berkata: "kau ni bodoh! Terdapat banyak wang, sampai bila baru kita habis kira ? Malam ni kita nonton berita di tv, pasti kita akan tahu jumlah rompakan dari berita tersebut."
*Ini dipanggil "Pengalaman." - Kini, pengalaman adalah lebih penting daripada sijil kertas!
Selepas perompak telah beredar, pengurus bank itu mengarahkan penyelia bank untuk memanggil polis dengan cepat. Tetapi penyelia berkata kepadanya: "Tunggu Mari kita ambil $ 10 juta daripada bank untuk diri kita dan tambah kepada $ 70 juta yang kita sudah gelapkan dari bank!".
*Ini dipanggil "inovatif." - Menukar keadaan tidak menguntungkan untuk keuntungan anda!
Penyelia berkata: "alang kah baiknya jika rompakan berlaku setiap bulan. Dapat juga kita gelapkan duit"
*Ini dipanggil "berpandangan jauh." - merancang masa depan selangkah lebih awal!
Keesokan harinya, berita TV melaporkan bahawa $ 100 juta telah diambil dari bank. Perompak mengira, mengira dan mengira berulang kali, tetapi mereka hanya boleh mengira $ 20 juta. Perompak sangat marah dan mengadu: "Cilaka! Kita mempertaruhkan nyawa kita dan hanya mendapat $ 20 juta tapi Pengurus bank pula mengambil $ 80 juta dengan hanya petikan jarinya, nampaknya lebih baik menjadi orang pintar daripada menjadi pencuri."
*Ini dipanggil " Pengetahuan." - pengetahuan kunci kejayaan hidup!
Pengurus bank itu tersenyum dan gembira kerana kerugiannya dalam permainan pasaran saham kini sudah dilangsaikan oleh duit rompakan itu.
*Ini dipanggil "sambil menyelam minum air." - mempergunakan peluang yang ada untuk mencipta peluang yang lain!
Merompak hnya contoh shj. Anda tidak diminta merompak.
Lalu perompak tersebut membuat laporan polis terhadap penipuan pegawai bank tersebut tentang jumlah rompakan sebenar.. ini dinamakan "BANGANG TAK BERTEMPAT"
Pikir2kan...!

Wassalam

Kopi Kluang

Salam...

Masuk je keje pagi tu...ada terdampar satu bungkus serbuk kopi Kluang atas meja aku..

Pergh!! terima kasih sangat-sangat dekat ofismate ...Budiy Iswandy.

Dia bagitau...itu je yang best dekat Johor..oooo dia kirim daripada Johor..baru aku tau..kat Johor famous dengan kopi kluang.

Selalu aku pergi Johor aku belasah..mee bandung muar..itu yang paling fames..

Agak aku la.

Alhamdulillah sambil aku habiskan buku 21 Formula Hidup Luar Biasa karangan ustaz Asraff dan Dr Azizan Osman ni...bolehla aku hirup sikit-sikit ...kelazatan kopi ni.

Wassalam

30/09/2015

Hari Lahir Miqdad Ke 6

Salam..

Aku bukan suka sangat untuk menyambut hari lahir.

Hari lahir aku pun...aku suka ianya berlalu diam-diam je.

Sekarang dengan adanya facebook...semua yang add friend akan dapat notification birthday aku...eemmm..

So ...semalam adalah harijadi miqdad yang ke 6...humaira balik dari ofis..sempat belikan kek.

Seronok tengok miqdad tiupkan lilin dan anak-anak main tiup belon.

Diaorang gembira ...aku pun gembira .

wassalam


19/09/2015

Pameran Buku Popular Ampang Point 2015

Salam...weekend lepas.kiranya aku langkah kanan.

Hajat hati nak beli hadiah buku..untuk wedding exofismate.

Aku riki ampang point..rupenya kedai popular buat pameran buku..dengan diskaun sehingga    25% di bahagian lobi..

Pameran ini bermula 18 hingga 29.9.2015 ..sempatla jugak aku sambar buku 21 Formula Hidup Luar Biasa ...selalunya harga dalam 40 hinggit Lebih..he he

Wassalam.

Buku : Aku , Dia & Rezeki

Salam...

Semalam aku riki kedai buku al-faizuun..selepas solat jumaat di masjid KLCC.

Kedai ni terletak di Jalan Raja Alang..kg baru..dekat dengan masjid jamek kg baru dan bersebelahan dengan kedai makan Wong solo.

Senangla kalo korang nak riki kedai ni.

Jadi hajat aku nak beli buku untuk hadiah perkahwinan ex ofis .. Trend aku memang suka bagi hadiah buku untuk hadiah perkahwinan.

Tapi malangnya dikedai tu xde buku yang sesuai dan yang aku nak.

Tapi aku sempat sambar buku bertajuk Aku, Dia & Rezeki..penulisnya adalah Mohammad Feroz seorang penjual dadih dan pengedar buku karangkraf.

Satu malam je aku dah khatam buku ni..

Dan ianya memang ditulis melalui hati.. Kebanyakan kisah-kisah yang diceritakan dekat dengan kehidupan aku.

Hampir sama...mungkin anda juga melalui kehidupan yang hampir serupa.

Kalo nak tau..korang kena dapatkan buku ni.

Harga RM 24.38 diterbitkan oleh syarikat penerbitan Legacy.

Wassalam.

10/08/2015

Charity

Salam..

People are doing charity for two reason..to get pahala and keberkatan dalam pendapatan yang diterima.

Penyucian kepada pendapatan yang halal.

Beberapa minggu yang lalu setiap kali jumaat aku akan sediakan sedikit wang dalam poket baju depan untuk disedekahkan kepada peminta sedekah yang berada di kawasan masjid KLCC.

Aku jadi sayu jika terdapat kanak-kanak dikalangan mereka.

Namun bila minggu berganti ... Setiap kali aku melalui dan ternampak dengan mereka hati aku menjadi keras untuk menghulur..kerana orang yang sama berada di sana pada setiap minggu.

Mungkin mereka adalah golongan Rohingya yang bukan rakyat Malaysia untuk memohon bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat.

Terdapat juga Akbar arus perdana yang melarang memberi sedekah kepada peminta sedekah dikhuatiri akan mengalakkan mereka lebih proaktif.

Tiadakah tindakan yang diambil oleh pihak berkuasa terhadap peminta sedekah..atau pihak berkenaan sudah banyak kali membantu mereka namun mereka masih lagi tegar dalam profesion mereka.

Wassalam

Rumah Jaga Separuh Dari Hidup Kami

Salam

(Sekadar satu renungan)

Saya persembahkan satu pengalaman sedih saya semasa menjadi pegawai pelajaran daerah utk tatapan kerana lebih ramai orang suka membaca pengalaman dari tulisan berbentuk ilmu semata. Ambillah iktibar. Bukakan hatimu.

Malam itu saya bersama pemandu membuat semakan ke sekolah-sekolah untuk menyelia kerja pengawal keselamatan sekolah. Beberapa sekolah disinggahi. Akhirnya saya sampai di satu sekolah kebangsaan yg dipinggir bandar.

Bila kenderaan kami berhenti di pintu pagar sekolah, saya turun. Seorang lelaki tua berunifom jaga yg saya jangka 60 an menegur saya. Saya cepat memperkenal diri dan minta memeriksa beberapa perkara.
Dia seperti keberatan untuk membenarkan saya masuk ke pondok pengawal, tetapi bila diminta dia beralah.

Saya menolak pintu bilik pengawal untuk masuk. Pintu yg ditolak tertampan sesuatu,lalu saya menjengok ke dalam.

Ya Allah,seorang remaja perempun belasan tahun sedang tidur beralas tikar rumput di lantai,berbantal lipatan kain. Tidurnya mengiring kerana kakinya kena di bengkok disebabkan bilik yg sempit. Begitu nyenyak dia hingga tidak sedar kakinya tertampan pintu. Kasut sekolah,beg dan unifom sekolah menengah diletak ditepinya.

Saya tidak menerus hajat untuk masuk dan mengajak orang tua itu berbual di luar.
Dalam nada yg sedikit terketar,mungkin rasa bersalah, dia berkata,
"Minta maaf encik,anak saya, menumpang tidur di pondok ini"
Dia terhenti. Tutur kata perlahan dan tertib dan seperti menahan sebak.
"Tak ada siapa dirumah, mak dia dah meninggal, anak-anak dah kawin dan pindah. Saya tinggai dua beranak. Saya kena kerja untuk belanja kami berdua dan cari duit sekolah anak perempuan bongsu saya tu. Kerja lain dah tak larat, kerja jaga ni bolehlah. Saya bimbang nak tinggalkan dia seorang dirumah. Minta maaf encik,minta maaf."
Air matanya mula tergenang di sinar lampu yg berbalam. Bahunya saya gosok utk menenangkannya. Saya pula yg serbasalah dan sedih.

Dia terus merintih,
"Hidup waktu malam kami di sinilah telah setahun lebih bila kerana saya kerja syif malam sebab rakan ada masalah nak kerja malam. Rumah jagi ni separuh dari hidup kami dua beranak. Esok pagi anak satu akan akan kesekolah menengah dg basikal,dia menumpang mandi di sekolah ini.
Encik,tolong,jangan repot kat toke saya dan gurubesar, saya takut kena buang kerja. Macam mana kami hidup." Disini dia dah teresak dan mengesat air mata dg lengannya.
Saya menepuk bahunya, menyuruhnya bersabar dan menjengok sekali lagi ke dalam pondok. Tangan anak itu saya lihat menampar nyamok di pipi. Ya Allah,anak semuda ini telah diuji dg kepayahan hidup.
Sesungguhnya lelaki ini seorang yg tabah,hanya ini jalan hidup yg ada baginya. Saya dah tak sanggup mendengar kata-kata pak cik ini..
Bila saya menaiki kenderaan, pemandu nampak kehairanan kerana beberapa sekolah yg dilalui saya bersungut itu ini,tapi kali ini diam dan mengesat air mata,tetapi dia tidak berani bersuara.

Pengorbanan seorang bapa hingga penghujung usianya,selagi kudrat masih ada, keringat diperah demi penyambung hidup anak. Bila isterinya dijemput Allah,apa pilihan lagi yg ada padanya demi sesuap nasi dan keselamatan anak dara suntinya.

Jika anda pernah bersungut teruknya bekerja,susahnya hidup, ukurlah dgn orang tua ini.
Jika anak anda besungut tilam nipis, lama,katil kecil,bilik panas tak ada aircondt,ukurlah dg anak dara orang tua ini yg bermalam ditikat rumpur dilantai simen rumah jaga yg kakinya pun tidak boleh berlunjur.
Jika anak anda bersungut bilik air tak selesa,sarapan tidak sedap,ukurlah dg anak ini yg mandi di tandas sekolah,sarapan dimana yg sempat.
Jika nak marah anak murid lewat ke sekolah, mengantuk dalam kelas, pakaian lusuh tidak diseterika, penampilan yg comot, mulut jangan cepat mengungkap kata yg tidak elok, ambil tahulah kisah hidup yg dilalui mereka.
Jika jd ketua, ambil tahu sedikit kisah hidup orang bawah,jangan tahu mengarah shj.
Pejamkan mata, hayati keperitan hidup pak cik ini dan menangislah kerana banyak menangis akan melembutkan hati.

Wassalam

08/08/2015

Nilai Ringgit 3.9

Salam..

Untuk mengetahui perkembangan terkini nilai ringgit.maka aku letakkan info berkenaan di bawah blog ini.

Penanda aras kemajuan dan kejatuhan ekonomi sesebuah negara adalah dengan melihat nilai ringgit berbanding dollar .

Sekarang nilai ringgit adalah 3.9 ringgit berbanding 1 dollar..ianya adalah terburuk sejak 17 tahun yang lalu.

Syarikat-syarikat international akan merasa kesan atas kejatuhan ringgit. Kerana harga-harga barang akan meningkat..hutang-hutang juga akan turut meningkat...

Hutang negara juga akan turut meningkat.

Syarikat-syarikat seperti Kumpulan EMKAY tidak akan merasakan sangat kesannya kerana kebanyakkan urusan perniagaan adalah dalam negara..dan bahan-bahan mentah adalah daripada sumber tempatan.

Ianya tidak melibatkan pertukaran Wang asing.

Dalam bisnes online juga kesannya tidak begitu ketara jika sumber dan pelanggan adalah daripada dalam negara.

Begitu juga dengan bisnes informasi..mungkin dari segi pembayaran hosting dan domain akan ada peningkatan...sekiranya anda menyewa hosting dari luar negara.

Jika ada yang kata ianya baik untuk sektor pelancongan..mungkin ianya baik ..kerana nilai tukaran Wang asing kita adalah rendah.

Tetapi pelancong yang datang melancong mungkin pelancong bajet...yang tidak akan berbelanja besar dalam negara.

Kesimpulannya ..kejatuhan nilai ringgit amat tidak baik untuk rakyat..kerana melibatkan ekonomi dan isi perut rakyat.

Wassalam.

Bisnes Sendiri

Salam..

Orang kata hidup itu sekali..

Oleh kerana hidup hanya sekali dan nyawa hanya satu dan jika anda ingin lakukan sesuatu yang anda inginkan lakukan sekarang.

Jika anda berhajat mahu mempunyai bisnes sendiri lakukan sekarang. Supaya anda tidak kempunan bila tua nanti.

Mula-mula wujudkan bisnes yang anda inginkan.

Daftarkan perniagaan di suruhanjaya syarikat Malaysia dan wujudkan akaun syarikat...tidak perlu daftar gst lagi.

Kemudian mula berbisnes dengan apa yang anda ada...tidak perlu membuat pinjaman.

Gunakan keuntungan yang ada untuk kembangan perniagaan.

Gagal atau berjaya perniagaan anda itu belakang kira.

Ianya bergantung kepada usaha yang diberikan terhadap bisnes berkenaan . jika gagal sekalipun anda telah mencuba.

Ianya lebih baik dari tidak mencuba..

Atau anda sememangnya tidak gifted dalam berniaga..maka makan gaji je la ..itu mungkin lebih baik buat anda.

Wassalam.

07/08/2015

Kisah Benar - Tosai Masala

Salam..

Sekadar berkongsi

Sebuah cerita sebagai renungan

Terjumpa seorang tua yg tinggal sekampung dengan saya di pekan, katanya nak ke setesen bas untuk balik, saya ajak balik dengan saya. Dia setuju. Mukanya berpeluh kerana berjalan dalam panas, datang ke pekan nak beli batu pengasah dan pisau menebas rumput. "Kita singgah minum sikit." kata saya mempelawa.

Dia tidak menolak mungkin kerana terasa haus. Saya singgah di satu kedai nasi kandar.

Saya order tosai masala dan teh o ais. Dia hanya order teh o ais. Bila disuruh order makan, dia menolak tetapi saya rasa dia hanya terasa segan.
Lalu saya tanya dia, "Pak ngah, kita cuba tose masala, sedaaap!"

Dia membalas, "Cikgu nak belanja saya, saya terima saja. Tekak orang susah macam saya ni mana boleh memilih." Saya senyum saja. Kami makan sambil berbual.
Katanya, "Sedap cikgu. Saya tak pernah makan, ingat ini orang India saja makan."

Selesai makan dia bertanya, "Mahai ka tose ni, berapa duit sebiji?". Saya membalas, "RM 3.50 sebiji." Dia kelihatan meraba poket baju telok belanganya, mengeluar uncang plastik kecil yg berlipat. Ada beberapa not seringgit dan duit siling.

Saya sangka dia nak bayar, cepat-cepat saya suruh dia simpan, kerana saya nak bayar. Tetapi dia berkata,
"Saya rasa bersalah, kerana saya dapat makan yg sedap hari ni, tapi anak bini saya tidak. Kami selalu kongsi susah senang. Bila makan sedap begini, saya teringat kat depa, saya nak beli bawak balik untuk depa juga, supaya saya tak rasa bersalah, rasa penting diri. Beli sebiji pun jadilah, depa boleh kongsi lima orang. Kalau tak kenyang pun, dapat rasa jadilah."

Ya Allah. Subhanallah! Saya tergamam, sebak mendengar kata-katanya. Betapa kuat ingatan kasihnya kpd anak isterinya. Betapa aku tidak pernah mempunyai ingatan sebegini bila makan di luar sendirian. Jernihnya jiwa insan ini, kemiskinan mendidik mereka berkongsi segalanya, baik yg susah mau pun yg menyenangkan.

Saya order 3 biji tose masala untuk dia bawa balik. Senyumnya ketika turun dari kereta membayangkan kepuasan dan kegembiraannya.

Tuhan menunjukkan kpd saya hari ini bagaimana bersihnya jiwa mereka yg serba kurang dalam hidup, berkongsi segalanya, sedang kita yg mewah, membina sikap individualistik. Makan pun dah jarang bersama, makan pun tak sama, apa lagi berkongsi susah senang. Lihatlah betapa anak-anak mengabai ibu bapa, apa yg mereka makan, apa masalah yg mereka hadapi. Ada juga ibu bapa yg tak peduli masalah anak, asal beri duit dah cukup.

Ada bapa yg ke majlis sana sini, hanya membawa perut yg kekenyangan balik ke rumah..

Ada yg hanya bawa balik sendawa berbau durian bila dijamu di luar sedang anak isteri tak pernah merasa.

Perkahwinan itu perkongsian yg berterusan hingga ke liang lahat. Berkongsi dg isteri, anak bahkan cucu. Binalah ingatan bersama. Jika orang tua ini begitu terasa perlunya berkongsi walau hanya pada perkara makan, bermakna mereka berkongsi lebih jauh lagi dlm hal lain.

Itulah yg membina keeratan ikatan kekeluargaan.

Wassalam.



06/08/2015

Retender

Salam..

Retender ..perkataan yang dirasakan satu malapetaka kepada sesuatu syarikat yang telah menandatangani surat setuju terima.

Puncanya retender adalah semasa mesyuarat kickoff dengan agensi atau jabatan..terdapat beberapa perkara yang tidak sama dengan apa yang di hantar semasa penghantaran dokumen tender.

Perbezaan mungkin dari segi spesifikasi teknikal yang dibentangkan semasa kickoff tidak sama dengan dokumen teknikal tender.

Perkara ini mungkin berlaku daripada kecuaian urusetia tender..yang tertukar dokumen tender teknikal syarikat anda dengan syarikat lain.

Apabila di hantar untuk penilaian teknikal..jawatankuasa teknikal menilai dokumen teknikal syarikat yang lain.

Apabila kesalahan ini dikesan..penarikan pelantikan terpaksa dibuat.

Ibarat nasi yang didalam mulut diluahkan semula.

Jika perkara ini berlaku ke atas anda...redha jela..ianya bukan rezeki anda.

Wassalam

05/08/2015

Kisah Joe Karbo : Lagenda Mail Order

Salam

Joe Karbo lagenda pemasaran Mail Order .  Beliau merupakan seorang pemalas tetapi mempunyai simpanan jutaan ringgit dibank!

Beliau juga merupakan penulis buku The Lazy Man’s Way to Riches .
Buku tersebut dijual dengan harga $10 paperback.

Apa rahsia Joe Karbo – seorang pemalas yang boleh menjadi kaya?
Apakah mereka yang sudah mencapai taraf jutawan ini tahu yang kita
tidak tahu?

Joe Karbo menjual produk secara terus atau direct response. Ini
bermakna beliau menjual sesuatu melalui iklan. Beliau akan menempah
satu iklan penuh diakhbar dan menunggu pesanan tiba.

Wow ianya meletup! Dan kemudian beliau akan menghubungi mereka semula dan
menjual produk yang lain pula. Inilah rahsia kekayaan Joe Karbo – si
pemalas yang tahu bagaimana untuk menjadi kaya.

Projek pertama beliau ialah sebuah buku berkenaan pengurusan
kewangan. Beliau menghadapi masalah hutang yang teruk.

Selepas membuat sedikit ulangkaji diperpustakaan dan bertanya kepada mereka
yang lebih pakar, beliau menulis sebuah buku “Bagaimana Membayar
Hutang Dalam Tempoh Seminggu Tanpa Meminjam?” Buku ini meletup
dipasaran sehingga beliau mampu untuk membayar semua hutang dan
mempunyai cukup simpanan untuk membeli rumah dan kereta.

Joe tahu bagaimana menggunakan masa yang singkat untuk mendapatkan
wang yang banyak. Beliau tahu bagaimana untuk mencari satu punca
pendapatan tunai yang bekerja untuk beliau tanpa henti.

Sama ada beliau ada atau tidak, wang tetap akan masuk kedalam akaun banknya.

Agak-agak kat Malaysia boleh buat ke strategi nie .. aku rasa 50-50 ... :)

Sumber : http://www.infomarketingblog.com

Joe Karbo berjambang


Wassalam

04/08/2015

Jenis Bisnes Informasi

Salam..

Ada seorang tokey kedai makan yang mengkategorikan bisnes kepada 3 kategori..dan tokey ini memang telah berjaya dengan teori yang dicipta.

Jenis kategori bisnes makan yang dikelaskan adalah seperti di bawah.

1. Taugeh - Bisnes makanan yang disiapkan secara segera...tokey ini bermula dengan menjual nasi lemak di tepi jalan..daripada kuantiti sedikit ..kemudiannya ia bertambah..akhirnya dibantu oleh ahli keluarga yang lain.

Kaedah ini adalah sama dengan bisnes informasi untuk jualan special reports atau laporan khas..di mana jumlah muka surat tidak lebih daripada 50 muka surat. Ye!!! Yang bestnya ia boleh disiapkan dalam waktu yang singkat.. Contohnya: laporan khas Rahsia Smartphone. Boleh didapati di www.rahsiasmartphone.blogspot.com

2. Serai - Bisnes makanan yang memerlukan kedai makan atau restoran. Modal daripada keuntungan menjual nasi lemak digunakan untuk membuka kedai sendiri..ianya bisnes makan yang sentiasa ada permintaan..contohnya jualan nasi campur.

Kaedah ini saya gunakan untuk menjual eBook yang mempuyai 50 lebih muka surat..dan beberapa bonus akan disertakan.contohnya eBook Rahsia Ecover yang boleh didapati di www.rahsiaecover.blogspot.com.

3. Durian - Bisnes makanan yang bermusim..iaitu bisnes catering...sangat laris pada musim cuti sekolah dan pada acara-acara tertentu..terutama untuk majlis perkahwinan.

Kaedah ini boleh diimplementasikan untuk produk eBook temuduga atau eBook berkaitan  soalan-soalan peperiksaan...kerana ianya bermusim..yang ini perancangkan sudah ada..cuma belum disusun dalam format eBook.

Semoga bermanfaat..

Wassalam.

03/08/2015

Persaingan Dalam Bisnes Informasi

Salam..

Persaingan sihat atau tidak..

Mestila tidak sihat bro...kenapa tidak sihat? Kerana duit pelanggan akan masuk ke dalam poket pesaing anda.

Yang sihatnya...anda akan berusaha memastikan duit berkenaan masuk atau kembali semula ke dalam poket anda.

Apa yang akan anda lakukan dalam bisnes informasi adalah..

1. Perbanyakkan produk informasi.

2. Turunkan harga produk( langkah terakhir yang aku akan buat)

3. Baiki kualiti eBook.(termasuk cover eBook)

4. Menambahkan lagi kaedah pemasaran dan SEO.

5. JV dengan mana-mana usahawan informasi yang dikenali ramai yang mempunyai peminat lebih dari anda.

Cuba renungkan semoga bermanfaat.

Wassalam

NO MORE RM 5

Salam..

Mereka kata ekonomi baik berada pada landasan yang betul untuk menjadi negara maju pada tahun 2020.

Negara maju hanya pada mata dunia...

Apa guna negara maju jika pendapatan rakyat tidak bertambah...barang-barang menjadi semakin mahal.

Apakah langkah-langkah yang dibuat untuk memperbanyakkan sumber bahan mentah dalam negara.

Sedangkan kebanyakkan bahan mentah diimport dari luar negara..

Waima santan dan padi pun diimport dari luar negara.

Tidak hairanlah sekiranya makanan yang kita makan menjadi begitu mahal..kerana kita kekurangan sumber bahan mentah dalam negara.

Untuk menjadikan harga makanan murah bersedialah untuk menjadi pengeluar..atau bersedialah untuk kenaikan harga barang kerana no more 5 ringgit untuk nasi satu lauk dan satu sayur.

Wassalam.

01/08/2015

Promosi Pakej Sentap

Salam.

Team tarbiah sentap genap setahun ditubuhkan.

Sempena ulangtahun berkenaan.
Team tarbiah sentap membuat promosi hebat untuk produk-produk keluaran tarbiah sentap.

Diskaun yang diberikan memang terbaik..bukan diskaun yang penting tetapi isi kandungan produk berkenaan.

Tanpa diskaun yang giler-giler pun aku tetap beli.

Laman web diaorang aku letak dalam blog list aku..supaya setiap perkembangan diaorang dapat aku follow rapat.

Wassalam

29/07/2015

Pemusnah Impian

Salam..

Dalam buku jutawan dari planet Jupiter..Azizi Ali..menamakan individu yang asyik mengkritik usaha orang lain sebagai pemusnah impian.

Tetapi Azizan Osman lagi dasyat..hehehe..baca di bawah..

Apabila kita mempunyai impian, mereka akan berkata, “Engkau tidak payah berangan untuk mengecapi impian itu.”

Apabila kita mahu melakukan sesuatu, mereka akan berkata, “Engkau tidak akan boleh melakukannya.”

Apabila kita berazam untuk menjadi kaya, mereka akan berkata, “Engkau ditakdirkan untuk hidup sebagai orang miskin, bukan orang kaya.”

Dalam kehidupan seharian kita, golongan biawak ini ada di mana-mana sahaja. Ia boleh jadi rakan, saudara mara, malah termasuklah adik beradik dan ibu bapa kita.
Sedikit-sedikit, Lama-lama Jadi Biawak

Berkomunikasi bersama golongan-golongan biawak adalah satu tindakan yang berisiko. Ia adalah tindakan yang membawa kita ke kancah kegagalan hidup.

Sedangkan manusia yang tidak suka merokok boleh rasa ‘ingin mencuba’ apabila melepak dengan golongan perokok, sama juga realitinya jika ingin berjaya. Kita tidak boleh bergantung pada rakan-rakan yang memberikan input negatif.

Justeru itu, bagi yang benar-benar serius untuk mengubah kehidupan, mengelakkan diri daripada golongan biawak adalah satu tindakan yang wajib. Jika tidak, nescaya ia akan memusnahkan harapan kita untuk mencapai sesuatu yang bermakna dalam hidup.


Wassalam


Trusted Employee

Salam..

Pemecatan Tan Sri Muhyidin Yasin sebagai TPM amat mengejutkan rakyat Malaysia.

Tetapi ianya perkara biasa di dalam sesuatu syarikat.

Kaedah rombakan kabinet adalah sama dengan konsep rekrut kakitangan untuk syarikat.

Di dalam buku Selfmade Millionaire.. Adam Khoo menulis... Kita perlu mencari staf yang sesuai dan berkelayakan untuk syarikat baru syarikat boleh berkembang maju.

Untuk mencari staf yang sesuai bukan perkara mudah..that why..syarikat memberi tempoh 3 bulan percubaan untuk staf baru..sebelum dilantik ke jawatan tetap.

Begitu juga di dalam sektor awam..terdapat tempoh percubaan yang panjang ..sebelum disahkan jawatan.

Wassalam

27/07/2015

Bisnes Dunia Melalaikan Kita

Salam

Kata Ulama, apabila Allah tidak mengkehendaki kita lagi :

• Allah akan sibukkan kita dengan urusan dunia.
• Allah akan sibukkan kita dengan urusan anak-anak.
• Allah akan sibukkan kita dengan urusan perniagaan.
• Allah akan sibukkan kita dengan harta.
• Allah akan sibukkan kita dengan mencari pengaruh pangkat dan kuasa.

Alangkah ruginya kerana kesemuanya itu akan kita tinggalkan. Sekiranya kita mampu bertanya pada orang-orang yang telah pergi terlebih dahulu menemui Allah SWT dan jika mereka diberi peluang untuk hidup sekali lagi sudah semestinya mereka memilih tidak lagi akan bertarung bermati-matian untuk merebut dunia.

Tujuan kita diciptakan adalah untuk menyembah Allah dan beribadat kepada Allah SWT. Sebenarnya apa yang kita dapat dari habuan dunia ini telah pun ditentukan oleh Allah SWT.

Kita mungkin cemburu apabila melihat orang lain lebih daripada kita dari segi gaji, pangkat, harta, kereta mewah dan rumah besar.

Kenapa kita tidak pernah cemburu melihat ilmu dan amalan orang lain lebih daripada kita. Kenapa kita tidak pernah cemburu melihat orang lain bangun disepertiga malam untuk solat tahajjud.

Kita cemburu melihat orang lain tukar kereta baru, tetapi jarang kita cemburu melihat orang lain boleh khatam Al-Quran sebulan 2 kali.

Kesemua petanda-petanda ini menunjukkan dunia akhir zaman apabila duit, pangkat dan harta mengatasi segalanya.

Setiap kali menyambut hari jadi kita sibuk hendak raikan sebaik mungkin tetapi kita telah lupa dengan bertambahnya umur kita maka kita akan dipanggil oleh Allah SWT semakin dekat.

Kita patut bermuhasabah mengenai bekalan ke satu perjalanan yang jauh yang tidak akan kembali lagi buat selama-lamanya.

Sesungguhnya mati itu benar, alam kubur itu benar, pertanyaan munkar dan nakir itu benar, mahsyar Allah itu benar, syurga dan neraka itu benar.

(Sekadar berkongsi)

Wassalam

25/07/2015

Realiti Kehidupan

Salam..

Nama saya zahra kemudian faizul ridzuan posting feedback daripada #namasayazahra.

Realiti kehidupan memang begitu..jika anda tidak majukan diri sendiri anda yang akan ketinggalan.

Kekadang peluang yang datang sekali...itulah yang akan mengubah seluruh kehidupan.

Hidup dibandar besar...banyak memerlukan duit...di kampung-kampung kebanyakan sumber makanan boleh di tanam atau diternak.

Namun tidak di bandar..langkah je kaki keluar dari rumah..duit mesti keluar...

Zaman sekarang sijil-sijil lepasan universiti tidak lagi menjamin peluang pekerjaan.

Kecuali anda menambah "nilai" pada diri anda...misalnya anda menghadiri kursus bahasa inggeris bagi memantapkan public speaking anda.

Kepintaran IQ tidak lagi menjamin kejayaan sedikit IQ dan banyak EQ adalah yang paling banyak diperlukan.

Menjadi unik dikalangan ramai adalah penting...apakah kelebihan anda yang anda ada akan mendapat perhatian daripada majikan.

Wassalam.

24/07/2015

GLC Open Day 2015

Salam.

Cuma tolong post je...

Mohon jemput semua siswazah utk hadir ke GLC Open Day 2015 di KL Convention Centre pada 7, 8 & 9 Ogos 2015 (Jumaat-Ahad)....dptkan maklumat tentang peluang career dgn GLC dan jadi pelatih SL1M kpd 22 sykt GLC gergasi....sila bawa sebanyak CVs yg boleh. Tolong viralkan & inform rakan2 semua.
#glcopenday

Di bawah ini di kongsikan senarai syarikat GLC di Malaysia:
MAYBANK BERHAD
TELEKOM MALAYSIA BERHAD
PETRONAS BERHAD
TENAGA NASIONAL MALAYSIA BERHAD (TNB)
PUAS BERHAD
SYABAS BERHAD
GAMUDA BERHAD
IJM BERHAD
ZELAN BERHAD (FORMERLY TRONOH BERHAD)
METACORP BERHAD
DRB-HICOM BERHAD
EON BERHAD
EON BANK
CIMB BANK
AMMBANK
MODENAS BERHAD
TRADEWINDS BERHAD (FORMERLY PERNAS)
KLCC PROPERTIES BERHAD
PERBADANAN PUTRAJAYA BERHAD
LANDMARKS BERHAD (PEMILIK SG WANG PLAZA)
NAZA GROUP OF CAMPANIES
SYARIKAT PERUMAHAN PEGAWAI KERAJAAN (SPPK)
GLOMAC BERHAD
BANK PERTANIAN
BANK RAKYAT
BANK SIMPANAN NASIONAL
BANK MUAMMALAT
BANK ISLAM MALAYSIA
BANK SME
EXIM BANK
TAIPING CONSOLIDATED (PEMILIK LOT10 B.BINTANG)
BERNAS
GULA PADANG TERAP
CIMA CEMENT
PERODUA BERHAD
PROTON BERHAD
MAA INSURANCE
TAKAFUL IKHLAS
RANHILL BERHAD
UMW
HONDA MALAYSIA BERHAD
SAPURA AUTO (BMW DISTRIBUTOR)
SAPURA BERHAD
CELCOM BERHAD
AIR ASIA BERHAD (SYED MOKHTAR ALBUKHARY)
MMC BERHAD
KUMPULAN PERANGSANG SELANGOR
KUMPULAN DARUL EHSAN SELANGOR
MALAYSIAN TRACTORS BERHAD
BUKIT NENAS TOWER
ACM BERHAD
BOUSTEAD BERHAD
LEMBAGA TABUNG ANGKATAN TEN TERA MALAYSIA (LTAT)
SECURIFORCE
K&K KENANGA
ASEAMBANKERS BERHAD
ASEAMLEASE BERHAD
UEM
PLUS
HO HUP CONSTRUCTION
PORT TANJUNG PELEPAS (PTP)
KERINGAT BERHAD
SIME DARBY BERHAD
GUTHRIE BERHAD
MIDF
TTDI PROPERTIES
BANDARAYA DEVELOPMENT BERHAD
KUMPULAN LEBAR DAUN BERHAD
ISLAND & PENINSULAR
HIGHLAND & LOWLAND BERHAD
SRIWANI BERHAD
ATLAN HOLDING
AIROD BERHAD
MALAYSIAN AIRPORT BERHAD (MAHB)
SENAI AIR PORT
JOHOR PORT
UDA BERHAD
AMCORP BERHAD
SUTRA TRAVEL & TOURS
TRIWAYS TRAVEL & TOURS
PECD BERHAD
IJN BERHAD
NADICORP BERHAD
KUB BERHAD
KPJ JOHOR
SP SETIA
GUTHRIE PROPERTIES
ROTI GARDENIA
SMART TUNNEL BERHAD
MALAKOFF BERHAD
GAS MALAYSIA BERHAD
MPH Bookstore
VADS BERHAD
LINKEDUA BERHAD
PUTRA LRT
STAR LRT
RAPID KL BERHAD
HEI TECH PADU BERHAD
TABUNG HAJI BERHAD
BERITA PUBLISHING BERHAD
MEDIA PRIMA BERHAD
MRCB BERHAD
FELDA BERHAD
UNIASIA INSURANCE
AUTO PROMINENCE (M) SDN BHD
AUTOMOTIVE MANUFACTURERS (MALAYSIA) SDN BHD
DIRECTIONAL (MALAYSIA) SDN BHD
EDARAN MODENAS SDN BHD (EMOS)
EURO TRUCK & BUS (MALAYSIA) SDN BHD
HICOM DIECASTINGS SDN BHD
HICOM ENGINEERING SDN BHD
HICOM-HONDA MANUFACTURING (M) SDN BHD
HICOM-TECK SEE MANUFACTURING (M) SDN BHD
HICOM-YAMAHA MANUFACTURING MALAYSIA SDN BHD
HICOMOBIL SDN BHD
HONDA MALAYSIA SDN BHD
ISUZU MALAYSIA SDN BHD
MALAYSIAN TRUCK & BUS SDN BHD
ORIENTAL SUMMIT INDUSTRIES SDN BHD
PHN INDUSTRY SDN BHD
SCOTT & ENGLISH (MALAYSIA) SDN BHD
SIEMENS VDO INSTRUMENTS MY SDN BHD
SUZUKI MALAYSIA AUTOMOBILE SDN BHD
SUZUKI MOTORCYCLE MALAYSIA SDN. BHD
TRW STEERING & SUSPENSION (M) SDN BHD
USF-HICOM (MALAYSIA) SDN BHD
ZF STEERINGS (M) SDN BHD
ALAM FLORA SDN BHD
DRB-HICOM INFORMATION TECHNOLOGIES SDN BHD
GLENMARIE GOLF & COUNTRY CLUB
HICOM COMMUNICATIONS SDN BHD
HICOM NETWORK SERVICES SDN BHD
HICOM TELESERVICES SDN BHD
HICOM UNITED LEASING SDN BHD
HOLIDAY INN GLENMARIE KUALA LUMPUR
KL AIRPORT SERVICES SDN BHD
KENYIR LAKEVIEW RESORT
MULTI AUTOMOTIVE SERVICE AND ASSIST SDN BHD
PUSAT PEMERIKSAAN KENDERAAN BERKOMPUTER SDN BHD
SCOTT & ENGLISH ELECTRONICS SDN BHD
REBAK MARINA RESORT
UNI.ASIA GENERAL INSURANCE BERHAD
UNI.ASIA LIFE ASSURANCE BERHAD
COMTRAC SDN BHD
GLENMARIE COVE DEVELOPMENT SDN BHD
HICOM FACILITY MANAGEMENT BHD
HICOM PROPERTIES SDN BHD
HICOM TAN & TAN SDN BHD
HICOM-GAMUDA DEVELOPMENT SDN BHD
IMATEX BERHAD
HORSEDALE DEVELOPMENT BERHAD
KENYIR SPLENDOUR BERHAD
PROTON CITY DEVELOPMENT CORPORATION SDN BHD
REBAK ISLAND MARINA BERHAD
DRB-HICOM DEFENCE TECHNOLOGIES SDN BHD
JOHOR TENGGARA OIL PALMS
TRADEWINDS (M) BHD’S PLANTATION
CENTRAL SUGARS REFINERY SDN BHD
MCIS SAFETY GLASS SDN BHD
TRADEWINDS HOTELS AND RESORTS SDN BHD
CROWNE PLAZA MUTIARA KUALA LUMPUR
HILTON BATANG AI LONGHOUSE RESORT, SARAWAK
HILTON KUCHING
HILTON PETALING JAYA
HOTEL ISTANA KUALA LUMPUR
INTERCONTINENTAL RESORT PENANG
INTERCONTINENTAL WEST LAKE HANOI, VIETNAM
MERITUS PELANGI BEACH RESORT & SPA, LANGKAWI
MUTIARA BURAU BAY BEACH RESORT, LANGKAWI
MUTIARA JOHOR BAHRU
MUTIARA TAMAN NEGARA, PAHANG
INTERCONTINENTAL WEST LAKE HANOI
INTERCONTINENTAL HOTELS GROUP
MUTIARA BEACH RESORT PENANG
MUTIARA-TCB HOTEL MANAGEMENT SDN BHD
TRADEWINDS CORPORATION BERHAD
MENARA TUN RAZAK
KOMPLEKS ANTARABANGSA
PRISM SECURITY MANAGEMENT SDN BHD
SIME DARBY RENT A CAR SDN BHD
NEPLINE BERHAD
MPH GROUP (MALAYSIA)
GIIG HOLDINGS SDN BHD
TRADEWINDS INTERNATIONAL INSURANCE BROKERS SDN BHD
POIS SDN. BHD.
TRADEWINDS TRAVEL & TOURS SDN BHD
AVON COSMETICS (M) SDN BHD
KEMPAS EDIBLE OIL SENDIRIAN BERHAD
SIME DARBY EDIBLE PRODUCTS LIMITED
MORAKOT INDUSTRIES PUBLIC COMPANY LIMITED
SIME AEROGREEN TECHNOLOGY SDN BHD
SIME UEP PROPERTIES BERHAD
EAST 12, KLGCC
SIME DARBY PROPERTY GROUP’S HOSPITALITY AND PROPERTY MANAGEMENT
SIME DARBY HEAVY EQUIPMENT GROUP
TRACTORS MALAYSIA HOLDINGS BERHAD
TRACTORS SINGAPORE LTD
AUTO BAVARIA
FORD MALAYSIA SDN BHD
FORD CONCESSIONAIRES SDN BHD
LAND ROVER MALAYSIA
HYUNDAI SIME DARBY MOTORS SDN BHD
INOKOM CORPORATION SDN BHD
SIME DARBY AUTO ITALIA SDN BHD
PERFORMANCE MOTORS LIMITED
REGENT MOTORS LIMITED
AUTOFRANCE
BMW CONCESSIONAIRES (HK) LIMITED
ISLAND MOTORS LIMITED
UNIVERSAL CARS LIMITED
WALLACE HARPER & CO., LTD
HARPER ENGINEERING (MACAU) LIMITED
WARWICK MOTORS LIMITED
GOODWOOD MOTORS LIMITED
AUTOFRANCE (HK) LIMITED
SIME DARBY MAZDA (THAILAND) LIMITED
PORT DICKSON POWER BERHAD
JANAURUS PDP SDN BERHAD
LAEM CHABANG POWER
SIME DARBY ENGINEERING SDN BHD
MECOMB ENGINEERING SDN BHD
CONTINENTAL SIME TYRE SDN BHD
HRG MALAYSIA – SIME DARBY TRAVEL
SIME TRAVEL (S) PTE LTD
SUBANG JAYA MEDICAL CENTRE
KPJ HEALTHCARE BERHAD
GOLDEN HOPE PLANTATIONS BHD
JOHOR LAND BERHAD
KULIM (MALAYSIA) BERHAD
SINDORA BERHAD
EPA MANAGEMENT SDN. BHD
NEW BRITAIN PALM OIL LIMITED (NBPOL),
JOHOR SPECIALIST HOSPITAL
IPOH SPECIALIST HOSPITAL
AMPANG PUTERI SPECIALIST HOSPITAL
TAWAKAL HOSPITAL
DAMANSARA SPECIALIST HOSPITAL
PUTERI SPECIALIST HOSPITAL
KUANTAN SPECIALIST HOSPITAL
BUKIT MERTAJAM SPECIALIST HOSPITAL
PERDANA SPECIALIST HOSPITAL
KEDAH MEDICAL CENTRE
KUCHING SPECIALIST HOSPITAL
SEREMBAN SPECIALIST HOSPITAL
DAMAI SPECIALIST CENTRE
SELANGOR MEDICAL CENTRE
KPJ KAJANG SPECIALIST HOSPITAL
SENTOSA MEDICAL CENTRE
DAMANSARA REALTY BERHAD (DBHD)
TPM TECHNOPARK SDN BHD (TPM TECHNOPARK).
AQUAPRENUER SDN BHD
DUBOIS NATURAL ESTERS SDN BHD
NATURAL SOAPS SDN BHD
NATURAL ALCOHOLS SDN BHD
ASIA GREEN ENVIRONMENTAL SDN BHD
SKELLERUP INDUSTRIES (M) SDN BHD
EDARAN BADANG SDN BHD
ULU TIRAM CENTRAL LABORATORY UNIT
KULIM TOPPLANT SDN BHD
JTP TRADING SDN BHD
NATURAL OLEOCHEMICALS SDN BHD
EPASA SHIPPING AGENCY
EXCELLENT RELATION SDN BHD
HC DURACLEAN SDN BHD
HOTEL SELESA SDN BHD
IPPJ SDN BHD
JTP TRADING SDN BHD
METRO PARKING SDN BHD
PRO OFFICE BULK MAILING
PRO COMMUNICATION SERVICES
SIBU ISLAND RESORT
TEPAK MARKETING SDN BHD
JKING SDN BHD
WILLIS (M) SDN BHD
PELABURAN JOHOR BERHAD
HARTA CONSULT SDN BHD
IPPJ SDN BHD
QSR BRANDS BERHAD
KFC CHAIN OF RESTAURANTS
PIZZA HUT CHAIN OF RESTAURANTS
RASA AYAMAS CHAIN OF RESTAURANTS
REGION FOOD INDUSTRIES SDN BHD
A&W
GLOBAL CARRIERS BHD
PERWAJA STEEL SDN BHD
PRICEWATERHOUSECOOPERS
AMANAH MILLENIA FUND BERHAD
ANSELL (MALAYSIA) SDN. BERHAD
ANSELL MEDICAL SDN. BERHAD
ASPAC LUBRICANTS (MALAYSIA) SDN.
BLUESCOPE STEEL (MALAYSIA) SDN.
BOH PLANTATIONS SDN. BERHAD
BOX PAK (MALAYSIA) BERHAD
CABOT (MALAYSIA) SDN. BERHAD
CATHAY SCREEN CINEMAS SDN.
CENTRAL INDUSTRIAL CORPRATION
DUTCH LADY MILK INDUSTRIES
E-LOCK CORPORATION SDN. BERHAD
FEC CABLES (M) SDN. BERHAD
FEDERAL POWER SDN. BERHAD
GKN DRIVELINE MALAYSIA SDN.
GLENEAGLES HOSPITAL (KUALA
GLENEAGLES MEDICAL CENTRE
HEVEAFIL SDN. BERHAD
HLLS HOLDINGS BERHAD
HOKUDEN (MALAYSIA) SDN BERHAD
KESAS HOLDINGS SDN BERHAD
MONDI PACKAGING KUALA LUMPUR
PERCON CORPORATION SDN. BERHAD
PFM CAPITAL HOLDINGS SDN. BERHAD
PROJEK LINTASAN KOTA HOLDINGS
YA HORNG ELECTRONIC (M) BERHAD
VALUECAP SDN. BERHAD
UNION POLYMERS SDN. BERHAD
TRU-TECH HOLDINGS BERHAD
UMW-PNSB SDN. BERHAD
TRANSMISSION TECHNOLOGY SDN.
TRACOMA HOLDINGS BERHAD
TITAN CHEMICALS CORP. BERHAD
SJM FLEX SDN. BERHAD
SEBOR (SABAH) SDN. BERHAD
MK LAND BERHAD
CCM BERHAD
PERNAS-SOGO BERHAD
HALIM MAZMIN BHD
SIGMA WATER BERHAD
PETRA PERDANA BERHAD
KUMPULAN RAHMAN BROTHERS
SCAN ASSOCIATES BERHAD
TANJUNG OFFSHORE BERHAD
TAHAN INSURANCE BERHAD
MNI HOLDINGS
AKN TECHNOLOGY BERHAD
KUALITI ALAM BERHAD
PHARMANIAGA BERHAD
MELEWAR GROUP
ANTAH GROUP
PSCI BERHAD
ALCATEL NETWORK SYSTEMS (M) BERHAD
FORMIS BERHAD
EDARAN KOMPUTER BERHAD
DAGANG NET TECHNOLOGIES SDN BHD
RHYTHM CONSOLIDATED BERHAD
SKALI GROUP
CREATIVE ADVANCES TECH.SDN BHD
CAPITAL INTELLIGENCE ADVISOR
RAHIM & CO SDN BHD
UTUSAN MELAYU MALAYSIA BERHAD
EPIC BERHAD
HYRAX OIL SDN BHD
FABER GROUP BERHAD
INGRESS CORP BERHAD
ASIAN COMPOSITE MANUFACTURING
COMPETITIVE SUPREME SDN BHD
1901 SDN BHD
MIMOS BERHAD
JARING BERHAD
ROAD BUILDERS BERHAD
BUMI HIGHWAY BERHAD
AMCORP BERHAD
KAF DISCOUNT BERHAD
BSKL BERHAD
IKRAM BERHAD
MNRB BERHAD
SKS VENTURE BERHAD
PERNEC BERHAD
MISC BERHAD
OSK HOLDINGS BERHAD
THE DATAI RESORT
THE ANDAMAN RESORT
CARCOSA SRI NEGARA
THE GOLF CLUB, DATAI BAY
SHANGRI LA HOTELS (M) BHD
TTPC POWER
TOUCH ‘N’ GO SDN BHD
MEPS BERHAD
LEBUHRAYA BERTINGKAT KL-AMPANG BHD
TNB CAPITAL (L) LTD.
TNB VENTURES SDN. BHD.
POWER AND ENERGY INTERNATIONAL(MAURITIUS) LTD.
TNB KULIM DISTRIBUTION SDN. BHD.
TNB KULIM GENERATION SDN. BHD
TNB COAL INTERNATIONAL LIMITED
SABAH ELECTRICITY SDN. BHD.
MALAYSIA TRANSFORMER MANUFACTURING SDN. BHD.
SEPANG POWER SDN. BHD.
TENAGA SWITCHGEAR SDN. BHD
KAPAR ENERGY VENTURES SDN. BHD.
NORTH PORT SDN BHD
KONTENA NASIONAL SDN.BHD.
BINA DARULAMAN BERHAD
AHMAD ZAKI RESOURCES BERHAD
PENANG PORT BERHAD
KUANTAN PORT BERHAD
SELOGA BERHAD
KUB BERHAD
KUMPULAN NAIM CENDERA BHD
KUMPULAN CAHAYA MATA SARAWAK BHD
AMANAH RAYA BERHAD
ASEAN POTASH PUBLIC MINING CO. LTD. (THAILAND)
FELCRA BERHAD
FELDA HOLDINGS BERHAD
INTERNATIONAL RUBBER CONSOLIDATED LIMITED
KEDAH AQUACULTURE SDN BHD
KUMPULAN MODAL PERDANA SDN BHD
MALAYSIA DEBT VENTURES BERHAD
MALAYSIA KUWAITI INVESTMENT CORPORATION BERHAD
MALAYSIA VENTURE CAPITAL MANAGEMENT SDN BHD
MARDEC BERHAD
PROKHAS SDN BHD
BOUSTEAD NAVAL SHIPYARD SDN BHD
SYARIKAT TANAH DAN HARTA SDN BHD
TRADISI GEMILANG SDN BHD
ASSETS GLOBAL NETWORK SDN BHD
BINTULU PORT HOLDINGS BERHAD
BINTULU PORT SDN BHD
KELANG MULTI TERMINAL SDN BHD (WESTPORT)
KERETAPI TANAH MELAYU BERHAD
KLIA CONSULTANCY SERVICES SDN BHD
KUALA LUMPUR INTERNATIONAL AIRPORT BERHAD
KUANTAN PORT KONSORTIUM SDN BHD
MALAYSIA AIRPORT HOLDINGS BERHAD
MALAYSIAN MARITIME ACADEMY SDN BHD
PELABUHAN TANJUNG PELEPAS SDN BHD
SYARIKAT PRASARANA NEGARA BERHAD
KONSORTIUM PELABUHAN KEMAMAN SDN BHD
PEMBINAAN PFI SDN BHD
AEROSPACE TECHNOLOGY SYSTEM CORPORATION SDN BHD
ASTRONAUTIC TECHNOLOGY SDN BHD
COLUMBIA AIRCRAFT MANUFACTURING CORP. (FORMERLY LANCAIR CORP)
COMMERCE DOT COM SDN BHD
COMPOSITES TECHNOLOGY RESEARCH MALAYSIA SDN BHD
CYBERVIEW SDN BHD
INNO BIO VENTURES SDN BHD
KHAZANAH NASIONAL BERHAD
MALAYSIAN BIOTECHNOLOGY CORPORATION SDN BHD
MIMOS BERHAD
MULTIMEDIA DEVELOPMENT CORPORATION SDN BHD
PDX DOT COM SDN BHD
PERWAJA TERENGGANU SDN BHD
TECHNOLOGY PARK MALAYSIA CORPORATION SDN BHD
NATIONAL AEROSPACE & DEFENCE INDUSTRIES BERHAD
BAKUN HYDRO-ELECTRIC CORPORATION SDN BHD
DATARAN PERDANA SDN BHD
HVD HOLDINGS SDN BHD
INDAH WATER KONSORTIUM SDN BHD
IRAT HOTELS & RESORTS SDN BHD
JKP SDN BHD
MEDICAL ONLINE SDN BHD
PEMBINAAN BLT SDN BHD
PENGURUSAN ASET AIR BERHAD
PERCETAKAN NASIONAL MALAYSIA BERHAD
PIRAMID PERTAMA SDN BHD
POS MALAYSIA BERHAD
PROFESSIONAL SERVICES DEVELOPMENT CORPORATION SDN BHD
SARAWAK HIDRO SDN BHD
SPORTS TOTO MALAYSIA SDN BHD
SYARIKAT PERUMAHAN NEGARA BERHAD
INSTITUT TERJEMAHAN NEGARA MALAYSIA BERHAD
NINEBIO SDN BHD
RANGKAIAN HOTEL SERI MALAYSIA SDN BHD
MALAYSIAN RESOURCES CORPORATION BERHAD

Banyak giler syarikat GLC  kerajaan as share holder.baru aku tau...

Wassalam

The Malay Chronicle's

Salam.

Who will buy your information product..

You are not good enough in English compare to faizul ridzuan who are the property consulting and bestseller book writer WTF(Wa Tak Faham).

He can speak  like an american slanga..hehe..

Same to ammar zahar the information product that he created is in English..had been critics by the reader...because the English writing very poor..but he never give up..the product for the international buyer.

But! What about me? Sory my English is not good enough..then that why I just using Malay writing in my eBook..maybe a few product  I used English word for the title..

Then..how about the market ..who will buy the product..let make it simple..and more emphasize...I need to narrow the buyer...with the question below..

How many Malay population in Malaysia?

From then ... How many percent are using internet for surfing everyday?

How old are they?  Are they college or university student?  Are they works? Gomen staff and so on.

Because only the person that have money only can  buy your information  products.

Wassalam.

Zero Cost : SEO Secrets

Salam.

Search Engine Optimization...

Penting ke tidak...rata-rata kalo anda tanya blogger popular atau usahawan internet yang dah established... They will says..peratusan trafik ke blog mereka berasal daripada enjin carian.

Public lebih sukan menggunakan enjin carian untuk mencari maklumat..kerana berpendapat ..carian yang disenaraikan pada ranking teratas adalah yang paling banyak diview oleh netizen..oleh itu maklumat yang dipaparkan mungkin lebih authentic.

Carian melalui enjin carian seperti Google adalah penyumbang paling banyak trafik ke blog-blog popular..termasuklah blog Ben Ashaari.

Dalam banyak-banyak enjin carian wujud seperti Yahoo atau baidu..belum ada lagi yang dapat menumpaskan Google...

Jadi langkah pertama yang perlu dilakukan..adalah..blog atau Minisite anda perlu mengandungi semua tool yang disediakan oleh Google sendiri.seperti...

1.Menggunakan platform blogspot daripada mennggunakan wordpress untuk berblog.

2.Memastikan metatag yang digunakan adalah lebih spesifik tidak bersifat terlalu umum.

3.Memasang Google analytics pada blog.

4.Selalu update konten blog..aka post anda.

5.Aktifkan Google plus atau sign up akaun Google plus.

6,Gunakan akaun gmail daripada akaun yahoo.

7. Submit ke semua direktori search engine blog anda ..terutama Google.

8. Ping post anda setiap kali anda publish posting yang baru. Pingkan kepada semua laman web ping..seperti ping o Matic dan ping goat.

Wassalam.

23/07/2015

New Money Mastery

Salam..

Beberapa tahun yang lalu sekitar tahun 2007-2008.

Penulis buku dan pakar motovasi terkenal Anthony Robin telah menemu ramah beberapa legenda usahawan internet antaranya seperti Frank Kern, John Reese, Eben Pagan dan Jim Edward.

Mereka-mereka ini mengemparkan dunia perniagaan online kerana menjana jutawan dollar dengan menjual produk informasi di internet.

kebanyakan daripada mereka menjual produk-produk yang berupa tool kepada newbies untuk memulakan bisnes online.

Namun terdapat juga produk-produk lain yang dihasilkan selain menjurus kepada bisnes online.

Frank kern misalnya bermula dengan menjual ebuku berkaita " Bagaimana Mengajar Burung Kakak Tua Bercakap".

Eben Pagan pula menggunakan nama samaran David Angelo dengan menghasilkan buku berkaitan relationship between man and woman.

John Reese meletup dengan produk trafficsecrets yang membolehkan beliau menjadi usahawan internet pertama yang menjana 1 juta ringgit dalam masa 24 jam..produk berkenaan dijual dengan harga 997 dollar.

Legenda-legenda yang lain seperti Russell branson hanya menfokuskan kepada produk bisnes online begitu juga dengan saudara Jim Edwards.

Perkara yang sama dilakukan oleh saudara yanik silver..termasuklah saudara Jimmy D.brown..yang hanya fokus kepada produk atau tool bisnes online.

Wassalam

Model Bisnes Baru

Salam...

Bisnes di dunia sudah mencapai kemuncak..

Semua bisnes yang ada di dunia telah ada yang melaksanakannya.

Daripada bisnes yang kecil di tepi jalan hingga ke bisnes perkapalan merentasi samudera..somebody was running it.

Jadi apa lagi bisnes yang tinggal untuk anda..jawapannya tiada lagi bisnes yang anda boleh lakukan.hehehe

Ada...bisnes inovasi...inovasikan bisnes yang ada...contohnya boleh dilihat pada sekeliling anda..terdapat banyak bisnes yang diinovasikan.

Bisnes jual air misalnya...ramai yang berniaga air ..ada yang jual air di pasar malam, di depan hospital , di depan sekolah atau di bazar ramadhan..mahu pun di tapak-tapak pesta.

Bagaimana inovasikan bisnes air?

Caranya jenamakan produk minuman dan bina kiosk yang lebih professional...lihat Chatime.

Bagaimana kalo tiada modal..untuk inovasikan bisnes..gunakan apa yang ada..jangan berhutang..tolong jangan berhutang.

Cakap memang senang bukan? Tapi nak melaksanakan yang sukar..

Sape kata bisnes itu mudah..saya matikan hujah anda.

Wassalam.

Rebranding Kedai Makan

Salam..

Semalam aku sempat riki Padang kota bawak anak-anak tengok pameran awam transformer yang pertama di Asia Tenggara tu.

Maknanya ianya pertama kali diadakan di negara Asia Tenggara.

Hanya dua robot yang dipamerkan iaitu Optimus Prime dan Bumblebee...

Kemudiannya sesi bergambar di "wall" yang dikreatifkan oleh One Academy.

Tidak banyak aktiviti yang boleh dilakukan...untuk anak-anak adalah aku beli pistol buih dan reben yang berkelip-kelip.

Seterusnya aktiviti makan-makan ..hajat hati nak makan dekat satu tempat di Batu Lancang..tempat tu tutup pulak.

Disebabkan jam dah pukul 12.00 tengah malam..anak-anak semua dah ngantuk..

So tapau nasi lemak di kedai nasi lemak Liverpool...

Nasi lemak sold out..tinggal untuk 3 orang mkn je..aku nak tapau 6 bungkus.
Kena tunggu lagi 15 minit.

Xpela aku ambik je la 3 bungkus..anak-anak dah xsanggup nak tunggu dlm kete.

Sambil tunggu nasi lemak..mata aku sempat la melilau sekitar kedai nasi lemak Liverpool..memang tarikannya luar biasa..banyak pelanggan cina berbanding melayu..

Kedai yang aku kira multicultural..

Apa yang aku nak tekankan di sini..jika anda berniaga kedai makan..dan kedai makan anda hanya suam-suam kuku kambing.

Please consider to rebranding your bisnes..

Antara yang anda boleh jenamakan semula adalah nama kedai, nama produk dan decoration kedai anda.

Masuk saja kedai nasi lemak Liverpool semuanya warna merah..jika anda peminat MU sila tanggalkan jersi anda sebelum memasuki kedai ini..hehehe

Wassalam.

21/07/2015

Kredit Kad Potong Dua

Salam..

Petang tadi aku terima panggilan untuk permohonan kredit kad.

Diaorang ambik nama aku melalui housing loan yang aku buat.

Dah confirm aku akan lulus untuk kredit card.

Macam-macam faedah menarik yang ditawarkan.

Shopping online, isi petrol..tiada yuran tahunan dikenakan..and so on..

Aku jawab " mintak maaf encik.semua kredit kad yang saya ada..saya dah potong dua"

Wassalam

Modeling Master

Salam..

For success they says you need a mentor.

The mentor that can guide you to run your business.

They just helping you with their ideas not with their money.

Jadi jangan harapkan apa-apa pertolongan daripada mentor anda.

Idea yang diberikan lebih bernilai daripada duit yang diharapkan.

They don't want to be your mentor if asking for their money.

If you need a money..you need to find it with your own.

If they are willing to give capital for you..make sure you return it back with the same figure.

And try to find a mentor that have same business with what you are doing..but they already succeed.

Wassalam

20/07/2015

VSS

Salam..

When they speak about vss..they are two things in mind..

Happyness or sadness.

Namun banyak peratusan kepada sadness..

Jadi vss adalah perkara buruk untuk difikirkan.

Ramai yang akan hilang punca pendapatan dan sumber kewangan.

Perigi yang baru mesti diteroka ..sesuap nasi perlu dicari untuk menyara keluarga.

Vss pada umur 40 memang cukup sengsara.

Pada masa ini..pakar-pakar bisnes akan muncul menjadi hero..memberi konsulting untuk menjadi usahawan berjaya macam diaorang.

Sedangkan diaorang pun berjaya dengan jerih letih..bertahun berkorban masa dan tenaga.

Menjadi usahawan adalah gifted...

Jika anda tidak yakin untuk menceburi bidang usahawan ..teruskan jadi pekerja.

Apa yang boleh dilakukan adalah..still bekerja sambil membuat bisnes part time...selepas di vss..simpan duit pampasan di tabung haji atau ASB.

Mulakan bisnes dengan modal minimum.. Jangan sesekali meminjam.

Wassalam

20 Ringgit Sehari

Salam.

Kita bukan syarikat besar yang mempunyai keupayaan modal yang tinggi.

Keupayaan pemasaran yang global dengan bajet yang disediakan sebelum masuk lagi tahun baru..marketing bidang yang membuatkan saya teruja..hehehe

Bukan juga syarikat yang sudah direncanakan di pulau manakah hari untuk pekerja akan di jalankan...

Atau makan malam di hotel-hotel mewah..yang terkadang dapurnya..tak ubah macam dapur di rumah.

Kita hanya syarikat internet part time yang hanya impikan keuntungan RM20 sehari..bolehla buat belanja kawan sepejabat makan lunch.

Bakinya boleh diisi minyak motor..bila pulang dari kerja..

Jika sudah maju mungkin.. RM 2 ribu sebulan..saya tekankan mungkin...

Tapi cukuplah hanya RM 20 sehari..sekadar boleh berbelanja makan tengahari..tiada gaji pekerja yang perlu dibayar...

Hari pekerja...hanya pada 1 Mei atau balik kampung pada hari raya.

Atau pada hari weekend boleh bawa famili jalan-jalan pergi taman permainan..

Ya!  Jika anda masih baru dalam bisnes online jangan mengharap perkara yang melangit.. Awan kadang-kadang tidak tetap..

RM 20 sehari cukup memandai untuk pemula..

Berpijak dibumi nyata..sebelum diri terkecewa..

Wassalam

15/07/2015

Thinking Big

Salam...

Jika beribadat, hendaklah beribadat dengan menganggap ibadah yang dilakukan adalah yang terakhir..

Jika bekerja...biarlah bekerja seolah-olah kita hidup 1000 tahun lagi.

Adakala disebabkan takutkan kematian kita rasa tidak perlu untuk berusaha dengan lebih gigih dan tekun untuk berjaya.

Apatah lagi dengan memikirkan soal kematian yang boleh datang tiba-tiba tanpa dijangka.

Apa yang akan berlaku terhadap usaha gigih yang dilakukan.

Maka ramai yang mula berusaha dengan ala kadar dan main-main untuk mencapai kejayaan duniawi.

Kesan daripada ini akan menyebabkan ummah menjadi lemah. Lemah dari segi ekonomi...bermakna kuranglah bantuan yang boleh diberikan kepada insan yang memerlukan dan bantuan kearah memperkuatkan Islam.

Natijahnya banyak perniagaan-perniagaan yang dimiliki bukan Islam.

Gedung-gedung perniagaan yang mempunyai jumlah trafik yang tinggi dimonopoli bukan muslim.

Kita marah apabila kita ditipu dalam jual beli ..sedangkan yang menipu juga adalah dikalangan sesama muslim.

Walaupun agama melarang menipu.. Peniaga Melayu memang telah dicop penipu oleh kaum sendiri.

Maka tidak hairanlah ada yang suka berniaga atau membeli dengan bukan Muslim.

Tedapat juga peniaga yang jujur dan amanah namun mereka tidak berminat untuk berniaga ..mereka lebih suka menjadi ustaz dan Hafiz Al-Quran.

Alangkah bagusnya jika mereka juga pandai berniaga dalam masa yang sama dapat mempertingkatkan ekonomi ummah.

Sejuknya mata memandang jika yang berniaga peralatan komputer dan telefon pintar adalah dikalangan yang berjubah dan berketayap.

Namun kebanyakan mereka-mereka ini hanya menceburi bidang menjual pakaian dan makanan secara kecil-kecilan.

Agama tidak halang usahawan untuk kaya dan berjaya.

Wassalam.

12/07/2015

Kita Penduduk Syurga

Salam

Kita bukan penduduk bumi,
kita adalah penduduk syurga.

Maka carilah bekal untuk kembali ke tempat asal,
kembali ke kampung halaman kita.

Dunia bukannya rumah kita,
maka janganlah kita terlalai mencari-cari kesenangannya.

Kita hanya musafir dalam perjalanan kembali kerumah kita.

Bukankah mereka yang bermusafir  selalu mengingati dan mencari buah tangan untuk kekasih hatinya yang menunggu di rumah?

Lantas, apakah yang kita bawa untuk penghuni rumah kita, Rabb yang mulia?

Dia hanya meminta amal sholeh, keimanan, taubat serta rasa rindu padaNya yang menanti di rumah.

Begitu beratkah memenuhi harapanNya?

Kita tidak berasal dari bumi,
kita adalah penduduk syurga.

Rumah kita jauh lebih indah di sana.

Kenikmatannya tiada terlukis, dihuni oleh orang-orang yang mencintai kita.
Ada pasangan2 sholeh serta tetangga dan kerabat yang menyejukkan hati dan mata.

Mereka rindu kehadiran kita, setiap saat menatap, menanti kedatangan kita.

Mereka menanti khabar baik dari Malaikat Maut.
Bila Keluarga mereka akan pulang.

Ikutilah peta (Al Qur'an) yang telah Allah titipkan sebagai pedoman musafir kita.

Jangan sampai tersalah arah dan berbelok ke rumahnya iblis Laknatullah, iaitu neraka.

Kita bukan penduduk bumi,
kita penduduk syurga.
Bumi hanyalah perjalanan. Bermusafirlah dengan berbekalkan sebaik-baik bekal (taqwa); agar kita dapat
kembali ke rumah kita...

Wassalam..sekadar perkongsian group whatsapp..

09/07/2015

Jangan Pergi Seminar Kekayaan

Salam....

Seingat aku .. jarang aku pergi seminar pelaburan atau kekayaan.. yang aku pernah pergi adalah seminar MLM .. itu pun dah 10 tahun dulu. Sekarang aku dah tak terjebak.

Berlambak-lambak buku yang aku baca mengenai formula kekayaan dan pelaburan... semua dah aku hadam.. semua dah ada dalam kepala aku .. aku rasa begitu .. sebab kepala aku berat semacam je bila baca topik ni...hehehe

Cerita-cerita orang yang telah berjaya sememangnya kegemaran aku .. untuk dijadikan motivasi dalam mengejar kekayaan.

dan ... sehingga sekarang adakah aku telah kaya dengan membaca buku-buku berkenaan.

Tidak .. aku tidak kaya tapi cukup makan dengan apa yang ada..

Dalam ... banyak-banyak buku yang aku baca ... hanya satu formula yang menjadi tunjang kepada kekayaan. .. iaitu MENYIMPAN..

Belajarlah dulu cara untuk menyimpan wang tak kira 10% daripada gaji sebulan atau 30%... bergantung kepada kemampuan.

Kemudian tabungkan di ASB atau Tabung Haji...

Aku? ... aku tidak pernah cukup wang ... hujung bulan je kering ...

Sebab tu aku tak pergi seminar pelaburan atau kekayaan...hehehehe

Wassalam.

08/07/2015

Kerjaya Yang Sempurna

Salam.

Perasan atau tidak kita banyak menghabiskan masa di pejabat daripada mana-mana tempat di dunia ni.

Masa dengan adik-beradik adalah masa kita kecil hingga ke sekolah menengah.

Masa dengan ibu bapa hanyalah pada musim perayaan dan kenduri kendara di kampung.

Habistu ..masa yang banyak dilaburkan di mana?

Mana lagi kalo bukan di pejabat..dengan kawan-kawan pejabat..amatlah malang jika tiada suasana yang harmoni di pejabat.

Lebih-lebih lagi jika ada sikap dengki dan sombong.

Senarai di bawah adalah faktor yang membuatkan kita berasa sempurna bila di pejabat..aku agak begitu.

1. Kerja yang disukai
2. Jumlah gaji yang disukai
3. Majikan yang disukai
4. Suasana kerja yang disukai.

Kalo anda mempunyai semua ciri-ciri di atas..Tahniah!!! Kerjaya anda telah sempurna.

Wassalam

Ramalan Saifulsham 2017

Salam,

Saifulsham.com adalah satu jenama dan sebuah entiti perniagaan internet yang dikenali ramai satu tika dulu .. walaupun mereka masih pelajar namun usaha yang dilakukan dalam memperkenalkan perniagaan di internet di tahun 2005 adalah amat luar biasa .. aku rasa begitu.

Setiap hari , sekiranya aku surfing internet aku pastikan terlebih dahulu melayari blog diaorang.. berbanding blog Irfan Khairi kerana aku merasakan pendekatan yang digunakan oleh mereka begitu dekat dengan jiwa dan kehidupan aku.

Namun kini mereka sudah tidak lagi aktif diruangan maya .. mungkin sibuk dengan kerja di pelantar minyak atau dengan bisnes pingan mangkuk daripada Amerika Syarikat.

Namun mereka pernah membuat ramalan dalam post mereka pada 11 November 2007 iaitu berkenaan dengan tahun 2017 .. apa yang akan berlaku terhadap blog mereka.

Dan aku rasakan ramalan tersebut berlaku terlalu awal..

Ikuti post berkenaan ramalan berkenaan yang sempat aku ambil sebelum blog mereka sudah tidak dicakna atau dibayar domain ..hehehehe.

.........................................................................................
Hello pembaca SaifulSham,

Tajuk pos kali ini adalah 4 nilai angka, 2017. Ini bukanlah nombor plat kenderaan malah jauh sekali nombor ekor 4D. Angka 2017 adalah satu perumpaan untuk pos yang membawa erti 10 tahun akan datang (tahun 2007 tambah 10 tahun = 2017 kan?!).

Saya tidak mahu membuat ramalan (sama ada komet akan jatuh pada tahun tersebut) tetapi saya ingin bertanya kepada anda, dimana diri masing-masing pada tahun tersebut (kalau umur panjanglah).
Oleh kerana SaifulSham.com adalah sebuah blog perniagaan dan diuruskan oleh 2 orang yang semakin hari semakin tua (ehem,ehem), maka blog ini mungkin tidak lagi wujud pada masa itu

(Maybe lah, saya rasa, bila tua ni mata makin rabun, tidak boleh duduk lama-lama depan skrin).
Sebenarnya, sebelum 10 tahun akan datang, bayangkanlah apa yang ingin dicapai anda pada waktu itu sekarang, ya SEKARANG. Kebanyakan orang yang melawat blog ini inginkan maklumat-maklumat yang fresh tentang bagaimana untuk menjadi kaya melalui jalan perniagaan dan pelaburan.
Jujur saya beritahu anda, blog SaifulSham.com tidak cukup untuk membuatkan anda kaya. Saya tidak boleh memberi kekayaan kepada anda.

Baik, soalan menarik, saya ingin bertanya, “Kalau benar anda hendak kaya, tahap mana kekayaan anda itu jika diberi masa 10 tahun lagi?”

Ada orang akan menjawab, “Paling tidak macam Bill Gates!”, “Bawah sikit pada Syed Mokhtar Al-Bukhari”, “Nak ada syarikat penerbangan tambang murah sendiri”.

Wah, semua hendak kaya seperti itu. Baik saya tanya pada anda lagi, untuk mencapai kekayaan tahap mega rich seperti itu, apa yang telah anda lakukan pula?

Saya ingin berserius, jika anda ingin kaya seperti mega rich, pendekatan untuk mencapainya lain. Kalau anda hendak kaya tahap 1 million dollar guy sahaja pun lain pula pendekatannya. Untuk tidak kaya pun lain pula pendekatannya (kerja sampai pencen, dapat duit, belanja, tukar-tukar kereta. Ini pun dah cukup untuk buat anda tidak kaya).

Sesiapa yang berhasrat untuk menjadi super rich dengan internet, anda perlu memenuhi kriteria-kriteria seperti ini:

Syarikat anda harus disenaraikan di Bursa Saham (ini wajib, go public!)
Perniagaan internet mempunyai pelanggan yang besar (besar dan amat besar)
Sempadan perniagaan sehingga luar negara

Baik, saya tidak perlu senaraikan semua kriteria (nanti ada yang berasa tidak sedap hati  ). Tetapi, inilah syarat yang perlu anda penuhi. Jika anda masih berharapkan menjual satu jenis produk sahaja diinternet, maka impian untuk menjadi seperti Syed Mokhtar Al-Bukhari mungkin satu impian yang terlalu tinggi.

Saya tidak kisah apa impian anda. Setiap orang mempunyai keinginan yang berbeza dan melihat kekayaan dari pelbagai sudut. Ada yang sudah cukup jika dapat cecah RM1 juta. Ada orang kalau dapat tambah ratus-ratus ringgit sebulan pun sudah terlebih cukup.

Tetapi, pos kali ini adalah untuk memberi penekanan bahawa, anda perlu menilai impian anda dengan melihat usaha anda sekarang.

Jika anda tanya saya, memang saya akui, saya tidak akan puas selagi syarikat saya tidak pergi PUBLIC (masuk pasaran saham). Jujurnya, saya melihat bidang internet adalah bidang Team SaifulSham tetapi siapa tahu, Team SaifulSham mungkin berkembang menjadi sebuah syarikat yang menjurus ke arah lain nanti.

Selagi impian saya tidak tercapai (untuk pergi ke pasaran saham), saya akan terus berusaha mencapainya.

P/S: Saya dah lama beritahu Sabri, alang-alang hendak jadi kaya, biarlah kami betul-betul kaya. Jadi, kami kena jadi sebuah syarikat public satu hari nanti ditambah pelaburan hartanah sebagai pendapatan pasif.

W.M.Syazwan

...................................................................................................................................................................


Wassalam


Peringatan

Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.
Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal dan sebarang kesalahan tatabahasa dan ejaan adalah disengajakan bagi menghasilkan karya yang santai serta mudah difahami.

Terima Kasih ..

Risi Yusoff