Rahsia Ecover

Rahsia Ecover - rahsiaecover.blogspot.com.

Kontrak Perjanjian

Rahsia Kontrak Perjanjian - kontrakperjanjian.blogspot.com.

Minisite Dengan Blogspot

Minisite Dengan Blogspot - minisitedengan.blogspot.my.

Rahsia Sebutharga

Rahsia Sebutharga - RahsiaSebutharga.blogspot.com.

Rahsia Sifu Jualan

Rahsia Sifu Jualan - Tips Efektif Melariskan Jualan Tanpa Pening-Pening.

30/06/2016

Menulis Dalam Diam

Salam,

Kebanyakkan masalah yang dihadapi oleh authorprenur adalah kekangan masa.

Kekangan masa untuk menulis dan juga mencari bahan penulis.

Kekangan masa untuk membaca.. setiap author boleh dikatakan perlu memperuntukan 40 biji buku rujukan bagi menyiapkan sesebuah buku.

Aktiviti membaca adalah perangai wajib yang perlu dimiliki oleh seseorang authorpreneur.

Bagi aku pula .. boleh dikatakan masa untuk menulis adalah disebelah malam dan dihujung minggu.

Dan aku boleh dikatakan bernasib baik kerana masih boleh update blog dengan menggunakan telefon pintar dengan aplikasi blogger.

Disebelah malam pula. ..

Sibuk dengan anak-anak yang ingin bergurau senda ...terutamanya Insyirah yang baru berusia 2 tahun ..

So masa untuk menulis adalah amat kurang sekali. ..nak tak nak .ku kena lewatkan waktu tidur ..dan aku agak ianya adalah mustahil untuk aku lakukan .

Sementelahan pula pada bulan Ramadhan.. nak kena bangun sahur lagi ..memang cabaran untuk menulis.

Dan sekali dengan adanya telefon pintar aku boleh menulis tanpa perlu membuka laptop. .. sekarang aku cuba untuk biasanya diri dengan menulis menggunakan telefon pintar walaupun skrin hanya berukuran 6 inci.

So okla daripada tidak menulis langsung.

Tengahari tadi ..aku dapat idea untuk design muka buku yang baru ...dan aku namakan sebagai " Menulis Dalam Diam - Serlahkan Idea Menjana Pendapatan"

Kandungan storyline yang aku akan masukkan adalah bagaimana untuk menjana idea bagi menyiapkan sesebuah buku.

agak-agak aku la ..tak tau bila buku ni boleh siap..semuanya masih dalam perancangan... domain aku dah booking siap-siap di blogspot takut diambik orang iaitu writeinsilent.blogspot.com .

Cover buku ni aku buat dua versi iaitu versi BI dan BM .

Wassalam.

Write In Silent BI Version

Menulis Dalam Diam Versi BM



28/06/2016

Pesta Raya KL 2016

Salam

Kali pertama aku riki pesta ni..tempat yang sama pesta buku KL diadakan..sebelum ianya dibuat di MAHA Serdang yang mana aku x pergi tahun ni

Pesta Raya dianjurkan oleh Mood Republik.

Aku riki pada hari ahad...sampai pwtc pukul 4.30 petang.

Sebelum nak masuk dalam dewan pesta korang kenab isi form dulu..kemudian diaorang cop atas tangan..dah macam nak masuk gelap malam gayanye..hehehe.

Strategi ni terbaikla sebab diaorang dapat collect senarai nama untuk digunakan bagi sebarang aktiviti promosi pada masa akan datang.

Artis-artis memang ramai sangat..tapi bukan minat aku..minat aku adalah nak cari baju raya humaira je..

Humaira punyer taste baju raya memang susah nak kena dengann kehendak.

Alhamdulillah..jumpa jugak..di booth JR Niaga.

Dapatla jugak sekali dengan kurta miqdad..aku? Aku xbeli apa2 mungkin aku akan pakai baju melayu yang tahun lepas je.

Jeng jeng jeng...tetiba power trick..pwtc bergelap..nasib baik..keadaan terkawal..petugas disitu memaklumkan dekat aku..pesta ni dah dua hari berlangsung non stop 24 jam..that way la kebarangkalian power blackout boleh berlaku.

X berapa lama kemudian elektrik kembali pulih..dalam 45 minit kemudian tapi tidak memyeluruh..ada sebahagian penjuru dewan masih bergelap..yang mengherankan..pelawat masih lagi sambung shopping..bisnes masih lagi berjalan..aku pula berusaha mencari jalan keluar daripada dewan.

Then aku keluar daripada pwtc dalam pukul 12.30 pagi..pergh!!

Pengunjung masih lagi keep coming memandangkan isnin adalah hari terakhir..Kesimpulannya rekabentuk baju yang ada kat situ aku rasa masih lagi ketinggalan..

Walaupun terdapat ramai artis-artis yang bukak booth...sepatutnya fesyen designer yang bukak booth aku agak begitu..

Mungkin ianya salah satu strategi untuk menarik pelanggan ke sana.

Wassalam.

25/06/2016

Buku Laporan Darjah Satu

Salam.

Jumaat penghulu segala hari...

Usai solat jumaat di masjid jamiul huda ampang..aku bergegas ke sekolah miqdad. Sampai disekolah..aku lihat dari jauh miqdad dah termenung jauh dekat tingkap..menunggu aku datang...aku buat simbol " peace ".

"Kenapa ayah datang lambat, semua ayah orang dah sampai", kata miqdad ketika dia datang peluk kaki aku.

" Ayahkan Hero! ,  hero memang selalu datang lambat, ujar aku.

Hehehe....

Terharu aku..first time aku tunaikan tanggungjawab ambik buku laporan di sekolah rendah..baru aku rasa perasaan ayah aku dulu masa dia datang ambik buku laporan aku waktu aku sekolah rendah dulu.

Indahnya perasaan ni...dan ianya berputar lagi..dan kini aku pula menjadi seorang ayah.

Hari itu adalah..untuk perjumpaan dengan cikgu kelas bagi penyemakan buku laporan.

Maklumat yang diberikan oleh cikgu kelas dia aku rasa agak positif walaupun mendapat kedudukan kelapan daripada 40 orang dan kedudukan ke 63 daripada keseluruhan pelajar darjah satu yang berjumlah 217.

Tambah cikgu kelas dia lagi...miqdad ada potensi untuk naik ke kelas yang lebih baik..sekarang ni dia di kelas yang ketiga terbaik...

Cikgu dia pun terkejut..sedangkan miqdad aktif sangat...bukan aktif bersukan...tapi aktif bermain dalam kelas..namun masih lagi dapat semua A kecuali bahasa arab (b) dan pendidikan seni (c) subjek teras semua A.

Jika boleh maintain momentum sekarang insya Allah tahun depan boleh anjak kelas.

Wassalam.

19/06/2016

Surah Al-Ikhlas

Salam...

Sekolah rendah...aku kira antara kenangan manis...yang dilalui semua orang..

Sekolah rendah aku dilantik sebagai ketua murid...ada masanya aku menyalahgunakan kuasa dengan mengambil buku pengawas bernama jefri yang mencatat kesalahan aku sebab lewat datang sekolah.

Aku mintak excuse dia x nak padam nama aku..so aku ambik keputusan kumpul semua buku catatan pengawas..dan padam sendiri nama aku..hehehe..itu la kelebihan jadi ketua murid.

Waktu puasa zaman sekolah rendah amat seronok..kat kampung aku..aku berguru mengaji dengan cikgu Mad.

Sekarang sudah arwah..cikgu mad berasal dari Johor..di akhir hidup beliau banyak dugaan yang dihadapi termasukla isu imam masjid.

Aku mengaji dengan cikgu Mad sejak darjah 1 seingat aku..aku masih ingat lagi..mak aku buat pulut kuning dan telur goreng yang diputar-putar atas pulut kuning..semasa hari pertama aku datang berguru di rumah cikgu Mad.

Pada hari puasa cikgu Mad pernah berkata dan nasihatnya aku masih ingat lagi sampai sekarang..

" kalo berasa lapar, bacalah quhuallah 3 kali, nanti hilang lapar " kata cikgu Mad pada suatu petang semasa aku mengaji kat umah beliau.

Baru sekarang aku faham dan terlintas difikiran aku...apabila miqdad berkata dekat aku...yang dia berasa lapar disebabkan berpuasa..

Dan aku memberikan nasihat yang sama.

" Miqdad bacalah surah Al-Ikhlas 3 kali, nanti hilang rasa lapar " kata aku pada tengahari tu.

Rupa-rupanya ganjaran yang diperoleh daripada membacanya akan mendapat pahala seperti membaca keseluruhan Al-Quran.

Aku berjaya menghabiskan Juz Amma dengan Cikgu Mad..Quran besar aku habiskan dengan sorang lagi guru mengaji ..iaitu kakak nenek aku..aku panggil Wak Minah..kini sudah arwah.

Guru-guru mengaji aku semua sudah menghadap ilahi...sesungguhnya mati itu pasti..bila giliran aku...aku tak tau..tapi ia pasti akan datang .

Wassalam

Ikut Cara Rasyid

Salam

Sempena bulan Ramdhan ni penulis banyak postkan artikel berkaitan agama khususnya fadhilat ramdhan..semoga ada manfaat.

Shaubary Husin:
"Saya ada RM 1, awak ada RM 1. Kalau kita tukar suka sama suka RM 1 itu, kita masih lagi ada RM 1 masing-masing..

Tapi, kalau saya ada 1 ilmu dan awak 1 ilmu, kemudian kita betukar-tukar ilmu itu, masing-masing akan ada 2 ilmu.." kata Rasyid. *Rasyid memang bijak !*

Rasyid selalu baca Quran dan terjemahnya sekali. Kalau sibuk sgt pon, dia akan baca plg kurang 1 ayat, dan terjemahnya kasi faham. Kenapa? Sbb *belajar 1 ayat Ayat Quran lebih baik dari Solat Sunat 100 Rakaat*. MasyaAllah pintarnya Rasyid ni !!

(Rujukan HR Ibnu Majah No.215)

Rasyid nak solat banyak2 sepanjang malam. Tapi dia tak mampu, sbb dia hobi tidur. Tapi Rasyid Solat Subuh berjemaah di Masjid setiap hari. Kenapa? Sebab dia tahu Solat Subuh berjemaah di Masjid, *pahalanya seperti Solat Seluruh Malam*. Rasyid memang bijaksana!

(Rujukan HR Muslim)

Rasyid nak baca Quran. Tapi dia penat kerja, dan baca Quran pon merangkak2. Tapi Rasyid banyak2 baca surah Al-Ikhlas (Qulhuwallahu Ahad), setiap hari 15x paling kurang (3x lepas habis setiap Solat Fardhu). Kenapa? Sbb dia tahu *baca Surah Al Ikhlas 3x pahalanya sama seperti Khatam Quran 1x*. Rasyid memang smart!

Rasyid bersujud ketika lihat ais krim. Maka org tnya kpd dia: kenapa sujud? Dia pun jwb: mak saya bila dia gembira dia akan sujud tanda syukur pd Ilahi.
"Perelokkanlah didikan ke atas anak²mu", kata Rasyid. Rasyid pandai!

Rasyid tgh drive ke Bank, jem sungguh! *Mulutnya kumat-kamit*. Sampai Bank, org ramai sgt, sambil menunggu, *mulutnya kumat-kamit lg*. Rasyid tgk org2 lain semua diam sambil termenung. Seorang laki bertanya, tgh maki ke? Rasyid kata, *"Tidakkk, saya sedang beristighfar, zikir dan selawat, lebih baik drpd sy duduk termenung jew..Pahalanya AMAT BERAT, tp TAK PENAT pun..."* Org tu terbeliak, kerana sangkaan buruk sangkanya meleset. *Rasyid tersenyum kerana telah bjaya menyampaikan ilmu berguna kpdnya*

Rasyid membaiki penghawa dingin masjid kemudian dia tolak upah yg diberi dan berkata: mak saya berpesan supya tidak ambil upah kerja utk masjid. Setiap kali org guna Masjid utk beribadah, kita dpt pahala.
Org2 kagum dgn mak dia dan saya kagum dgn kebaikannya. *Rasyid ni memang cerdiklah orangnya!!*

Seorg org yg soleh bertanya kepada Rasyid, mengapa pergi ke masjid sblum azan.  Rasyid selamba jawab: azan utk pringatan kpd org2 yg lalai/lagho/ralik. Dan saya berharap tak tergolong dlm klgn mereka!! ( kita mohon dgn Allah akn kesejahteraan, keselamatn dunia akhirat).Org Soleh tu naik insaf! *Rasyid lebih pandai daripada org tu!*

Aku tnya Rasyid knapa kamu sentiasa tamak minum air di masjid padahal air tu di rumah kamu pun ada?!!
Rasyid jwb: supaya org yg letak air di masjid diberi ganjaran. Aku terkedu.... *Rasyid bijakkan?*

Rasyid berbuka di Masjid. Kenapa? Kedekut ke Rasyid? Tidak, dia nak bantu sponsor utk dpt *Pahala Rasyid PERCUMA*, dan terus Solat Jemaah di Masjid dpt 27x darjat. Duit pon jimat. *Rasyid is sooo brilliant!!*

Lepas berbuka di Masjid tu, Rasyid terus basuh tgn dan dalam koceknya dia keluarkan RM1. Dia masukkan dalam Peti Masjid. "Alaaa, RM1 jewww!" Kata sorg budak... Rasyid kata, "takpe la dek, abg bukan kaya sgt, tp kalau bole istiqamah dan berterusan, setiap hari buat macam ni. Buatnya malam ni Malam Lailatulqadar, *nilai RM1 tu sama macam RM21 juta!!* Budak tu terkejut dan tanya kenapa? Rasyid bawa keluar pen Kilometrico (iklan percuma) dan kertas, dan tulis:

RM1 x 700 ganjaran sedekah x 1,000 bulan x 30 hari
=RM21,000,000

*Budak tu terus cium tgn Rasyid, sbb kagum Rasyid bukan aja pandai Agama, malah pandai Add Math!!*

Rasyid tahu betapa besarnya pahala sedekah, kerana firman Allah, "...wahai Tuhanku, alangkah baiknya Engkau lambatkan kedatangan ajalku ke suatu masa yg sedikit saja lagi, supaya aku dpt bersedekah....." - (surah Al Munafiqun:10), bermakna org yg dah mati kalau dihidupkan balik utk buat 1 amalan saja, dia akan pilih *sedekah kerana sedekah pahala amalannya bole membiak*.

Rasyid nak nap sekejap, sbb letih. Dia nap di Masjid. Dan dia niat iktikaf sebaik sahaja masuk Masjid. Kenapa? Sbb dapat pahala iktikaf walaupun tidur. *Rasyid is clever as always!*

Rasyid hormat ibubapanya. Kalau ada apa2 yg dia tak sehati dgn ibunya, dia akan berbincang secara baik. Dia takkan meninggikan suara, atau cakap "Aaahh" kat Maknya, kerana itu derhaka namanya. *Rasyid tahu derhaka kpd ibubapa takkan bau syurga dan tidak akan dpt keberkatan Ramadhan!*

Rasyid kata, "Bilamana sampai  kpd kamu gosip2 ttg sseorg drpd mereka maka biarlah gosip tu terhenti stakat kamu shj. Dan kalau betul terjadi berita tu berhenti stakat kamu shj, brmakna kmu telah dpt pahala tutup aib org. Barangsiapa yg tutup aib mana2 muslim, Allah akn tutup juga aib dia." *Alhamdulillah, Rasyid sungguh berilmu*

3 doa yg Rasyid sure ingt utk dibaca semasa sujud2:-
1. Ya Allah, aku mohon dgn Mu pengakhiran yg baik.
2. Ya Allah, kurnialah kpd ku taubat nasuha sblum aku mati.
3. Wahai Allah yg membolakbalikkan hati, tetapkanlah hatiku atas agamaMu.
(Tnpa sbrang pengkhususan).
*Rasyid selalu berdoa, ikutlah Rasyid!*

Sehinggakan bila kamu berniat utk sebarkan ikut cara Rasyid ini, meniatkn shj tu pun dh dikira sbg kbaikan. Moga2 dengannya Allah melepaskan kesusahan drpd kesusahan2 di dunia dan akhirat.

*Pringatn*: Buatlah baik walau sekecil kecilnya...sbb kdg2 kita *tak tahu besar mana pahalanya*. Jom ikut kehebatan Rasyid

Wassalam

18/06/2016

Rancang Kematian


Assalamualaikum....

Sibuk kejar kehidupan dunia?
wang berguni pun x cukup!
Kerja sepenuh masa.
Rindu orang itu, orang ini.
Cemburu orang itu dengan orang ini. dengki hati jadi mainan

Lewat bangun solat subuh, tapi lebih risau lewat nak pergi keje. Tak risau sangat solat lambat. Balik rumah dah lewat, solat asar ke mana, solat maghrib ke mana.

Perut lapar, cari makanan. Duit takde, pergi bank. Rasa tak tenang, ada benda tak kena, pakai earphone, dengar lagu apa-apa. Duduk di kawasan lapang, tenangkan fikiran. Al Quran tak bersentuh, masjid tak jejak.

Benda sama lagi dibuat. Sambil online, tiba-tiba terbaca satu tweet,
"Buat apa pun, jangan lupa, Allah nampak semuanya. Malaikat mencatat."
Tanpa rasa tersentuh, hati mula kata, "Benda dah selalu diingatkan.

Aku tahulah Allah tu Maha Melihat. Malaikat tu sentiasa mencatat."
Teruskan dengar pula lagu Mr Saxobeat, online lagi. Main game.
Tanpa rasa diperhatikan, sebenarnya malaikat maut daripada pagi duk pandang kita.

Terbangun solat subuh lewat, Allah tahu. Malaikat kiri kanan tahu. Malaikat maut pun tahu.
Sambung dengar lagu Starships pula. Sibuk-sibuk dengar, mulut pun ikut sekali menyanyi.

Baca Al Quran? Ala nanti-nanti boleh.
Malaikat maut menjengah lagi.
Tiba-tiba terdengar azan. Tengah syok online ni. Tengok jam. Awal lagi. Teruskan online dulu, lagi sepuluh minit solatlah. !! sepuluh minit, tengok jam, cipta alasan lain pula. Sampai dah tinggal lima minit waktu nak habis, baru pulun lari pergi wudhuk, nak solat. Itu Alhamdulillah solat. Yang terus tak solat sebab alasannya dah terlewat? Guane tu?

Malaikat maut ziarah lagi.
Nasib tak nampak je malaikat maut tu. Kalau nampak, confirm masing-masing tak ada masa nak buat benda lagha. Setiap masa pun nak buat baik je.

Baru nak tutup mata, nak tidur. Tiba-tiba ada orang ketuk pintu. Ah sudah. Siapa pulak nak kacau aku ni.
"Nak apa?"
Kasar intonasi. Bengang kononnya ada orang kacau waktu mengantuk macam ni.
"Nak nyawa kamu. Masa kamu di dunia sudah tamat. Wahai anak adam, ini adalah waktu pertemuan kembali antara seorang hamba dengan Pencipta segala ciptaan"
Tergamam.

Ah Macam mana ni. Aku belum sempat baca Quran. Aku dah lama tak solat taubat. Solat aku yang lepas-lepas ni yang aku sengaja tinggal nak buat macam mana.
Mati mana boleh tangguh lagi. Aduh.

Esok dah janji dengan kawan nak main futsal. Dah janji nak mesej awek. Esok kena hantar paper work, deadline. Macam mana ni.
Lalu malaikat maut pun masuk ke dalam bilik.
Dengan muka cuak, cuba merayu mohon ditangguhkan waktu mati. Kita lupa, malaikat maut itu sentiasa memerhati. Tunggu masa nak ambil nyawa.

Selama ni leka dengan dunia. Bila tiba hari kematian, baru yakin yang mati tu bila-bila. Tapi.... semuanya dah terlambat.
Jadi, mulai dari sekarang.

Rancanglah kematian sebaik-baiknya. Nak mati dalam keadaan sudah bertaubat, atau nak mati dalam keadaan sibuk buat maksiat?
Jga aurat wahai shabat2ku...  Tepuk dada, tanya iman.

Ingat berpuasa tanpa solat anda hanya dapat lapar & dahaga shj..

utk kita yg sering terleka dgn hal dunia..
۞  آللّهُمَ صَلّیۓِ ۈسَلّمْ عَلۓِ سَيّدنَآ مُحَمّدْ وَ عَلۓِ آلِ سَيّدنَآ مُحَمَّدٍ ۞

Tips 10 Malam Terakhir Ramadhan

Sheikh Maher (Imam Harem Makkah) telah memberi nasihat yg sungguh praktikal di sini:

Beliau mengatakan:
Idea-idea untuk sepuluh hari terakhir Ramadhan:

1. Sedekah 1 dinar(ringgit?) setiap malam, jadi jika ia jatuh pada malam lailatul qadr, bermakna seolah-olah kamu bersedekah setiap hari selama 84 tahun.

2. Solat dua rakaat
setiap malam,jika ia jatuh pd mlm lailatul qadr, bermakna kamu solat setiap hari selama 84 tahun.

3. Baca Surah Al-Ikhlas 3 kali setiap malam, jika jatuh pd mlm lailatul qadr, bermakna seolah-olah kamu telah membaca seluruh AlQuran setiap hari selama 84 tahun.

Allah akan anugerahkan kemenangan kpd kita....
In Shaa Allah..

Wassalam

17/06/2016

Pembentangan Yang Gagal Dan Bos Yang Marah

Salam.

Pergh!

Pagi tadi aku menghadiri satu pembentangan untuk dua buah projek untuk kelulusan.

Projek ni aku dah baca banyak kali..tiap2 hari aku duk teringat pada projek ni..dalam erti kata lain..menghitung hari untuk pembentangan.

Sewaktu pembentangan banyak soalan yang ditanya yang aku x jangka.

Ye la..aku mana tau semua benda...so aku banyak diam daripada menjawab..yang banyak menjawab..bos aku..nasib baik dia ikut sama..tapi natijahnya..

Usai pembentangan..jalan nak ke kereta aku kena basuh "kaw" "kaw"..

My bos kata ..." You can do better than that " u are senior..sepatutnya u yang kena bagi jawapan..ini last warning..kalo u buat lagi..i akan mempertimbangkan u bekerja di syarikat ni..u are head unit" begitu la..lebih kurang ayat dia kat aku..

Pergh! Menyirap aku..dia sound masa tu..di lobi tempat kaunter pertanyaan..mungkin ada beberapa individu yang sedang mendengar.

"Apa excuse u.." Tambah dia lagi..

Aku bagila beberapa reason..daripada aku diam saja.

Selepas bos aku berlalu ...termenung sekejap aku..x pernah ada yang cakap macam tu kat aku sebelum ni ..., bisik aku di dalam hati.

Tiba-tiba aku terambik kapal kertas yang miqdad letakkan dalam poket aku pagi tadi...

Sejuk sikit hati aku...dan ...aku terfikir lagi..kalo aku kena buang kerja ..bagaimana dengan anak-anak aku nanti...sedih siut.

Tapikan..mungkin ada hikmah disebalik semua...yang aku x tau..mana kita tau kan.

Namun aku kena berbalik kepada Allah..dengan mengingati Allah hati akan tenang. Pasal bos aku tu..aku anggap je la dia x waras..bukan projek tak diluluskan.. Lulus apa..cuma kelulusan bersyarat...hehehe

Mungkin dia nak melepaskan kemarahan..sebab banyak sangat soalan yang nak kena jawab.

Dan aku pulak kena la perbaiki diri atau...bersedia bekerja ditempat lain..gulp!!!

Wassalam

16/06/2016

Mendahulukan Solat Jika Ingin Berjaya Dan Kaya

Salam

Barangsiapa membiasakan dirinya dalam melewatkan/menangguhkan solat, maka dia akan tertangguh dalam semua urusan hidupnya.

Perkahwinan, kerjaya, zuriat, kesihatan, kesempurnaan dan taufiq semuanya daripada Allah.

Hasan al-Basri berkata:

Jika kamu merendahkan nilai solat, apakah lagi yang memberikan kemuliaan kepada kamu?

Sebagaimana nilai solat kamu begitulah nilai hidupmu. Tidakkah kamu tahu bahawa solat digandingkan dengan al-Falah (kejayaan)?

Mana mungkin Allah memberikan kamu taufiq sedangkan kamu tidak menyahut panggilan-Nya.

"Ya Allah, jadikanlah kami golongan yang mendirikan solat tepat pada waktunya."

Wassalam

14/06/2016

Motivasi Paling Payah Adalah Istiqamah

Salam...

Lepas balik dari solat tarawih...alhamdulillah dapat aku habiskan..walaupun di pertengahan terdapat tazkirah ramadhan.

Masa tazkirah hampir terlena dibuatnya..lebih-lebih lagi aku dari awal cari port untuk bersandar.

Ustaz yang bagi talk pulak x pandai buat lawak ...lagila kepala aku duk layan mata.

Patutla ceramah ustaz abdullah khairi dan ustaz kazim elias ramai yang hadir..sebab mereka pandai buat lawak ..sebab nak tarik pendengar.

Sekarang aku suka dengar ceramah daripada ustaz wadi anuar ... Mudir akademi al habibul mustafa..yang ni aku boleh layan..walaupun xde lawak.

Berbalik kepada isu istiqamah..dalam sesuatu pekerjaan perkara yang paling sukar adalah membuat sesuatu perkara secara berterusan dan ianya dinamakan sebagai istiqamah.

Begitu juga dalam bidang authopreneur untuk istiqamah dalam menyiapkan sesebuah buku amatlah memenatkan..lebih-lebih lagi jika dilakukan secara sambilan.

Masa yang ada hanyalah disebelah malam dan waktu hujung minggu sahaja.

Buat masa sekarang buku yang berjaya aku siapkan adalah yang dibuat pada tahun 2010..dan pada tahun ini aku telah terbitkan untuk edisi kedua.

Buku ini boleh didapati di kontrakperjanjian.blogspot.com.

Buku2 seterusnya banyak yang masih dalam perancangan..namun atas faktor kurangnya istiqamah..maka sampai sekarang ianya tidak dapat disiapkan.

Wassalam dan selamat bersahur.

12/06/2016

Bahana Poligami

Dalam sebuah ceramah seorg Ustazah sdg mengajar ilmunya.

Ustazah berbicara di hadapan ramai wanita dlm majlis ta'lim tsbt dgn katanya:
" Daripada membiarkan suami puan2 terjerumus ke dalam dosa, lebih baik izinkan mereka untuk menikah lagi.
.....Mungkin ini berat, tetapi pahala yang akan Puan2 dapatkan atas kerelaan ini sangatlah besar".

Salah seorg wanita yg hadir Mengangkat tangannya ingin bertanya.

"Silahkan puan" : kata ustazah.

"Terima kasih, Ustazah", wanita itu memulai bicara :

" Begini ustazah dari dulu saya bingung  bagaimana caranya utk memberitahu Ustazah."

" Syukurlah kalau memang apa yg saya sampaikan sgt bermanfaat buat Puan" : sahut Ustazah.

" Tapi setelah mendengar ceramah ustazah barulah saya beranikan untuk memberitahu Ustazah.....Bahwaa..eehmmm….sebelum itu saya mohon maaf kalau sampai sekarang saya belum memberitahu hal ini kpd Ustazah."

" Beritahu saya aja.....karena kebahagiaan Puan, Insya Allah jadi kebahagiaan saya juga." sahut Ustazah.

" Baiklah ustazah, bahwa sebenarnya dalam 2 tahun ini, saya sudah menjadi istri kedua Suami Ustazah".

Mendengar cerita Wanita itu, Ustazah terus rebah pengsan. ������

Ternyata ustazah sendiri blm sedia menerima kenyataan kalau hal itu yg menimpa dirinya.

Tidak lama kemudian Ustazah sedar,  terus dikasi minum oleh madunya sambil diajak istighfar...
Setelah istighfar dan tenang, akhirnya Ustazah berkata kepada madunya :
" Maafkan saya adinda...., ternyata hati ini tidak sekuat batu.., tapi sekarang saya sudah faham dan harus ikhlas menerima nya."

Sambil berpelukan, ustazah berkata : " Kita harus menjadi istri-istri yang solehah."
Kemudian ustazah berdiri di sblh madunya dan meneruskan ceramahnya dengan mengatakan ini salah satu contoh istri-istri yg sabar lillahi ta'ala...
Semua para jama’ah terharu, salah seorang ibu muda yang cantik menangis teresak2 kemudian berdiri mengangkat tangannya.
"Ya silakan puan,  apa yg mau ditanyakan....?" : tanya ustazah.

Wanita ini dengan air mata bercucuran berkata : " ya ustazah, saya tidak tahu apakah saya ini menangis sedih atau bahagia melihat ustazah dan madu ustazah td.
Saya tidak tahu apakah hati saya kuat karena ternyata saya adalah istri ketiganya suami ustazah.... "

Tiba-tiba gedebuk ustazah jatuh pengsan lagi diikuti madunya yg juga turut pengsan.

Tidak lama kemudian Ustazah dan madunya sedar terus dikasi minum sambil diajak istighfar.
Setelah istighfar dan tenang, akhirnya Ustazah berkata : "Maafkan saya adinda-adinda.., ternyata hati ini tidak sekuat batu.., tapi sekarang saya sudah faham dan harus ikhlas menerima nya."

Setelah merasa tenang dan kuat, kemudian ustazah berdiri memegang tgn madu-madunya dan melanjutkan ceramah nya dengan mengatakan ini salah satu contoh istri-istri yg sabar lillahi ta'ala...
Semua para jama’ah terharu..,  salah seorang wanita muda yang cantik kemudian berdiri mengangkat  tangannya.

Tiba-tiba......gedebuk ustazah pengsan lagi
(padahal wanita muda itu blm lg bertanya).

Majlis tetap diteruskan juga, salah seorang urusetia majlis bertanya:
" Ya silakan puan, apa yg mau ditanyakan.., barangkali saya boleh menjawab. "

Wanita itu sambil menahan sesuatu berkata :
" Maaf puan toiletnya sebelah mana ya, saya nak terkencing ni"

Selamat Berpuasa..hehehe

07/06/2016

Public Speaking Cara Ringkas

Salam..

Satu petang..di pejabat

Sorang kawan aku datang...masa tu aku duduk sembang dengan kawan2 aku yang lain..sambil menunggu masa pulang..

"Saya ada tips nak kongsi..bagaimana nak buat pengucapan awam cara ringkas.".kata Azam pada waktu petang tu...

Dia menyambung lagi.." Tip ni saya dapat masa dengar radio ikim.fm."

Aku pun teruja nak dengar tip yang dia nak bagi.

Maklum la..aku selalu kena berucap atau kena bercakap dalam mesyuarat.kalo ada tips ni mudah la..bagi aku..xde la aku nak kena baca buku tentang pengucapan awam.

Kata Azam lagi ...terdapat 5 perkara yang perlu diberi perhatian..

Pertamanya

Beri salam..kepada audien..boleh juga sebut nama orang kenamaan ..ikut protokol.

Kedua

Ucapan alhamdulillah..sebab masih bersama dalam majlis atau mesyuarat.

Ketiga

Gunakan ayat " seperti yang kita sedia maklum...dan sambung ayat berkenaan..tentang mesyuarat atau program yang akan diadakan..

Keempat

Harapan saya...apa yang anda inginkan daripada program berkenaan.

Kelima

Ucapan "Terima kasih.."

Okay itu saja ..yang diperlukan ..xpayah pening kepala fikirkan tentang teknik yang lain..hanya hafal 5 ni je..

Dan aku telah praktikan..ianya memang berkesan.

Wassalam..

06/06/2016

Selamat Berpuasa 2016

Salam,

Akhirnya tiba juga bulan ramadan...

Bulan yang dicintai oleh wali Allah dan para ulamak.. mana xnye setiap amal ibadah akan digandakan..seseorang yang beriman akan berasa gembira dengan ketibaan ramadan.

Berbanding dengan mereka yang kurang iman..pasti akan merasakan ianya satu penyiksaan dan azab kesengsaraan .hehehehe. Tazkirah aku pada humaira ketika on da way nak pergi cari baju raya untuk anak-anak.

Maklumlah ..bila persiapan dibuat awal..xderla terkojoh-kojoh pada hujung ramadan baru nak pergi cari baju raya untuk anak-anak.

Baju humaira pulak .. humaira kata nak beli online ..hurm!!


Terfikir jugak aku ..sekarang ni dah menjadi trend shopping secara atas talian..


Mungkin ianya menyenangkan ..sebab xperlu nak pergi ke butik-butik yang menjual pakaian.. malahan pula hanya perlu bayar untuk kos pengeposan saja.

Tema untuk keluarga aku ..pada tahun ini adalah kaler purple.


Dan akhir Kata SELAMAT BERPUASA..

Wassalam.

Peringatan

Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.
Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal dan sebarang kesalahan tatabahasa dan ejaan adalah disengajakan bagi menghasilkan karya yang santai serta mudah difahami.

Terima Kasih ..

Risi Yusoff