26/07/2016

Buat bisnes pun boleh menjana pencen kubur

Salam.

Tahu tak sebenarnya bila kita buat bisnes, kita lebih senang nk kumpul "bekalan" utk kehidupan di sana?

Tp bagaimana caranya?

Mentaliti org Melayu yg kita kena hapuskan dlm mindset kita adalah "bila buat bisnes, kita kena pandai menipu"

Kita kena kikis mentaliti bila buat bisnes, kita kena guna bomoh utk maju, kita kena mkn rasuah barulah bisnes kita lajuu
Itu ilmu x betul yg selalu di 'sogok' oleh orang2 lama dlm fikiran kita sbb tu ramai org melayu buat bisnes tapi x bertahan lama sbb ilmu bisnes x betul, Ilmu bisnes yg betul adalah ilmu yg "syariah compliance" yang telah digariskan dalam ajaran agama kita sendiri jer sebenarnya

Agama kita ada pernah ajar menipu?

Sebenarnya selagi kita follow apa yg agama kita sarankan sebenarnya itulah ilmu bisnes yg betul

Bila kita follow ilmu bisnes yg betul ni, kita akan "terpaksa" berubah jadi manusia yg lebih baik.

Bila org nampak kita dah jadi baik, sebenarnya kita sedang jadi "duta kecil" utk agama kita sendiri

Orang yg nampak kita baik, padahal kita ni sedang "perbaiki diri" jerr. bukan baik sgt pun.

Maksudnya kat sini, kita boleh menjadi "asbab" utk orang lain jadi baik jgk.

Mungkin Allah amek kita utk "bantu" orang lain berubah Dan buat bisneslah cara paling senang nak paksa diri kita berubah ke arah lebih baik.

Bila buat bisnes, kita akan tahu siapa pemberi rezeki yang sebenar.

Kita mungkin akan start belajar solat dhuha, zikir, tahajud, ckp benda2 +ve, buat benda2 +ve, fikir benda2 +ve jer.

Dan bila buat bisnes jgk, kita akan terasa dari mana dtg rezeki tu. Sbb boss kita adalah Allah.

Utk berjaya dlm bisnes, kita kena bantu orang lain utk berjaya mcm kita jgk, dan kita akan "terpaksa" berjaya

Selagi kita x bantu orang lain berjaya dulu, kita xkan berjaya.

Sbb tu bila kita buat bisnes, kita kena bantu customers kita, kita kena tlg agent kita dan tambah nilai dlm hidup mereka

Bila kita berjaya tambah nilai dlm hidup mereka, InshaAllah mereka dh dpt something dari kita dan bila mereka amalkan benda tu dlm hidup mereka, InshaAllah kita akan dapat sikit

As a conclusion, bila kita buat bisnes, banyakkan "'memberi'" kepada semua orang di sekeliling kita. Konsep 'memberi' tu luas.

Bagi kata2 +ve di fb pun dh di kira memberi.

Bagi kata2 semangat kat agent dan bantu dieorg buat sales pun dh di kira memberi jgk

Bagi semudah2 senyuman pun dh di kira memberi.

Tlg customer selesaikan masalah mereka pun dikira memberi.

Memberi bukan setakat duit dan wang, InshaAllah mudah2 an Allah tgk usaha kita utk sentiasa buat baik dan mudah2 an Allah kira benda2 ni semua sebagai pencen kubur bila kita mati kelak.

Tp Allah Maha Penyayang, sbb takperlu tunggu kita mati pun, skrg pun Allah dah balas balik bila kita buat semua ni. Allah akan bg rezeki yg melimpah ruah dlm bisnes kita, Allah bantu selesaikan masalah kita, Allah bantu bg keberkatan masa kat kita, keberkatan wang dan etc.

My last word is

"bila buat bisnes, jgn kejar wang sahaja tp kejar juga pahala sbb wang adalah matawang di dunia tapi pahala adalah matawang di akhirat. sbb apa kena focus 2-2? sbb bila kita mati ketika buat bisnes, InshaAllah kita dah bersiapkan diri kita utk matawang di "sana" juga'

Perkongsian exclusive getaharab.com

Wassalam.

0 comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Peringatan

Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.
Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal dan sebarang kesalahan tatabahasa dan ejaan adalah disengajakan bagi menghasilkan karya yang santai serta mudah difahami.

Terima Kasih ..

Risi Yusoff