Rahsia Ecover

Rahsia Ecover - rahsiaecover.blogspot.com.

Kontrak Perjanjian

Rahsia Kontrak Perjanjian - kontrakperjanjian.blogspot.com.

Minisite Dengan Blogspot

Minisite Dengan Blogspot - minisitedengan.blogspot.my.

Rahsia Sebutharga

Rahsia Sebutharga - RahsiaSebutharga.blogspot.com.

Rahsia Sifu Jualan

Rahsia Sifu Jualan - Tips Efektif Melariskan Jualan Tanpa Pening-Pening.

11/09/2017

Kenapa Perlu Produktif

Salam.

"Fast action fast result", kata-kata Azizan Osman melekat dalam kepala. Jangan risau tanpa gelaran doktor pun anda seorang jutawan dan banyak membantu usahawan bumiputra.

Ada orang kata...daripada beratus ribu peserta yang hadir program hanya beberapa kerap je yang berjaya dan diwar-warkan...beratus ribu yang lain yang gagal tidak dijadikan cerita.

Biarkan mereka..yang penting ilmu yang anda sampaikan kepada ramai orang menjadi amal dan bekalan untuk anda.

Ye banyak yang mengata daripada bertindak seperti yang anda lakukan.

No action no result..begitula hukum kehidupan...jika tiada momentum..mana mungkin terjadinya sesuatu.

Jika tiada pencipta...mana mungkin wujudnya ciptaan aka produk ataupun hasil.

Apakah bisnes akan berkembang jika tiada tindakan dan perancangan daripada ownernya.

Ada yang bercita-cita 10 tahun lepas untuk jadi bisnesman..tapi nak pergi SSM untuk daftar perniagaan enterprise pun tak mampu.

Pandai bercakap , pandai berangan nak kaya...tapi tindakan entah kemana-mana.

Semuanya berbalik kepada diri...anda yang tentukan dimana hala tuju hidup anda...bukan orang lain yang sara anda dan keluarga anda...melainkan diri anda.

Wassalam.

UPSR 2017

Salam.

Arini bermulanya...peperiksaan upsr.

Siapa yang paling gundah gulana? Semestinya ibu..xsenang duduk dibuatnya..macam dia pulak yang ambik exam.

Bermacam-macam doa bertebaran di grup wasap..doa-doa untuk dapat menjawab soalan.. Bukan saja dapat jawab..malah jawapan biarla betul.

Ada yang syorkan baca yasin sepanjang anak menduduki peperiksaan..kalo exam pukul 8 pagi hingga pukul 10 pagi..sepanjang dua jam la ibu baca yasin.

Si ayah pula macam mana...mesti rileks je kan..." perjalanan hidup mereka masih panjang...banyak lagi peperiksaan yang perlu diambil, jangan streskan anak2".

Ooooo....

Namun majoriti yang skor upsr akan cemerlang dalam PT3 dan SPM.

..kelas belakang selalunya akan mempunyai minda kelas belakang.
Itula ayat pakar motivasi Che E kepada saya dalam seminar Booster Efikasi Diri yang saya hadiri khamis lepas.

Tepuk dada tanya selera.

Selamat menghadapi UPSR tangga pertama dalam mencapai kejayaan dalam hidup yang masih panjang.

Hehehe....

Wassalam.

07/09/2017

Masih Takut Untuk Berniaga

Salam

Ramai yang takut nak berniaga

Boleh saya tanya satu soalan

'Kajian menunjukkan pada tahun 2020 nanti, isi rumah mestilah bergaji minimum 12k sebulan kalau nak beli rumah'

Tak takut?

Ok. soalan ini pula

'Apa kata jika one day majikan pecat kita'

Tak takut?

Masih ok? Soalan ini pula

'Sebelum mati, apa yang kita nak tinggalkan untuk anak cucu generasi kita? Hutang yang kita cipta atau Asset?

Sanggupkah kita tinggalkan mereka dalam keadaan meminta-minta?'

Saya kagum dengan satu bangsa minoriti ni. walaupun mereka minoriti, tapi mereka bijak mengambil peluang.

Kat Kota Bharu, ada satu deretan kedai semuanya nama sama.

Untunglah anak cucu dia nanti, kalau tak dapat ijazah, masih boleh cari makan demi sesuap nasi.

- ameer almanna .

20/08/2017

Rahsia Sebutharga #22 : Kepepet

Salam.

Bulan June 2017 dua minggu sebelum hari Raya Aidilfitri.

Sebelum itu dunia dikejutkan dengan serangan virus Ransomware. Banyak negara yang terjejas terutama negara-negara yang masih menggunakan windows XP seperti negara India dan Rusia.

Tahukah anda negara kita juga tidak terkecuali dengan serangan virus ini

Serangan yang berlaku akan menyebabkan komputer menjadi skrin biru atau ianya akan restart secara tiba-tiba. Lebih malang lagi ada komputer yang korup hardisk.

Langkah yang paling mudah yang diambil jabatan adalah dengan format pc. Tetapi adakah ianya penyelesaian kepada isu berkenaan?.

Kaedahnya adalah dengan memasang patches security untuk ransomware .

Itu saja caranya

Ekoran daripada peristiwa ini sebuah agensi terdesak untuk memasang antivirus yang baru.

Dalam keadaan sebegini faktor bajet tidak akan diambil kira yang penting antivirus perlu dipasang.

Pegawai yang terlibat akan sibuk untuk mendapatkan beberapa sebutharga bagi dibuat perbandingan harga

Dan pastinya harga yang paling murah dengan produk dan servis yang sama akan menang.

Dan akhirnya mereka memasang antivirus Bitdefender Gravityzone Advanced sebanyak 155 lesen..dengan kos hampir RM 10 ribu untuk tempoh 3 tahun.

Itulah dia, the power of kepepet... Anda kena mengetahui saat-saat terdesak sesebuah agensi untuk anda mendapatkan sebutharga.

Wassalam.

*Petikan daripada buku Rahsia Sebutharga.

18/08/2017

3 Fasa Kehidupan

Tiga fasa yang melucukan dalam kehidupan.

1. Di umur Remaja
Kamu miliki masa + tenaga
Tapi kamu tidak mempunyai harta.

2. Ketika fasa bekerja
Kamu miliki harta + tenaga
Tapi kamu tidak mempunyai masa.

3. Ketika fasa usia warga emas
Kamu miliki harta + masa
Tapi kamu tidak mempunyai tenaga

Inilah kehidupan...
Ketika dianugerahkan sesuatu kepada kamu
Diambil sesuatu yang lain dari kamu

Kite selalu percaya kehidupan orang lain lebih baik daripada kita
Orang lain pula percaya kehidupan kita lebih baik daripada mereka...
Semua itu terjadi kerana kita kehilangan sesuatu yangg penting dalam kehidupan kita dan ia adalah :

(Qanaah : Merasa Cukup)

Jika kita ingin tahu kedudukan kita di sisi ALLAH,
Perhatikanlah kedudukan ALLAH dlm hati kita..

Yg hidup dikampung berasa nak ke bandar, yg dibandar pula ingin pulang ke kampung...

Bila hujan, kita tanya bila laaa nak kemarau... Di musim kemarau kita tanya bila la hujan nak turun..

Bila duduk di rumah, rasa nak keluar, bila keluar  pula rasa ingin  pulang ke rumah...

Waktu sunyi kita nak kepada org ramai, bila ramai org pula jadi serabut perut,  berasa nak kepada kesunyian...

Ketika bujang ngeluh nak nikah, bila nikah nak nikah satu lagi.. ..Hehehe..

Setelah berkeluarga ngeluh belum dpt anak. Bila ada anak, ngeluh pula perbelanjaan hidup....

Ternyata, sesuatu nampak indah kerana belum kita miliki.. Bila telah dimiliki lain pula jadinya..

Bilakah kebahagiaan akan diperolehi kalau kita sentiasa memikirkan apa yang belum ada, tapi mengabaikan apa yang sudah kita miliki..

Jadilah peribadi yang selalu bersyukur dengan rahmat dan nikmat yang sudah kita miliki..

Mungkinkah selembar daun yang kecil dapat menutup bumi yang luas ini...

Sedangkan menutup telapak tangan sahaja pun sudah begitu sukar..

Tapi, kalau daun kecil ini melekat di mata kita, maka tertutuplah bumi dengan daun..

Begitu juga bila hati ditutupi fikiran buruk sekecil manapun, maka kita akan melihat keburukan dimana-mana, bumi ini sekalipun akan nampak buruk..

Jadi, janganlah menutup mata kita, walaupun hanya dengan daun yang kecil.

Janganlah menutup hati kita dengan sebuah fikiran buruk, walaupun cuma seujung kuku.

Syukuri apa yang sudah kita miliki, sebagai modal untuk memuliakan-Nya.

Kerana hidup adalah, waktu yang dipinjamkan dan amanah yang dipertanggungjawabkan..

Bersyukurlah atas nafas yang masih kita miliki..
Bersyukur atas keluarga yang kita miliki..

Bersyukur atas pekerjaan yang kita miliki..

Bersyukur atas kesihatan yang kita miliki..

Bersyukur atas rahmat dan nikmat yang kita miliki..

Bersyukur dan sentiasa bersyukur di dalam segala perkara..

Jauhilah sifat sombong dgn apa yg kita miliki ..

Ianya bukan milik kita, ianya milik Allah yg Maha Esa... Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah...

Terima kasih ya Allah, terima kasih ya Allah, terima kasih ya Allah....

12/08/2017

Melayu Takut Berniaga

Salam.

Takut Berniaga

Ada orang yang hidupnya susah. Dah tahu susah tapi tak berusaha untuk perbaiki hidup dan redha dengan kesusahan yang dilalui.

Katanya Allah dah tentukan untuk dia lahir dlm keadaan susah, hidup susah & mati dlm keadaan susah. Dah tertulis di Luh Mahfuz.

Soalannya, "Bila dia g tengok?"

Memang saya percaya Qada dan Qadar.

Tapi jangan pula salahkan Qada dan Qadar kalau kita susah.

Jangan salahkan Tuhan sbb kita hidup susah di atas 'kedegilan' kita utk berubah & baiki hidup

Kalau kita tak berusaha untuk ubah hidup.

Kalau kita tak berputus asa untuk berusaha.

Allah pun ada sifat ihsan untuk memberi sbb Allah Maha Kaya.

Kalau diri sendiri tak nak berubah. Janganlah menyalahkan tuhan pula.

Kehidupan kita adalah pilihan kita.

Kita pilih nak senang. Kita pilih nak susah. Sebab apa yang kita buat hari ini adalah pilihan hidup kita beberapa tahun lepas.

Kehidupan kita 2 ke 3 tahun depan bergantung pilihan kita buat hari ini.

Jangan berhenti berusaha. Jangan berputus asa. Kita hanya mampu berusaha, Allah jua yang beri.

Moga2 usaha keras kita ini menjadi asbab Allah beri sesuatu yang kita nak.

Letakkan keyakinan kepada Allah. Buat yang terbaik dalam hidup kita.

InsyaAllah semua yang kita impikan akan menjadi kenyataan.

Hidup akan berubah bila kita mahu mengubahnya dan nekad nak berubah!

Jom Ubah Diri Kita Dulu Agar Hidup Kita Berubah

*Copy wasap grup al-manna ameer

Wassalam

05/08/2017

Bagaimana Anda Tertipu Dengan Skim Cepat Kaya

*Penipuan skim cepat kaya.*

Contoh bgaimana kita tertipu dengan skim cepat kaya..ilmu ini perlu kita tahu..agar ianya tidak berlaku untuk kedua kalinya atau terjebak dengan para suspek penipuan mana-mana skim cepat kaya...

1. Saya mempunyai modal cash sebanyak RM100,000. Saya buka satu syarikat/skim yang ada tawar 3 pakej pelaburan kepada orang ramai:
A. Gold - RM400
B. Platinium - RM4,000
C. Diamond - RM40,000
2. Untuk early stage bukan mudah untuk menarik pelabur, stage pertama adalah strategy untuk menjadi 'trusted'. Pada permulaan ramai orang ragu-ragu dan takut ditipu tapi nak tahu. Kebanyakan orang ramai yang suka mencuba akan letakkan pakej yang paling minima iaitu Gold - RM400. Pakej Gold ini dijanjikan akan dibayar RM100 sebulan selama 3 bulan, dan pelaburan ini akan matang pada bulan ke-4, dan mereka mempunyai pilihan untuk mendapat RM800 (keuntungan) dan pakej akan segera ditamatkan. Contohnya 1000 orang masuk, total collection yang saya dapat adalah sebanyak RM400,000. Duit ini cukup digunakan untuk membayar habuan bulanan pelabur selama 4 bulan. Duit modal Saya RM100,000 digunakan untuk membayar sebahagian kecil mereka yang stop pada bulan ke 4. Kalau 100 orang stop saya kena keluar RM800 x 100 = RM80,000. Apa ada hal keluar sikit modal saya, janji saya dapatkan trusted mereka. Tengok nanti bagaimana saya ‘makan' duit mereka balik.
3. Psikologi emosi dimainkan waktu ini dimana pelabur akan menjadi tamak sebab dengan hanya menunggu lagi 5 bulan mereka akan mendapat RM3600 disamping RM100 bulanan. Kebanyakan mereka tidak akan stop pada bulan ke 4 tersebut kerana mereka menanti habuan yang lebih lumayan di hadapan. Maka mereka mengambil pilihan teruskan habuan bulanan RM100.
4. Pada bulan keempat tersebut pelabur-pelabur sudah termakan 'trusted' dengan dana tersebut disamping sebahagian kecil yang stop dan dapat RM800 tersebut menjadi bukti kononnya skim itu adalah sangat-sangat 'trusted'.
5. Waktu ini kepercayaan terhadap skim ini akan menebal. Maka berbondong-bondonglah diajak keluarga, rakan office, sahabat handai, orang kampung melabur bersama kerana taksub dengan keyakinan tersebut. Diajak joint venture, kumpul modal ramai-ramai dan melabur.
6. Make it short. Contoh 1000 orang tadi yang sangat yakin dan dipukau dengan 'Trusted Scheme' upgrade kepada pakej Diamond - RM40,000. Duit tu mungkin dari joint venture, kumpul duit orang, personal loan, jual harta, pinjam 'Along'. RM40,000 x 1000 = RM40,000,000.
7. Senangnya saya nak dapatkan RM40,000,000 (Rm40 juta!) dengan hanya membayar nilai lakonan 'Trusted'. Bila dah dapat duit, masa ni saya dah boleh istihar macam-macam kepada pelabur-pelabur saya. Paling senang kena rompak, kena tipu atau pecah amanah (tuduh jer sesiapa dalam syarikat dan jadikan kambing hitam). Dan saya tak mampu pulangkan modal pelaburan tersebut kepada pelabur pelabur. Untuk meredakan amarah pelabur saya, saya minta tempoh 6 bulan untuk selesaikan & recovery, cukup 6 bulan Saya minta extent Lagi 6 bulan. Lama-lama mereka putus harap dan pasrah duit mereka telah hangus (disini saya akan mainkan sentimen agama sikit seperti rezeki itu Allah yang tentukan). Mereka akan lupa hari demi hari.
Jika anda rasa penulisan ini memberi kesedaran dan manfaat kepada anda, haruslah di “kongsikan” bersama orang lain agar ianya tersebar luas dan dapat manfaat bersama.

*Senarai Skim cepat kaya*

*SUDAH HANGUS*

Swisscash
Geneva Gold
Azxpro
Gwgfx
MMM
MGCfx/MGCare
WadiahTrading
Rainbowfx
WCP
Tawund
*Highway Group*
YSLM
SolarBond
Islamic Fund
NexusFX
Moores Capital
Double Fast Track
Kazanah Melayu
CPO Trading
Tok Belagak
Utoken
Asia Business Machine bhd
azz marketing
Mastajak fx
Alfafa Banglo

*TENGAH HANGUS*

Kongsimakan ☕⬅
Komuniti Ikhlas
MonSpace
Bitkingdom
Bit Club Network
Pok Din Empire
MybcWorld
AuraSfx

* TENGAH MELETUP LETUP 2 Ramai Join* 

Zenith Gold
Mym1

*POTENSI HANGUS* 

VenusFX
FXUnited
JJ Poor to Rich
ARBA Network /CWC
ABN Network
Bio Niaga Abu Nur
iTijari
iBiz Star Network
AGRCarTrade
Shazamia Gold & Jewelry
Coince
Eurobits
IGOfx
T1FX
MCX Forex
THWGlobal
MYM Programme
PTM4U
Bookcoin
AGR car trade
arion xm fx
gmj4u
Amazing7 society
Mface
MMC (mamacaptain)
Affiliate
Phytoscience
MGSB i-comey kosipitih

⚠Hati2 di luar sana yang gemar skim2 cepat kaya macam ini...

*skim ini tidak akan melabelkan program mereka sebagai " skim cepat kaya "
tapi menarik dgn cara
" habuan "

30/07/2017

Akan Sampai Suatu Masa

Assalam,

Terbaca dalam grup telegram. Mengenai satu hadis.

Rasulullah bersabda:

Akan datang suatu zaman atas manusia:

- Perut-perut mereka menjadi tuhan-tuhan mereka.

- Perempuan-perempuan mereka menjadi kiblat mereka.

- Dinar-dinar (wang) mereka menjadi agama mereka.

- Kehormatan mereka terletak pada kekayaan mereka.

Waktu itu, tidak tersisa dari iman kecuali namanya saja.

Tidak tersisa dari Islam kecuali ritual-ritualnya saja.

Tidak tersisa Al-Quran  kecuali sebatas kajiannya saja.

Masjid-masjid mereka makmur, akan tetapi hati mereka kosong dari petunjuk (hidayah).

Ulama-ulama mereka menjadi makhluk Allah yang paling buruk di permukaan bumi.

Kalau terjadi zaman seperti itu, Allah akan menyiksa mereka dan menimpakan kepada mereka empat perkara (azab):

1 - Kekejaman para pemerintah,
2 - Kekeringan pada masa,
3 - Kezaliman para pejabat,
4 - Ketidak-adilan para hakim.

Maka heranlah para sahabat mendengar penjelasan Rasulullah.

Mereka bertanya, "Wahai Rasul Allah, apakah mereka ini menyembah berhala ?"

Nabi SAW menjawab, "Ya ! Bagi mereka, setiap dirham (wang) menjadi berhala (dipertuhan/disembah)."

(Hadist Mutafaq'alaih)

Cuba kita perhatikan isi hadits tersebut, rasa-rasanya kita sudah boleh mulai merasakannya

Itulah kenapa, alangkah baiknya kita sentiasa menjaga niat untuk selalu berbuat baik dan mengharap redha-Nya

Sebagai pemilik bisnes, biasanya kita sering sibuk dengan aktiviti-aktiviti yang bertujuan untuk mengejar wang dan keuntungan

Padahal, wang bukanlah tujuan.

Ketika pun setiap harinya kita mencari nafkah, niatkan untuk  keluarga dan banyak orang.

Gunakan wang yang kita miliki untuk memperbanyak tabungan amal kebaikan di akhirat kelak, seperti bersedekah, zakat, infaq, dan wakaf

Banyak-banyak membantu orang. Banyak-banyak berbuat kebaikan. Banyak-banyak menyibukkan diri dengan aktivitas da'wah.

Berusaha semaksimun untuk meninggalkan jejak-jejak kebaikan di kehidupan, sebelum akhirnya kita di panggil pulang.

Jom kita saling mengingatkan. Berlumba-lumba dalam kebaikan...

Semoga bermanfaat
wassalam.

28/07/2017

Rahsia Sebutharga #18: Jangan Call, Datang

Assalam.

Jangan call, datang...kring! kring! ...aku angkat call.

Ada suara wanita...dihujung talian.."encik ke yang handle toner".

"Tak..yang handle staf saya".

"Okay nanti saya call semula".

Dunia pemasaran sudah berubah..agensi tidak akan berurusan dengan anda jika tidak kenal anda dan syarikat anda.

Untuk pertama kali jika ada ingin mendapat projek di sesebuah jabatan anda kena datang sendiri untuk berikan penerangan tentang servis dan syarikat anda.

Apa yang perlu anda buat adalah:-

1. Berjumpa dengan orang yang betul. Iaitu pegawai yang incharge mengenai servis yang syarikat anda sediakan.

2. Berikan profile syarikat dan kad bisnes anda.

3. Dapatkan kad bisnes, emel dan no telefon pegawai berkenaan. Untuk diimuatkan kedalam data bank syarikat.

4. Lakukan follow up dan update pegawai berkenaan sekiranya syarikat mempunyai produk baru..update bermakna educate merekai. Jangan fikirkan apa yang mereka boleh berikan kepada mereka ..tetapi apa yang anda boleh berikan kepada mereka.

Perlu diingatkan anda perlulah kemas paling kurang jika tidak pakai blazer..pakaila tali leher..jangan pakai seluar jean..

Jika pakai blazer ..cuba anda pakai kemeja putih dengan tali leher merah.
Thorbaek!!!

Wassalam.

17/07/2017

Modal Bercakap #7 : Ingat Perkataan Mereka

Salam.

Ingat Perkataan Mereka

Ulangi kembali poin menarik yang pernah mereka ucapkan.

Hal ini menunjukkan pada mereka bahawa anda adalah pendengar yang baik dan teman yang menyenangkan.

“Saya masih ingat ketika anda mengatakan ……”.

“Dulu anda pernah kata tidak suka makanan sea food …”.

Wassalam

10/07/2017

Rahsia Sebutharga # 10 : Bank Data

Salam.

Seorang peniaga ulung pernah berkata...

"Jika dalam berniaga aku boleh kehilangan semuanya, dan hanya satu sahaja yang tinggal iaitu senarai nama pelanggan aku boleh bangkit semula"

Huhuhu...anda nampak tak..betapa pentingnya senarai nama ..aka list building aka...bank data..

Apa yang perlu ada dalam bank data?

1. Senarai Pelanggan.
2. Senarai Projek.

Apakah maklumat yang pelanggan yang perlu disimpan.

1. Nama pelanggan.
2.Jabatan Pelanggan bekerja.
3. Alamat emel.
4. No. Telefon.

Lupa pulak no 5.

5. Jawatan Pelanggan.

Dan maklumat pelanggan di dalam bank data hendaklah sentiasa diupdate.

Maklumat projek pula hendaklah mengandungi.

1. Nama Projek.
2. Harga Projek.
3. Agensi projek
4. Tarikh projek

Tahukah anda tempoh maksimun seseorang penjawat awam bekerja di sesebuah agensi kerajaan adalah hanya selama 5 tahun..kalo yang masih stay walaupun dah lebih 5 tahun..dikira bonus la..lebih-lebih lagi untuk pegawai yang berurusan di bahagian perolehan untuk sesuatu projek.

Apakah kepentingan Bank Data kepada anda.

Pertamanya anda senang untuk membuat pemasaran produk anda...menjual sesuatu produk adalah lebih senang kepada pembeli yang sedia ada.

Wassalam.
* Petikan daripada buku Rahsia Sebutharga .

09/07/2017

Rahsia Sebutharga #9 : Product Update

Salam,

Tahukah anda ...seorang penjawat awam perlu berkursus sekurang- kurangnya 7 hari dalam setahun.

Cuma sejak kebelakangan ini..syarat tersebut dilonggarkan berikutan kekurangan bajet oleh kerajaan..anda percaya ke? Kerajaan kekurangan bajet...jangan percaya sangat...bajet dipegang oleh orang politik...mereka yang menentukan sesuatu peruntukan..jika anda perasan..sekiranya dalam masa terdekat atau pada tahun tersebut dijangka akan diadakan Pilihanraya Umum..pasti terdapat kekurangan bajet...hehehe..sendiri faham okay.

Berbalik kepada rahsia nombor sembilan iaitu produk update.

Anda perlu tahu..kebanyakkan penjawat awam amat sibuk dalam kerja seharian dan kekurangan pekerja di jabatan menyebabkan kekangan untuk mempelajari ilmu baru ..yang sentiasa berubah-ubah.

Terutamanya dalam bidang teknologi maklumat..

Oleh yang demikian cara terbaik untuk menjalin jaringan adalah dengan membuat produk update.

Apa-apa produk pun anda boleh buat untuk produk update..yang penting anda pakar dan membaca semua manual berkenaan produk yang akan didemotrasikan.

Yang lebih penting adalah back end sale ..atau menambahkan jaringan kenalan untuk dimasukkan ke dalam bank data anda..sila baca mengenai bank data untuk rahsia seterusnya.

Wassalam.

* Petikan daripada buku Rahsia Sebutharga.

07/07/2017

Fahami Bisnesmu : Untuk Bisa Hidup

Salam.

Sesuatu itu bermula dengan niat..daripada niat baru jadi action...daripada action baru dapat result.

Untuk bangunkan bisnes anda perlu ada niat.

Jika dengan bisnes dapat dekatkan anda dengan Allah...percayalah anda berada didalam bisnes yang betul.

Jika dengan bisnes ianya menjauhkan anda daripada Allah..tinggalkan saja bisnesmu.

Pastikan niat bisnes anda adalah ingin memberi manfaat kepada orang lain..baharulah duit akan masyuk dengan sendirinya..ramai yang tidak faham prinsip ini..ramai yang berniat untuk kaya..untuk mempunyai wang dan harta benda yang banyak.

Ingat langkah pertama untuk fahami bisnesmu adalah dengan berniat..betulkan niat anda..Insya Allah anda akan dibantu olehNya.

Wassalam.

6.49 pagi
Hulu Langat.

06/07/2017

Rahsia Sebutharga #8: Date Trigger

Salam.

Kisahnya seorang vendor datang ke sebuah jabatan kerajaan. Seorang vendor perempuan umur dalam linkungan awal 40 an.

Vendor : Salam, saya datang nak register company untuk jabatan encik.

Client : Oooo.. Kalo untuk register company puan boleh ke bahagian kewangan atau bahagian stor. Syarikat puan dalam bisnes apa ye?

Vendor: Syarikat kami menawarkan perkhidmatan sewaan mesin fotokopi.

Client : Untuk sewaan fotokopi puan kena berjumpa dengan unit IT. Tapi kontrak sewaan yang sekarang baharu sahaja diperbaharui..dan akan tamat pada Disember 2020.

Vendor : Berapa unit mesin fotokopi yang disewa?..mungkin untuk sewaan yang akan datang syarikat saya boleh ambil bahagian.

Client: Dalam 7 unit..dan saya rasa elok puan call dalam tempoh 3 bulan sebelum kontrak tamat. Sebab pada masa tu..jabatan mungkin sedang sediakan sebutharga yang baru..dan mereka akan hubungi puan untuk masuk dalam sebutharga yang akan dibuka.

Vendor : Maknanya dalam bulan september atau Oktober 2020 la ye.

Client : Macam tu la nampaknya..sebab buat masa sekarang memang tiada sebutharga yang akan dibuka. Kalo puan register sekarang pun tiada gunanya..baik telefon masa sebutharga nak dibuka. Lagi satu mungkin person incharge pun dah bertukar..nanti entah mana-mana dicampakkan profile syarikat puan.

Vendor : Boleh saya tau tarikh tepat kontrak akan tamat..nanti boleh saya follow up.

Client : erk!!!..hehehehe

Wassalam.

* Petikan daripada buku Rahsia Sebutharga.

30/06/2017

Rahsia Sebutharga # 5 : Ceritakan Manfaat

Salam,

Pada hakikatnya, orang lain TIDAK PERNAH membeli produk Anda.
Mereka membeli ‘sesuatu’ di balik produk tersebut.

Orang tidak pernah membeli shampu, mereka membeli khasiat dari shampu yang diberikan (meluruskan rambut, menghilangkan kelemumur, membuat harum, agar tidak kusut, menghilangkan dll).

Orang tidak pernah membeli kenderaan, mereka membeli fungsi dari kenderaan tersebut (kecepatannya, kemewahannya, bahan bakarnya yang jimat, fungsinya untuk keluarga, dll)

Teknik CERITAKAN MANFAAT menuntut Anda untuk menguasai Product Knowledge dan detail manfaat dari produk yang Anda ingin jual. Untuk ini anda perlu tau luar dan dalam mengenai produk dan bertanyakan kepada principal mengenai produk berkenaan..jika perlu bawa sekali wakil jualan produk berkenaan untuk demo ..sekiranya anda tidak yakin melakukan presentation.

Jangan sampai ketika calon pembeli Anda bertanya kepada Anda, Anda tidak tahu jawapannya.

Ceritakan terperinci manfaat yang terkandung dalam produk atau perkhidmatan anda tanpa merugikan Anda sendiri. Jelaskan kepada calon pembeli Anda, tonjolkan manfaatnya, bukan hanya cirinya.

Tolong praktis dahulu sebelum membuat persembahan slide..jika anda tidak ingin kelihatan bodoh dihadapan client anda..ingat praktis make perfect.

Wassalam

* Petikan Buku Rahsia Sebutharga

27/06/2017

Rahsia Sebutharga #1 : Harga Paling Murah

Salam.

Saya berkecimpung di dalam penilaian sebutharga dalam 11 tahun..bukan sahaja penilaian harga ..malahan penilaian tender yang berharga berjuta- juta.

Dalam menentukan pemenang di dalam setiap penyebutharga yang masuk bertanding..pola pemenang adalah sama..iaitu mereka menawarkan harga yang paling murah...walaupun mereka mempunyai keupayaan kewangan yang paling murah...keupayaan kewangan dinilai berdasarkan  3 bulan penyata kewangan yang terkini.

Bagaimana anda boleh menawarkan harga yang paling rendah antara penyebutharga yang masuk bertanding.

Rahsianya adalah anda perlu mencari pembekal atau pengeluar atau pengedar yang dapat memberikan harga yang termurah.

Bagaimana hendak mendapatkan sebutharga termurah?

Anda perlu mendapatkan sekurang-kurangnya 5 quotation..kalo dapat 3 quotation? ...ok la tu janji jangan kurang daripada 2. Susah tu bro.. nak dapat 5 quotation...caranya jangan guna orang tengah..pergi terus kepada pengilang atau pengeluar..noktah.

Pening ye..

Untuk mudahkan tanya client apa brand yang dipakai sekarang..senang untuk anda check harga dekat market..

Keduanya...jika client tidak ingin gunakan produk lama ...cuba tanya client apa produk yang dia cadang untuk guna dan selesa (user friendly) pakai.

Dan pastinya client tidak akan syorkan sesuatu produk yang spesifik.tapi mana tahukan nasib anda baik...hehehe..nak lagi gampang..mintak setiausaha anda yang tolong tanyakan...Terbaik la Gopal!!!

Wassalam.

* Petikan daripada buku Rahsia Sebutharga

Rahsia Sebutharga : Bagaimana Menetapkan Harga

Salam.

Vendor : Salam...bro berhenaan barang-barang yang ko nak, aku dah dapat harga daripada pengeluar...berapa harga aku nak letak dalam quotation ni bro.

Sifu : Bro, harga yang ko dapat tu.harga kilang atau harga pengedarkan? ...itu dikira harga market.

Vendor : A ah ...bro.

Sifu : Kalo ikutkan prinsip selling hargab yang terbaik mesti diakhiri dengan angka 5 atau 7..selalunya penjual letak angka 9. Contohnya RM 195 atau 197..tapi untuk harga satu-satu barang jela.

Vendor : Kalo sebutharga dalam jumlah yang besar macam mana bro?

Sifu : Untuk sebutharga dalam jumlah besar...pertamanya..ko kena betul2 yakin
itu adalah harga untuk barang yang ko nak order...takut pengedar silap bagi harga bagi produk yang lain.

Vendor : Oooooo...

Sifu : Kemudian harga pengedar tu...ko boleh naikkan sama ada 10% , 20% atau 30%...jangan sampai lebih daripada 50% .Bergantung kepada kepada kesukaran kerja yang akan dilakukan..samada dari segi manpower atau kos pengangkutan..yang tu adalah kos yang x dapat lihat..ko kena kira sekali.

Vendor : Okay, tq sifu.

Wassalam.

* Petikan daripada buku Rahsia Sebutharga.

Rahsia Sebutharga #2 : Cerita Orang

Salam.

Rahsia kedua ...selepas rahsia pertama memenangi sebutharga adalah cerita orang...di mana anda menerangkan kepada client mengenai testimoni atau jabatan lain yang pernah menggunakan produk atau perkhimatan anda.

Contohnya.

vendor : Tuan, produk yang kami tawarkan ini pernah digunakan oleh jabatan di bawah kementerian yang sama dengan jabatan tuan.  Setakat hari ini mereka tidak mempunyai aduan dengan produk yang digunakan. Tuan boleh lihat surat setuju terima jabatan berkenaan. Pihak tuan juga boleh bertanyakan pendapat mereka berkenaan dengan servis yang kami lakukan.

Pointnya :

Kebanyakkan jabatan lebih suka jika dibandingkan dengan agensi yang berada dibawah kementerian yang sama. Kerana kelulusan untuk mendapatkan perolehan atau bajet adalah lebih besar...kerana pernah digunakan oleh jabatan lain..dan ternyata ianya amat berkesan..jika perlu dibentangkan kepada kementerian..mereka boleh membuat contoh dengan memetik kepada agensi yang pernah membuat perolehan berkenaan.

Wassalam.

* Petikan daripada buku Rahsia Sebutharga.

26/06/2017

Rahsia Sebutharga : The Power Of Three Quotation

Salam

Staf jabatan : Hello, bro ...mintak tolong boleh... Mintak bagi lagi 2 quotation. Bos aku nak mintak buat perbandingan harga.

Vendor : harga bawah 10 ribu xkan nak kena bagi 2 quotation lagi kot..xpe, ko punyer hal aku setlekan ,nanti aku contact dua lagi kompeni untuk buat quotation tu.

Staf jabatan : Nak buat macam mana bro..dah polisi jabatan macam tu. Aku boleh je nak carikan 2 quotation tu..takut nanti diaorang bagi harga lagi murah daripada quotation yang ko bagi tu..jadi nak senang ..aku mintak tolong ko je la yang carikan.

Vendor : Orait bro..petang nanti aku emelkan.

Staf jabatan : Make sure, harga lebih tinggi daripada quotation kompeni ko bro...aku pun dah survey market..memang harga dalam sekitar yang ko bagi.

Vendor : Okay bro..Selamat Hari Raya.

*Petikan buku Rahsia Sebutharga.

Wassalam.

25/06/2017

Rahsia Sebutharga : Networking

Salam,

Terlebih dahulu saya mengucapkan selamat Hari Raya Aidil Fitri.

Korang pernah makan dekat bonda x? Restoran bonda yang terletak di taman dagang ampang.

Kalo belum, korang kena try ..tomyam dia terbaik..pasti meletop...kalo aku nak pekena tomyam yang terbaik aku pasti pergi tempat ni.

Selasa lepas salah sorang member aku ajak aku buka pose dekat situ.

Katanya hari last dia dekat KL sebab dah nak balik kampung di Kelantan.sambut raya kat sana.

Kawan aku ni dari dulu aku respek cara dia buat bisnes.

Tetapi akhir-akhir ni..dia mengadu dekat aku yang bisnes saban tahun makin kurang..mungkin kerajaan sedang buat penjimatan...x banyak sebutharga yang dia dapat atau menang.

Kalo dulu sebulan boleh dapat 4 ke 5 sebutharga..sekarang 1 sebutharga dalam sebulan..balik modal je katanya.

Katanya lagi..networking yang dia bentuk lama dulu kian menghilang aka pupus...sebab ramai kenalan yang sudah bersara..dan silap dia kerana mengharapkan kenalan yang lama ..tanpa mencari networking pelapis..seperti yang dinasihatkan oleh kawannya.

Menyedari hal yang demikian..kini beliau berusaha semula untuk membentuk network yang baru.

Tip yang beliau guna dalam membentuk networking adalah berkawan dengan ikhlas tanpa mengharapkan apa-apa balasan mau pun anugerah.

Bila orang dah percaya dengan kita automatik projek akan datang..yang penting "berkawan"..katanya.

Berbeza dengan usahawan lain yang hanya berhubungan sekadar untuk mendapatkan sebutharga. Selepas dapat dan setelah selesai melakukan kerja..dapat bayaran kemudian hilang.

Mencari pelanggan yang baru adalah sukar berbanding berurusan dengan pelanggan yang sedia ada..wujudkan database pelanggan anda. Pastikan pelanggan sentiasa mengetahui kewujudan atau aktiviti bisnes yang anda lakukan.

Wassalam.

08/05/2017

PBKL 2017 : Kenapa Aku Tak Pergi?

Salam.

Pesta buku Kuala Lumpur telah abis berlangsung.

Tahun ni aku keberatan untuk ke sana.
Tetiba tidak bersemangat untuk menghadiri pesta yang memang aku tunggu-tunggu setiap tahun.

Kenapa?Adakah sebab minat aku dalam pembacaan makin pudar.

Tidak mungkin pudar..aku pernah dilempang guru disiplin sebab curi buku masa di sekolah rendah..dan niat baik untuk pulangkan semula tidak kesampaian..terkantoi dalam cubaan untuk memulangkan semula buku berkenaan.

Aku tidak hadir PBKL 2017 ..disebabkan aku sedar ..aku sudah tidak mampu memghabiskan satu-satu buku dalam masa yang singkat. Banyak buku yang sudah aku beli..hanya sempat aku baca di pertengahan jalan..dengan kata lain buku yang aku ada masih belum sempat dibaca.

Keduanya...setakat ini tiada buku2 yang membuatkan aku teruja untuk memilikinya..kebanyakan penulis kegemaran aku sudah hilang bisa dalam penulisan...hanya kitar semula idea lama.

Mungkin aku akan datang untuk PBKL tahun depan..

Bagaimana dengan SBB 2017..yang akan diadakan di Matic pada 13.5.17 ..adakah aku akan datang?.. Program Sepetang Bersama Blogger antara acara yang aku tunggu2 untuk hadir...yang ni pun aku tengah fikir.

Wassalam.

09/04/2017

Hamka : Terlena

Puisi Al Marhum Prof Hamka

TERLENA

Waktu berlalu begitu pantas menipu kita yang terlena

Belum sempat berzikir di waktu pagi, hari sudah menjelang siang, Belum sempat bersedekah pagi, matahari sudah meninggi.

Niat pukul 9.00 pagi hendak solat Dhuha, tiba-tiba azan Zuhur sudah terdengar..

Teringin setiap pagi membaca 1 juzuk Al-Quran, menambah hafalan satu hari satu ayat, itu pun tidak dilakukan.

Rancangan untuk tidak akan melewatkan malam kecuali dengan tahajjud dan witir, walau pun hanya 3 rakaat, semua tinggal angan-angan.

Beginikah berterusannya nasib hidup menghabiskan umur? Berseronok dengan usia?

Lalu tiba-tiba menjelmalah usia di angka 30, sebentar kemudian 40, tidak lama terasa menjadi 50 dan kemudian orang mula memanggil kita dengan panggilan "Tok Wan, Atok...Nek" menandakan kita sudah tua.

Lalu sambil menunggu Sakaratul Maut tiba, diperlihatkan catatan amal yang kita pernah buat....

Astaghfirullah, ternyata tidak seberapa sedekah dan infak cuma sekadarnya, mengajarkan ilmu tidak pernah ada, silaturrahim tidak pernah buat.

Justeru, apakah roh ini tidak akan melolong, meraung, menjerit menahan kesakitan di saat berpisah daripada tubuh ketika Sakaratul Maut?

Tambahkan usiaku ya Allah, aku memerlukan waktu untuk beramal sebelum Kau akhiri ajalku.

Belum cukupkah kita menyia-nyiakan waktu selama 30, 40, 50 atau 60 tahun?

Perlu berapa tahun lagikah untuk mengulang pagi, siang, petang dan malam, perlu berapa minggu, bulan, dan tahun lagi agar kita BERSEDIA untuk mati?

Kita tidak pernah merasa kehilangan waktu dan kesempatan untuk menghasilkan pahala, maka 1000 tahun pun tidak akan pernah cukup bagi orang-orang yang terlena.

Pak Hamka.
(Pujangga Nusantara)
Hudzaifah Abu

30/03/2017

Perjalanan Terjauh Dan Terberat

Salam.
*Tahukah Kamu Duhai Kaum Lelaki...*

*Perjalanan Terjauh Dan Terberat Bagi Seorang Lelaki Adalah Perjalanan Ke Masjid.*

*Sebab Ramai Orang Kaya Tidak Sanggup Mengerjakannya.*

*Jangankan Sehari Lima Waktu. Bahkan Ramai Pula Yang Seminggu Sekalipun Terlupa.Tidak Kurang Pula Yang Seumur Hidup Tidak Pernah Singgah Ke Sana.*

*Perjalanan Terjauh Dan Terberat Adalah Perjalanan Ke Masjid.*

*Kerana Orang Cerdik Dan Pandai Pun, Sering Tidak Mampu Menemukannya.*

*Walaupun Mereka Mampu Mencari Ilmu Hingga Ke Universiti Di Eropah. Ataupun  Amerika.*
*Mudah Melangkahkan Kaki Ke Jepun, Australia Dan Korea.Dengan Semangat Yang Membara.*

*Namun Ke Masjid Tetap Saja Perjalanan Yang Tidak Mampu Mereka Tempuh...Walau Telah Bergelar PHD.._*

*Perjalanan Terjauh Dan Terberat Adalah Perjalanan Ke Masjid.*

*Kerana Para Pemuda Kuat Dan Bertubuh Sihat Yang Mampu Menakluki Puncak Gunung Berapi.. Pun Sering Mengeluh Ketika Di Ajak Ke Masjid.. Alasan Mereka Pun Bermacam².. Ada Yang Berkata Sebentar Lagi.. Ada Yang Beralasan Tidak Selesa DiCop Alim..*

*Perjalanan Terjauh Dan Terberat Adalah*
*Perjalanan Ke Masjid..*
*Hatta*
*Ahli Sukan Yang Kuat*
*Terkenal Dengan Ketangkasan*
*Terkenal Dengan Kehebatan*

*belum pasti*
*Gagah Mendaki*
*Tangga Masjid*

*Maka Berbahagialah Diri Mu Wahai Lelaki.. Bila Engkau Telah Terbiasa Melangkahkan Kaki Ke Masjid..*

*Kerana Sejauh Manapun Engkau Melangkahkan Kaki.. Tidak Ada Perjalanan Yang Paling mulia serta* *Membanggakan.. Selain Perjalanan Mu Ke Masjid..*

*Biar Aku Beritahu Rahsia Kepada Mu.. Hakikatnya Perjalanan Mu Ke Masjid Adalah Perjalanan Untuk Bertemu Rabb Mu..*

*Itulah Perjalanan Yang DiAjarkan Oleh Nabi Mu.. Serta Perjalanan Yang Akan Membezakan Mu Dengan Orang² Yang Lupa Akan Rabbnya..*

*Perjalanan Terjauh Dan Terberat Adalah Perjalanan Ke Masjid..*

*Maka Lakukanlah Walau...Engkau Terpaksa Merangkak Dalam Gelap Subuh*
*Demi Mengenal Rabb Mu..Nescaya* *kamulah*
*Insan2 yang BERUNTUNG*...
*AKHIRAT kelak...*

*Pesanan utk diri Sendiri, Ayah2, Suami2, Anak2 Lelaki, Adik & Abang Lelaki dan mereka2 bergelar Lelaki dan selagi ada kemampuan kudrat*

Wassalam.

28/03/2017

30 Tips Memperbaiki Hidup

Bagaimana untuk memperbaiki hidup anda.

1. Jangan bandingkan hidup anda dengan orang lain. Anda mungkin tidak tahu bagaimana perjalanan hidup mereka.

2. Jangan mempunyai pemikiran negatif terhadap benda yang kamu tidak boleh kawal. Sebaliknya, tumpukan tenaga anda terhadap benda yang positif yang anda miliki pada masa ini.

3. Jangan terlebih buat apa yang anda mampu. Cukuplah setakat yang anda mampu.

4. Jangan terlalu serius terhadap diri anda. Tiada siapa yang berbuat demikian.

5. Jangan bazirkan tenaga anda terhadap gossip.

6. Berfikir lebih jauh bila anda masih terjaga.

7. Iri hati adalah sia-sia. Kamu sudah mempunyai semua yang kamu perlukan.

8. Lupakan perkara yang sudah lepas. Jangan ungkit kesilapan pasangan anda di masa lampau. Ianya akan menghancurkan kegembiraan anda di masa kini.

9. Hidup ini terlalu singkat untuk membenci sesiapa. Hindarkan daripada membenci sesiapa.

10. Berdamailah dengan masa lalu kamu supaya ia tidak akan merosakkan masa sekarang kamu.

11. Tiada siapa yang mengawal kegembiraan kamu selain dari kamu sendiri.

12. Ketahuilah bahawa hidup ini ialah seperti sekolah dan kamu di sini untuk belajar. Masalah ialah salah satu dari kurikulum yang akan muncul dan pergi seperti kelas algebra, tetapi pengajarannya akan kamu pegang seumur hidup kamu.

13. Senyum dan tertawa selalu.

14. Kamu tidak perlu menang setiap pertengkaran. Setuju untuk tidak setuju.

15. Hubungi keluarga kamu selalu.

16. Beri sesuatu yang baik untuk orang lain setiap hari.

17. Maafkan orang lain.

18. Luangkan masa untuk orang yang berumur 70 tahun ke atas dan 6 tahun ke bawah.

19. Pandangan orang lain terhadap kamu bukan urusan kamu.

21. Pekerjaan kamu tidak akan menjaga kamu bila kamu sakit tetapi keluarga kamu akan menjaga kamu. Selalu berhubung.

22. Dahulukan Tuhan dalam segala yang kamu fikir, katakan dan buat.

23. Tuhan itu penyembuhan.

24. Buat perkara yang betul.

25. Bagaimana baik atau buruk pun situasi sekarang, ia akan berubah.

26. Bagaimanapun yang kamu rasa, bangun, salin pakaian dan pergi.

27. Yang terbaik akan datang kemudian.

28. Buang apa yang tidak berguna atau yang tidak menggembirakan.

29. Bila kamu terjaga di waktu pagi, bersyukur kepada Tuhan.

30. Kalau kamu kenal Tuhan kamu akan gembira selalu. Jadi, bergembiralah selalu.

Apabila kamu mengamalkan kesemua di atas, kongsikanlah pengetahuan ini dengan orang yang kamu sayangi, orang di sekolah kamu, orang yang kamu selalu bermain bersama, orang yang kamu kerja bersama, dan orang yang tinggal bersama kamu. Bukan sahaja ianya akan memperbaiki hidup anda, tetapi juga orang di sekeliling anda.

Menarik utk dikongsikn bersama...

26/03/2017

Wayang : Baby Boss

Salam.

Semalam aku sempat layang wayang dengan anak2.

Hajat hati nak layan citer Kong : Skull Island..namun tayangan untuk 9.45 malam dah penuh.

Next yang ada pukul 12 malam..pergh!! Lewat sangat...memandangkan baby naurah pun ada join jugak..so aku ambik la citer baby boss.. Sebelum tu ada juga terdetik nak layan citer Power Ranger.

Kalo Power Ranger...anak2 dengan aku boleh la layan..Humaira? Tido je la kot.

So hasil perbincangan dengan humaira..layan la baby boss pukul 11.00 malam..abis dalam 12.40 malam..

Citer memang kelakar..anak2 gelak ketawa..semua xtido layan movie sampai abis..insyirah pun layan jugak..walaupun xfaham bahasa inggeris..tapi disebabkan kartun baby tu kelakar..diaorang boleh tahan mata..sampai abis.

Citer ni..tak rugi kalo bawak anak2 tengok..balik umah pun masih bercerita.

Sangat berbaloi.

Wassalam.

Nota* tak sabar nak tengok movie tamil Bahubali : The Conclusion bulan depan..

19/03/2017

Belajar Tentang Ikhlas

IKHLAS

"Mari ku ajarkan kamu ilmu ikhlas," kata seorang guru kepada muridnya.

"Nanti saya ambilkan buku dan pen untuk menulis."

"Tak payah, bawa sahaja karung guni."

"Karung guni?" soal anak muridnya seperti tidak percaya.

"Mari kita ke pasar!"

Dalam perjalanan ke pasar mereka berdua melalui jalan yang berbatu-batu.

"Kutip batu-batu yang besar dan masukkan ke dalam guni yang kau bawa itu,"
kata guru itu memberi arahan.

Tanpa banyak soal,anak muridnya memasukkan batu-batu besar yang mereka temui
di sepanjang jalan.

"Cukup?" tanya anak muridnya.

"Belum. Isi sampai penuh karung guni itu."

Sampai di pasar, mereka berdua tidak membeli apa-apa. Berlegar-legar,
melihat-lihat dah kemudiannya mula beredar keluar.

"Tuan Guru, kita tidak beli apa-apa?"

"Tidak. Bukankah karung gunimu telah penuh?"

"Ya,ya..."kata si murid, agak kelelahan.

"Banyak beli barang," tegur seorang kenalan apabila melihat mereka dengan guni
yang kelihatan berat itu.

"Wah, tentu mereka berdua ini orang kaya! Banyak sungguh barang yang mereka beli,"
kata seseorang yang lain.

"Agaknya, mereka hendak buat kenduri besar kot,"kata yang lain pula.

Sebaik kembali ke tempat tinggal mereka, si murid meletakkan guni yang berisi
batu-batu tadi.
"Oh, letih sungguh.. apa yang kita nak buat dengan batu-batu Tuan Guru?"

"Tak buat apa-apa"

"Eh, kalau begitu letih sahajalah saya,"Balas anak murid.

"Letih memang letih, tapi kamu dah belajar tentang ikhlas."

"Ikhlas?"si murid kehairanan.

"Kamu dah belajar apa akibatnya jika tidak ikhlas dalam beramal,"

"Dengan memikul batu-batu ini?"

"Ya. Batu-batu itu umpama amalan yang riyak. Tidak ikhlas. Orang memujinya
seperti orang-orang dipasar tadi memuji banyaknya barang yang kamu beli.
Tapi, kamu sendiri tahu itu bukan barang makanan atau keperluan, tetapi
hanya batu-batu."

"Amal yang tidak ikhlas umpama batu-batu ini?"

"Ya. hanya berat sahaja yang ditanggung. Dipuji orang, tetapi tidak
ada nilai nya di sisi ALLAH. Yang kamu dapat, Hanya penat."

"Ya, sekarang saya faham apa akibat jika beramal tetapi tidak ikhlas!"
Ujar si murid.

PENGAJARAN : Ramai manusia tertipu dalam beramal kerana mengharapkan pujian.
Padahal kata-kata pujian hakikatnya hanya menyebabkan diri terseksa kerana terpaksa
hidup dalam keadaan yang bermuka-muka.

Rugi benar orang yang tidak ikhlas,terseksa di dunia, terseksa di Akhirat

Jika anda IKHLAS membaca kisah ini , share lah kpd sahabat2 dgn IKHLAS . In shaa Allah dapat pahala dari ALLAH SWT .

Wassalam

13/03/2017

Cintai Allah Lebih Dari Segalanya

Surah At-Taubah, Verse 24: قُلْ إِن كَانَ آبَاؤُكُمْ وَأَبْنَاؤُكُمْ وَإِخْوَانُكُمْ وَأَزْوَاجُكُمْ وَعَشِيرَتُكُمْ وَأَمْوَالٌ اقْتَرَفْتُمُوهَا وَتِجَارَةٌ تَخْشَوْنَ كَسَادَهَا وَمَسَاكِنُ تَرْضَوْنَهَا أَحَبَّ إِلَيْكُم مِّنَ اللَّهِ وَرَسُولِهِ وَجِهَادٍ فِي سَبِيلِهِ فَتَرَبَّصُوا حَتَّىٰ يَأْتِيَ اللَّهُ بِأَمْرِهِ وَاللَّهُ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الْفَاسِقِينَ Katakanlah (wahai Muhammad): "Jika bapa-bapa kamu, dan anak-anak kamu, dan saudara-saudara kamu, dan isteri-isteri (atau suami-suami) kamu, dan kaum keluarga kamu, dan harta benda yang kamu usahakan, dan perniagaan yang kamu bimbang akan merosot, dan rumah-rumah tempat tinggal yang kamu sukai, - (jika semuanya itu) menjadi perkara-perkara yang kamu cintai lebih daripada Allah dan RasulNya dan (daripada) berjihad untuk ugamaNya, maka tunggulah sehingga Allah mendatangkan keputusanNya (azab seksaNya); kerana Allah tidak akan memberi petunjuk kepada orang-orang yang fasik (derhaka). (Melayu) via iQuran

12/03/2017

Selamat Hari Wanita 2017

Salam.

A Non Muslim came to an Aalim and asked: Why is it Not Permissible in Islam for a Woman to shake hands with a Man.

The Aalim said: Can you shake hands with the Queen

The Non Muslim said: Of course not, there are only certain people who can shake hands with the Queen.

The Aalim then replied: Our Women are Queens and Queens do not shake hands with strange men.

Then the Non Muslim asked another Question: Why do your women cover up their bodies.

The Aalim smiled and got two sweets, he opened the first one and kept the other one closed. He threw them both on the dusty floor and asked the Non Muslim: If I asked you to take one of the sweets from the floor,which one will you take.

The Non Muslim replied: The covered one of course.

The Aalim said: That's how we treat and see our women.

The Non Muslim then asked: Show me God if he exists.

The Aalim Replied: Look straight into the Sun.

Non muslim Replied: I Can't see, the Rays are hurting my eyes.

The Aalim Said: If you can't look at the Creation of God then how will you be able to Look at the Creator.

Lastly the Non Muslim invited the Aalim to his house and gave him some Grapes, the Aalim eat them, then the Non Muslim offered him a cup of wine, the Aalim refused, the Non Muslim asked him how come you Muslims are forbidden drink wine and yet you eat grapes, although the wine comes from grapes.

The Aalim Replied: Do you have a daughter
He said yes,

The Aalim asked him could you marry her

The Non Muslim said no, the Aalim said SubhanAllah, you marry her mother and can't marry her although she came from her too.

A must read please ....
Awsome message!...
feel proud to be a muslim,
treasure it and preserve the great gift of Imaan which Allah s.w.t has blessed you with.

Wassalam

05/03/2017

100 Sunnah Nabi Yang Boleh Diamalkan

Seratus Sunnah Nabi s.a.w Dalam Kehidupan

1-Tidur Dalam Keadaan Berwuduk
2- Baca surah Ikhlas, Al-Falak dan An-Nas Sebelum Tidur
3- Takbir dan Tasbih Ketika Tidur
4- Berdoa Ketika Terbangun Dari Tidur Waktu Malam
5-Doa ketika Bangun Daripada Tidur
6- Berkumur dan Menghisap Air Ke Dalam Hidung Dari Satu Cedukan Sebelah Tangan
7- Berwuduk Sebelum Mandi
8-Baca Doa Selepas Wuduk
9-Jimat Penggunaan Air
10- Selepas Wuduk Sembahyang Dua Rakaat
11-Menjawab Seruan Azan
12- Banyak Bersugi
13- Ke Masjid Awal
14- Pergi Ke Masjid Berjalan Kaki
15- Hadir Sembahyang Dengan Tenang
16- Doa Ketika Masuk Dan Keluar Masjid
17- Sembahyang Berhadang
18- Duduk Atas Dua Tumit Yang Didirikan Ketika Duduk Antara Dua Sujud
19-Duduk Atas Lantai Dengan Mendirikan Kaki Kanan Ketika Duduk Tahyat Akhir
20- Banyakkan Berdoa Setelah Tahyat Akhir Dan Sebelum Beri Salam
21- Melakukan Sembahyang Sunat Rawatib
22- Sembahyang Dhuha
23-Qiyamullail
24- Sembahyang Witir
25- Sembahyang Dengan Beralas Kaki
26- Sembahyang Di Masjid Quba’
27- Sembahyang Sunat Di Rumah
28-Sembahyang Istikharah
29-Duduk Di Tempat Sembahyang Selepas Sembahyang Subuh Hingga Terbit Matahari
30- Mandi Hari Jumaat
31- Hadir Awal Untuk Sembahyang Jummat
32- Mencari Masa Mustajab Doa Hari Jumaat
33- Pergi Dan Balik Sembahyang Raya Dengan Jalan Berbeza
34- Sembahyang Jenazah
35- Ziarah Kubur-kubur
36- Sahur (Puasa)
37- Segera Berbuka Puasa
38-Menghidupkan Ramadhan
39- Iktikaf Pada Bulan Ramadhan
40- Puasa Sunat Enam Hari Dalam Bulan Syawal
41- Puasa Tiga Hari Setiap Bulan
42- Puasa Hari Arafah
43- Puasa Hari Asyura
44- Pilih Seorang Ketua (Musafir)
45- Takbir Ketika Melalui Tempat Tinggi Dan Tasbih Ketika Menuruni Tempat Rendah
46- Doa Ketika Singgah Sesuatu Tempat
47- Terlebih Dahulu Ke Masjid Apabila Balik Dari Musafir
48- Doa Ketika Pakai Baju Baru
49- Mula Dengan Kaki Kanan Apabila Pakai Alas Kaki
50- Baca Bismillah Ketika Makan
51- Ucap Al-Hamdulillah selepas Makan
52- Minum Dalam Keadaan Duduk
53-Berkumur Dengan Susu
54- Tidak Mencela Makan
55- Makan Dengan Tiga Jari Tangan Dan Menjilat Jari Itu Apa Bila Selesai Makan
56- Minum Dan Berubat Dengan Air Zam-Zam
57- Sarapan Terlebih Dahulu Sebelum Pergi Sembahyang Raya Fitri
58- Banyak Membaca Al-Quran
59- Baca Al-Quran Dengan Suara Yang Bagus
60- Zikir Kepada Allah Setiap Ketika
61- Bertasbih
62- Mendoakan Orang Yang Bersin
63- Doa Untuk Pesakit
64- Meletak Tangan Pada Tempat Sakit Serta Doa
65-Berdoa Ketika Mendengar Ayam Berkokok
66-Berdoa Ketika Hujan Turun
67- Baca Zikir Ketika Masuk Rumah
68-Baca Zikir Dalam Majlis
69- Berdoa Ketika Hendak Masuk Tandas
70- Berdoa Ketika Angin Bertiup
71- Doa Untuk Muslimin Yang Tidak Bersama
72- Berdoa Ketika Mendapat Musibah
73- Menyebarkan Salam
74- Menuntut Ilmu
75- Meminta Izin sebelum Masuk Tiga Kali
76- Tahnik Mulut Anak Yang Baru Lahir
77- Akikahkan Anak
78- Singkap Sebahagian Badan Agar Kena Hujan
79- Melawat Pesakit
80- Senyum
81- Ziarah-Menziarahi Kerana Allah
82- Nyatakan Kecintaan Apabila Cinta Terhadap Seseorang
83- Tutup Mulut Apabila Menguap
84- Sangka Baik Terhadap Manusia
85-Membantu Keluarga Dalam Kerja Rumah
86- Sunnah Fitrah
87- Menjaga Anak Yatim
88- Menjauhi Marah
89- Menangis Kerana Takut Terhadap Allah
90-Bersedakah Jariah
91- Membina Masjid
92-Telorensi Ketika Berjualbeli
93- Menghilang Gangguan Jalan
94-Sedekah
95- Banyak Melakukan Amal Sholeh Pada 10 Zulhijjah
96- Membunuh Cicak
97- Larangan Mencerita Dari Semua Perkara Yang Didengari
98- Memberi Nafkah Keluarga
99- Lari-lari Anak Semasa Tawaf
100- Beramal Sholeh Berterusan Walaupun Sedikit
Antara 100 di atas.. cuba kira berapa yg kita amalkan secara istiqamah.. than boleh bg % KPI kita tahun ini..

02/03/2017

Tips Ampuh Tanggani Stres

Salam.

02.03.2017 (3 Jamadilakhir 1438H)
*Motivasi Pagi Ini:*

Pada slot Motivasi Pagi di radio IKIM.fm  jam 7.30 pagi hari Khamis ini, *Ustaz Muhadir bin Haji Joll* telah pun menyampaikan…

Seorg penceramah bertye soklan simple pd audience, “Bagaimana menangani *Stress?*” Stress di tpt keje, dlm kete, di rumah dgn kerenah anak2‍‍‍ dsb. Sambil memegang segelas air, penceramah tu bertye lg, “Agak2 berapa berat air ni?” Ada  yg jwb 100g, 200g & 500g.

“Sebenarnya bukan masalah berat air ini … tp berapa lama⏳ kamu memegangnya. Kalau sy pegang selama 1 minit .. mmg no problem. Tp, kalau sy pegang selama 1 jam⏰ … lengan sy akan sakit. Kalau 1 hari penuh .. sy akan masuk hospital..”

“Beratnya sama saja, tp jika kita bawa terus menerus … kita takkan mampu membawanya lg. *Solutionnya* : Letakkan gelas di tptnya, istirehat sekejap & sambung lg. Maksudnya, jika ada bebanan di tpt keje … jgn bawanya ke rumah. Seolah2 kita bawa tambahkan lg bebanan keja itu dgn beban di rumah.  Maka keadaan akan menjd lebih buruk. Apa yg patut dilakukan ialah stress  di tpt keje itu ditinggalkan sejenak utk kita tangani stress di rumah pula…

Yang penting adalah bagaimana *HATI❤* kita merasai kehidupan ini. Kalau *Hati* kita sudah *Tidak Positif➖* … maka *anggota lain* turut tidak Positif➖. Jgn dirisaukan apa yg org lain miliki. Nanti kita akan berasa *Kekurangan* dan  ia akan jd stress lg dlm diri kita.

Tidak ada kehidupan seseorg yg terlepas drp cubaan, obstacles & problems. Dunia ini adalah tpt utk menguji seseorg. Sbb itu Allah berfirman,

الَّذِي خَلَقَ الْمَوْتَ وَالْحَيَاةَ لِيَبْلُوَكُمْ أَيُّكُمْ أَحْسَنُ عَمَلًا ۚ
_“Yang menjadikan mati dan hidup, supaya Dia menguji kamu, siapa di antara kamu yang lebih baik amalnya.”_  *(Surah Al Mulk : ayat 2)*

Kita tidak boleh lari drp ujian2 kehidupan ini. Cuma bagaimana cara kita mengendalikannya. Mudah2an Allah akan berikan *jalan utk meringankan bebanan kehidupan* ini. Semuanya kita kembalikan semula kpd Allah swt …

Sengkian…

23/02/2017

Nasihat Seorang Tabib Cina

Salam.

Saya jumpa seorang pakar perubatan tradisi Cina dan selepas memberitahu pekerjaan saya, dia bagi kata2 nasihat...

"Lu mesti kuat exercise hali2 kayuh basikal, kawan tak ikut pun lu kayuh basikal solang2, lu ingat ha... Jangan minum teh di gerai2 apa lagi kopitiam atau haipeng. Jangan minum beer. Jangan minum alkohol, wine terutamanya. Minum banyak air suam.

Jangan bawa kereta pigi kelaja, bagus naik pengangkutan awam , naik basikal atau jalan kaki. Jangan makan di luar. Kurangkan makan di kedai Arab, kedai Mamak atau kedai busat-busat. Jangan makan kambing, daging dan makanan laut. Banyk mkn sayuran. Sekali2 diet lah. Kalau lu diet hari2 lagi bagut..."

Saya tertunduk... sambil bertanya balik tabib itu.."Bolekah saya tahu apa sebenarnya masalah saya?

Tabib menggeleng-geleng kepala sambil menjawab..

"Gaji lu kicik, maa...".

Cilaka lu apek

20/02/2017

Selamat Hari Lahir Insyirah Yang Ke3

Salam.

Orang kata x elok buat sambutan hari jadi.

Hari jadi aku pun..aku x suka nak sambut..tapi kalo orang dah sambut dan wish..aku terima je.

Satu lagi...kalo tiba hari jadi kita..lagi elok bagi hadiah dekat mak.

Sebab mak berjuang melahirkan kita pada hari berkenaan.

Weekend yang lalu humaira buat kek coklat untuk raikan ulang tahun Insyirah yang ketiga.

Wassalam.

Beg Daki Gunung

Salam.

Baru masuk bulan 2 persekolahan.

Dah 3 buah beg Miqdad dah koyak.

Aku agak sebab buku yang berat atau kondisi beg itu sendiri yang bermasalah.

Semalam dah xde beg lain lagi nak bagi miqdad pakai.

Ingat nak bagi kat dia beg brand tarbus yang aku selalu pakai buat pergi ofis.

Lastly aku bagi beg daki gunung...untuk dia bawak ke sekolah kafa integrasi.

Dia pun hepi...aku pun hepi..hehehe..

So lepas ni kena pergi cari beg galas yang jenis tahan lasak aka beg kain.

Wassalam.

18/02/2017

Keberkatan Membaca Al-Quran

MERAIH KEBERKATAN WAKTU DENGAN MEMBACA AL-QURAN

Seorang guru yang berpesan kepada anak muridnya :

"Jangan engkau tinggalkan membaca Al-Quran, semakin banyak engkau membacanya, engkau akan mendapati urusanmu akan bertambah mudah".

Lalu anak murid itu mengikut apa yang dinasihatkan oleh gurunya, pada permulaannya dia mampu membaca 3 juz Al-Quran sehari,

Lalu dari hari kehari, jumlah helaian yang mampu dibacanya bertambah, dan dia mendapati urusannya semakin dimudahkan oleh Allah,

Kemudian dia bertanya kepada gurunya "wahai guruku, aku mendapati jumlah helaian Al-Quran yang mampu aku baca semakin meningkat, sedangkan aku seorang yang sibuk dengan kerjaku"

Maka gurunya berkata "waktu seharianmu menjadi berkah, kerana banyaknya engkau membaca Al-Quran, engkau terasa seakan-akan mampu melakukan banyak urusanmu walaupun hanya waktu yang singkat.."

Subahanallah
Melalui kisah tadi sudah membuktikan bahawa, apabila kita membaca Al-Quran waktu kita menjadi lebih berkah.

Secara logiknya, bila kita membaca banyak helaian al-quran, ia akan mengambil masa yang lama bukan??

Mesti hanya sedikit waktu yang berbaki, sehingga kita hanya mampu melakukan hanya sedikit urusan lain, tetapi,

Semakin banyak al-Quran kita baca, kita akan mendapati semakin banyak pula urusan yang mampu kita lakukan.

Bukan kerana waktu 24 jam itu bertambah, tetapi kerana berkahnya waktu, dan kerana urusan kita dipermudahkan oleh Allah Sang Penjaga masa kita.

Rasulullah saw bersabda;
"Barangsiapa yang bangun di pagi hari, dan hanya dunia yang difikirkan olehnya, sehingga seolah-olah ia tidak melihat hak Allah keatas dirinya, maka Allah akan menanamkan 4 penyakit padanya;

1- Kebingungan yang tiada putusnya.

2- Kesibukan yang tidak ada hujungnya.

3- Keperluan yang tidak pernah merasa cukup.

4- Angan-angan yang tiada penghujungnya.

(HR MUSLIM)

15/02/2017

Rahsia Ketenangan Hati

Salam,

Surah Ar-Rad, Verse 28: الَّذِينَ آمَنُوا وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُم بِذِكْرِ اللَّهِ أَلَا بِذِكْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ "(Iaitu) orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikrullah". Ketahuilah dengan "zikrullah" itu, tenang tenteramlah hati manusia. (Melayu) via iQuran

Kadang-kadang kita gundah gulana tanpa punca.

Sedangkan formula untuk ketenangan telah dinukilkan dalam Al-Quran.

Wassalam.

03/02/2017

Buku : Rahsia Usahawan Tuisyen

Salam.

Hohoho....akhirnya...buku yang aku order dari minggu lepas tiba jugak kat meja aku arini.

Aku order dua buah buku daripada saudara Yusnizam..siap dapat autograf which is aku lupa nak mintak tapi penulis dah sign. .tq very much.

Harga yang aku dapat pun lebih murah daripada beli online dekat laman web mph. Kalo beli dekat mph online dalam RM 63.

Untuk dua buah buku iaitu Rahsia Usahawan Tuisyen dengan Bagaimana Menjadi Cikgu Tuisyen Berjaya.

Semua RM 58 ..kos penghantaran percuma aku agak begitu.

Boleh dapatkan di usahawantuisyen.com

Wassalam.

31/01/2017

Birthday ke 36

Salam.

Semalam aku menerima pelbagaib ucapan daripada famili, adik beradik  sanak saudara dan kawan-kawan.

Kebanyakan ucapan adalah semoga sihat , panjang umur dan murah rezeki.

Amin..

Dari wife aku x mengharapkan hadiah apa2...cukuplah sekadar memberikan kelahiran Naurah Nur Ameena...itu pun sudah lebih dari cukup.

Terima kasih kepada semua yang sudi wish di facebook dan juga wasap.

Begitu cepat waktu berlalu...

Wassalam.

22/01/2017

Zero Hutang : Bukan Mudah Tapi Tak Mustahil

Salam...

Buku bertajuk Zero Hutang, aku beli dekat kedai Popular di Ampang Point pada 3.12.2016.

Aku dah lama aim buku ni...alhamdulillah masa aku riki kedai ni..hanya sebuah buku je ada..memang rezeki aku..hehehe.

Weekend yang lalu aku berjaya khatam jugak buku ni dalam masa 2 ari..buku ni mengandungi 172 mukasurat..hasil tulisan saudara Mohd Zulkifli Shafie.

Kandungan buku memang mantap dan aku rasa wajib di miliki dan diletakkan dalam rak buku korang...kalo korang x baca pun xpe...anak korang boleh baca atau anak jiran sebelah boleh datang pinjam.

Boleh dikatakan mengandungi pendapat daripada pakar kewangan dan perniagaan dalam negara seperti Irfan Khari, Azizi Ali, Chef Li dan sedikit pandangan orang barat...serta pengalaman peribadi penulis.

Buku diterbitkan oleh Galeri Ilmu dan dijual dengan harga RM 15 ...? Apa!! RM 15 memang x masuk akal...aku rasa patut dijual dgn harga RM 27 ringgit ke atas.

Kesimpulannya...jika anda ingin bebas hutang dan menjadi kaya...patut baca buku ni.

Wassalam.

19/01/2017

Daftar Lewat Kelahiran Lebih 42 Hari Bukan 15 Ringgit

Salam.

Padah menanti jika anda daftar kelahiran anak lebih daripada 42 hari.

Dalam panduan pendaftaran hanya denda 15 ringgit dikenakan...semuanya bohong belaka.

Jika anda lewat daftar lebih daripada 42 anda perlu mendapatkan borang akuan berkanun yang perlu ditandatanggani oleh pesuruhjaya sumpah.

Walaupun anda telah membawa semua bukti kelahiran seperti surat pengesahan kelahiran daripada hospital swasta mahupun kerajaan serta buku antenatal, postnatal dan sebagainya.

Seterusnya anda perlu mengisi ruang gambar pasport untuk kesemua gambar famili anda.

Keseluruhan kos kalo dikira adalah.

A. Gambar pasport harga kedai. 1 orang anak adalah rm 13 ringgit.

B. Pesuruhjaya sumpah Rm 4 ringgit..jangan risau ofis pesuruhjaya sumpah ada dekat JPN hq jalan duta.

C. Gambar penuh 4R anak baru lahir . kalo gambar sendiri mintak tolong kedai print RM 3 ringgit. Kalo kedai yang ambik gambar pakai kamera DLSR dia ..satu gambar 10 ringgit.

D. Photostat dua salinan dalam RM 6 ringgit. Boleh photostat dalam ruang menunggu angka giliran JPN hq.fasiliti ini disediakan.

C. Gambar pasport ibu bapa untuk 2 orang RM 26 . untuk 4 keping seorang.kedai akan print 4 keping dia x ambik kalo kita cakap nak 2 keping je.sebab dah package.

D. Proses pendaftaran perlu bayar RM 10.

E. Proses pengambilan surat beranak yang dah siap RM 10.Tempoh siap lebih kurang satu bulan. Anda akan diberi no telefon untuk call jika ianya dah siap.

Huhuhu..boleh anda kira sendiri berapa banyak kos yang anda perlu bayar jika lewat daftar anak lebih daripada 42 hari.

Kesimpulannya daftarlah segera  kelahiran anak anda...dekat UTC yang berdekatan.

Wassalam.

13/01/2017

Malulah Nak Berniaga

"Malulah nak berniaga"

Sebut pasal berniaga, teringat kecil2 dulu mak saya jual macam2 nak menyara kami.almaklum ibu yang tak berapa tunggal... so manalah ada pendapatan tetap... kuih, nasi lemak, kerepek.. haa kitorang 7 beradik lah yang angkut sekali bwk gi skolah petang tu..cuma saya lah malu skit..tapi ikut jugaklah jual macam2... Ada darah meniaga kot dalam bdn ni..

Okey, bukan nak cerita sejarah lama.. tapi apa yang saya nak kongsikan disini adalah rasa malu nak berniaga... Tipulah kalau siapa2 yang nak berniaga takde rasa malu . Tak kisahlah apa jua jenis perniagaan pun..betul  tak? Saya pun pelik kenapa nak rasa malu sedangkan perniagaan adalah perkara yang penting dalam Islam..9/10 punca pendapatan datang dari berniaga. Model terbaik Nabi Kesayangan kita juga berniaga sejak umur 12tahun..Perniagaan menjadi satu terminologi yang sering disebut dalam al-Quran. Contoh ayat Al-Quran “Sesungguhnya orang yang selalu membaca kitab Allah dan tetap mendirikan solat serta mendermakan dari apa yang Kami kurniakan kepada mereka secara sembunyi atau secara terang-terangan, mereka mengharapkan sejenis perniagaan yang tidak akan rugi(35:29)”

“Wahai orang-orang yang beriman. Mahukah Aku tunjukkan sesuatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu dari azab seksa yang tidak terperi sakitnya? Yakni kamu beriman kepada Allah dan rasul-Nya, serta kamu berjuang membela dan menegakkan ugama Allah dengan harta benda dan diri kamu, yang demikian itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu hendak mengetahui (61:10-11)”

Kenapa Allah menyebut perniagaan dan bukan pekerjaan? Kerana perniagaan itu ialah sesuatu yang menguntungkan tapi boleh juga merugikan sekiranya tidak dijalankan dengan betul.

Saya ni bukanlah sempurna sangat dan memang takde sijil nak mengajar2 orang ni. Tapi apa yang saya ceritakan adalah berdasarkan pengalaman saya. Bercerita tentang rasa malu..kalau nak ikutkan memang pelik sebab berniaga tu baik... tapi hakikatnya takboleh nak lari dari rasa malu.. termasuklah saya sendiri.. Saya sendiri rasa malu ketika mula2 nak berniaga online dahulu.. Walhal online je pun.. bukan ada orang nampak muka saya... bukannya kene ketuk pintu rumah orang malam2 buta..... ya ampunn malu rasa macam kena menari tak pakai baju tengah jalan.. Malu rasa macam mintak sedekah..Malu rasa macam nak merompak... Malu fikir apa orang cakap.. kot tak cukup duit ke budak ni.. Agaknya kalau dulu2 mak saya fikir malu, rasanya kami adik bradik makan pasir jer la jwbnya.. tak pun makan rumput. hahhaha...

Memang saya ni pemalu, tanyalah ahli keluarga dan kawan2 rapat saya. Sebab tu bila saya berjaya dalam perniagaan melalui online ni.. kwn2 pelik..  Kalau saya tak lawan rasa malu saya dulu agaknya saya tak rasa kemanisan berniaga sekarang..sangatttt manisss..masyaAllah..Alhamdulillah atas kurniaan ini... Cabaran dan dugaan berniaga sangat kuat.. Kita kene tanya balik kenapa harus malu? lepas tu, tanya diri sendiri balik, kenapa kita kena berniaga? Suka2? Ikut2 orang?Nak cepat kaya? Kalau kita berniaga tanpa sebab yg jelas.. haa tu yang jadi MALU TAK BERTEMPAT.... Kita bukannya buat sesuatu yang haram. Kita hanya berkongsi.. berkongsi apa yang kita rasa, membimbing mereka yang memerlukan.. lepas tu dapatlah untung runcit dan bonus dari company.. dan pelbagai lagi kebaikan berniaga..priceless..

Sebab tu waktu baru2 nak start, saya lawan rasa malu,saya email semua orang beritahu apa yang saya jual. Saya tulis blog..impian saya sangat besarrrrr .. lebih besar dari rasa malu tu.. Sebab tu buat jer... (Ikutkan memang malu oooo nak  tulis blog dan nak update facebook.. maluuu.. dah ler gagal dlm bidang perubatan luar negara alih2 balik malaysia meniaga produk pulak.. maluu mattt tauuu.. hahaha) tapi sy ckp dgn diri saya.. "ala online sahaja.. orang bukan nampak pun aku.. aku ada produk yang bagus. jadi kenapa harus malu nak berkongsi .. aku dah rasa kelebihan produk ini.. kenapa nak sembunyi.. aku tak mintak atau paksa diorang beli.. Kalau nak beli aku tolong. Kalau taknak sudah... aku pun tak sakit hati"... Jadi kenapa harus malu?.. Patutnya malu kalau tak berusaha bersungguh2 untuk mengubah diri sendiri. Patutnya malu kalau tak ambil peluang belajar dan mengajar.

Kesimpulannya tanamlah dalam diri anda yang anda hanya berkongsi bukan menjual. (memangla berniaga kena menjual. dah nama pun meniaga.. mana ada berniaga tak menjual.. cuma kalau nak hapuskan rasa malu dan taknak fikir perkataan keramat 'menjual' ... maka tanamlah dalam diri anda.. yang anda hanya berkongsi.. sharing not selling...  berkongsi kerana ingin mengejar impian membantu yang tersayang...berkongsi kerana nak orang lain rasa apa yang anda rasa.... haa itu topik lain pulak.. tapi awal2 ni.. buang rasa malu tak bertempat tu...

Ingat yer bahawa perniagaan bukan sahaja melibatkan perkara jual beli barang fizikal. Malah ia juga melibatkan seluruh aspek kehidupan kita,mengubah diri menjadi lebih baik dan lebih kreatif (bersikap jujur, adil, toleransi,etc), membina ukhuwwah.... Haa, kalau tak berubah2, itulah yang patut malu.

Semoga bermanfaat ( amir getaharab.com)

01/01/2017

Selamat Tahun Baru 2017

Salam.

*Waktu berlalu begitu pantas* menipu kita yg terlena, belum sempat berzikir di waktu pagi, hari sudah menjelang siang, belum sempat bersedekah pagi, matahari sudah meninggi.

*Cadangnya* pukul 9.00 pagi hendak solat Duha, tiba-tiba azan Zuhur sudah terdengar, teringin setiap pagi membaca 1 juzuk Al-Quran, menambah hafalan satu hari satu ayat, itu pun tidak dilakukan.

*Komitmen* tidak akan melewatkan malam kecuali dgn tahajjud dan witir, walaupun hanya 3 rakaat, semua tinggal angan-angan.

Beginikah berterusannya nasib *hidup* menghabiskan umur? Berseronok dgn usia?

Lalu tiba-tiba menjelmalah *usia* di angka 30, sebentar kemudian 40, tidak lama terasa menjadi 50 dan kemudian orang mula memanggil kita dgn panggilan "Tuk Wan, Tuk Nek" menandakan kita sudah tua.

Lalu sambil *menunggu Sakaratul Maut* tiba, diperlihatkan catatan amal yg kita pernah buat?

Astaghfirullah, *ternyata tidak seberapa* sedekah dan infak cuma sekadarnya, mengajarkan ilmu tidak pernah ada, silaturrahim tidak pernah buat.

Justeru, apakah ruh ini tidak akan melolong, meraung, menjerit menahan kesakitan di saat berpisah drp tubuh ketika *Sakaratul Maut*?

Tambahkan usiaku ya Allah, aku *memerlukan waktu* utk beramal sebelum Kau akhiri ajalku.

Belum cukupkah kita *menyia-nyiakan* waktu selama 30, 40, 50 atau 60 tahun?

*Perlu berapa tahun* lagikah utk mengulang pagi, siang, petang dan malam, perlu berapa minggu, bulan, dan tahun lagi agar kita bersedia utk mati.

Kita tidak pernah merasa kehilangan waktu dan kesempatan utk menghasilkan pahala, maka 1000 tahun pun *tidak akan pernah cukup* bagi orang-orang yg terlena.

Selamat tahun baru 2017

Salam tulus ikhlas,

Peringatan

Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.
Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal dan sebarang kesalahan tatabahasa dan ejaan adalah disengajakan bagi menghasilkan karya yang santai serta mudah difahami.

Terima Kasih ..

Risi Yusoff