29/11/2017

Ketenangan Hakiki

Salam.

Aku terbaca dalam satu buku karangan Ustaz Iqbal kat popular Ampang Point.

Mula-mula rasa nak angkat tapi xjadi..sebab hasrat hati datang cuma nak beli komik boboiboy..dah janji dengan miqdad sebagai hadiah dapat no 5 pangkat mumtaz sek agama.

Aku terbelek halaman..mengenai seorang pemuda yang berjumpa dengan Saidina Ali.

Pemuda ini mengadu yang beliau mempunyai banyak masalah.

Kalo kita sekarang..contoh masalah yang biasa kita hadapi adalah 3 masalah utama.

1. Tidak berduit.
2. Masalah keluarga.
4. Masalah wanita/lelaki aka couple.
5. Masalah ditempat kerja.

Apa jawapan saidina Ali?

Jawapannya..

Masalah yang saudara hadapi sekarang boleh bawak mati tak?

Selepas mati adakah kita akan membawa segala masalah bersama kita.

Ye..tentu sekali tidak..masalah didunia hanya untuk dunia sahaja.

Kita lihat baru-baru di televisyen terdapat individu yang suicide sebab x tahan dengan masalah.

Jalan pintas adalah dengan membunuh diri.

Orang Islam pun ada yang membunuh diri kerana tidak tahan dengan masalah.

Masalah ekonomi je kot.

Kesimpulannya masalah yang anda hadapi hanya di dunia je..

Terdapat dunia yang lagi indah ...yang dikejar kebanyakan ilmuan agama.

Iaitu alam akhirat..kenikmatan yang kekal abadi.

Wassalam

0 comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Peringatan

Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.
Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal dan sebarang kesalahan tatabahasa dan ejaan adalah disengajakan bagi menghasilkan karya yang santai serta mudah difahami.

Terima Kasih ..

Risi Yusoff