Rahsia Ecover

Rahsia Ecover - rahsiaecover.blogspot.com.

Kontrak Perjanjian

Rahsia Kontrak Perjanjian - kontrakperjanjian.blogspot.com.

Minisite Dengan Blogspot

Minisite Dengan Blogspot - minisitedengan.blogspot.my.

Rahsia Sebutharga

Rahsia Sebutharga - RahsiaSebutharga.blogspot.com.

Rahsia Sifu Jualan

Rahsia Sifu Jualan - Tips Efektif Melariskan Jualan Tanpa Pening-Pening.

30/08/2018

Buku : Combo Pemasaran Roket

Salam.

Pergh!

Akhirnya sampai jugak semalam buku yang saya order dengan Najib Assadok.

Ni merupakan buku beliau yang pertama saya baca.

Buku yang diterbitkan sebelum ni..just lalu dekat rak kedai buku je.

Bukan x suka..tapi saiz buku yang out of the box sangat.

Tapi kali ni..saiz buku ikut normal biasa.

Buku yang diorder adalah combo..terdapat 3 buku..dengan harga rm 80.. mana nak dapat harga ni.

Tengah promosi merdeka..buku momentum bisnes saja dah rm 60 hinggit.

Hehehe.

So sekarang ni kena cari masa untuk baca..sebab dah boleh dikatakan terlalu busy...dengan jadual yang sedia ada.

Wassalam.

Pernah dengar kutukan dalam bisnes?

Salam.

Mari baca sekejap...

KFC tak pernah kutuk  McDonald's..
McDonald's tak pernah dengar mengata KFC..
Tapi keduanya menjadi antara syarikat yang terunggul di dunia..

Mercedes tidak pernah menghancurkan BMW. BMW tidak pernah memusnahkan Mercedes

Ferrari tak pernah kondem Lamborghini
Lamborghini juga tak pernah menjatuhkan Ferrari...

Kereta jenama ni semua menjadi kereta
yang terkenal di dunia

Kita tidak perlu memfitnah orang lain untuk menaik kan diri kita. Tak perlu memburukkan orang lain agar diri nak nampak bagus...

Kita tidak perlu meletakkan diri kita di tempat tinggi moral untuk mengkritik orang lain dari semasa ke semasa...

Menghormati lawan, menghormati rakan-rakan, dan saling membantu untuk mencapai satu sama lain.

Kecemerlangan kita tidak akan dikekalkan dengan cara menghancurkan
orang yang lain...

Kesempurnaan terhasil dari muafakat, bukan dengan mencari perbezaan.

C&P.

Wassalam

20/08/2018

Penangan Hantu Kak Limah

Salam.

Dengar kata kutipan hantu movie hantu kak limah dah cecah 20.5 juta bila saya dan anak2 layan movie ni dekat Taiping Sentral sempena hari raya haji dan cuti sekolah.

Tips nak lariskan filem dari zaman purbakala yang tak pernah gagal adalah dengan menggunakan pelakon-pelakon top dan mempunyai daya tarikan ke pawagam.

Dan filem ini menggunakan banyak pelakon-pelakon yang top ...termasuklah pok ya cong codei.

Zul Arifin sahaja pun dah membuatkan orang ramai datang ke pawagam.

Ditambah Erra Fazira, Jue Aziz, Mus May dan Dato Vida. Sememangnya pelaris filem.

Filem pulak dikategorikan sebagai seram komedi..anak2 pun boleh layan citer ni.

Tak mustahil kalo suratkhabat masih lagi..mengeluarkan artikel berkenaan kutipan filem ini..ianya akan lagi meletop.

Ditambah lagi dengan resepi pengarah..Mamat Khalid dengan taruhan resepi utama..iaitu buat filem apa yang penonton nak tengok..baharulah laku keras dan boleh jadi pengarah legenda beb.

Dan kata orang rumah...filem ni tak rugi tengok...yang paling terkesan adalah watak Khuda...hehehehe (bunyi kuda)

Wassalam.

16/08/2018

Buku : Rahsia Bisnes Dan Kekayaan Kaum Cina

Salam.

At last buku terkini tulisan mentor saya dalam bidang penulisan Razzi Armansur selamat sampai di tangan setelah dua hari menunggu.

Waktu menunggu adalah sesuatu yang mengujakan..tidak sama dengan membelinya di kedai buku-buku.

Untuk makluman kedai-kedai buku area KL sudah tidak lagi menjual buku ini.

Buku ni diorder melalui bookcafe.com.my ..laman web pts.

Harga total dalam RM 27.16 termasuk dengan penghantaran RM 6 menggunakan Zoom Delivery.

Walaupun cetakan pertama adalah pada tahun 2007 iaitu pada tahun lepas baru hari ini saya dapat baca.

Itu nasib baik dapat ..sebelum buku berkenaan pupus dalam pasaran. Di mana ianya tidak lagi dicetak.

Pts pernah menerbitkan semula buku-buku bestseller Razzi Armansur pada tahun 2007.

Kini buku-buku beliau tidak lagi berada di pasaran.

Dan saya bernasib baik kerana kang Razzi Armansur sudi memberikan beberapa buku untuk kajian.

Wassalam

12/08/2018

Ikhlas dalam berblog

Salam.

Nowaday,

Kebanyakkan blog milik yang dikatakan pakar...kerap membuat post berkaitan dengan program, seminar atau kelas perniagaan.

Mereka kini sudah kurang memberikan tips2 secara percuma mengenai pemasaran mahupun perniagaan.

Kenapa ini berlaku..

Pertamanya bukan mereka yang mengupdate blog tetapi staf yang digaji akan mengupdate blog pakar berkenaan.

Sudah semestinya apabila bisnes mereka berkembang..staf juga akan turut bertambah.

Kewangan syarikat juga perlu meningkat untuk membayar gaji pekerja dan kos overhead syarikat.

Oleh yang demikian..blog2 mereka akan dipenuhi dengan ajakan kepada para pembaca yang melawat blog berkenaan supaya menyertai program yang mereka adakan.

No programme no money, no money no salary.

Tidak salah untuk memuatkan iklan2 berkaitan dengan program atau seminar yang bakal diadakan.

Namun biarlah blog berkenaan di selang seli dengan tips percuma untuk para pelawat.

Saya diantara pembaca yang muak dengan iklan supaya menyertai program2 yang selalu dihantar melalui emel.

Wassalam.

31/07/2018

Buku : Varun Agarwal

Salam.

Akhirnya berjaya jugak saya habiskan buku " How I braved Anu Aunty And Co-Founded Million Dollar Company".

Buku ini menginspirasikan ramai pembaca untuk membuka bisnes sendiri.

Kisah varun agarwal berusia 22 tahun dan kawannya Rohn Malhotra membangunkan bisnes Alma Mater yang menjual produk merchandise seperti tshirt, hoodies dan cenderamata untuk sekolah di Bangalore dan dikembangkan ke seluruh india.

Pada mulanya saya tidak kenal siapa varun agarwal selepas tertonton salah satu speaker Tedx di youtube ..baharulah saya mencari info mengenai varun agarwal dan mendapat tahu beliau ada menulis buku yang diterbitkan oleh Rupa Publications antara penerbit buku terbesar di India.

Kandungan buku banyak berkisar kepada life anak muda..dengan kisah diaorang masuk kelab atau berparti..kemudian banyak perkataan yang mat salleh yang tidak perlu dimasukan kedalam buku.

Contohnya perkataan fu*k..

Banyak scene minum arak..mabuk dan sebagainya.

So saya berjaya habiskan jugak buku ni..walaupun mengambil masa beberapa hari.

Wassalam.

12/07/2018

BUAT LAH BISNES "X" DULU SEBELUM JUMPA BISNES "XX"

Salam.

Bagi saya, apa jua bisnes yang kita sedang buat sekarang, buat lah betul betul dulu.

Mungkin bisnes yang kita sedang buat sekarang tak 100% serasi & tak 100% passion kita namun buatlah yang terbaik dulu sebelum jumpa bisnes yang betul betul kita minat.

Nak jumpa bisnes yang betul betul kita minat, tak mudah, tambah tambah bila kita sendiri yang "kecelaruan identiti" tak tahu minat nak jual apa.

Waima bisnes depan mata yang kita nampak adalah dengan menjual sebatang pen sebab modalnya yang kecil, mudah nak dapat stock dan sebab sebab lain yang memudahkan kita untuk buat bisnes tu, buat jer dulu.

Memang lah kita tak minat 100% tapi paksa diri dulu dan anggap lah ianya sebagai proses untuk kenal maybank2u tu apa, IBG Instant Transfer bagai tu apa, tracking macam mana nak track, courier apa nak guna,

Lepas tu bila customer tanya macam mana nak reply professionally dan sebagainya, memang semua online seller kena rasa dulu sampaikan kita pun dah telinga tebal dan ibu jari tebal untuk reply balik dengan professional, tahan jer maki tu .

Sebab apa kena paksa diri dulu?

Sebab bila dah jumpa yang betul betul sesuai kelak, kita terus boleh independent sendiri, boleh reply wasap sendiri takperlu orang guide dah, boleh deal situasi genting tu sendiri tanpa perlu down lama lama, orang maki sikit kita dah tak heran sebab dalam bisnes lama kita dah banyak kali kena sabar jer sebab customer tak semua positif.

Inshaallah kita akan mudah nak bergerak dalam team sendiri dan berjaya dalam apa jua yang kita buat dalam hidup (bekerja/berniaga) jika kita dah ada "nilai" macamni sebab "nilai" begini memang kena rasa sendiri dulu, kena atas batang hidung sendiri barulah ianya akan terbentuk utuh dalam jiwa kita
.

Ramai orang nak orang jenis macamni tau sebab ianya tersangatlah "RARE".

Sebab tu kalau kita perasan, orang yang outstanding dalam bisnes A, bila buat bisnes B pun inshaallah boleh outstanding jugak (lama-kelamaan) sebab "nilai" tu dah ada, tunggu nak start balik from zero to hero jer.

Dalam pepatah melayu, orang macamni kalau campak kat laut pun akan jadi pulau!

UPGRADE OURSELVES WITH KNOWLEDGE

MOTIVATE OURSELVES

IMPROVE OUR SKILLS

Pergi lah ke hulu ke hilir cari ilmu, attend kelas agama, bisnes, pembangunan diri dan sebagainya asalkan bermanfaat kepada diri, ajarlah ilmu tu kat siapa siapa yang nak tahu,

Jangan rasa rugi dan buang masa buat semua tu sebab kebaikannya akan kembali balik kepada kita cuma kita jer yang tak nampak directly but indirectly akan rasa.

Orang macamni adalah "EMAS"

Semua orang nak, bila orang dah nampak "keemasan" tu, ramai akan ajak join agent bisnes x la, bisnes b la, bisnes k la, hehe..

Kalau takde orang ajak, maksudnya faham faham la yer hihihi..

- ameer almanna

11/07/2018

23 tips bila down dalam bisnes

Salam.

Disscussion. Apa yg anda buat untuk keep the momentum.. supaya bersemangat sentiasa dan tak mudah down.. kalau down kejap naik balik .

Pm mak ayah bisnes masing2.. luahkan.. then amek masa rehat & release.

Untuk keep the momentum: Sentiasa bersama2 dgn org2 yang positif! Yg berenergy tinggi. Join group2 positif.

Elakkan berkawan dgn yg negatif. Buang sekejap mereka/hide dr list kawan kita terutama di fb.

Tgk muka anak & tgk muka mak abah yg sedang tunggu nak tgk kita berjaya dalam bisnes.

Percaya dgn diri sendiri. Orang lain takkan percaya melainkan kita kena percaya kt diri sendiri dulu sebelum nampak hasil, bahkan mereka taknak dtg dekat pun sbb mereka ingat buat bisnes takde masa depan. Percayalah, bila dh nampak hasil nanti berduyun2 nk mari rapat. Kita buat dulu, tebas semak samun yang orang sangka macam tempat jin bertendang.

Baca success story..org yang dh berjaya buat 3 4 angka dlm bisnes jual al manna jual al salwa jual al hawa jer pun..boleh buat insaf..ada org lg susah , teruk dr kita pun boleh berjaya..

Do whatever it takes to survives... fikir kalau tak buat, kita akan mati. Takde pilihan lain selain terus buat buat buat tanpa henti.

Baca bahan bacaan yang berbentuk motivasi,keagamaan samada dari buku atau online.

Selalu ckp dgn diri sendiri..knapa nak down cpt sgt.. susah buat bisnes? Nk duit semua susah. Pergi kerja awal2 pagi pun susah.. balik malam2 pun susah jugak.. takkan nak update fb blog pun nak merugut susah padahal buat online je pun.. org lain lagi susah nk dpt duit tau..

Baca post2 agent stokis yg punya kata2 semangat.

Baca Quran & maknanya.

Share ttg sesuatu perkara dgn kawan2 atau wall.atau task mak2 bisnes bagi buatlah.sbb btul2 membantu naikkan semangat dan boleh kekalkan momentum.kalau x pun, tulislah kat blog.tp share lah dari hati.bkn keluhan..

Tampal ayat mcmni kat dinding- "Korang tahu tak berapa ramai org kat luar sana yang nak tengok korang TAK BERJAYA dlm BISNES AMEER? Yang tunggu masa je nak GELAKKAN korang?!" -YANG DUK TARIK SUPAYA JATUH SEKALI DENGAN DIEORANG!baca ni je terus terbuntang mata.

Bukak FB pengedar ameer yg tak kira agent or stokis or ape, pastu tgk betapa konsisten nye dorg keep sharing.

Tenung dan renung balik vision board dan wishlist.. takkan nk biar je vision bord dan wishlist tu hanya sekadar gambar dan tulisan? Takkan x nak semua tu jadi kenyataan.

Berkawan rapat dengan beberapa rakan lumba. Bukan sbb nak pergunakan. Tapi mereka yg kita pilih tu kalau kena orgnya mmg sgt positif dan bersemangat, time kita down kita boleh tumpang smgt mereka.

Pm customer n tanya khabar mereka, baca balik testimonial yg mereka bg dulu, semangat pasti naik balik bila fkr kita dh tolong dorang n ramai lg kat luar tu yg perlukan kita..sukar nak digambarkan betapa indahnya perasaan bila dapat tlng org, hidup pasti terasa bahagia..

Sentiasa ikhlas & tabah mengharungi cabaran.. ikut rapat stokis yg dh berjaya..

Perkara yg saya akan buat utk keep momentum supaya bersemangat n tak mudah down. Saya akan ingat balik tujuan utama kenapa saya nk serius berbisnes ameer. Selain nk bantu org lain, push factor yg utama, nak bahagiakan mak n abah. Dapat hulur duit blnja bulanan secara konsisten, belikan apa yg mereka nak. Kalau saya down bermaksud punah lah impian utk bhagiakn mereka. Pandang wajah mereka yg dah berusia itu pun dapat menaikkn kembali semangat yg down. Sebenarnya, saya rasa like useless sbb dah setahun grad saya masih belum dapat hulur duit bulanan hatta rm100 sekali pun.

Fikirkan kalau keadaan kita yg skrg ni x berubah, kita akan ttp melaluinya juga nanti.smpi bila? Thn depan?10 thn?sanggup ke nk hadapi keadaan yg kita xske smpi bila2? Apa yg kita tanam hari ni adalah hasil utk hr esok.

Skodeng wall Dr. Bilal philips, DAO, IK, dan lain2 org berjaya dan positif.

Cakap depan cermin dgn senyuman paling manis, mata disinar2kan, suara tegas dan semangat, tarik nafas dalam2 dan hembus slow2.. Cakaplah apa saja yg positif. Yes! I am a money magnet.

- admin al manna amer

03/07/2018

117 Tips Online Branding Akhirnya Sampai

Salam.

Saya pernah komen pasal saiz buku sifufbads yang lebar dan tidak sesuai untuk saya jadikan koleksi.

Dan akhirnya bentuk yang saya gemar telah diterbitkan oleh sifufbads.

Buku 117 tips online online marketing telah saya terima semalam.

Buku ini telah saya order sebelum raya.

Pada masa itu sifufbads memberikan secara percuma dan hanya perlu bayar kos pos laju sebanyak rm 7 .

So sekarang ni perlu cari masa untuk habiskan 117 tips ini.

Dan rasanya ianya tidaklah memakan masa yang lama kerana secara seimbas lalu tips yang diberikan lebih banyak kepada bacaan bukannya workbook atau manual.

Walau apapun terima kasih kepada sifufbads kerana memberikan percuma buku ini.

Wassalam.

01/07/2018

Sambut Raya Mana Tahun Ni

Salam.

Soalan yang sering ditanya apabila masuk kembali untuk bekerja.

Kawan-kawan diofis akan mengajukan pertanyaan kerana ingin tahu giliran rumah atau negeri mana yang kita beraya.

Tahun ini saya menjawab..saya beraya di dua-dua rumah.

Belah isteri di Perak kemudian ke Setiu Terengganu. 3 hari di Perak dan 3 hari di Terengganu.

Ke Terengganu saya bertolak dalam pukul 5 daripada batu kurau kemudian menaiki bukit ijok ke gerik dan seterusnya ke Jeli machang , jertih dan setiu pada hari raya ke 3.

Sampai dalam pukul 2.30 pagi.

Kemudian terdapat soalan lain yang menyusul..mana best raya dekat kg isteri atau kg sendiri.

Pergh!!! Susah jugak nak jawabkan.

Jangan risau jawapan paling win ada kat bawah.

Raya dekat mana pun xpe..janji anak dan isteri happy..kita pun happy.

Kalo balik kg sendiri...anak2 x happy pun masalah jugak.

Seorang suami hanya ingin melihat keluarganya happy..itu saja.

Wassalam

Onlinekan Bisnes Anda

Salam.

Satu pekerjaan zaman sekarang yang boleh bagi kita duit dengan mengikut fleksibiliti kita adalah perniagaan online.

Sambil travel order pun masuk.

Sambil travel melawat orang sakit pun order masuk.

Sambil tengah buat kerja kebajikan pun order masuk.

Sambil susukan anak pun order masuk.

Tengah tidur malam pun orang order.

Sambil buat tugasan hakiki yang lain pun order boleh masuk.

Sambil menjadi hamba Tuhan pun order masuk.

Tanpa keluar rumah pun order masuk.

Tanpa perlu buka kedai fizikal pun order masuk.

Nak atau tak nak je sekarang.

Siapa buat bisnes online?

Kita geng!

- Founder ameer almanna

24/06/2018

Sebelum Berbisnes Perlu Kaya Hati

Salam.

Selepas buat bisnes sejak 2013,

Baru saya sedar yang saya tak perlu fokus nak kaya duit.

Tapi saya perlu kaya hati terlebih dahulu.

Hari ini hati saya lebih tenang berbanding semalam.

Alhamdulillah.

Saya doakan anda juga begitu.

Bila kita "tenang hati", kita akan kaya segala-galanya.

Ianya juga rezeki yang diberi Tuhan, bukan dalam bentuk angka namun jarang kita mensyukuri.

Ianya tidak dapat dilihat oleh logik akal manusia.

Hanya kita sendiri yang rasa dan tak perlu pembuktian manusia.

Ucaplah alhamdulillah kepada Tuhan kerana diberi sekeping hati yang tenang hari ini.

Semoga setiap hari, kita diberi rezeki seperti ini lagi.

Orang yang tenang akan selalu menang.

- ameer al manna

18/06/2018

Jangan Malu Berbisnes Di Facebook

Salam.

Ramai yg 'takut dan malu' utk berbisnes melalui facebook sebab

Takut kawan-kawan 'hina' dia

Trust me!

Tak perlu nak malu dan segan sebab bukan dia nampak kita dan kita nampak dia pun

Saya boleh la ckp mcm ni sbb dulu pun saya begitu

Alhamdulillah

Tembok 'ketakutan' utk berbisnes melalui facebook dan blog sudah saya robohkan

Pesan mentor saya

Jgn risau apa orang kata sbb mereka tak tolong kita dlm mencapai impian dan cita-cita kita

Kalau kita takut, cuba tanya diri

Impian saya lagi besar atau 'pandangan manusia' lagi besar?

- Ameer founder al manna

09/06/2018

Berniaga Tidak Boleh Dipaksa

Salam.

Saya akan galakkan orang Melayu berniaga namun saya takkan sesekali paksa untuk mereka berniaga kerana tak semua orang "layak" berniaga.

Tak semua orang boleh berniaga namun boleh "cuba"

Mereka yang betul-betul ada bakat berniaga sebenarnya tak perlukan galakkan pun.

Yang ingin mencuba sahaja perlukan galakkan secara berterusan daripada manusia.

- ameer al manna

06/06/2018

Tips Macam Mana Nak Buat Sale Banyak-Banyak

Salam.

Perkara paling penting dlm sesuatu bisnes ialah - SALE. Takde sale, bukan bisnes.

So, jgn takut 'kejar sales' sbb kejar sales memang satu benda yg mulia dalam dunia bisnes. Kalau takde sales tu mmg satu perkara yg sgt serius & mesti dikenalpasti puncanya.

Kenapa takde sales?

Banyak faktor.

1. Masih baru. Biasalah orang baru buka pintu, takkan nak expect tiba2 dtg order berbelas2 ribu ye dok?

2. Baru berblog. Blog mmg amik masa, 3-4 bulan biasanya. Kalau  baru start berblog, terima la mmg xde sales dr blog tu.

3. Jarang update. Ada segala macam FB, page, IG tapi update sekali sehari je...takyah nak mimpi bukan2. Rajin2kan update. Kalau tak sempat sgt, berhenti buat mana2 aktiviti yg tak menguntungkan dan ganti dgn aktiviti update FB. Orang lain boleh je update 50 kali sehari (kisah benar) takkan kita mampu sekali sehari je? Tak patut... tak patut....

4. Kurang sharing. Asyik takde idea je. Nak share pun xtau nak share ape. Hmmm bab idea ni, kita ni bukannya profesor serba tau... jadi kita kena banyakkan membaca dan mengambil tahu.

5. Tak ada target. Ini satu lagi. Kalau takde taget, kita pun taktau nak sasar ke mana. Akhirnya tak ke mana2. Kita kena ada target. Ada target ni ajaran Islam bukan ajaran Barat.

6. Target, usaha dan doa tak seiring. Target nak sales RM20,000. Tapi update cuma sekali sehari je, lebih2 takmau. Dalam doa asyik ada was2 tak yakin Allah Maha memberi. Tak boleh gitu. Taget 20k, usaha pun 20k, doa pun 20k.

7. Perasan famous. Takmau approach sesapa tapi nak tunggu je orang lain yang contact serta tanyakan oasal produk dan bisnes. Padahal orang bukannya tau pun kita buat bisnes. Jgn malu2 nak kenalkan diri kepada kawan2, family, strangers..... kalau kena kutuk pun kejap je. Tapi kalau dia jadi downline serta rakaniaga kita, lps tu yg luarbiasa performance dia energetik aggressif wow, forever!

8. Hanyut dalam hal sendiri. Tak amik peduli pun pasal bisnes, dh akhir bulan br tersedar, alamak, sales tak banyak. Langsung tak fokus ttg target sale bulan tu...ada ada jer la...tak de nak wat cam ner. Sale ni kena kejar baru dapat. Anggaplah biz ni satu karier/biz serius, bkn benda main2.

9. Tak catat jualan. Ada sales ke takde sales ke, diri sendiri pun tak sedar, tahu2 dh masa closing sampai. Baru nak menggelabah...dari sebulan ke sebulan buat perangai yg sama...asyik melatah jer memanjang...cepatnya masa...walhal sebulan kesebulan tak buat apapun utk performance bisnes.

10. Kurang meminta dgn yg Maha Pemberi Rezeki. Rezeki kita Tuhan yg beri, jgn malu nak mintak. Mintak dgn org wajar kita malu tp minta dgn Tuhan jgn malu! Dia lg suka kalo kita suka minta byk2.

So, macamana nak buat sales byk2. Senang je, selesaikan masalah2 di atas.

Tahajud, dhuha, jgn tinggal. Biorlah orang cakap "Tahajud dgn dhuha sbb nak sales tu tak ikhlas..." cakap balik kat dia "Awk pegi kerja dapat gaji tu lagi tak ikhlas. Patut awk jgn amik gaji tu, baru la ikhlas".

Apply tips ni setiap hari tanpa failed, inshaAllah korang takkan merungut apatah lagi stress dengan sales orang lain. Bila kita cipta cerita kita yg sgt indah...kita tak peduli dgn cerita indah oranglain sbb kita pun on the way menikmatinya.

#copypaste

21/05/2018

Sifu Selling : #1 Lambat Berikan Respons Pada Prospek

Salam.

Ini punca nafsu membeli terbantut. Mungkin kita agak sibuk dengan urusan lain dan membuat kita terlupa untuk menjawab soalan prospek.

Bagaimana nak atasi masalah ini? Sediakan satu sahaja platform pertanyaan yang kita mampu untuk jawab serta-merta.

Jika kita rasa PM fb adalah jalan terbaik. Maka, fokus kepada PM di FB sahaja untuk proses pertanyaan.

Kalau saya wasap, sebab saya lebih banyak berinteraksi di wasap. Zaman sekarang adalah urusniaga dengan wasap atau telegram.

Tetapi di Malaysia penggunaan wasap lebih meluas berbanding telegram.

Kadang-kadang terdapat prospek yang membeli kerana menjawab soalan dengan cepat berbanding pesaing lain.

Tak berikan respons pada prospek juga merupakan kesilapan yang berat.

Prospek akan anggap anda tak layan mereka.

Jika ramai prospek yang bertanya, respons dengan serta merta atau dalam tempoh 24 jam.

Kenapa 24 jam..berkemungkinan soalan yang ditanya memerlukan jawapan yang lebih terperinci atau tiada jawapan standard yang disediakan. Oleh itu tempoh untuk menjawab diperlukan.

Kepantasan anda untuk balas respons juga dapat bantu mereka untuk percaya pada anda.

Jika mengunakan FB sebaiknya anda tag nama mereka semasa jawab komen.

Tulis nama mereka semasa jawab PM. Anda perlu mesra dengan prospek.

Ini akan buatkan mereka rasa dihargai dan lebih suka untuk berurusan dengan anda.

Jika ada pelanggan bertanya soalan mengenai produk anda, layan mereka.

Jangan biarkan mereka tunggu jawapan anda terlalu lama, cuba jawab soalan mereka dalam tempoh 24 jam.

Nak jawab soalan tu pun biar ikhlas, jangan nampak seperti terpaksa menjawab. Reply dengan bahasa manusia bukan bahasa mesin.

Ni saya nak beritahu la, antara teknik yang berkesan untuk buat pelanggan membeli produk anda berkali-kali adalah dengan menjawab soalan pelanggan.

Lebih banyak soalan yang ditanya, lebih tinggi kepercayaan pada bisnes anda.

Percaya la cakap saya. Cubalah!
Sama la juga seperti anda kongsikan tips-tips berguna di wall profile facebook anda.

Anda mungkin tak perasan yang sebenarnya anda sudah membantu rakan-rakan facebook selesaikan masalah mereka, kerana anda sudah memberi ilmu yang dicari-cari mereka.

Kesannya, apabila anda tawarkan sesuatu produk pada mereka yang sentiasa follow status facebook anda, pasti mereka berminat untuk membeli dari anda.

Inilah kuasa ‘Content Marketing‘!
Ramai dah berjaya gunakan teknik ini. Dengan hanya menjawab soalan mereka, pelanggan akan rasa lebih dihargai.

Ini dapat meningkatkan kesetiaan mereka pada bisnes anda.

Tak susah sebenarnya nak elak dari melakukan kesilapan-kesilapan ini.
Walaubagaimanapun, ia memerlukan
LATIHAN INTENSIF yang konsisten.

Anda perlulah berfikiran POSITIF dan BERANI untuk berubah.

Wassalam

Korbankan Masa Muda Belajar Berniaga

Salam.

Masa mula2 buat bisnes, anda akan rasa excited bila dapat payment 2 angka

Lama2 payment 2 angka tu anda dah tak rasa apa2 dan excited bila dapat payment 3 angka pulak

Lama2 payment 3 angka tu anda dah rasa biasa dan teruja bila dapat payment 4 angka

dan begitulah seterusnya..

Sebab itu yang saya rasa sekarang, bermula dari bawah dengan tiada satu sen pun (orang pandang atas bawah je masa ni)

Saya bermula 3 tahun lepas dengan menerima payment 1-2 angka sahaja

Tu pun dah rasa gembira sebab umur 19 tahun dah dapat jana duit 2 angka secara online sendiri heheh

p/s : moga2 sedekah kita selepas buat bisnes pun format macam di atas juga inshaAllah

Pointnya di sini, kita orang muda kena BERMULA dan START hari ini

'Korban' kan rasa jealous kita bila nampak kawan2 yang seusia dgn kita duk 'berseronok' di buai cinta remaja

Kita belajar buat bisnes pada usia darah muda sungguh2, lama kelamaan kita tak sedar yang kita dah jauh terbang ke atas jika di bandingkan diri kita 3-4 tahun yang dulu

Jom kita terbang tinggi2 & tinggalkan rakan2 kita yg masih lagi di ulik 'cinta' tanpa ikatan yg sah, alih2 kita yang dapat ikatan yg sah terlebih dahulu (ehh?) hihihi

- Ameer founder al-Manna

17/05/2018

Jangan Paksa Orang Berbisnes

Salam.

JANGAN PAKSA ORANG BERBISNES
.
.
.

Sepanjang saya buat biz al manna, saya tak pernah paksa orang jual al manna.. saya tak pernah merayu untuk orang jual al manna.. sebab kalau kita nak biz tahan lama, rasa nak berbisnes itu mestilah lahir dari DIRI SENDIRI

Setiap orang ada potensi dan bakat nak berbisnes tapi mereka tak tahu cara dan tidak cukup faktor penolak yang "tolak" mereka dari dalaman diri mereka untuk buat biz.. kita tak boleh tolong tolak mereka secara fizikal (kekerasan), nanti mereka akan buat biz atas dasar terpaksa, tanpa rela hati & ianya takkan tahan lama..

Buat biz sebulan dua, lepastu stop atau tukar buat biz lain sebab faktor penolak dalam diri mereka tak kuat.. orang lain tak boleh tolong "tolak" tapi diri sendirilah yang kena "tolak" diri sendiri untuk terus istiqamah buat biz dan istiqamah itu hanya berlaku jika kita letak kebergantungan sebulat-bulatnya pada Allah.. jangan sampai ada ragu-ragu dengan Allah..

"Boleh ker aku biz ni? pantang datuk nenek aku berniaga sebab tiada siapa pun yang ada darah berniaga (ingat darah orang berniaga kaler putih??)

"Boleh laku ke jual produk ni?"

"Boleh dapat ke side income 4 angka sebulan kalau jual 1 produk ni jer?? boleh lepas bayar loan rumah, kereta ke ni??"

Persoalan-persoalan inilah yang akan menyebabkan kita tak buat biz dan takkan buat biz.. jadi.. silalah beri hati kita kepada Allah.. jangan kita pula yang menjadi "tuhan" kepada diri sendiri dalam menentukan periuk rezeki kita.. takut jadi "syirik kecil" pulak nanti iaitu bila kita menyangka periuk rezeki kita adalah bergantung pada kekuatan diri.. sebaliknya sebutlah,

La Haula Wala Quwwata Illa Billah.. yang membawa maksud "Tidak ada daya dan kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah"

Maka kalau nak mula buat biz.. latihlah diri terlebih dahulu untuk sentiasa memuji Allah.. jangan puji manusia dengan 1001 pengharapan untuk harap orang tolong kita, jangan harap modal 10k tolong kita.. sbb Allah sendiri yang akan tolong kita..

Manusia hanya sekadar mampu "menolak" secara psikologi dengan memberi inspirasi, tunjukkan bukti result depan mata, kata-kata positif untuk menaikkan semangat & dorongan supaya kita buat biz dan istiqamah buat biz..

Namun itu hanyalah ASBAB sahaja.. Allah jua yang izinkan dan "menolak" kita untuk buat biz & terus istiqamah berjuang dalam perniagaan..

Sebab itu.. bila kita nak buat biz.. kita jangan cari manusia dulu.. tapi "cari" lah ULTIMATE POWER terlebih dahulu.. nak cari kat mana ye? ULTIMATE POWER kita berada sangat dekat dengan kita.. bahkan lebih dekat dengan urat merih kita sendiri..

Jika Dia izinkan, Dia akan cipta jalan untuk kita lalu.. bukan jalan yang kita cipta guna nafsu kita sendiri.. jika biz bukan jalan kita, Dia akan buka jalan lain..

Jika kita seorang guru, Dia akan jadikan kita bukan guru biasa-biasa tapi guru luar biasa yang mampu melahirkan generasi al-fateh yang bakal menggegarkan dunia

Jika kita seorang professional, Dia akan jadikan kita seorang professional muslim yang luar biasa.. yang berani untuk ke depan dalam memperjuangkan hak-hak agama

Jika kita seorang rakyat marhaen, Dia akan menjadikan kita seorang rakyat marhaen berfikiran yang luar biasa.. menyokong perjuangan islam & melakukan amar makruf nahi mungkar secara keseluruhan

HIDUP ADALAH SATU PERJUANGAN. HANYA YANG LUAR BIASA AKAN MENANG. ORANG ISLAM MESTI JADI ORANG LUAR BIASA.

- founder al manna ameer

p/s : share jika bermanfaat

16/05/2018

Cara Pantas Mendapatkan Informasi Untuk Menulis

Salam.

Ada yang mengatakan jika nak jual produk jual barang yang memang telah ada dipasaran. Bermakna barang tersebut sudah tentu telah mendapat permintaan dan terdapat pembeli.

Begitu juga dalam bidang teknologi dan ict jika anda ingin mencipta sesuatu..ciptalah sesuatu yang sudah berada dalam pasaran.

Dalam bidang penulisan pula..jika anda ingin menulis ..tulislah bidang atau buku yang pernah ditulis.

Semua poin diatas untuk mengelakkan anda daripada disaman adalah anda membuat inovasi ke atas produk yang anda tulis.

Contohnya.

Sekiranya anda menulis buku tentang pemasaran.

Anda boleh menggunakan poin-poin yang terdapat didalam buku-buku pemasaran yang anda baca. Tetapi olah semula dengan menggunakan bahasa anda sendiri dan masukan pengalaman sendiri ataupun cerita/contoh anda sendiri.

Cara terpantas untuk memdapatkan informasi adalah:

1. Di internet ianya percuma dan terdapat banyak ebook-ebook bahasa melayu berkualiti yang boleh didapati secara percuma. Anda tukarkan kepada format word dan olah dengan bahasa anda sendiri. Boleh juga gunakan bahasa pasif.
Yang terpenting sekali ianya percuma.

2. Beli buku-buku, ada yang kata anda perlu membaca 50 buku atau 100 buku dalam bidang yang sama untuk menjadi pakar.

Untuk menulis buku anda tidak perlu menjadi pakar. Cukup hanya baca 3 buah buku dan gabungan idea yang terdapat dalam buku berkenaan. Kemudian jadikan sebuah buku mengikut olahan anda sendiri.

3. Menemuduga pakar

Jika anda mempunyai kawan-kawan yang pakar atau mempunyai pengalaman cerita mengenai bidang yang anda ingin tulis.

4. Baca blog/fb.

Terdapat banyak pakar-pakar yang ingin mendapat pahala dengan berkongsi ilmu diinternet atau blog, FB .

Anda boleh mendapatkan ilmu-ilmu mereka dan mengolah mengikut acuan anda sendiri. Jadikan sebuah buku.

5. Terjemah buku bahasa Inggeris.

Kaedah yang seterusnya adalah melakukan terjemahan buku-buku bahasa Inggeris. Semestinya buku-buku ini amat mahal. Terutama buku best seller. Jika anda menunggu masa promosi entah bila akan ada.

Kebanyakkan buku-

Tulis buku yang tidak lebih daripada 150 mukasurat.

Wassalam.

3 Department Wajib Ada Dalam Syarikat

Dalam syarikat saya(Ameer almanna), ada 3 department sahaja iaitu:

1) Admin

2) Sales & Marketing

3) Finance

Scope tugas setiap department HQ akan sediakan siap-siap supaya masing-masing jelas

Paling penting adalah sediakan SOP (standard of procedure) untuk setiap department follow supaya jimat masa

.

Masa zaman saya enterprise dulu..

Saya lah staff admin.. saya lah staff finance.. saya lah staff sales & marketing.. saya juga lah founder produk..

Semua kerja saya buat.. selalu "minta nyawa" dengan Tuhan masa struggle awal2 dulu sebab sangat2 penat.. semua benda saya sendiri yang buat.. kalau takde saya memang bisnes tak jalan la boleh kata..

Syukur alhamdulillah.. dari hari ke hari, syarikat lebih bersistematik.. mungkin sebab saya ada lebih masa nak fikir sebab dah delegate tugas kat staff

.

My advise kepada mereka yang nak jadi pemilik syarikat adalah:

1) Rasai lah sendiri dulu perit jerih pergi pos barang di bawah panas matahari terik (panas ceng ceng orang kelantan kata) dan angkat stok al manna ameer beratus2 kilo sehari guna bare hands, supaya satu hari nanti kita boleh faham apa yang staff rasa bila mereka sendiri yang buat tugas tu

2) Rasai lah sendiri kesusahan berniaga supaya kita tidak lagi sanggup tawar menawar dengan makcik2 yang berniaga kerepek2 di jalanan demi sesuap nasi untuk anak mereka di rumah

3) Rasai lah sendiri terlebih dahulu pengalaman berniaga sehingga mampu menjana jualan 5 angka sebulan supaya kita boleh bantu bangsa kita yang lain untuk capai apa yang kita pernah capai dengan cara bisnes kita dan strategy yang kita sendiri gunakan sehingga membuahkan "proven results"

4) Rasai sendiri bahawa segala yang kita kecapi dalam perniagaan adalah atas pertolongan Allah yang membawa kita daripada rm0 sebulan kepada ber k k sebulan sehinggakan kita sendiri langsung tak percaya yang kita boleh lakukannya (bergantung pada kekuatan diri memang akan buat kita rasa kita tak boleh dan tak mampu capai ber k k sebulan)

.

MARILAH KITA BERNIAGA SEMOGA BERNIAGA BOLEH DIDIK HATI KITA UNTUK SEMAKIN TUNDUK MALU DI SISINYA ATAS SEGALA DOSA KITA NAMUN MASIH DI BERI REZEKI YANG MELIMPAH RUAH

- founder al manna ameer

01/05/2018

Formula Untuk Kekal Bermotivasi

Salam.

Akhirnya malam ni saya mendapat satu ilmu baru.

Ilmu kefahaman bagaimana untuk kekal motivasi tanpa perlu pakar motivasi atau mentor berada di sisi.

Cara amat praktikal dan perlu diamal. Kalo x amal sia-sia juga ilmu yang kita dapat.

Selalunya untuk kekal motivasi kita kena baca buku , dengar ceramah berulang kali atau menghadiri seminar motivasi paling kurang sebulan sekali.

Rupanya senjata paling ampuh untuk kekal motivasi dengan mengunakan minda bawah sedar adalah DISIPLIN.

Disiplin merupakan salah satu cara untuk berada dilandasan motivasi tahap tinggi.

Anda perlu mempunyai aturan rutin dalam kehidupan. Dengan kata lain anda perlu mempunyai jadual harian.  Masukan semua perkara yang proaktif dan ikuti jadual berkenaan tanpa gagal.

Wassalam.

22/04/2018

5 Ciri Orang Mukmin Yang Hebat

Salam.

Orang mukmin yang hebat:

-dia meninggalkan dunia sebelum dia meninggal dunia.

-Dia bersedekah sampai kaya, bukan dah kaya baru bersedekah.

-Dia berdakwah sampai jadi alim, bukan dah alim baru berdakwah.

-Dia datang masjid sampai ke tua, bukan dah tua baru nak ke masjid.

-Dia beramal sampai ikhlas, bukan dah ikhlas baru nak beramal.

Saya doakan anda semua orang mukmin yang hebat!

-copy

11/04/2018

Kisah Suri Rumah Buat Berpuluh K Sebulan

Salam.

Baru-baru ini saya dapat bersembang dengan seorang suri rumah, anak 4 yang berjaya membuat jualan produk bekas makanan sebanyak RM55,000-70,000 sebulan. Konsisten. Dan beliau mendapat 25% harga ejen.

Apabila saya kira % yang beliau dapat secara cash setiap bulan sebanyak sekitar RM15,625.

Saya duk tanya macam mana dia handle rumah, anak dan sosial media dengan baik hingga jualannya begitu besar sekali. Jawabnya mudah sahaja: “rancang.” Ini yang saya dapat kumpulkan dari perbualan kami.

1. Jalankan tanggungjawab sebagai isteri dan ibu dahulu seperti biasa. Bangun awal untuk sediakan makan pakai buat suami dan anak-anak ke sekolah. Ini beliau anggap sebagai punca rezekinya.

2. Apabila suami dah ke tempat kerja, anak yang dah besar ke sekolah, tinggallah beliau dengan seorang anak kecil. Beliau biarkan yang itu tidur dan beliau mula mengemas rumah sampai siap.

3. Sekitar 9.00 pagi, solat dhuha 4 rakaat (2 kali solat). Ini sudah jadi rutin harian.

4. Siapkan si kecil, mandikan dan beri susu / makan, baru buka laptop.

5. Di media sosial peribadi, beliau ada 7,000+ pengikut. Di situ, beliau kerap update tentang bagaimana uruskan keluarga di rumah dalam masa sama menjana duit. Kisah anak, resipi masakan anak, bento, organizer dan bekas makanan.

Pernah viral beberapa kali.

6. Di Page, beliau sentiasa invest untuk buat Facebook Ads (FBAds). Dan ia kerap menjadi dengan baik.

7. Dua-dua tempat (personal akaun dan Page) memberi pulangan yang besar. Namun di Personal Account beliau dapat kawan dan networking, Page memang jualan sahaja.

8. Content, beliau tulis di Ms Word. Kemudian beliau susunkan ikut hari dan masa. Jadi sesibuk mana, tetap ada content untuk dimuat naik. Beliau bina bank content.

9. Sekitar 10.30 pagi, beliau akan menulis sekitar 3-4 story di dalam word. Siap, save dan baru buka Facebook untuk like dan komen posting kawan.

10. Posting sendiri, beliau dah susun 3-4 kali sehari.

8.00 pagi, update doa atau kisah anak-anak.

12.00 tengah hari, bagaimana menjadi Suri Rumah yang bekerjaya di rumah.

3.00 petang, iklan / testimoni / promosi.

8.00 malam, letak perbualan lawak-lawak dengan anak-anak. 

Semuanya beliau dah emelkan kepada diri sendiri dan hanya copy dari emel dan pastekan ke wallnya sahaja.

Tengah hari, siapkan makanan untuk anak balik sekolah, malam pun sama. Rutinnya begitu sahaja. Semua beliau handle sendiri sebaik-baiknya.

Saya simpulkan, orang merancang takkan pernah gagal. Orang gagal adalah yang gagal merancang.

Tahniah buat Puan tersebut. Ampun maaf tak diberi kebenaran untuk tag kerana bimbang kena kejar dengan macam-macam. Hehe.

Betul kata pepatah, “orang rajin cari jalan, orang malas banyak alasan.”

Semoga ada manfaatnya ya.

- Khairul Hakimin Muhammad,
Kagum!

08/04/2018

Cerita Kisah Founder Al-Manna

Salam.

KISAH SAYA BERMULA..
.

Awal2 biz dulu.. saya start dgn apa yg ada dlm tangan je.. saya xde modal berkk, sy xde ilmu biz, sy xde mentor, sy xde org support 24jam suruh sy buat biz pon, sy xde daging darah biz.. tp apa yg sy ada cuma

IMPIAN & TINDAKAN

.

Dulu 4 tahun lepas.. impian yg saya pasang sgt besar.. antaranya nk gaji 5 angka walaupun bekerja dari rumah lahh, nk g umrah masa muda lahh, nak pakai keta mewah lahh, nak ada aset sendiri (rumah) sebelum umur 24 lahh, nk kerja bebas masa xnk 9-5 lahh, nak itu lah.. nak inilah..

Masa saya pasang impian tu.. sy xde apa2 pun kat tangan.. melainkan sekeping kertas dari bekas penaja saya yg menuntut saya bayar ganti rugi pinjaman pendidikan sebanyak 100k!

Modal yg saya ada cuma MODAL DIRI SENDIRI.. bukan MODAL DUIT.. sebujur badan inilah yg menjadi saksi bahawa sy start biz mmg dari bawah.. mmg dari rm0.. malah -ve sbb kena byr hutang pendidikan..

Dari hari ke hari.. saya kerah keringat yg keding ni.. bangunkan perniagaan sy sehingga tertubuhnya AMEER AL MANNA SDN BHD skrg.. ianya terlahir bukan dlm masa 2 bulan.. bukan 2 tahun.. tapi 4 tahun selepas saya "bayar" dgn penat lelah, air mata darah & peluh keringat yg mengalir dlm tubuh sy.. seawal usia saya 20 tahun..

Apa yg saya mula2 buat?

Saya jual produk org dulu.. sy belajar marketing cara sy sendiri.. sy pulun buat sales berpuluh2 k dgn jual produk org dulu dgn implement strategy marketing yg saya fikir betul..

Jual produk org senang jer sbb kita boleh terus focus marketing.. xperlu focus production, hr, finance sbb stok mmg sentiasa ada.. tugas kita hanya pasarkan kpd end-cust terus..

Kalau produk bagus tapi sales xjln.. maksudnya diri kita sendiri yg xpower marketing.. bukan 100% salah owner/hq/stokis/leader yg guide kita.. kalau produk org lain kita berjaya jual berpuluh2 k, produk kita sendiri nanti pun kita akan berjaya jual berpuluh2 k jgk sbb ilmu menjual kita dh ada.. jual apa pun org beli..

Kalau ada yg kata susah.. meh dgr citer sy dlu.. sy dlu buat sales puluh2 k 100% hanya dari online shj.. sbb sy fulltime pelajar university.. sy terpaksa hidup dua alam.. alam pelajar & alam peniaga online..

Penat? Ya.. sangat..

Tapi sbb impian saya LEBIH BESAR daripada rasa penat tu lah yg membuatkan saya terpaksa "menipu" diri yg saya sebenarnya tak penat..

Hujung minggu kwn g lepak.. bersuka ria kat bandar.. sy xikut.. saya tipu diri sendiri yg sy xsuka lepak..

Kwn bergembira beli baju baru.. seluar baru.. sy tipu diri sendiri bahawa baju sy masih elok.. sbb duit sy kena guna utk rolling modal biz..

Kwn balik kg.. cuti hujung minggu tp sy xbalik.. sy tipu diri sendiri yg sy xnk balik kg.. sebenarnya sy kena turun kl amek stok brg..

Buat biz mmg perlukan pengorbanan yg SANGAT BESAR.. jgn beritahu org sekeliling yg kita sedang berkorban buat biz.. sbb takut org rendahkan biz kita.. kita diam jer.. jgn berhenti berusaha.. work in silent.. let our success be the noise..

p/s : like jika bermanfaat utk diri sendiri.. share jika ianya juga bermanfaat utk orang lain

Terima kasih tau sudi baca

- ameer founder al-manna

28/03/2018

Pantang Larang Jika Buat Bisnes

Salam.

Pantang larang jika nak buat bisnes

Jangan sesekali niat nak 'menjual' sebaliknya niatlah nak 'bantu' selesaikan masalah orang

Jangan sesekali kejar kekayaan wang sebaliknya kejarlah kekayaan jiwa terlebih dahulu

Jangan sesekali niat buat bisnes untuk kaya harta semata mata sebab itu akan membuatkan kita tak kaya kaya

Jangan sesekali takut untuk bersedekah kerana dalam rezeki kita ada hak orang lain.

Jadikan sales 10% setiap bulan kita untuk di 'beri' kepada mereka yang memerlukan

Perniagaan yang sebenar adalah perniagaan yang melibatkan urusan jual beli kita dengan Allah iaitu

Allah 'beli' jiwa,diri,masa,tenaga & diri kita yang kita guna utk mendapatkan keredhaanNya & 'membayar'nya kembali dgn memberikan 'rezeki' yang melimpah ruah kepada kita inshaAllah

- ameer founder almanna

25/03/2018

Teknik Mudah Siapkan Produk Informasi

Salam.

Pemahaman otak seseorang adalah berbeza antara satu sama lain.

Ada yang punya otak macam Imam Shafie atau Albert Eistein.

Tapi anda jangan risau keberkesanan otak boleh dilatih sebenarnya..boleh secara persekitaran ataupun secara pembacaan dan pengujian.

Untuk anda yang otak ala kadar sekadar lepasan SPM atau diploma teknik ini amat membantu.

Teknik ini dinamakan "Teknik Menstrukturkan Otak" .

Dimana ianya berfungsi dan berperanan untuk menangkis masalah info overload.

Dan dengan teknik ini produk infomasi anda dapat disiapkan dalam tempoh 40 hari.

Yang pertamanya anda kena kenalpasti informasi apa yang anda hendak tulis dan bahan apa perlu dikumpulkan.

Contohnya jika anda tulis berkenaan " Rahsia Vendor : Bagaimana membina syarikat yang menjana 4 angka sebulan".

Maka anda perlu fokus kepada material atau bahan-bahan yang berkaitan dengan produk info berkenaan sahaja.

Jika anda terjumpa dengan bahan-bahan lain. Anda perlu abaikan seketika..hanya fokus kepada informasi "Rahsia Vendor"

Kemudian apabila anda sudah mendapat tajuk bagi info produk anda..tugasan seterusnya akan lebih mudah.

Sila buka komputer di depan anda dan ikut langkah di bawah:-

1.Anda perlu wujudkan satu folder dalam pc anda sama ada dalam direktori Mydocument ataupun di desktop.
Namakan ianya sebagai Folder Rahsia Vendor

2. Kemudian wujudnya pula dalamnya satu folder iaitu Pengenalan. Di dalam folder ini letakkan dokumen word seperti.
a. Cover ebook.
b.foreword aka rekomendasi.
c. Prakata
d. Pendahuluan.
e. Penghargaan.
f.  Kandungan

3. Langkah seterusnya wujudnya folder bagi setiap Bab dalam folder  Induk Rahsia Vendor.Contohnya.
a. Bab 1 : Mindset Vendor.
c. Bab 2 : Pembinaan Penjenamaan
d. Bab 3 : Pemasaran Digital.
e. Bab 4 : Pengurusan Sumber Manusia.
f. Bab 5 :  Penutup.

4. Dan dalam setiap folder Bab masukan subtajuk dalam format dokumen word. Contohnya bagi Bab 1: Mindset Vendor. Subtajuk dalam bentuk word adalah :-
a. Matlamat berniaga.
b. 7 Cara memotivasikan diri.
c. Booster dari dalam.
d. 10 Sifat yang perlu dihindari.

Untuk Bab-bab yang lain anda boleh ulang benda yang sama.

5. Anda juga perlu wujudkan folder satu folder yang dinamakan bahan kajian yang boleh terdiri daripada.
a. Hasil temuduga
b. Artikel blog.
c. Artikel surat khabar.
d. Kajian ilmiah.
e. Petikan buku.
f. Ungkapan tokoh.

6. Akhir sekali anda perlu wujudkan folder Bonus. Di dalam folder ini anda boleh letakkan ebook-ebook percuma atau mini laporan yang saling berkait dengan produk info yang sedang disiapkan.

Wassalam

24/03/2018

Bina Legasi Dalam Perniagaan

Salam.

Kepada yang bekerja rutin pergi kerja pukul 8 pagi..kemudian balik kerja pukul 5 pagi.

Kini anda tidak boleh kata..anda tidak boleh berbisnes.

Ramai yang telah berjaya memecat bos mereka.

Dari zaman tahun 1990-an saya dimomokkan kesukaran untuk mencari kerja.

Dan 10 tahun kemudian..ternyata begitu payah mencari kerja walaupun anda ada ijazah. Mereka yang berkelulusan kini dah makin bersepah.

Ada yang terpaksa belajar diluar negara untuk menambah nilai kelulusan mereka.

Isteri sering mengadu kepada saya ..tentang nasib anak-anak apabila mereka dewasa kelak. Kalo zaman sekarang nak cari kerja pun susah..zaman mereka apatah lagi.

Oleh yang demikian cara terbaik dan pelaburan yang selamat..adalah kita bina base untuk mereka..dan kemudian mereka boleh sambung.

Ianya diamalkan oleh usahawan yang berjaya dari dulu lagi. Terutama bangsa Cina.

Kini gaya  hidup dengan bekerja pukul 8-5 adalah untuk bayar bil bulanan.

Dan

Berbisnes pukul 9-12 malam adalah untuk bina legasi buat anak cucu cicit bukan lagi mustahil.

Anda boleh lakukan.

Wassalam

Nawaitu Menulis Yang Perlu Anda Ada

Salam.

Dalam Islam sesuatu amalan itu berdasarkan pada niat.

Apa niat anda untuk menulis? Sama ada anda menulis ebook, blog atau buku anda mesti ada niat.

Jika anda berniat untuk mendapatkan wang. Ternyata niat anda salah dan perlu diperbetulkan.

Sama juga niatnya apabila anda berniaga. Apabila berniaga niat kita hendaklah membantu orang dengan manfaat produk yang kita jual.

Dan wang atau ganjaran akan datang kemudian.

Oleh itu anda perlu niatkan di dalam diri anda menulis bukan kerana wang. Anda menulis kerana mahu berkongsi manfaat dan pengalaman dengan orang ramai.

Membantu orang ramai untuk menyelesaikan masalah mereka.

Apa kata anda tutup mata sekejap dan betulkan niat terlebih dahulu..insya Allah anda akan mudah untuk menulis.

Wassalam

17/03/2018

JANA SIDE INCOME SEBAB NAK CEPAT CEPAT LANGSAI BAYAQ HUTANG

Salam.

* Saudara Ameer founder al-manna antara salah seorang bisnesman yang saya tunggu penulisannya.

Dibawah adalah entri beliau yang terbaru. Semoga bermanfaat.*

Bagi saya la kan, kalau kita niat buat bisnes (side income) sebab nak bayar hutang, inshaallah kita akan dapat

Sebab bayar hutang adalah satu kewajiban yang dituntut oleh agama tau

Tak salah saya pernah terdengar disebabkan hutang, roh seseorang itu akan tergantung

Saya pun masih banyak lagi hutang yang perlu dibayar

Hutang rumah 2 biji ni pun masih lagi tak terlangsai

Tapi saya jenis yang kalau boleh, nak cepat cepat bayar hutang tau

Saya jenis tak suka berhutang

Kalau hutang yang kecil kecil tu, saya akan berusaha bayar secepat mungkin

Alhamdulillah hutang kereta dah buat early settlement hasil buat side income suka suka je, siap dapat discount dalam 5k lagi. jimat dah kat situ.

Asbab buat bisnes suka suka juga lah, saya tak sangka hutang pendidikan JPA berjumlah berpuluh2 k saya dah langsai

Prinsip saya, saya rela berjimat, bersederhana dan berlapar asalkan dapat bayar hutang

Bila satu per satu hutang dah jelas, ibarat satu per satu beban atas belakang ni dah hilang

Hutang ada 2 jenis iaitu hutang baik dan hutang tak baik

Contoh hutang tak baik adalah hutang kereta sebab setiap bulan kita bayar dan nilai kereta semakin susut

Hutang baik adalah hutang yang membuatkan kita boleh laverage kan duit hutang tu untuk beri lebih banyak duit kat kita

Contoh hutang untuk dapatkan suntikan modal perniagaan dan sebagainya

Cara terbaik adalah kita kena listkan hutang hutang yang kita ada contohnya:

1) hutang rumah rmxxxk
2) hutang kereta rmxxk
3) hutang ptptn rmxk
4) hutang dengan kakak/abang/ipar/kawan rmxxx
5) hutang dangan suami/isteri rmxxx
6) hutang dengan JPA/Mara rmxxk
7) hutang dengan supplier/customer rmxk

Untuk yang newbie buat bisnes, bila dapat je untung bersih rm100, amek duit tu dan bayarlah hutang kecil kecil dulu contohnya hutang dengan kawan/ipar duai

Struggle lagi buat bisnes berbulan bulan bertahun tahun lepas tu bayarlah hutang kereta secara early settlement pula

Benda ni possible ya, tidak mustahil sebab saya dah buktikan

Saya mula berniaga sebab antaranya nak bayar hutang pendidikan JPA sebab dulu JPA dah taja saya belajar oversea tapi saya tak perform dan terpaksa bayar ganti rugi

Saya fikir siang malam macam mana nak langsaikan cepat cepat hutang JPA tu alhamdulillah Allah ilhamkan saya untuk terus buat bisnes dan selepas bertahun tahun baru settle

Alhamdulillah

p/s: saya ada hutang dengan tuan tak?

- ameer founder almanna

Validated Dulu Produk Bisnes Anda

Salam.

Cara terbaik untuk mencuba idea bisnes anda adalah dengan menjalankan bisnes itu secara kecil-kecilan dahulu, terutamanya ketika hujung minggu.

Contohnya, jika anda berminat memulakan bisnes burger, anda boleh sahaja mencari tapak pasar malam pada hujung minggu, dan buat testing  , tengok berapa burger yang anda dapat jual, dan pada masa yang sama, untuk setiap jualan, berikan satu survey form untuk customer anda isi.

Tengok apa respon mereka dan tengok apa yang boleh anda buat untuk memenuhi permintaan mereka.

Terlebih sos? patty daging kering? buat penyesuian yang sewajarnya.

Jika anda berminat untuk membuat bisnes tour guide contohnya, anda boleh sahaja menawarkan khidmat anda secara percuma kepada 10 pelanggan awal, dengan syarat mereka sudi meluangkan sedikit masa menjawab survey form, dan ditemuramah untuk mendapatkan pandangan tentang bisnes anda dengan lebih mendalam.

Anda juga boleh menyertai forum, dan mengajak mana-mana pelancong dalam forum sana untuk menyertai program ‘jalanjalan santai’ bersama anda.

Anda kemudian bawa saja mereka berjalan-jalan, sambil anda bermain ‘tour guide’. Cuba segala skrip, pelan perjalanan yang ada dan tuliskan dalam nota segala masalah yang timbul, dan cara menyelesaikannya.

Peringkat testing ini sangat penting supaya anda dapat menjumpai seberapa banyak masalah yang timbul, dan menyelesaikannya sebelum anda membuka bisnes anda secara rasmi.

Ketika test-run, masalah yang timbul lebih senang diuruskan kerana skala bisnes anda pada ketika itu amat kecil.

Jika kenderaan sewa pelancong anda tidak sampai, anda hanya perlu menguruskan 2 pelancong yang terkandas, dan bukan 30.

Jika tukang masak restoran anda lambat, anda hanya perlu menguruskan 10 pelanggan yang sedang bosan menunggu, bukan 50.

Jadi, sebelum memulakan bisnes, buat dulu acid test dulu.

Wassalam

15/03/2018

SPM 2018 adakah signifikan?

Salam.

Hari ini keputusan SPM keluar.

Tahniah atas kejayaan anak puan puan dan tuan tuan.

Yang tidak berjaya dapat keputusan cemerlang, jangan khuatir.

Hidup ini masih jauh perjalanan.

Bukan bilangan As yang menentukan kejayaan seseorang.

Apa apa pun, buatlah yang terbaik dalam apa jua benda yang kita lakukan dalam hidup.

Bila belajar, belajar betul betul.

Bila bekerja, bekerja betul betul.

Bila berbisnes, berbisnes betul betul.

p/s: Siapa pernah dapat straight As dalam SPM tapi hanya memilih menjadi usahawan sebagai kerjaya? angkat tangan ����

Kita geng kihkih

- Ameer Ponder al-manna

Prinsip Berniaga

Salam.

PRINSIP BERNIAGA
.

Dalam berniaga kita kena ada prinsip.

Lain orang, lain prinsipnya.

Sebab prinsip ni lah yang akan sedikit sebanyak membentuk bisnes kita.

Kalau kita dah firm dengan prinsip kita, kita kena pegang kuat kuat.

Jangan sampai orang mempengaruhi prinsip kita.

Contoh prinsip kita, kita jenis tak makan duit under table. Walaupun orang bagi sekepuk pun, kita kena firm dengan prinsip kita.

Contoh lain, prinsip bisnes kita adalah 100% cash. No money no talk. Maksudnya kalau siapa nak beli tapi tak bank in duit lagi, so jangan sesekali post barang tu.

Kalau dah post, kita berisiko rugi sebab kemungkinan nanti dia akan wasep "alaaa sorry tak jadi amek".. "alaa sorry duit tak cukup nak bank in hutang dulu ekk kau kan kawan aku"

Kalau nak jaga hubungan persahabatan, bukan secara bagi hutang. nanti kita makan hati kalau kawan baik sendiri tak bayar hutang kita at last bermusuh.

caranya adalah kita kena be firm dengan prinsip kita iaitu cash term. bukan tak percaya kawan tapi kita nak jaga perhubungan melainkan dengan orang yang in case dia tak mampu bayar kita takkan mintak dan kita kira sedekah dah.

Atau sesiapa datang nak beli secara hutang, kita offer solusi lain. Minta dia kumpul order dulu ker, minta dia kumpul duit bagi cukup dulu ker, minta dia buat sale sikit dulu ker, then baru kita bagi barang kita.

Bila kita banyak kali langgar prinsip kita berbisnes, percayalah, bisnes kita akan stuck. Contoh orang hutang, barang dalam kedai licin macam laris, tapi duit dalam bank takde nak beli stok buat rolling modal. Ini namanya cash flow tercekik.

Selagi tak bank in, takkan post.

Selagi tak bayar hutang terdahulu, dah tak boleh hutang lagi.

Selagi tak isi borang order, stok tak boleh post.

Selagi tak ikut cara yang ditetapkan, stok tak boleh di post. Duit kopi tidak diterima.

Selagi tak jadi stokis, tiada harga stokis.

Selagi tak jadi senior agent, tiada harga senior agent.

Selagi tak ikut rules yang hq tetapkan, tiada stok lagi bagimu.

Be firm. Okay?

- ameer founder al manna

Wassalam

14/03/2018

10 Soalan Untuk Orang Sukses

Salam.

Dewa Eka prayoga seorang penulis dan internet marketeer daripada Indonesia adalah salah seorang yang saya ikuti perkembangannya.

Mungkin saya sorang-sorang dari Malaysia yang join wasap dan grup telegram saudara Dewa Eka Prayoga.

Di bawah adalah cebisan post kang dewa di telegram.
Kalau bertemu orang sukses, seringkali Saya menanyakan 10 pertanyaan berikut ini:

- Apa impian terbesarmu dalam hidup?
- Apa goalmu tahun ini?
- Apa tantangan terbesarmu dalam mencapai goal tersebut?
- Buku apa yang paling kamu rekomendasikan untuk Saya baca?
- Kebiasaan aneh apa yang biasa kamu lakukan sehari-hari?
- Kegagalan terbesar apa yang paling berkesan bagimu?
- Siapa orang yang paling berpengaruh dalam hidupmu? Kenapa?
- Benchmark bisnismu siapa?
- Amalan harianmu yang tak pernah putus sedari dulu?
- Kalau besok mati, hari ini kamu mau ngapain?

Wassalam

12/03/2018

Otak Kena Bijak Susun Strategi Perang

" Jangan mengharapkan hasil berbeza, jika melakukan perkara yang sama " - Risi Yusoff

Ye ..dalam strategi pemasaran anda perlu ada ilmu. Ilmu sekarang berlambak untuk ditemui.. Dalam bilik tidur sekalipun anda mudah mendapat ilmu.

Dahulu seorang ahli hadis untuk belajar satu hadis terpaksa berjalan kaki ribuan kilometer untuk mendapatkan ilmu.

Terdapat banyak ebook percuma yang berkualiti yang disediakan oleh pakar marketing untuk anda amalkan.

Tetapi ilmu tanpa amal..ibarat pohon yang tidak berbuah. Ibarat air yang bertakung tidak mengalir kemana-mana dan lambat laun air tersebut akan membusuk.

Walaupun sedikit teknik marketing yang anda lakukan tetapi lebih berkesan..ianya adalah lebih baik daripada melakukan banyak tetapi tidak memberikan hasil.

Contohnya, teknik yang paling saya sukai dalam marketing adalah menggunakan teknik rekrut stokis.

Hanya amalkan teknik ini sahaja anda boleh melipat gandakan jualan anda. Kebanyakan yang saya lihat dan perhatikan .

Produk-produk kecantikan banyak yang  menggunakan teknik ini..begitu juga dengan produk fesyen seperti penjualan tudung dan produk-produk kesihatan.

Cuba anda amalkan.

Wassalam.

11/03/2018

Berguru Dengan Mentor Yang Proven Result

Salam.

Susah ke nak cari mentor yang kita suka dan ikhlas nak tolong kita.

Kekadang ada mentor yang memerlukan kita join program mereka..baru layak kita diambil anak murid.

Alasan mereka untuk melihat kesungguhan perintis maka perintis perlu mengeluarkan sejumlah wang.

Ada benarnya perkara berkenaan.

Untuk memilih mentor anda perlu melihat mencari mentor yang dalam industri yang sama. Mentor yang anda cari sudah terbukti sukses dengan cara yang halal dan berlandaskan Islam.

Kerana apa?

Kerana terdapat mentor yang berjaya dengan menggunakan jalan yang salah dan berprinsip " matlamat menghalalkan cara " .

Kita bukan sahaja ingin berjaya di dunia malahan juga di akhirat.

Seeloknya carilah mentor yang mengimbangi dunia dan akhirat..itu adalah terbaik.

Seterusnya mentor yang membuatkan kita rasa selesa dengannya..kerana ianya lebih bertahan lama berbanding dengan mentor ikutan.

Sedikit kerja perlu dibuat untuk mengetahui karakter mentor yang sesuai dengan kita..diantaranya anda perlu:-

1. Membaca penulisan mentor berkenaan sama ada di favebook, buku, atau blog.

2. Mendengar ceramah atau seminar mentor berkenaan..adakah terdapat unsur-insur keikhlasan semasa sesi pembelajaran.

Mempunyai seorang mentor boleh banyak membantu seorang usahawan baru – Dari aspek teknikal seperti pengurusan kewangan, sumber manusia ataupun aspek yang lebih besar seperti menentukan hala tuju bisnes atau membantu mencari pelabur baru untuk memperkembangkan bisnes.

Seorang mentor juga boleh menjadi tempat anda meluahkan perasaan, idea atau masalah dalam bisnes anda – mereka biasanya akan mempunyai pengalaman yang cukup untuk membantu anda.

Anda boleh mencari mentor dari kalangan usahawan berjaya yang mempunyai masa untuk membimbing anda, mereka yang mempunyai pengalaman dalam jenis bisnes yang ands ceburi, atau anda boleh sahaja ‘menggaji’ seorang mentor.

Anda boleh menawarkan sebahagian dari keuntungan bisnes (dalam bentuk peratus) kepada mentor ini supaya beliau akan lebih berusaha membantu anda.

Salah satu teknik yang saya selalu nampak adalah apabila seseorang itu ingin memulakan sebuah bisnes, beliau akan mencari rakan kongsi, dan biasanya salah seorang rakan kongsi adalah dari mereka yang berstatus ‘mentor’.

Mentor ini akan memberi tunjuk ajar, memperbetulkan apa yang salah, dan membantu bisnes ini supaya menjana keuntungan.

Teknik sebegini biasanya amat berkesan, terutamanya jika bisnes sedang dalam kerugian, dan memerlukan bantuan pakar untuk memperbaiki keadaan.

Wassalam.

Rahsia Marketing Langit


Rahsia 'Marketing' Langit

- Ada yang mengetuk pintu langit dengan cara setiap pagi memberi 40 nasi bungkus untuk dhuafa/orang miskin. Rutin dia lakukan.

- Ada yang mengundang rezeki dengan cara mencium  tangan ibunya lalu minta didoakan.

- Ada yang mengundang rezeki, setiap minggu dia mendatangi anak-anak yatim, mengusap kepala mereka, membelikan sesuatu untuk keperluan mereka sebagaimana diajarkan Nabi SAW.

- Ada yang mengundang rezeki, setiap pagi keluar ke tempat kerja dia rutin bersedekah kepada siapa saja.

- Ada yang mengundang rezeki, tiap malam jumaat dia membahagi makanan kepada orang² yang tidur di jalanan. Doanya tembus ke langit!

- Ada yang mengundang rezeki, setiap kali setelah solat subuh dia tidak tidur. Dia beristighfar 100 kali dan bertadarrus Al-quran hingga terbit fajar, lalu menatap langit langsung dan mengangkat tangan. Doanya tembus langsung kepada Tuhannya.

- Ada yang mengundang rezeki, setiap Jumaat profit hasil jualannya 100% disedekahkan. 

- Ada yang mengundang rezeki, tiap bulan 20% dari total pendapatannya disedekahkan. Dia yakin Tuhan-nya MAHA KAYA.

- Ada yang mengundang rezeki, seminggu sekali tengah malam didatangi rumah dhuafa. Dia angkat/pikul sendiri makanan untuk mereka.

- Ada yang mengundang rezeki, tiap Jumaat dia tidak mau dibayar upah untuk khidmatnya yang diberikan ke orang lain. Tiap titik keringatnya penuh pahala.

- Ada yang mengundang rezeki dengan memperbaiki jadual solat 5 waktunya berjamaah di masjid dan Allah pun memudahkan segala urusannya.

- Ada yang mengundang rezeki, tiap pagi dia solat dhuha & berdoa, ketika orang lain sudah sibuk dia memilih menghadap langsung ke Penciptanya.

- Ada yang mengundang rezeki tiap 1/4 malam bangun solat tahajud berbisik pada bumi dan terdengar di langit. Allah redha, hidupnya pun berkat.

- Ada yg mengundang rezeki dengan cara MENANAM POHON agar semua MAKHLUK BUMI boleh menikmati OKSIGEN dan mengurangi CO².

Rezekimu bukan dari Bossmu atau pelangganmu.
Tapi dari Allah.

Jemputlah rezeki datang dengan cara-cara yang Allah Redhai.

- CnP

10/03/2018

3 Hukum Akidah Jualan Perlu Anda Tahu

Salam.

Saya punya 3 hukum yang mesti kawan-kawan ingat dan catat.

Hukum #1:
"Rezeki datanya dari Allah, bukan dari Pembeli..."

Hukum #2:
"Yang menggerakan hati orang lain untuk membeli ke kita adalah Allah, bukan Penjual..."

Hukum #3:
"Cara terbaik melariskan jualan kita adalah akses servernya terus, yakni Allah..."

- Dewa Eka Prayoga

Baja Vs Racun

Salam

Nak berniaga perlu KERAS HATI, TEBAL TELINGA DENGAN MANUSIA. kita akan jumpa pelbagai ragam NEGATIVE manusia yang akan KUTUK, PERLI, HERDIK, SINDIR, SUMPAH SERANAH. mereka yang menguji ni boleh jadi kawan2, saudara mara, hatta orang kita tak kenal.

kalau kita amek ujian ini sebagai RACUN - kita akan mati. bisnes akan lingkup. saya ada smpai satu masa pernah di panggil Bangsat. itu saya paling ingat.

tapi kalau kita amek ujian ini sebagai BAJA (baja busuk OK, baja TAIK LEMBU, BAJA TAIK AYAM - Semuanya BUSUK!), kita akan tumbuh subur, berkembang, dan akhirnya berbuah. Masa tu boleh menuai :).

Use the POWER OF SILENT . tak payah lawan. diam, senyum je.

hmmm... tak guna tau kalau impian besar tapi sedikit ujian dah kalah!. BANGUN! telinga tebal OK!

- owner ameer al manna

24/02/2018

Keluar Dari Comfort Zone

Salam.

Semua orang ada idea..waima pengangur pun ada idea.

Duduk saja pun boleh dapat idea.

Kalo malas sangat nak dapat idea bolehn tanya orang apa idea yang bagus.

Kalo nak kaya boleh tanya apa yang orang kaya buat untuk jadi kaya.

Soalnya..terlampau banyak idea..sampai satu idea pun tak jalan

Bertahun lamanya idea tak pernah jadi realiti ..sebab apa?

Sebab takut...takut rugi..takut xde masa.takut stress.

Jadi ramai yang duduk pada situasi yang sama..dengan income yang sama.

Mana mungkinn kita akan dapat hasil yang berbeza jika membuat benda yang sama.

Ianya banyak terjadi kepada mereka yang makan gaji

impian tinggi menggunung nak bantu keluarga..nak bawak ibubapa menunaikan haji..nak mengembirakan isteri..nak pendidikan yang terbaik untuk anak2.

Tapi tak nak berubah dan bertindak.

Nak tak nak anda kenan keluar dari zone selesa untuk hasilkan result yang berlainan.

Pokoknya berjaya atau tidak..dan percayalah ia memerlukan usaha yang bukan sedikit...paling ketara anda akan kehilangan waktu tidur yang berkualiti

Wassalam.

23/02/2018

Kukuhkan Branding

Salam.

Terdapat beratus juta produk dan peniaga dalam industri bisnes yang sama.

Itu belum dicampur dengan bilangan pelajar yang keluar universiti menjadi usahawan.

Ditambah lagi dengan usahawan yang sedia ada yang berlumba-lumba untuk mengeluarkan produk sendiri.

Masing-masing berebut-rebut mempromosikan produk mereka.

Ada yang membelanjakan puluhan ribu untuk menguatkan jenama mereka.

Untuk apa? Mereka beria-ia belanja sakan bagi menaikkan jenama produk.

Alasan hanya satu.

Iaitu...UNTUK MELEKATKAN JENAMA PRODUK DALAM KEPALA PROSPEK MEREKA.

Ia prospek tidak membeli produk tetapi jenama.

Wassalam

Marketing Konsisten Setiap Hari

Salam.

Apa itu marketing...atau pamasaran asalnya perkataan pasar.

Apa tujuan pasar..pasar merupakan tempat berkumpulnya para peniaga dari segenap pelusuk untuk menjual barangan atau produk mereka.

Pemasaran bermakna untuk mewar-warkan kepada khalayak ramai mengenai produk atau servis yang anda jual.

Pendek kata untuk bagitau khalayak yang anda sedang menjual produk. Kalo tak bagitau prospek atau pelanggan tidak akan tahu kewujudan produk anda.

Maka fungsi utama pemasaran adalah untuk memberitahu supaya khalayak tahu.

Jika khalayak masih tidak tahu bermakna strategi pemasaran anda telah gagal..noktah cari strategi lain.

Dan pemasaran perlu dibuat secara konsisten serta berjadual.

Berikut adalah beberapa teknik pemasaran yang anda boleh tiru.

▪ FB Personal : Personal Status
Increase Engagement 
 Survei .

▪ FB Group : Story Telling Case Study Tips & Trick .

▪ Telegram : Personal Story, Spiritual Motivation Testimonial .

▪ Email : Email Sequence Product Info
Update Video .

▪ Youtube : Live FB, One minute Booster Vlog .

▪ Instagram : Personal Gallery Quote Give away.

Wassalam

19/02/2018

Jaga Adab Berniaga

Salam.

Bila bercakap soal adab dalam perniagaan...apa yang anda fikir.

Perkara pokok dalam adab adalah anda tidak boleh menipu pelanggan .

Contohnya dalam isu testimonial.

Pastikan testimonial adalah ori.

Begitu juga dengan keadaan produk. Kalo tak elok bagitau tak elok kepada prospek.

Seni berbicara dan teknik pengurusan impresi juga perlu dititikberatkan apabila berdepan dengan pelanggan.

Wassalam

Kawan Biar Sedikit Tapi Berkualiti

Salam.

Kawan dalam bahasa mudah orang yang kita kenal, boleh dipercayai dan mudah minta tolong.

Tapi spesis di atas sudah semakin kurang.

Yang banyaknya adalah kawan yang suka tikam belakang,menjauh bila susah, senang hati bila kita ditimpa masalah.

Untuk maju dalam hidup dan perniagaan anda perlu mempunyai teman yang betul dan bersependapat serta yang sudi mendengar cerita anda. Malah dapat memberikan nasihat bila perlu.

Kalo anda mendapat kawan yang proven sukses dalam bidang yang anda ceburi adalah lagi terbaik.

Untuk berjaya anda wajib menukar kawan..perubahan adalah serta merta jika anda bertindak segera.

Wassalam.

Nak Berniaga Kulit Muka Kena Tebal

Salam.

Betulke nak berniaga kena ada sikap tahan malu yang tinggi.

jawapannya adalah salah.

Untuk berniaga anda tidak perlu tunjuk muka pun.

Contohnya syarikat Nuraysa yang berlambak banner tepi highway yang kita boleh nampak.

Pengasasnya hanya pakai purdah.

Kita pun tak tahu muka beliau macam mana..tapi beliau masih boleh berniaga produk kosmetik.

Muka kena kebal dengan rasa malu bergantung kepada bidang bisnes anda.

Sekiranya anda berniaga goreng pisang di kawasan perumahan anda atau berniaga burger dan semuanya anda buat sendiri memang muka anda kena tahan malu tahap gaban.

Kadang-kadang terdapat impresi yang kurang enak dari pelanggan.

Tapi sekiranya anda membuat bisnes secara online sudah tentu anda tidak perlu berjumpa dengan pelanggan.

Semuanya boleh dibuat secara atas talian.

Tiada alasan anda malu untuk berniaga..action saja sudahlah.

Wassalam.

Bolehke Meniru Dalam Berniaga

Salam.

Disekolah kita diajar meniru adalah salah.

Kita membesar dengan berpendapat meniru adalah salah.

Padahal kebanyakan perniagaan yang berjaya di dunia lahir dengan cara meniru.

Untuk berjaya dalam perniagaan anda kena pandai meniru.

Lahirlah perkataan tiruvasi..untuk membenarkan proses meniru dalam perniagaan dilakukan.

Dan tiruvasi adalah sesuatu proses yang sah dalam perniagaan.

Purdi E Chandra merupakan pengasas pusat tuisyen primagama yang merupakan pusat tuisyen yang terbesar di Indonesia.

Primagama telah difranchisekan dan terdapat ratusan cawangan di pelusuk Indonesia.

Beliau memulai perniagaan bimbingan belajar semasa masih lagi menuntut dan pada asalnya beliau tidak tahu untuk berbisnes apa.

Setelah melihat pusat bimbingan belajar Sky Mulyono yang berjaya di Jakarta.

Maka berfikir untuk menubuhkan Primagama di Yogya.

Soal risiko beliau fikirkan kemudian.

Bermula dengan dua orang pelajar dan ianya makin bertambah.

Kemudian beliau memulai pula bisnes makanan dengan membuka restoran padang prima raja dengan meniru restoran padang sari ratu.

Kesimpulannya tiada salah untuk memulakan bisnes dengan meniru perniagaan orang lain

Yang salahnya anda mempunyai banyak idea perniagaan..tapi satu pun tidak pernah dilaksanakan.

Wassalam.

18/02/2018

Relation Marketing

Salam

Relation marketing dalam bahasa melayunya pemasaran perhubungan.

Relation marketing selalu digunakan untuk menjaga hubungan dengan pelanggan yang pernah berurusan dengan anda.

Dalam perkhidmatan yang memerlukan anda menjaga hubungan setiap masa dengan pelanggan contohnya dalam bisnes taska, pusat tuisyen atau bisnes yang melibatkan stokis.

Sebagai pengusaha pusat tuisyen contohnya..Ibu bapa wajib selalu di update melalui grup wasap, telegram atau instagram,emel dan facebook pusat tuisyen.

Perkembangan pelajar-pelajar juga perlu sentiasa diupdate dan dimaklumkan kepada ibu bapa.

Dengan cara ini ibu bapa tidak perlu risau tentang prestasi semasa anak-anak kerana sentiasa diupdate.

Mereka juga boleh fokus kepada perkara lain.

Contoh perkara-perkara yang boleh dikongsi dan ingin diketahui oleh ibubapa adalah:-

1. Prestasi anak
2. Aktiviti sekolah(sila sertakan gambar-gambar anak mereka yang sedang beraktiviti.
3. Aktiviti syarikat.
4. Produk terbaru syarikat.
5. Perkembangan syarikat

Perkongsian-Perkongsian ini akan mewujudkan relation marketing yang lebih efektif kepada syarikat anda dan pelanggan anda.

Wassalam

17/02/2018

Kenapa Aku Tak Beli Buku SifuFBads

Salam.

Buku-Buku yang diterbitkan oleh sifufbads press bukannya x bagus.

Terdapat banyak buku-buku yang bagus dan penulis yang bagus-bagus.

Seperti Leo Adi Putra, Najib Asadok dan beberapa nama pengasas produk seperti Dexandra dan mamadil.

Namun buku -buku mereka tidak menjadi koleksi aku .

walaupun direka dengan cover yang menarik serta isi kandungan yang bermutu untuk dihadam oleh otak aku.

Aku tidak membelinya atas dasar tak suka dengan saiz buku atau bentuk cetakan buku yang aku kira tidak dicetak dalam saiz yang normal.

Mungkin pihak syarikat ada strategi tersendiri untuk jadikan buku terbitan mereka lebih unik, lain dari yang lain.

Sedikit diluar kotak.

Yang mana aku tak menyukainya dan aku tak beli..bila tak suka.

Tapi mungkin aku akan membelinya..sekiranya aku lebih pentingkan konten berbanding saiz buku.

Wassalam.

16/02/2018

Besar Nanti Nak Berniaga Atau Makan Gaji

Salam.

Ramai bercuti sempena tahun baru cina.

Pejabat-pejabat pun kosong.

Waima dalam meeting pun tak ramai yang hadir.

Bukan sebab ahli mesyuarat ramai kaum Cina.

Tapi kaum Melayu yang mengambil peluang bercuti sekali

Uniknya bangsa Malaysia adalah menyambut semua perayaan. Itu yang membuatkan lebuh raya jem.

Mana taknya penduduk kota akan mengambil peluang untuk pulang ke kampung atau ada yang pergi bercuti menghilangkan tekanan kerja di pejabat

Dunia sekarang adalah dunia kerja. Jika tidak bekerja anda dikatakan tidak termasuk dalam norma kehidupan biasa.

Sementelah kita perlu bekerja keluar pagi balik malam...semata-mata ingin menyara keluarga

Ada kawan yang ditanya kenapa masih bekerja walaupun benci dengan pekerjaan yang dilakukan atau benci dengan perangai bos di tempat kerja.

Rata-rata memberi jawapan..perlu menanggung insan yang tersayang.

Adakah selamanya sampai nyawa dijemput kita akan masih bekerja?

Hehehehe...

Saya harap ianya tidak terjadi sedemikian.

Pertanyaan kepada anak sulung saya yang berumur 9 tahun. Selepas pergi potong rambut.

" besar nanti nak makan gaji atau berniaga".

Jawapannya adalah " mana satu yang senang".

Tentulah makan gaji.

Hidup di zon selesa..tapi apa salahnya kalo buat dua-dua.

Pilihan adalah ditangan kita.

Wassalam

06/02/2018

Musim Banjir Waktu Rehat Usahawan Sebutharga

Salam.

Hah!!! Waktu banjir adalah waktu rehat untuk usahawan sebutharga.

Bunyi macam pelik tetapi itulah hakikatnya

Bila musim banjir..sudah tentu bulan 11 dan bulan 12.

kekadang terbawa ke bulan Januari tahun berikutnya.

Kenapa dengan bulan-bulan berkenaan?

Ye, ianya adalah bulan penutupan akaun agensi kerajaan akan berhenti untuk perolehan sebarang perkhidmatan ataupun pembekalan.

Kakitangan bahagian kewangan sudah tentu sibuk untuk pengiraan peratusan duit yang dibelanjakan. Cuti mereka akan dibekukan..ada yang terpaksa membawa keluarga menemani di pejabat kerana lewat balik ke rumah.

Bagi anda selain bercuti apa yang anda boleh lakukan adalah menyemak semula pencapaian syarikat dan membuat perancangan untuk tahun seterusnya.

Kekadang boleh juga membuat hari keluarga untuk syarikat anda atau pun company trip sekiranya mempunyai bajet lebih

Untuk company yang mempunyai kos overhead yang tinggi sudah tentu dalam tempoh berkenaan adalah sukar untuk mereka kerana kerja-kerja yang terhenti seketika akan menyekat duit daripada masuk. Dengan kata lain ' no project no money' .

Terdapat sesetengah usahawan sebutharga akan menghentikan operasi perniagaan seketika dan fokus kepada bidang lain sementara menunggu aktiviti perolehan berasaskan sebutharga aktif semula.

Seorang kenalan yang berasal daripada Kelantan mengambil peluang keadaan yang saya panggil 'Hibernasi Sebutharga' untuk bercuti sambil bermain air banjir.

Ianya adalah aktiviti rutin yang dilakukan oleh beliau setiap tahun kerana tiada sebutharga akan dianugerahkan dalam tempoh hibernasi sebutharga.

IBeliau mengambil mengambil masa berkenaan untuk bersama keluarga dan pada masa yang sama terdapat banyak kakitangan kerajaan yang mengambil peluang untuk bercuti sementelah penat bekerja sepanjang tahun.

Wassalam.

04/02/2018

Pemimpin Yang Dilupai

Salam.

Pelakon terkenal Arnold Schwarzenegger menyiarkan gambar dirinya tidur di jalan di bawah patung gangsa yang terkenal, dan sedihnya menulis "bagaimana masa telah berubah" ... Sebab dia menulis frasa itu bukan sahaja kerana dia sudah tua, tetapi kerana ketika dia gabenor California dia melantik sebuah hotel dengan patungnya.

Kakitangan hotel memberitahu Arnold, "pada bila-bila masa anda boleh datang dan mempunyai bilik yang disediakan untuk anda." apabila Arnold meletak jawatan sebagai gabenor dan pergi ke hotel, pentadbiran enggan memberi dia bilik yang berhujah bahawa dia harus membayarnya, kerana mereka sangat memerlukan.

Dia membawa beg tidur dan berdiri di bawah patung itu dan menjelaskan apa yang ingin disampaikannya: "Ketika saya berada di posisi penting, mereka selalu memuji saya, dan ketika saya kehilangan posisi ini, mereka lupa tentang saya dan tidak menunaikan janji mereka.

Jangan percaya kedudukan anda atau jumlah wang yang anda miliki, mahupun kuasa anda, atau kecerdasan anda, ia tidak akan bertahan lama.

"Cuba untuk mengajar semua orang bahawa apabila anda" Penting "di mata rakyat, semua orang adalah" Kawan " Tetapi apabila anda tidak memberi faedah kepada kepentingan mereka, anda tidak akan peduli.

"anda tidak selalu yang anda fikir anda akan sentiasa ada, tidak ada yang kekal selama-lamanya."

Kepada Ketua2 yang masih menjawat jawatan...ingatlah..jika sekarang kalian sombong dan angkuh.. Yakinlah satu hari nanti...apabila kalian dah tiada jawatan dan kuasa..

Kalian akan saksikan.. Rakan2 yg selama ini mengaku menyokong dan sanggup mempertahankan diri anda.. Akan pergi meninggalkan anda,apabila jawatan yg anda sandang dimiliki oleh orang lain.

Sekian..

#nasihat utk diri

Optimis Peniaga Pasar Malam

Salam.

Berniaga memang sukar..tetapi akan menjadi mudah sekiranya ada ilmu.

Ilmu yang nak diajar kali ini adalah optimis.

Dalam berniaga kita kena optimis dengan keadaan yang akan berlaku dan mempunyai back up plan sekiranya keadaan terburuk berlaku.

Contohnya.

Peniaga pasar malam.

Sesuatu yang paling tidak diingini adalah sekiranya hujan.

Isu hujan hujan adalah isu utama berbanding isu berniaga secara haram tanpa permit.

Isu hujan adalah isu dengan Pencipta yang menurunkan rahmat ke kawasan berkenaan.

" kejap lagi nak hujan", kata seorang peniaga nasi campur di sebuah pasar malam yang terletak di lembahb jaya.

" belum tentu lagi, cuba tengok masih banyak bintang di langit..manakan akan hujan", sampuk seorang peniaga ayam golek disebelah.

Saya yang baru selesai..membeli nasi kerabu di gerai peniaga nasi campur terdengar perbualan mereka

Ye ..dalam perjalanan pulang ke rumah..memang ada hujan tetapi sekadar setitik dua..dan tidaklah selebat yang boleh menyebabkan tutup perniagaan pada malam itu.

Kuasa optimis..tawakal kepada Allah

Wassalam.

01/02/2018

Sifat Orang Kaya Akhirat

Salam

Kaya itu adalah orang yg kaya jiwanya. Bila jiwanya kaya, hati tenang, tiada perasaan dengki dan iri hati dengan kejayaan orang lain.

Siuka melihat kejayaan orang lain dan tiada buruk sangka dan negatif dalam dirinya.

Bila kaya jiwanya, Allah datangkan kekayaan dalam pelbagai bentuk. Allah datangkan juga rezeki yg tidak disangka2. Kuncinya Bersyukur. Dan zahirkan kesyukuran.

Assalamualaikum.. salam tengahari!!

29/01/2018

Musim Lelah Dan Jiwa Yang Lelah

Salam.

Musim tengkujuh kebiasaan melanda pantai timur dalam bulan November dan Disember.

Kini diheret ke bulan Januari...gempa bumi di Jawa Barat dengan 6.0 skala richter mengundang fikir.

Anak-anak yang kelelahan dan selsema pada diri sendiri.memuktamadkan lagi. Bahawa sekarang adalah musim lelah.

Perayaan awal bulan pertama yang sepatutnya membawa sedikit lelah dengan rutin harian dan kerjaya tidak juga berkurang

Putaran makin berputar badan sudah tidak segagah dulu..otak digunakan lebih banyak berbanding fizikal.

Masa kecil dahulu..di kampung..bulan 11 dan bulan 12 dikira musim pesta air.

Kerana dapat bermain rakit batang pisang dan buah kelapa sebagai sebagai pelampung.

Kadang-kadang melakukan terjunan daripada tingkap rumah juga..membuat hati rasa teruja.

Seorang kawan sanggup pulang ke kampung di rantau panjang pada musim tengkujuh untuk bermain air.

Tempias musim sejuk nampaknya melanda semua negeri. Johor banjir ..perlis pun banjir.

Yang tidak terkena banjir akan terkena semput kelelahan.

Wassalam

Jangan Fikir Dell Tidak Menipu

Salam.

Hehehehe...panas tajuk post kali ni.

Salah seorang sahabat menceritakan.

Beliau membuat order untuk 60 biji pc dell All In One.

Tiba hari penghantaran kepada pelanggan. Pihak Dell tidak sertakann dengan stand

yang lebih teruk harga telah ditetapakan dengan pelanggan.

Maknanya akan ada kos tambahan yang akan keluar

Bila diaorang menghubungi pihak Dell mereka menyatakan ..untuk stand tiada dalam spesifikasi yang diberikan kepada mereka.

Stand dalam kategori aksesori dan perlu dinyatakan dalam spesifikasi.

Mana tidak meraung member tu..terpaksa membuat order semula untuk stand. Semestinya tempoh pemasangan terpaksa dipanjangkan.

Dan sudah tentunya menunjukan persepsi buruk kepada pelanggan.

Wassalam

Menjadi Bangsa Usahawan

Salam.

Rasa kelakar bila salah satu kementerian mempromosikan tagline berkenaan.

Bangsa Melayu dari dulu lagi adalah bangsa usahawan.

Jika diperhatikan dalam senario semasa.

Sekiranya kita tidak makan gaji..tentunya kita kena bekerja sendiri.

Dengan kata lain kena berniaga, cari produk dan belajar untuk menjual.

Masalahnya disini...pakar-pakar perniagaan yang berjaya terutamanya bangsa Melayu..kedekut untuk berkongsi ilmu berniaga.

Kalo ada pun yang ikhlas berkongsi ilmu hanya beberapa kerap sahaja.

Masalah keduanya adalah bangsa melayu sendiri yang malas mencari ilmu dan menghadiri seminar dan program bangkit berniaga dengan menggunakan kaedah yang sudah terbukti berkesan serta diajar secara hand on.

Generasi demi generasi bersilih ganti dengan pasaran semasa yang dikuasai oleh bangsa lain menyebabkan produk-produk keluaran bangsa melayu tiada tempat.

Peranan kementerian adalah mendidik dan membantu dari segi kemahiran kepada bangsa melayu untuk berniaga.

Wassalam

24/01/2018

TIPS MENJAGA PERSAUDARAAN DI GROUP !!!

Salam.

1. Fahami bahwa kita memiliki perbezaan iaitu ...
☆ Pendidikan
☆ Usia
☆ Status
☆ Hobi
☆ Sifat
☆ Latar Belakang
☆ Kedewasaan
☆ Profesion
☆ Lingkungan
☆ Pemikiran, dll.

2. Dari perbezaan tersebut, harap maklum jika ada ahli yang...
☆ Suka Humor
☆ Serius dan Santai
☆ Suka Ceramah Agama
☆ Suka Menasihati
☆ Suka Mengkritik
☆ Suka Cerita Politik
☆ Suka Posting Artikel
☆ Suka berita Hoax

3. Keaktifan posting para ahli...
☆ Sangat aktif
☆ Sederhana aktif
☆ Kadang-kadang  aktif
☆ Tak aktif tapi suka baca
☆ Memang malas buka WhatsApp
☆ Jadi ahli tapi tak aktif

4. Jangan mudah terpengaruh dengan isi posting sehingga kita jadi...
☆ Emosi
☆ Tersinggung
☆ Tak mau kalah
☆ Percaya begitu saja

5. Jika ada posting yang kurang berkenan di hati kita, misalnya...
☆ Humor
☆ Gambar
☆ Video
☆ Cerita
☆ Artikel terlalu panjang
☆ Biarkan saja atau
     Delete
Tak perlu pun sampai kita LEFT DARI GROUP

Jadikanlah perbezaan2 itu untuk saling melengkapi di antara kita.

Jadi...Fokus saja pada satu tujuan iaitu *"MENJALIN TALI SILATURRAHIM dan MEMPERERATKAN HUBUNGAN KEKELUARGAAN".*
Semoga ada manfaatnya

21/01/2018

Nak Mula Berniaga Senang Je Tapi Yang payahnye

Salam.

NAK MULA BERNIAGA NI SENANG JE !!!!

Yg susahnya ialah :

✔SUSAH nak buang malu utk approach

Ini la yg selalu terjadi , barang dah beli, tapi simpan berlonggok kat rumah

Malu tu kita je rasa , orang lain tak tau pun kita malu

So tak perlu nak sebut2 perkataan Malu

Lagi malu kalau nak mintak pinjam duit org tau!

✔SUSAH nak bukak mulut utk promote

Berat lahai mulut tu macam ada batu kan ?

Kalau rasa berat sgt, jgn bukak mulut dulu

Gerak kan jari je dlu

Mula kan dengan menaip ayat2 cinta menjual tu di wasap atau media sosial

Lama2 bila dah seronok boleh close sales kt situ, automatik mulut tu jadi ringan.

✔SUSAH disiplin rolling modal

Kalau modal bermula dengan RM850 mcm bisnes al manna ni sebagai contoh,

Restock berikutnya cuma perlu restock sekotak dgn harga RM850

Once hasil jualan dah cukup RM850 terus beli stok baru ,

Kalau nak pakai duit urgent pun, pakai setakat duit untung harian tu sahaja.

Rolling secara berdisiplin , itu baru bisnes namanya

Ramai yg buat bisnes retail macam ni selalu cakap tak untung , tak nampak duit

Sebenarnya bukan tak untung , MESTI ADA untung .. kalau tak untung tak kan nak buat dari awal dulu kan?

Actually kita kurang disiplin rolling modal untuk dapatkan stok jualan yg baru.

Paling Menyesal yg teramat bila ada customer nak restock , stok pulak tak ada kat tgn .

✔ SUSAH nak kekalkan semangat

Kalau menyendiri je buat bisnes mmg la rasa keseorangan

Setiap Bisnes skrg ni biasanya founder atau Stokis ada Wujudkan Group Support untuk bantu Usahawan baru , especially ejen2

JOIN GROUP tu dan bergiat aktif berkawan dan timba ilmu. Aktifkan diri dalam group tu. Jgn malu2.

Buat sampai Founder Ceo dan semua stokis boleh kenal awak

Cukup anda lawan 4 KESUSAHAN dan KEPAYAHAN ni , InshaAllah KEJAYAAN dan KEKAYAAN tu milik anda !!!!

-Founder ameer al-manna

12/01/2018

Buku : Rahsia Usahawan Ebook

Salam.

Dua hari lepas saya berjaya dapatkan buku Rahsia Usahawan Ebook..tulisan Suhaimi Abu Bakar atau lebih di kenali Shuth .

Beliau merupakan pengasas forum wangcyber dan owner sempoihosting.com.

Di mana domain blog ini pun menggunakan khidmat sempoihosting.

Berbalik kepada cerita buku tadi..buku ni sepatutnya saya dah beli 6 tahun lepas iaitu pada tahun 2012 untuk keluaran pertama.

Namun bila rasa diri terlalu pandai..saya tiada inisiatif membaca buku malah mendengar pendapat orang lain.

Kerana apabila saya mula menjual ebook pakej lengkap kontrak perjanjian pada tahun 2010. Saya telah pun membuat jualan. Buat apa membaca buku atau memdengar pendapat orang lain.
Fikir saya begitu.

Namun bila teringat semula buku ini.
Saya mula mencari..namun sudah tiada dipasaran..kiranya adalah barang rare lah kan..

Hehehe..tetapi nasib baik buku ini masih lagi terdapat di mphonline.

Alhamdulillah ...stok masih ada lagi..ketika inila.

Waktu korang baca artikel ni..mungkin out of stok..cetakan kedua memang tidak dibuat untuk buku ini..mungkin penerbit merasakan buku ini kurang mendapat sambutan..penerbit adalah truewealth publishing milik Azizi Ali.

Harga buku ni ..sekali dengan kos penghantaran RM 7 ringgit dalam RM 49 ringgit.

So weekend ni..kalo ada masa terluang..sempatla habiskan.

Wassalam.

07/01/2018

HIDUP INI ADALAH SEBUAH PERJUANGAN, HANYA YANG LUAR BIASA AKAN MENANG

Salam.

Mereka yang "luar biasa" akan mendahului mereka yang hidup sekadar "biasa biasa" atau sekadar "ok laaa"

Takde siapa marah pun kalau kita hidup luar biasa, biasa biasa atau ok laaa

Sebab semua itu adalah pilihan kita sendiri, kita sendiri yang pilih untuk hidup dalam keadaan begitu

Orang yang cara hidupnya luar biasa, result dalam kehidupannya akan dapat lain

Orang yang cara hidupnya biasa biasa, result dalam kehidupannya akan dapat lain juga

Begitu juga bagi mereka yang cara hidupnya "ok laaa" (katanya Allah dah takdirkan hidupnya dalam keadaan susah sehingga dia mati dan ianya sudah tertulis di Luh Mahfuz)

Persoalan disini:

1) adakah itu takdir kalau kita sendiri pun belum berusaha sungguh sungguh dulu? tak buat pun lagi dah kata tak boleh

2) bila dia p tengok takdir dia di Luh Mahfuz?

Of course result orang yang amalkan cara hidup "ok laaa" seperti ini takkan sama seperti result mereka yang mengamalkan cara hidup luar biasa

Allah takkan mengubah nasib sesuatu kaum itu melainkan mereka yang mengubahnya sendiri

Dilahirkan dalam keadaan miskin itu bukan salah kita tapi mati dalam keadaan miskin itu memang salah kita

Jangan sentap, tak nak amek something to ponder sudah nama kau joyah

- founder ameer

Peringatan

Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.
Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal dan sebarang kesalahan tatabahasa dan ejaan adalah disengajakan bagi menghasilkan karya yang santai serta mudah difahami.

Terima Kasih ..

Risi Yusoff