21/01/2018

Nak Mula Berniaga Senang Je Tapi Yang payahnye

Salam.

NAK MULA BERNIAGA NI SENANG JE !!!!

Yg susahnya ialah :

✔SUSAH nak buang malu utk approach

Ini la yg selalu terjadi , barang dah beli, tapi simpan berlonggok kat rumah

Malu tu kita je rasa , orang lain tak tau pun kita malu

So tak perlu nak sebut2 perkataan Malu

Lagi malu kalau nak mintak pinjam duit org tau!

✔SUSAH nak bukak mulut utk promote

Berat lahai mulut tu macam ada batu kan ?

Kalau rasa berat sgt, jgn bukak mulut dulu

Gerak kan jari je dlu

Mula kan dengan menaip ayat2 cinta menjual tu di wasap atau media sosial

Lama2 bila dah seronok boleh close sales kt situ, automatik mulut tu jadi ringan.

✔SUSAH disiplin rolling modal

Kalau modal bermula dengan RM850 mcm bisnes al manna ni sebagai contoh,

Restock berikutnya cuma perlu restock sekotak dgn harga RM850

Once hasil jualan dah cukup RM850 terus beli stok baru ,

Kalau nak pakai duit urgent pun, pakai setakat duit untung harian tu sahaja.

Rolling secara berdisiplin , itu baru bisnes namanya

Ramai yg buat bisnes retail macam ni selalu cakap tak untung , tak nampak duit

Sebenarnya bukan tak untung , MESTI ADA untung .. kalau tak untung tak kan nak buat dari awal dulu kan?

Actually kita kurang disiplin rolling modal untuk dapatkan stok jualan yg baru.

Paling Menyesal yg teramat bila ada customer nak restock , stok pulak tak ada kat tgn .

✔ SUSAH nak kekalkan semangat

Kalau menyendiri je buat bisnes mmg la rasa keseorangan

Setiap Bisnes skrg ni biasanya founder atau Stokis ada Wujudkan Group Support untuk bantu Usahawan baru , especially ejen2

JOIN GROUP tu dan bergiat aktif berkawan dan timba ilmu. Aktifkan diri dalam group tu. Jgn malu2.

Buat sampai Founder Ceo dan semua stokis boleh kenal awak

Cukup anda lawan 4 KESUSAHAN dan KEPAYAHAN ni , InshaAllah KEJAYAAN dan KEKAYAAN tu milik anda !!!!

-Founder ameer al-manna

0 comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Peringatan

Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.
Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal dan sebarang kesalahan tatabahasa dan ejaan adalah disengajakan bagi menghasilkan karya yang santai serta mudah difahami.

Terima Kasih ..

Risi Yusoff