17/03/2018

JANA SIDE INCOME SEBAB NAK CEPAT CEPAT LANGSAI BAYAQ HUTANG

Salam.

* Saudara Ameer founder al-manna antara salah seorang bisnesman yang saya tunggu penulisannya.

Dibawah adalah entri beliau yang terbaru. Semoga bermanfaat.*

Bagi saya la kan, kalau kita niat buat bisnes (side income) sebab nak bayar hutang, inshaallah kita akan dapat

Sebab bayar hutang adalah satu kewajiban yang dituntut oleh agama tau

Tak salah saya pernah terdengar disebabkan hutang, roh seseorang itu akan tergantung

Saya pun masih banyak lagi hutang yang perlu dibayar

Hutang rumah 2 biji ni pun masih lagi tak terlangsai

Tapi saya jenis yang kalau boleh, nak cepat cepat bayar hutang tau

Saya jenis tak suka berhutang

Kalau hutang yang kecil kecil tu, saya akan berusaha bayar secepat mungkin

Alhamdulillah hutang kereta dah buat early settlement hasil buat side income suka suka je, siap dapat discount dalam 5k lagi. jimat dah kat situ.

Asbab buat bisnes suka suka juga lah, saya tak sangka hutang pendidikan JPA berjumlah berpuluh2 k saya dah langsai

Prinsip saya, saya rela berjimat, bersederhana dan berlapar asalkan dapat bayar hutang

Bila satu per satu hutang dah jelas, ibarat satu per satu beban atas belakang ni dah hilang

Hutang ada 2 jenis iaitu hutang baik dan hutang tak baik

Contoh hutang tak baik adalah hutang kereta sebab setiap bulan kita bayar dan nilai kereta semakin susut

Hutang baik adalah hutang yang membuatkan kita boleh laverage kan duit hutang tu untuk beri lebih banyak duit kat kita

Contoh hutang untuk dapatkan suntikan modal perniagaan dan sebagainya

Cara terbaik adalah kita kena listkan hutang hutang yang kita ada contohnya:

1) hutang rumah rmxxxk
2) hutang kereta rmxxk
3) hutang ptptn rmxk
4) hutang dengan kakak/abang/ipar/kawan rmxxx
5) hutang dangan suami/isteri rmxxx
6) hutang dengan JPA/Mara rmxxk
7) hutang dengan supplier/customer rmxk

Untuk yang newbie buat bisnes, bila dapat je untung bersih rm100, amek duit tu dan bayarlah hutang kecil kecil dulu contohnya hutang dengan kawan/ipar duai

Struggle lagi buat bisnes berbulan bulan bertahun tahun lepas tu bayarlah hutang kereta secara early settlement pula

Benda ni possible ya, tidak mustahil sebab saya dah buktikan

Saya mula berniaga sebab antaranya nak bayar hutang pendidikan JPA sebab dulu JPA dah taja saya belajar oversea tapi saya tak perform dan terpaksa bayar ganti rugi

Saya fikir siang malam macam mana nak langsaikan cepat cepat hutang JPA tu alhamdulillah Allah ilhamkan saya untuk terus buat bisnes dan selepas bertahun tahun baru settle

Alhamdulillah

p/s: saya ada hutang dengan tuan tak?

- ameer founder almanna

0 comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Peringatan

Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.
Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal dan sebarang kesalahan tatabahasa dan ejaan adalah disengajakan bagi menghasilkan karya yang santai serta mudah difahami.

Terima Kasih ..

Risi Yusoff