11/04/2018

Kisah Suri Rumah Buat Berpuluh K Sebulan

Salam.

Baru-baru ini saya dapat bersembang dengan seorang suri rumah, anak 4 yang berjaya membuat jualan produk bekas makanan sebanyak RM55,000-70,000 sebulan. Konsisten. Dan beliau mendapat 25% harga ejen.

Apabila saya kira % yang beliau dapat secara cash setiap bulan sebanyak sekitar RM15,625.

Saya duk tanya macam mana dia handle rumah, anak dan sosial media dengan baik hingga jualannya begitu besar sekali. Jawabnya mudah sahaja: “rancang.” Ini yang saya dapat kumpulkan dari perbualan kami.

1. Jalankan tanggungjawab sebagai isteri dan ibu dahulu seperti biasa. Bangun awal untuk sediakan makan pakai buat suami dan anak-anak ke sekolah. Ini beliau anggap sebagai punca rezekinya.

2. Apabila suami dah ke tempat kerja, anak yang dah besar ke sekolah, tinggallah beliau dengan seorang anak kecil. Beliau biarkan yang itu tidur dan beliau mula mengemas rumah sampai siap.

3. Sekitar 9.00 pagi, solat dhuha 4 rakaat (2 kali solat). Ini sudah jadi rutin harian.

4. Siapkan si kecil, mandikan dan beri susu / makan, baru buka laptop.

5. Di media sosial peribadi, beliau ada 7,000+ pengikut. Di situ, beliau kerap update tentang bagaimana uruskan keluarga di rumah dalam masa sama menjana duit. Kisah anak, resipi masakan anak, bento, organizer dan bekas makanan.

Pernah viral beberapa kali.

6. Di Page, beliau sentiasa invest untuk buat Facebook Ads (FBAds). Dan ia kerap menjadi dengan baik.

7. Dua-dua tempat (personal akaun dan Page) memberi pulangan yang besar. Namun di Personal Account beliau dapat kawan dan networking, Page memang jualan sahaja.

8. Content, beliau tulis di Ms Word. Kemudian beliau susunkan ikut hari dan masa. Jadi sesibuk mana, tetap ada content untuk dimuat naik. Beliau bina bank content.

9. Sekitar 10.30 pagi, beliau akan menulis sekitar 3-4 story di dalam word. Siap, save dan baru buka Facebook untuk like dan komen posting kawan.

10. Posting sendiri, beliau dah susun 3-4 kali sehari.

8.00 pagi, update doa atau kisah anak-anak.

12.00 tengah hari, bagaimana menjadi Suri Rumah yang bekerjaya di rumah.

3.00 petang, iklan / testimoni / promosi.

8.00 malam, letak perbualan lawak-lawak dengan anak-anak. 

Semuanya beliau dah emelkan kepada diri sendiri dan hanya copy dari emel dan pastekan ke wallnya sahaja.

Tengah hari, siapkan makanan untuk anak balik sekolah, malam pun sama. Rutinnya begitu sahaja. Semua beliau handle sendiri sebaik-baiknya.

Saya simpulkan, orang merancang takkan pernah gagal. Orang gagal adalah yang gagal merancang.

Tahniah buat Puan tersebut. Ampun maaf tak diberi kebenaran untuk tag kerana bimbang kena kejar dengan macam-macam. Hehe.

Betul kata pepatah, “orang rajin cari jalan, orang malas banyak alasan.”

Semoga ada manfaatnya ya.

- Khairul Hakimin Muhammad,
Kagum!

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Peringatan

Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.
Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal dan sebarang kesalahan tatabahasa dan ejaan adalah disengajakan bagi menghasilkan karya yang santai serta mudah difahami.

Terima Kasih ..

Risi Yusoff