Rahsia Ecover

Rahsia Ecover - rahsiaecover.blogspot.com.

Kontrak Perjanjian

Rahsia Kontrak Perjanjian - kontrakperjanjian.blogspot.com.

Minisite Dengan Blogspot

Minisite Dengan Blogspot - minisitedengan.blogspot.my.

Rahsia Sebutharga

Rahsia Sebutharga - RahsiaSebutharga.blogspot.com.

Rahsia Sifu Jualan

Rahsia Sifu Jualan - Tips Efektif Melariskan Jualan Tanpa Pening-Pening.

23/08/2019

Buku : Sunan Cinta Nan Sakti

Salam,

 Buku terakhir dalam trilogi novel Laksamana Sunan.

Kiranya buku flasback untuk kisah saifudin. Buku ni saya survey dekat online memang dah takde begitu juga di kedai-kedai buku termasuk dekat jalan TAR dah sold out. Nasib baik masih ada lagi jual dekat RAMFC Store. So order online pakai whatsapp je.

 Penghantaran hanya dibuat pada hari khamis. harga RM 30 tambah dengan kos delivery RM 10. Semalam diaorang pos. Hari ni dah sampai. Memang terbaik RAMFC.

Bonus untuk order dengan RAMFC Store akan dapat tandatangan Penulis Ramlee Awang Murshid.

Dah dua bulan saya duk cuba habiskan koleksi laksamana sunan ni. Sampai sepertiga malam untuk khatam novel ni.

Pembelian dalam bentuk ebook di Emall (boleh download dekat playstore) oleh karangkraf pun ada jugak. .

Sekarang saya tengah habiskan buku terakhir Sunan Cinta Nan Sakti . Tak menyesal untuk dijadikan koleksi. Dia punya tebal tak hingat.

Bosan-bosan boleh repeat lagi..hehehe.

 Wassalam.


11/08/2019

Selamat Hari Raya Aidil Adha 2019

Salam.

Kepada seluruh pembaca blog risiyusoff.com.

Saya mengambil kesempatan mengucapkan selamat hari raya Aidil Adha.

Jangan lupa menelefon ibu bapa jika yang masih ada dan tidak pulang ke kampung.

Mohon keampunan mereka berdua.

Wassalam.

Bertapa Dengan Ramlee Awang Murshid

Salam.

Sejak 2 minggu lepas jiwa dihantui dengan buku Ramlee Awang Murshid.

Semestinya trilogi Laksamana Sunan. Ye saya ketinggalan kebelakang.

Baru-baru ini berpeluang melihat komen daripada pembaca. Dan terus melekat untuk habiskan trologi laksamana Sunan.

Dimulai dengan buku Sunan Musafir .

Tak rugi membaca buku ini. Terasa bagai membentuk jati diri dan rasa sebagai satu buku dakwah yang wajib bangsa Melayu baca.

Hadiahkan kepada anak-anak muda.

Wassalam

13/06/2019

Azizi Ali Buat Jualan Murah

Salam.

Pergh! Malam ni nasib baik terbuka hati nak lihat Twitter.

Rupanya Azizi Ali sedang buat promosi buku. Harga Serendah 5 hingga 15 hinggit. Berakhir 20 Jun 2019.

Apalagi malam ni saja saya order 12 buku. Damage seratus lebih jugak lah ..termasuk kos delivery sebab berat buku 3.35 kg. Hehehe.

Kebanyakkan buku kalo beli dekat luar tanpa promosi memang termenung je lah.

Korang boleh riki dekat laman web bookplanet.com.my.

Wassalam

08/06/2019

Jeff Bezos - Stop looking at our stock price this quater

Jeff Bezos - "Stop looking at our stock price this quarter".
.
During raya, I stumbled upon an interview with Jeff Bezos. I felt it was one of the best interviews I’ve seem in a long time so thought I share this with you guys. Some lessons from the wealthiest person in the world today :
.
1. Amazon didnt make money until after 9 years in business. Today, after more than 25 years, its one the most valuable companies in the world, adn reached USD1Tril market cap. And Jeff Bezos, became the wealthiest person in the world.
.
2.Amazon keep reinvesting its profits back inits business so that it has larger competitive advantage. Today, they are one of the most profitbale companies in the world.
.
3. He said he had plenty of good luck in the last 25 years in business.
.
4. In one quarter, their shares went up by 30% in just 90 days. Bezos’s response? “The result of this quarter, is coming from the cake we bake 3 years ago. And today, we are baking and preparing for another great quarter but in year 2022. “
.
5. Bobby Axelrod n Bezos - "While We keep an eye for this quarter but the other eye must look at next year, or 5 years ahead. The great never sacrifice the IMPORTANT, for what is URGENT but not necessarily important. "
.
.
The insights for me and how do I apply this in my life, are as per the following  :
.
1. Many people often look for short term results, and not willing to loose 5-10 years first. Bezos was willing to sacrifice 5-10 years so that he gains a massive advantage that will now give him a 50 year advantage. I was riding on a scooter, for the first 7 years of investing, and had over RM5k monthly passive income. I reinvested all my profits to buy more. Even today.
.
2. Many people get comfortable. 10 years ago most retailers like Macy, Best Buy and even Walmart scoffed at Amazon’s decision to  sell anything and everything. Today, they are either no longer growing at their normal pace or dying. They fail to reinvent when they had advantage 10 years ago.
.
3.People think Bezos got lucky. But he is in this business for 25 years, and sure while some element of luck exists, he was prepare to ride the luck when it came. He was IN THE GAME to benefit from that luck. Its the same with properties too. People often say we got lucky because of property bull runs, but they dont realized that a property bull run, can be created, and predictably engineered. We are in the game and if we dont get lucky, we have RM3 to RM5Mil. But if we are lucky,  we would end up with RM8 to RM10Mil. Unlucky means RM3Mil, and lucky means we make RM8Mil. Not bad kan?
.
4. Many people make decisions to move jobs today largely because of the pay, instead of the skill that that job can offer. I went from RM600 per month in salaries to 5-figures before 29 years old as I prioritize learning first instead of pay. Prioritize LEARN, and then you’ll earn.
.
5. Most people are happy to make RM50k to100k from property investments, and happy to cash that out today barely 5 years after investing. Which is sad considering its not difficult to make RM1Mil per property if they buy the right property and apply the right strategies.
.
.
So guys, I attribute Bezos success ignore and make short term sacrifices to gain serious long term advantages. While many only look on what can they gain today and tomorrow or this quarter, he thinks 3-5-10 years ahead. Thanks to this thought process, he runs one the the most valuable companies in the world , and became the richest person as a result.
.
So the next time you move jobs, or making a business decision, or making any investment decision, ask yourself this super important question —>  Is this decision will only be good for 1 quarter or 1 year, or is this decision will do well for the next 10 years ?
.
p/s : Let me know whats your biggest learning from this post please (Y)

- CnP Faizul Ridzuan

01/06/2019

Cara CEO D'Herbs buat marketing

Salam

"Untuk kos iklan semua.. Saya peruntukkan RM15 hingga RM18 juta setahun." Dato' Aliff Syukri (Pengasas D' Herbs)

Dato' Aliff Syukri (Pengasas syarikat D'Herbs) berkongsi tentang satu daripada strategi pemasaran syarikatnya peringkat awal.

1 - Beliau melakukan bengkel kecantikan hampir di seluruh negeri.

(Ini dikongsikan dalam video inspirasi permulaan bisnes jenama D'Herbs)

2 - Bukan sahaja tujuannya untuk memperoleh ramai pelanggan, dalam masa sama membina keyakinan orang lain terhadap jenama syarikatnya.

3 - Kaedah mengadakan majlis ilmu adalah satu daripada cara untuk mendapatkan ramai pelanggan dan meningkatkan jenama bisnes.

4 - Ia adalah kaedah yang ringkas, rendah kos dan modal yang paling penting adalah modal ilmu.

5 - 4 Jenis majlis ilmu yang lumayan. Majlis ilmu terbahagi kepada beberapa kategori seperti:

+ Seminar.

+Bengkel (Workshop).

+ Personal coaching.

+ Group coaching.

6 - Ia adalah satu model marketing yang mengizinkan kita untuk mencipta satu lagi saluran paip duit untuk bisnes.

7- Ada beberapa syarikat yang bijak mengoptimasikan majlis ilmu sebagai teknik marketing. Dalam masa sama, membina portfolio dan profail syarikat.

CnP

23/05/2019

Buku 4 Turbo Copywriting Tulisan Najib Assadok

Salam.

Lama x masyuk payment ebook kontrak perjanjian.

Alhamdulillah ebook yang ditulis pada tahun 2010  sampai sekarang masih menjana income.

Kalo berminat anda boleh dapatkan di kontrakperjanjian.blogspot.com.

Petang tu ada satu payment masuk..dapatla guna duit tu untuk beli buku Najib Assadok, 4 Turbo Copywriting.
Harga RM 40 termasuk kos penghantaran.

Dah lama nak beli buku ni. Arini buku sampai dipangkuan dihantar oleh easyparcel.

Sekarang kena cari masa untuk digest buku berkenaan.

Wassalam

22/04/2019

Bersedekah Secara Bermaruah

Salam.

Bersedekah jangan sampai jatuhkan maruah org.. Sebuah cerita yg sangat menyentuh & inspiring !!

Seorang lelaki tua dengan baju lusuh masuk ke sebuah kedai mewah. Dari bajunya, kelihatan lelaki tua tersebut dari golongan fakir. Para pengunjung di kedai tersebut melihat aneh kepada lelaki tua itu. Tetapi tidak dengan pemilik kedai....

Pemilik kedai: '' Mahu cari apa pakcik?'', bertanya ramah.

Lelaki tua: '' saya mahu beli selimut 6 helai untuk saya dan anak-isteri saya. Tapi....'', katanya penuh ragu.
Pemilik kedai: '' Tapi kenapa pakcik?''

Lelaki tua: '' Saya hanya punya wang 100 riyal. cukupkah untuk membeli 6 helai selimut. Tidak perlu yang bagus, yang penting dapat melindungi tubuh dari hawa dingin_.''

Pemilik kedai: '' Oh cukup pakcik! Saya ada selimut yang bagus dari Turki. Harganya cuma 20 riyal saja. Kalau pakcik membeli 5, saya beri bonus 1 helai.''

Lega...
Wajah lelaki tua itu bersinar cerah. Ia memberikan wang 100 riyal, lalu membawa selimut yang dibelinya dan terus pulang.

Seorang teman pemilik kedai yang sedari tadi melihat dan mendengar hal tersebut kemudian bertanya pada pemilik kedai..:''
_adakah kamu tersilap?  Kamu kata selimut itu yang paling baik dan mahal yang ada dikedaimu ini. Kelmarin kamu menjualnya kepadaku dengan harga 450 riyal. Sekarang kamu menjual kepada lelaki tua itu 20 riyal?'' katanya, kehairanan.

Pemilik kedai berkata: '' Benar. Memang harga selimut itu 450 riyal, dan aku menjualnya kepadamu tidak kurang dan tidak lebih. Tetapi kemarin aku berdagang dengan manusia. Sekarang aku berdagang dengan Allah.

Demi Allah! Sesungguhnya aku tidak menginginkan wangnya sedikitpun. Tapi aku juga ingin menjaga maruah lelaki tua tersebut agar dia seolah-olah bukan menerima sedekah daripadaku hingga membuatnya berasa malu.

Demi Allah! "Aku hanya ingin lelaki tua itu dan keluarganya terhindar dari cuaca musim dingin yang akan sampai tidak lama lagi. Dan aku pun berharap agar Allah menghindarkanku dan keluargaku dari panasnya api neraka."

Sungguh tinggi nilai amal dan sedekah jika kita dapat melakukannya secara sembunyi atau tanpa  membuat orang lain berasa rendah diri.

C & P

Wassalam.

27/03/2019

57 Marketing Untuk Si Pemalas

Salam.
Akhirnya sampai jua buku yang diorder daripada sifufbads.

Minggu lepas dapat emel ..sifufbads bagi percuma..just bayar pos laju je rm 10.

Pergh! Musuh jangan dicari ..rezeki kena rembat awal-awal lagi.

Hari ni..posmen datang...hahaha..seminggu  jugakla menunggu.
Dah belek2 random .buku ni.

Isinya padat..kalo dicicah dengan produk yang syarikat ada memang terbaik.
Penulisan macam biasa ..sifufbads. teori2 tak main ...kebanyakan praktikal.

Boleh terus buat..kalo malas sekali pun..boleh faham apa nak buat jika baca buku ni.

Tq ..sifufbads.. banyak pahala akhirat diaorang dapat..sebab bagi percuma.

Wassalam.

22/03/2019

Rate Pos Laju Naik, Harga Barang Pun Naik

Salam.

Dah lama x pos barang pelanggan.

Bila pos semalam..tengok-tengok rate untuk sampul S 0.5 kg dah naik.

Bulan lepas rm 7.40 sekarang dah rm 7.90. Rupenye berkuatkuasa 1 mac.

Hohoho...kalo dah kos delivery naik harga barang pun kena naikkan.

Sebelum ni saya bagi tawaran postage percuma.

So dah xboleh bagi percuma ..kena cas pada pelanggan.

Ingat nak cas dalam rm 5 hinggit..kesian kat pelanggan pulak.

Tapi orang lain ada letak rm 10 hinggit untuk pos laju.

Boleh la kot.

Kalo dah produk power..mesti pelanggan xkisah punyer.

Wassalam.

05/03/2019

Nak Bisnes Apa ye?

Salam.

Ramai yang menghadapi masalah xtau nak bisnes apa.

Xde idea..

Ada idea pun sekerat jalan je. Bila xde hasil..stop buang benda lain pulak.

Buat bisnes secara acah-acah. Xnak keluar dari zon selasa.

Saya gariskan 3 tips untuk anda tahu ..bisnes apa yang sesuai dengan anda.

1. Lihat balik sijil, Diploma atau Degree yang korang pernah dapat dulu. Bermakna anda ada kemahiran dalam berkenaan. Maka boleh buat bisnes dengan apa yang anda mahir.

2. Apa yang anda minat...lihat kat dalam ruang rumah..apa yang anda suka buat. Anda suka buang masa dengan aktiviti apa. Aktiviti ini juga boleh dijadikan bisnes dan memberi rezeki untuk anda. Yang penting sekali anda akan tetap lakukan walaupun ianya tidak mendatangkan hasil..kerana anda suka melakukannya.

3. Bekerja dengan orang. Kemudiaan cedok ilmu yang dia ada atau sistem bisnes yang dia buat. Replicated kat dalam bisnes baru anda. Pastikan bisnes yang anda cedok proven sukses. Baru mudah nak follow.

Itu saja tips untuk pagi ni..untuk yang x tau nak bisnes apa.

Wassalam.

23/02/2019

Lubuk Sebutharga

Salam.

Untuk mencari lubuk sebutharga kita kena tahu kemampuan sesebuah organisasi untuk berbelanja.

Kebiasaannya sesuatu agensi akan sentiasa mempunyai bajet yang dinamakan Belanja Mengurus.

Belanja mengurus adalah bajet yang diperlukan untuk menjalankan operasi disesebuah agensi.

Bagi perbelanjaan diluar jangka atau projek-projek yang baru ia dikenali sebagai One Off iaitu bajet yang akan dihabiskan dalam tahun berkenaan sahaja untuk satu-satu sebutharga atau projek.

Terdapat beberapa peringkat lubuk yang anda boleh masuk iaitu:-

1. Kementerian
2. Jabatan di bawah kementerian.
3. Agensi di negeri-negeri
4. IPTA
5. Sekolah-sekolah.

Diperingkat kementerian selalunya akan melibatkan sejumlah kos projek yang besar. Kerana kementerian akan membuat perolehan untuk agensi di negeri-negeri. Selalunya projek adalah berbentuk tender. Namun terpulang kepada kemampuan kewangan untuk memasuki peringkat yang mana.

Bagi sebutharga ianya selalu dibuka oleh jabatan-jabatam dibawah kementerian kerana mereka tidak perlu untuk memohon kelulusan daripada kementerian terutama mendapatkan tandatangan daripada KSU yang mana sangat tidak disukai pengarah sesebuah agensi.

Sebutharga juga mengambil masa yang singkat dan mudah dikeluarkan berbanding dengan tender. Oleh itu ia menjadi favorit jabatan-jabatan di bawah kementerian.

Antara kementerian yang mempunyai banyak agensi di peringkat negeri pula adalah Kementerian Kesihatan dan juga Kementerian Pendidikan.

Lagi kecil agensi maka lagi kurang persaingan. Maka peluang untuk anda menang sesuatu sebutharga adalah lebih besar.

Saya galakkan anda untuk memulakan bisnes sebutharga dengan fokus kepada agensi-agensi di bawah kementerian terlebih dahulu. Persaingan di peringkat kementerian ibarat bersaing di lautan yang luas dan anda memerlukan tali joran yang lebih panjang.

Wassalam

Perancangan Sebutharga Agensi

Salam.

Perancangan sebutharga untuk tahun mendatang akan dibuat seawal bulan Disember dan dimasukan ke dalam sistem eperolehan sebelum 15 Disember.

Tujuannya adalah memastikan bajet yang diperuntukan oleh kementerian dapat digunakan secara maksimum kalo boleh pada penghujung tahun prestasi perbelanjaan adalah 90 % ke atas.

Apakah peranan anda di sini?

Peranan anda adalah untuk memberikan cadangan kepada agensi apa yang perlu mereka lakukan untuk tahun tersebut.

Anda perlu menghantar proposal ataupun ringkasan eksekutif bagi memudahkan kerja-kerja yang akan dilakukan oleh penyedia sebutharga.

Contohnya adalah anda membantu dari segi penyediaan spesifikasi sebutharga dan anggaran harga yang perlu diletakkan di dalam borang perancangan projek agensi.

Secara tidak langsung anda akan dipelawa untuk memasuki tawaran sebuatharga berkenaan sekiranya ia diluluskan oleh ahensi dan ia juga satu advantage buat anda kerana sudah mengetahui apa spesifikasi yang diperlukan.

Maka bulan 10 dan bulan 11 adalah bulan terbaik untuk.anda menghantar proposal atau ringkasan eksekutif kepada pegawai penyedia sebuthatga.

Wassalam.

21/02/2019

Pos Laju Salah Hantar Sampai Sarikei

Salam.

18.2.19 hari isnin . Saya pos barang client beralamat di Bangi.

21.2.19 hari khamis. Client wasap kata barang belum sampai.

Pos laju beb bayar 7 hinggit tu..free postage.

Saya pun buka laman pos ju..masukan nombor tracking..fulaweh..barang aku pergi sampai sarikei nun dekat Sarawak.

Apa nak buat..saya emel dekat aduan pos laju..faham2 je la bukan kita sorang buat aduan. Xtau la bila diaorang nak feedback.

Masalahnya adalah client dekat bangi ni. Saya pos barang dekat pejabat pos Pulapol KL.

So apa kita nak buat dalam keadaan macam ni.

Sebagai peniaga kita kena jujur. Ceritakan hal yang sebenarnya kepada client dan hantar produk yang baru.

Kalo barang yang sampai sarikei tu patah balik semula ke semenanjung..mintak client pulangkan semula. Sekiranya client jujur kita akan dapat semula. Kalo tidak.

Semestinya saya akan rugi. Tapi itu la sebenarnya jiwa peniaga yang sebenar.

Sekarang ni tunggu feedback dari pos laju dan besok kena pos barang yang baru kepada client.

Latest update .. 22.2.19 sampai juga kat bangi akhirnya. Selamat xperlu nak pos semula barang.

Wassalam.

17/02/2019

Official Distributor technique

Salam.

Untuk mendapatkan harga yang murah anda perlu menjadi membership kepada jenama-jenama yang tertentu.

Contohnya adalah seperti pembekal toner dan penyewaan mesin fotokopi.

Terdapat syarat-syarat tertentu untuk menjadi ahli . Contohnya anda perlu membuat pembelian lebih daripada 25 ribu baharu boleh menjadi ahli.

Setelah menjadi ahli anda akan diberikan diskaun 15 hingga 30 peratus.

Kaedah ini adalah win-win situation anda boleh mendapat harga murah manakala suplier pula akan mendapat pelanggan tetap.

Selain itu anda juga boleh menjadi suplier kepada vendor-vendor lain dan mendapat untung atas angin melalui diskaun sebagai ahli.

Wassalam.

Mark up harga 15% daripada harga pasaran

Salam.

"Macam mana nak untung kalo mark up harga 15% daripada harga pasaran".

Tahukah anda 15% daripada harga pasaran adalah bersamaan dengan harga anggaran jabatan.

Kebiasaannya agensi akan membuat survey harga di pasaran dan mark up dalam 15 hingga ke 30 peratus dan dijadikan sebagai harga anggaran jabatan.

"Dari mana mereka mendapat harga anggaran jabatan".

Berikut adalah sumber utama agensi membuat survey harga jabatan.

1. Master Suplier.
2. Official Distributor.
3. Proxy suplier.
4. Marketplace.
5. Internet.

Ini bermakna anda akan mendapat keuntungan yang kecil.

Apa motifnya anda mark up 15%. Ye pertamanya adalah untuk memenangi sebutharga dan yang keduanya adalah anda berniaga untuk long term bukannya untuk short term.

Disinilah peluang anda untuk mewujudkan relationship dengan agensi bagi mendapat lebih sebutharga pada masa akan datang.

Wassalam.

15/02/2019

THE POWER OF Endorsement

Salam.

Dalam buku terbaru saya sifu selling saya ada terangkan mengenai endorsement.

Endorsement adalah antara teknik terbaik untuk gain trust daripada prospek.

Dalam penilaian sebutharga contohnya.

Penyebutharga akan diminta mengemukakan beberapa dokumen seperti :-

Sijil KDN
Sijil SSM
Perkeso
Polisi Insurans
Sijil persatuan PPKKM
Sijil Anugerah/ penghargaan
Sijil ISO

Semua endorsement ini akan dikira markah. Jika tidak disertakan markah akan dikurangkan.

Oleh itu amat penting untuk anda mendapatkan sebanyak mungkin endorsement daripad client selepas servis dijalankan.

Wassalam

07/02/2019

Stres dalam bisnes apa kata tony robin

Salam.

Cara untuk releasekan stres yang terbukti berkesan adalah dengan adventurekan fizikal.

Bukan sahaja stres dalam bisnes malahan dalam apa-apa keadaan sekalipun anda boleh releasekan dengan mengambil cuti.

Kadang-kadang kita x stres tapi badan yang  letih  inginkan aktiviti baru diluar daripada rutin harian.

Jadi ramai yang mengambil kesempatan cuti tahun baru cina untuk mengambil angin baru sebelum masuk bekerja semula.

Bagi pasangan muda ..ianya masa yang tepat untuk melangsungkan perkahwinan kerana cuti persekolahan.

Seorang kenalan saya mengambil pula bercuti secara backpaker ke puket thailand untuk memikirkan idea bisnes yang baharu.

Untuk yang bermajikan..kita boleh mengelak daripada melihat muka orang atasan atau rakan sekerja yang berfikiran negatif.

Saya pulak Cuti tahun baru cina ke Teluk Kumbar, Pulau Pinang. .menghadiri majlis kahwin anak sedara.

Wassalam.

28/01/2019

Peter Drucker : Business adalah mengenai marketing dan innovation

Salam.

“Since the purpose of a business is to create a customer.
The most important functions of a business are marketing and innovation. EVERYTHING else is an expense.”- Peter Drucker

Kebanyakan owner bisnes terlalu menumpukan kepada produk.

Padahal tanpa produk anda masih lagi boleh menjual.

Contohnya :  Bisnes consultant atau kaunseling..mereka tidak memerlukan produk. Apa yang mereka tekankan hanyalah kepada customer.

Yang penting adalah kepuasan pengguna dan rasa berbaloi untuk keluarkan duit.

Dalam bisnes pendidikan contohnya.  Customer utama adalah ibubapa. Anda perlu memuaskan hati ibubapa dengan menjaga dan mendidik anak mereka.

Jika mereka tidak berpuas hati..mereka akan menghantar anak mereka ke pusat didikan yang lain. Hati mereka perlu dijaga.

Yang saya ingin tekankan dalam bisnes yang paling utama adalah customer bukan produk.

Wassalam

27/01/2019

Educate Clients menggunakan preemtive marketing

Salam.

"We cannot direct the wind, but we can adjust the sails.” – Bertha Calloway

Antara teknik marketing yang diamalkan sejak dulu lagi di eropah ialah preemtive marketing.

Macam mana tu?

Teknik ini digunakan apabila kita menerangkan sesuatu proses yang dilaksanakan oleh syarikat untuk hasilkan sesuatu produk.

Contohnya syarikat anda menjual daging pekasam. Maka anda menerangkan kepada prospek bagaimana pekasam daging dihasilkan.

Seperti daging yang digunakan..siapa yang membuat sembelihan..kemudian bagaimana daging diperap ..berapa lama diperap.

Apa bahan-bahan yang digunakan untuk menghasilkan daging pekasam.

Walaupun cara pembuatan sudah diketahui atau common.

Mungkin cara penghasilan pertama kali di dengar oleh prospek.

Apabila anda yang menerangkan kepada prospek .

Secara tidak langsung prospek akan teringatkan anda apabila bercakap mengenai daging pekasam.

Dan itu tujuan dia. Iaitu untuk preemtive advantage  dan menjadikan anda first person apabila bercakap mengenai bidang pekasam.

Teknik ini juga banyak digunakan oleh pembuat filem.. mereka akan mengeluarkan video pendek the making untuk menceritakan bagaimana sesuatu filem dilakukan.

Seperti aksi lagak ngeri dibuat sendiri oleh pelakon utama, jumlah kos pembikinan, tempat-tempat pengambaran yang dilakukan.

Ini menwujudkan ad value kepada penonton untuk pergi tonton..dan rasa berbaloi untuk keluarkan duit.

Jangan lupa untuk educate pelangan anda.

Wassalam.

26/01/2019

4 Lubuk Sebutharga

Salam.

"Kita tidak tahu bila sebutharga akan keluar, tetapi kita dapat ramal bila ianya akan keluar"

#1 Newspaper

Nespaper selalunya untuk tender dan bukan untuk anda..Sila abaikan..anda tidak akan dapat sebutharga dalam newspaper.. next.

#2 Laman web agensi.

Sekiranya anda ada masa dan tersenarai dalam enjin carian google. Maaf anda tidak akan jumpa..melainkan anda diberitahu.

3 bulan kemudian baru ianya tersenarai dalam search engine google.

#3 Papan Iklan Agensi.

Nak ke anda menjenguk setiap agensi yang area anda cover. Ini pun anda tidak akan jumpa melainkan anda diberitahu kewujudannya dan anda walk in untuk lihat.

And perlu rekrut ejen di agensi berkenaan untuk maklumkan kepada anda. Dan jangan lupa berikan free gift kepada ejen berkenaan. Sedikit open table pun dah dikira okay.

Kebiasaannya papan iklan ini akan ditempatkan di bahagian perolehan atau bahagian pengurusan agensi.

#4 ePerolehan.

Anda akan dapat melihat sebutharga yang diiklankan dan yang hanya matching dengan kod bidang syarikat.

Tetapi persaingan adalah maha sengit.
Terdapat ribuan syarikat yang berdaftar dengan ep akan berebut sebutharga yang sama.

#5 Pemberitahuan dari agensi

Pemberitahuan daripada agensi adalah lubuk terbaik. Agensi akan lebih mudah berurusan dengan syarikat yang pernah memberikan perkhidmatan di tempat mereka dan wujud trust yang tinggi antara agensi dan syarikat.

Selalunya agensi akan memaklumkan melalui emel dan juga telefon. Sekiranya terdapat sebutharga yang akan dikeluarkan.

Paling manima 5 syarikat yang akan dipanggil. Kebarangkalian untuk anda menang adalah besar dan berdasarkan pengalaman saya tidak semua syarikat yang dipanggil akan memasuki atau menghantar sebutharga tersebut.

Wassalam

23/01/2019

Refferal System

Salam.

Referral system merupakan strategi marketing paling berkuasa kerana di dalamnya sudah ada trust.

Model referral system adalah menyerupai pokok dan ianya akan makin berkembang ke bawah.

Apabila seseorang menggunakan khidmat anda berdasarkan rekomendasi orang lain ia di panggil referral system.

Masalahnya tidak ramai yang secara sukarela ingin rekemenkan bisnes atau perkhidmatan kepada orang lain.

Anda juga akan terlihat sedikit mendesak sekiranya ingin pelanggan rekemenkan bisnes anda kepada orang lain.

Jadi beberapa tip diperlukan untuk anda mendapat rekemendasi daripada orang lain.

#1. Anda berkata kepada pelanggan anda bahawa syarikat sedang expanding refferal system jika beliau mempunyai kenalan yang perlukan perkhidmatan yang sama. Beliau boleh berikan contact number dan anda yang akan berjumpa dengan individu berkenaan.

#2. Anda juga katakan bahawa syarikat juga akan memberikan imbuhan sekiranya expanding referral system berhasil. Jika tidak berhasil syarikat masih memberikan saguhati.

#3. Pastikan anda memberikan khidmat yang terbaik kerana anda senang mempertaruhkan nama orang lain dalam urusan berkenaan.

Wassalam.

22/01/2019

Cara menjawab dokumen spesifikasi

Salam.

Dalam senarai dokumen sebutharga dokumen yang paling penting adalah dokumen spesifikasi.

Sebarang kesalahan anda menjawab dokumen spesifikasi akan membawa mala petaka kepada dokumen sebutharga anda.

Selain daripada copy and paste spesifikasi sedia ada. Anda juga perlu berhati-hati dengan perkataan "akan" .

Ye memang betul perkataan "akan" adalah menandakan anda setuju dengan spesifikasi minima yang diinginkan oleh agensi.

Namun terdapat juga syarikat yang salah meletakan perkataan ini.

Contohnya :

Syarikat perlu berdaftar dengan kod bidang 21004, 210687 dan 210876.

Jawapan anda :

Syarikat akan berdaftar dengan kod bidang 21004, 210687 dan 210876.

Penggunaan perkataan "akan" dalam ayat diatas  mengatakan yang syarikat belum mendaftar kod bidang. Sedangkan anda sudah mendaftar bidang berkenaan.

Oleh itu anda perlu memastikan setiausaha sebutharga di syarikat anda menjawab dengan betul.

Senario diatas adalah kisah benar dan agensi perlu menyemak semula kod bidang syarikat.

Wassalam.

Berniaga dengan lembaga

Salam.

Bulan Januari 2019, Sany Char Koay Teow...ye ejaan memang macam tu. Salah seorang kenalan dalam industri teknologi maklumat bercerita mengenai ekonomi sekarang yang kian teruk. Tahun 2018 adalah kali pertama syarikat beliau tidak menjana keuntungan.

Mungkin berpunca dari masalah sistem ep pada awal tahun 2018. Bulan 6 baru stabil.

Juga masalah untuk mendapatkan projek kerana kebanyakan agensi kini menggunakan sistem ep yang lebih terbuka dan persaingan yang semakin sengit antara syarikat.

Jadi apa langkah beliau untuk keluar dari masalah ini?.

Kalo dulu beliau hanya fokus kepada agensi kerajaan dan apabila penggunaan sistem ep diwajibkan.

Maka beliau perlu mencari alternatif lain dengan meneroka pasaran baru iaitu agensi berkanun dan swasta yang tidak terikat dengan sistem ep dan boleh membuat perolehan secara terus.

Untuk mencapai strategi ini beliau perlu mencari network di setiap agensi berkanun dan membuat perjumpaan dengan target officer untuk menerangkan perkhidmatan yang disediakan oleh beliau. Semestinya teknik berkawan adalah cara terbaik untuk berjaya dalam pasaran ini.

Wassalam.

01/01/2019

Azam 2019

Salam.

Ada yang pasang azam.. ada yang x pasang azam..ada yang cary foward daripada tahun lepas.

Pendek kata x pasang azam pun xpe.

Ada yang tinggi cita-cita dalam bisnes akan letak target untuk dicapai pada tahun 2019 usai daripada retreat syarikat. Ada yang target 1 juta sebulan. Ada yang target untuk capai 50 000 pelanggan setahun.

Bila ada target katanya senang sikit nak bekerja sebab sasaran sudah jelas.

Agensi kerajaan sibuk memasukan perancangan sebutharga dan tender untuk 2019 kedalam sistem ep.

Yang miskin akan berusaha berniaga untuk mencari sumber pendapatan bagi yang tidak makan gaji.

Yang hidup sederhana kolar biru akan berbisnes secara sambilan untuk hidup yang lebih selesa. Berbisnes secara sorok-sorok takut diketahui majikan.

Orang kaya yang mempunyai pasif income menjadikan alasan berbisnes sebagai hobi dan mengisi masa lapang.

Padahal untuk menambah kekayaan.

Namun kita lupa pada azam untuk menyediakan bekalan sebelum mati. Tatkala sibuk dengan azam yang belum pasti tercapai.

Tapi mati itu semestinya datang.

Pokok pangkalnya jadikan azam pada tahun ini lebih kepada action daripada berangan-angan.

Ingat firman Allah:

“Maka apabila kamu telah selesai dari satu urusan maka kerjakanlah dengan sungguh-sungguh urusan yang lain”. (QS. Al Insyirah:7)

Wassalam.

Peringatan

Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.
Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal dan sebarang kesalahan tatabahasa dan ejaan adalah disengajakan bagi menghasilkan karya yang santai serta mudah difahami.

Terima Kasih ..

Risi Yusoff